הכירו את לן בלווטניק, האיש הכי עשיר בבריטניה, שהוא הרבה דברים אחרים חוץ מבריטי: בלווטניק הוא גם רוסי, אמריקאי ויהודי. אז מצד אחד מדובר בבנאדם שספג את הנימוסים הבריטיים, כזה ששומר על פרופיל ציבורי נמוך ולא אוהב להתראיין. מצד שני, מדובר בבחור שנהנה ממסיבות יוקרתיות ומהופעות של כוכבים על היאכטה שלו, ושהאוסף הכי אהוב עליו הוא בתים יקרים. אולי האופי הכפול הזה קשור למהפך הסטטוס המטורף שלו: מי שעזב בגיל 21 את ברה"מ חמוש רק בהשכלה הוא היום אחד האנשים הכי חזקים בעולם.
ואז מצאתי נפט
בלווטניק נולד בברית המועצות הקומוניסטית, בעיר מינסק, ולמד במכון להנדסת תחבורה במוסקבה. כבר כשסיים את לימודיו, ב-1978, בלווטניק הבין שזה לא מה שהוא רוצה לעשות כשיהיה גדול והצליח להשיג אישור נדיר לעזוב את ברה"מ.
בגיל 21 היגר בלווטניק לארה"ב, שם סיים תואר במחשבים באוניברסיטת קולומביה והחל לעבוד בתחום המחשוב בחברת בתי הכלבו מייסי'ז. לימים סיפרו מנהליו שהוא הצליח להתקדם במהירות בסולם הדרגות והפך לאחד מהמנהלים. הם ציינו שמדובר באדם מוכשר במיוחד, שהצליח בתוך זמן קצר לבצע הליך התייעלות מרשים במערכות המידע של הארגון.
בלווטניק, אז עדיין כלומניק, הבין שהכסף הגדול לא נמצא במחשוב אלא בניהול. הוא המשיך לעוד תואר באוניברסיטת הרווארד, אחר כך הפך ליועץ במשרד רואי החשבון "ארתור אנדרסן" ובהמשך מילא מספר תפקידי ניהול בחברות שונות. ב-1986 הרגיש מספיק בשל להקים עסק משלו וייסד את חברת Acess, שדרכה הוא מנהל את עסקיו עד היום. באותן שנים הוא בחר שלא להשקיע במולדתו, אלא דווקא באירופה ובארה"ב. כמו בלא מעט מקרים של אוליגרכים רוסים, זה השתנה ב-1990, כשברה"מ קרסה.
אדם בשם וויקטור וקסלברג, חבר של בלווטניק מתקופת הלימודים במוסקבה, פנה אליו והציע לו להשקיע בנכסים שהממשלה הרוסית נפטרה מהם במחירי רצפה. הוא הסכים והשניים הקימו את חברת Renova, שאחר כך הפכה ל-AAR. החברה, שעוסקת בעיקר בתחום התשתיות ומשאבי טבע, הפכה לאחת מחברות הנפט הגדולות ברוסיה. אנחנו מקווים שלא נטלטל את עולמכם אם נגיד עכשיו שיש די הרבה כסף בנפט.
במקביל לעסקים ברוסיה המשיך בלווטניק לבנות את חברת אקסס אינדסטריז בארה"ב. הוא העביר את הכתובת העיקרית שלו לבריטניה וטיפח עוד מספר חברות. כולן ביחד הביאו אותו למצבו הנוכחי: פלוס 16.3 מיליארד דולר בחשבון העו"ש.
רוצה לעלות אליי לראות את אוסף הדירות שלי?
יש הרבה אנשים שאוהבים לאסוף כל מני דברים, כמו חתימות של שחקני כדורגל או מפרטי גיטרות של כוכבים. לן בלווטניק יכול להרשות לעצמו אוסף מושקע יותר: דירות יוקרה. יש לו מספר בתים בלונדון, בניו יורק וגם בצרפת; בין הרכישות שלו בתחום הזה יש דירה, אם אפשר לקרוא לה ככה, שהוא רכש לעצמו ב-27 מיליון דולר. דירת היוקרה הזו ממוקמת בשדרה החמישית המפורסמת בניו יורק, והמפרט שלה כולל 14 חדרים, מרפסת עם נוף מרהיב ושלל אקססוריז שרק אדם עם חשבון בנק כמו שלו יכול להרשות לעצמו. אבל זה אפילו לא הפריט הכי שווה באוסף.
בלווטניק מחזיק במנהטן נכס נוסף שרכש ב-42 מיליון דולר, בית בן חמש קומות שמשתרע על שטח של 2,000 מטר מרובע. יש לו גם בניין שלם במנהטן שרכש בשנת 2007 ב-50 מיליון דולר, והוא רכש דופלקס מרווח עם חמישה חדרי שינה מול גן החיות בסנטרל פארק. אתם אולי חושבים שבגלל מספר החדרים הקטן מדובר ברכישה זולה יותר, אבל זה לגמרי הפוך: בלווטניק שילם עבור התענוג 77 מיליון דולר. הדירה המרווחת - התקרות הן בגובה שמונה מטרים - שוכנת בקומות ה-11 וה-12 של הבניין. תשלומי התחזוקה החודשיים? 21 אלף דולר. ואתם חשבתם שוועד הבית שלכם זה שחיטה.
חכו, זה עדיין לא השיא: בבריטניה רכש בלווטניק בית במחיר מטורף של 250 מיליון דולר. הנכס המשוגע הזה נקרא קנסיגנטון פאלאס גרדנס, ועל פי ההערכות הוא שווה כיום יותר מ-300 מיליון דולר. זה הסכום הגדול ביותר ששולם עבור בית בממלכה. מה מקבלים בשביל הכסף הזה? ארמון בן עשרה חדרים שנבנה בשנת 1855, כולל בית משרתים צמוד של תשעה חדרים. יש בארמון הזה גם אולם קולנוע, בריכת שחייה, חדר כושר, סאונה, חדר טיפולים ומטבח שמתאים לאירוח של אלפי סועדים. מצד שני, בחניה יש מקום רק לשמונה מכוניות. צרות של עשירים.
ברשימה הנדל"נית של בלווטניק יש עוד כמה מבנים בצרפת, כולל בית המלון גרנד הוטל דה קאפ פרה בריביירה הצרפתית שרכש ב-2007 ב-215 מיליון אירו. באותה שנה ממש חגג בעל הבית יובל להיוולדו, עם 500 מוזמנים שהוטסו מכל העולם במיוחד לחגיגות. אלה זכו לראות הופעות של פרינס ושל זמרי אופרה מפורסמים שהוטסו מרוסיה.
יושבים? קבלו 116 מיליון דולר
כדי להצליח לעבור בין כל הבתים שלו, בלווטניק צריך תחבורה מהירה ורצוי שתלווה בפינוקים. יש לו מספר סירות ויאכטות, אולם אין ספק שהגאווה הגדולה שלו היא היאכטה ששמה "אודסה". מדובר ב-73 מטרים של עוצמה ופאר: חמישה חדרי אירוח רחבי ידיים, מקלחת וג'קוזי, חדר כושר ובריכה קטנה למקרה שאתם לא בקטע של מים מלוחים. תענוג שעולה פלוס מינוס מאה מיליון דולר.
אם הוא רוצה לחצות יבשות יש לבלווטניק כמה מטוסים בהישג יד, ביניהם בואינג 767-238/ER. את מושבי הנוסעים הוא החליף בחדרי אירוח, משרד משוכלל, חדר שינה ועוד כמה דברים שעלו לו צפונית ל-100 מיליון דולר. בימים שהוא קם צנוע, הוא יכול גם להשתמש במטוס מנהלים קטן יותר שעלה לו כ-20 מיליון דולר.
למרות העושר והפזרנות, בלווטניק נחשב לאדם צנוע יחסית לשאר האוליגרכים והמיליארדרים שכתבנו עליהם בעבר. הוא אפילו לא מסתובב עם שומרי ראש ולא נוהג ליחצ"ן את עצמו בכלי התקשורת. אבל הכי חשוב - מדובר בנדבן גדול שתרם מאות מיליוני דולרים. בחלק מהמקרים מדובר בתרומה הכי גדולה שניתנה בהיסטוריה של הצד המקבל.
בלווטניק תרם 116 מיליון דולר לאוניברסיטת אוקספורד, התרומה הכי גדולה מאז הקמתה. הוא גם משמש יועץ ללא שכר לתוכניות מנהל העסקים של אוניברסיטת קיימברידג' ואפילו לאוניברסיטת תל אביב, שקיבלה ממנו תרומה של 5 מיליון דולר להקמת בית הספר למדעי המחשב ולמלגות. אם זה לא מספיק, הוא העניק גם מלגות לימודים לחיילי צה"ל.
לן בלווטניק נחשב חובב אמנות גדול, וככזה הוא תרם מיליוני דולרים למוזיאון טייט בלונדון וגם לבלט קירוב. הוא תורם גם לפוליטיקאים שונים, בעיקר סנטורים מהמפלגה הדמוקרטית בארצות הברית, אבל גם לרפובליקנים - ביניהם ג'ורג' בוש בזמנו.
בלווטניק נחשב למשקיע גדול גם בשוק העסקי בישראל; הוא עצמו אמר שמדובר בשיקולים עסקיים נטו, אבל יש הטוענים שהוא עושה זאת ממניעים ציוניים. האמת, מה זה משנה?