ראש בספר (צילום: istockphoto)
"ספר התמונות השלם של דיטה פון טיז"|צילום: istockphoto

חשבת פעם כמה טקסט עובר לך מול העיניים לאורך היום? לא משנה אם אתה סטודנט, מתכנת, יוצר, מנהל, מורה, יזם או מובטל שקורא כתבות כל היום – אתה כנראה רואה אלפי מילים מהרגע שאתה קם ועד שאתה מסיים את המשימות שלך ופותח את הפורנו. עם כל כך הרבה מידע חייבת להיות דרך לקרוא נכון יותר ומהר יותר – ובאמת יש אחת כזו. הנה היא.

שלב א': דע מה אתה קורא ולמה אתה קורא את זה

הדרך המהירה ביותר לכוון את המוח לקריאה מהירה היא להגיד לו מה הסיבה שהחלטת לקרוא. אם, לדוגמה, בחרת לקרוא ספר היסטוריה של מלחמת העולם אתה כנראה מחפש את הסיבות לכניסתה של ארה“ב למלחמה; או שאולי אתה מעוניין לדעת מה קרה ברוסיה באותה התקופה. ברגע שתתמקד על המטרה, המוח שלך ידע להפנים את החומר מהר יותר.

שלב ב': סריקה מהירה

נניח אתה מחזיק תזכיר המסכם פגישה בה לא נכחת, ושעוסק בין היתר בלקוחות שאתה אחראי עליהם. אז המטרה ברורה: אתה רוצה לדעת מה נאמר עליך ועל הלקוחות, ואתה רוצה לדעת מה עוד נאמר בפגישה. אבל מה, מדובר בתזכיר באורך של ארבעים פאקינג עמודים. אל תתייאש – תתחיל לסרוק.

סריקה היא משהו שאנחנו עושים כל הזמן. אנחנו מחפשים אחר נתון מסוים ואנחנו עוברים במהירות על הטקסט עד שהמונח שחיפשנו קופץ לעין. הרעיון הוא לעשות את אותו הדבר אבל עם טכניקה ברורה. הפוך את העמודים בזה אחרי זה כשאתה מקדיש לא יותר משתי שניות לכל עמוד. בחן את מבנה הטקסט והפסקאות, זהה את כותרות המשנה בכל פרק וקרא אותם. אתה רוצה לזהות את כל הנקודות החשובות, לדעת את קיצורי הדרך ולאתר סכנות אפשריות.

בתום הסריקה צריך להיות לך ברור מה התזכיר מציע לך, כמה מהמידע שאתה זקוק לו באמת נמצא שם ואיפה הוא נמצא. הסריקה המהירה מכוונת אותך למטרה.

שלב ג': תהיה מעורב עם הטקסט

זו לא חכמה לקרוא המון טקסט בתוך דקות רק כדי לגלות שאתה לא זוכר כלום בסוף. כדי להיות מעורב יותר עם הטקסט, נסה לשאול את עצמך שאלות תוך כדי הקריאה: כמה מהטקסט רלוונטי? אילו חלקים דורשים תשומת לב רבה יותר? למה המנהל שלי אוהב לחזור על עצמו בכל פסקה שלישית? תנסה לעורר את הסקרנות שלך לגבי הנושאים שנתקלת בהם ובדרך בה הם מתקשרים עם הנושאים המרכזיים שמעניינים אותך.

כאשר אתה שואל את עצמך שאלות אתה עוזר למוח שלך להתמקד; הוא יודע מה הוא מחפש ומה הוא צריך לספק. דרך נוספת לעזור למיקוד היא לקחת דף נייר חלק ולכתוב את השאלות ואת הנקודות הרלוונטיות שעולות מהסריקה

שלב ד': רפרוף

ספר עולה באש (צילום: istockphoto)
באיזשהו שלב אתה תקרא מהר כל-כך שזה מה שיקרה|צילום: istockphoto

רפרוף זו אומנות שמשתכללת ככל שעושים אותה יותר. שים את האצבע במרכז העמוד וגלוש איתה מטה אל סופו – שים לב שאתה לא מזיז את העיניים, אלא משאיר אותם מרוכזות קצת מעל האצבע. בסוף העמוד עבור לעמוד הבא ותחזור על התהליך.

מה שעשית כרגע הוא להעביר למוח שלך את כל הטקסט, אפילו שאתה לא זוכר מה קראת. זה אולי נראה לך שאתה רואה רק מעט מילים, אבל למעשה אתה רואה את כל המידע: הוא נמצא בזיכרון שלך לשימוש מאוחר יותר. הרפרוף מאפשר למוח לעכל את החומר בפעם ראשונה. בפעם השניה הדברים כבר ייראו לך מוכרים, כי המוח יחזור על דברים שהוא כבר עיבד.

מומלץ להמתין כשעתיים ועד 24 שעות בין שלב הרפרוף ועד שלב הקריאה המהירה. זמן טוב לאיזה שנ"צ.

שלב ה': קריאה מהירה

שים את האצבע מתחת למילה הראשונה בספר ותתחיל להניע אותה לאורך המשפט. קרא במהירות בה האצבע שלך נעה והגבר את הקצב עד למהירות שתרגיש נוח איתה. ככל שיעבור הזמן תוכל להגביר את הקצב והדבר הראשון שתגלו שיקרה הוא שהמונולוג הפנימי שלך – "הקריאה בשקט“ – נעלם. אתה תתחיל לקרוא במהירות של העין ולא במהירות בה לוקח לך להגות מילה – ומדובר בהבדל רציני.

המטרה שלך היא להגיע לסוף המשפט. אל תתרכז בשום דבר אחר. תמשיך להגביר את המהירות ואל תעצור. אם הגעת למהירות בה המשפט הקודם כבר לא ברור, תאט קצת ותבדוק את עצמך. אם תתמיד, אחרי שבועיים אתה תגלה שאתה בולע פסקאות שלמות ומבין כל מה שנכתב בהן באותה המהירות בה בעבר היה לוקח לך לקרוא משפט או שתיים.

הסוד הוא לא לעצור, לבטוח במוח שלך ולהמשיך לקרוא.

לא שכחנו: עמודי אינטרנט

יש שתי בעיות בקריאה מהמסך: אין דפדוף אלא גלילה מטה ללא הפסקה, וקשה להניח את האצבע על המסך.

לגבי הבעיה השנייה, ניתן להשתמש בסמן העכבר כדי להחליף את האצבע. זה לא אותה התחושה אבל זה יעבוד. הבעיה הראשונה קצת יותר אקוטית והפתרון העיקרי שלה הוא אימון. נסה את הטכניקות האלו עם מסמכים שנמצאים במחשב עד שתרגיש טבעי לקרוא אותם. ברגע שתעבור את מחסום העכבר והגלילה תוכל לקרוא באותה המהירות כמו שאתה קורא מדפים.