דייויד פוטנאם - מחנך, מפיק סרטים ופוליטיקאי שעוסק במיגור הקיפוח בבריטניה על ידי העשרה תרבותית - הצליח להרגיז לא מעט אנשים כשטען שילדי אינסטגרם העשירים מסכנים לא פחות מבני דורם העניים.
"זאת טעות לחשוב שקיפוח קיים רק בקרב האנשים הכי עניים בחברה", אמר פוטנאם בריאיון לסאנדיי טיימס. "רבים יחשבו שזה נוגד את האינטואיציה, אבל תבדקו מול מנהלים של בתי הספר היוקרתיים והאוניברסיטאות הכי נחשקות, ותשמעו תמיד את אותו הסיפור: היעדר רווחה נפשית הוא בעיה הולכת וגוברת". כן, מסכנים אלה שיכולים להתקבל בקלות לאוניברסיטאות היקרות. מאוד מקשה על הנפש כל הדבר הזה שנקרא "הצלחה".
פוטנאם בעצם טוען שהילדים העשירים חווים גם כן קיפוח - פשוט מסוג אחר. יש כמה ממצאים שמחזקים את פוטנאם ואת הטענה שהעשירים אכן חווים משברים לא פשוטים משלם עצמם. פרופסור סוניה לות'ר למשל, פסיכולוגית אמריקאית, מצאה שילדים שהוריהם מרוויחים יותר מ-125,575 דולר בשנה הם בעלי סיכוי גבוה פי שניים מילדים עניים יותר לפתח בעיות נפשיות.
ההשערה להיווצרות הבעיות הנפשיות של הילדים העשירים היא שהם חווים רמה מוגברת יותר של לחץ מצד גורמים שונים להצליח. בנוסף, הם חסרי כיוון ומטרה, משום שמאפשרים להם לעשות מה שהם רוצים בכל זמן נתון. נו, כבר השתמשתם בממחטות?
פוטנאם חושב שתופעת "ילדי אינסטגרם העשירים" פשוט מוכיחה את מה שפרופסור לות'ר אומרת: הם מקבלים פחות תשומת לב ויותר חופש, ולכן הם חסרי תחושת אמפתיה לאחרים ולא יודעים להפיק תועלת לעצמם ולחברה. הם מציגים לראווה את חיי הנהנתנות שלהם כדי לקבל תגובה רגשית כלשהי.
"מאוד קשה לאנשים עם עושר בלתי מוגבל לעזור לילדים שלהם להיות מעורבים יותר ומחוברים לחיים. יש ילדים בני 18-22 שחושבים שהמטרה של החיים היא המסיבה הבאה".
אנחנו פשוט ניתן למערכון הזה מ"קצרים" להסביר לפוטנאם איזו רמת ניתוק מהמציאות חווינו עכשיו: