בעוד פחות משנתיים ישוחרר מהכלא איתן חייא, שמכונה "הסנדק הישראלי", אחד העבריינים המסוכנים והאלימים בארץ שעלול לגרום כאב ראש לא קטן למשטרה ולרשויות האכיפה מחוץ לכותלי הכלא.

חייא, אביו של ראש ארגון הפשע ערן חייא שעצור בכלא בברוקלין, כבר בן 71 אבל מבחינת המשטרה הוא עדיין נחשב עבריין מסוכן. "איתן נראה כמו סבא חביב, אבל אסור להתבלבל לרגע, הוא עדיין שקוע בעולם הזה", טוען גורם מודיעיני במשטרת ישראל, "הארגון של הבן שלו עדיין פעיל, להערכתנו הוא ייצא מהכלא ויעסוק בפשע".

לפני כשבועיים הוא אף הגיש בקשה באמצעות עו"ד רותם טובול לוועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר לקצר את עונשו אף יותר. על פי דוח מודיעיני של שב"ס, שחובר באחרונה, חייא מסווג כאסיר בקטגוריה א' – אין חופשות ויש הגבלות בשיחות טלפון וביקורים. "הוא מסווג לקטגוריה א' לאור היותו עבריין בכיר, לנוכח המסוכנות הנובעת מאופי עברותיו וכן מהמידע הקיים לגביו, כולל זה העדכני", נכתב בדו"ח, "כמו כן בנו של האסיר שוהה בבריחה בחו"ל על רקע מעורבותו באירועים אלימים וקשרים עם ארגוני פשע".

צילום: מוטי קמחי

עוד נטען בדוח כי חייא חבר בכיר בארגון פשע. "מדובר בארגון חי, בועט ונושם. הידוע ומוכר בפעילותו הפלילית חוצה גבולות כאשר מי שממשיך את דרכו הוא בנו", נטען, "הארגון ממשיך את פעילותו הפלילית במגוון תחומים פליליים. אנשי הארגון מצויים בקשרים ובקואליציות עם ארגונים אחרים ומעורבים בסכסוכים אל מול אחרים. מדובר בסכסוכים אלימים...ישנם לאסיר (איתן חייא) קשרים ויכולות לקדם פעילות שכזו בגיבוי הארגון ועבריינים הסרים למרותו. כמו כן, האסיר מעורב באיומים כלפי אנשי חוק ומשפט כולל כוונות פגיעה. לציין כי גם כעת מוגדרים האחרונים בסטטוס מאוימים. האמור לעיל מצביע באופן משמעותי על פוטנציאל הפגיעה הקיים ממנו גם כלפי ארגונים במערכת המשפט ובמערכת החוק".

בפרקליטות ובמשטרה מתנגדים נחרצות לבקשתו של חייא לקבלת שחרור מוקדם לאור המסוכנות הנובעות ממנו והעובדה שלא עבר שום הליך שיקומי/טיפולי. בשלב זה, לפרקליטתו עו"ד טובול מחכה עבודה קשה מאוד לשכנע את חברי הוועדה שיש לקצר את עונשו של חייא, בכפוף לתוכנית שיקום שתוכן עבורו על ידי הרשות לשיקום האסיר, ולקוות שהם ישתכנעו שיש מקום לשחרר אותו למרות מסוכנותו.

באחרונה הועבר חייא מכלא "קציעות" לכלא "דקל". לפני כמה חודשים הוא נפצע באורח קל בתאונת דרכים, כשמכונית ליווי של שב"ס ובה לוחמי יחידת נחשון, הסיעה אותו בחזרה לכלא וסטתה מנתיב הנסיעה בעקבות תקר בגלגל.

"הסנדק הישראלי"

חייא, אב לשישה ילדים וסב לנכדים, נולד ברמת גן. בצעירותו הוא הורשע ברצח של אדם שישן במיטתו, ונידון למאסר עולם אך הנשיא קיצר את עונשו. בשלהי שנות ה-70, לאחר שסיים לרצות את עונשו, הוא עבר להתגורר בניו יורק – שם הקים אימפריית פשע משגשגת.

הוא חבר לג'וני אטיאס והקים בעיר את המאפיה הישראלית, ששיתפה פעולה עם המאפיות האיטלקית, סינית, והיספנית. המאפיה הישראלית התמחתה בסחר בסמים וגביית דמי חסות ופעלה באלימות רבה כדי להתעשר. "איתן קיבל את השם 'הסנדק'", ציין גורם במשטרה, "על פיו יישק דבר. פחדו להתעסק איתו. הוא נקמן מאוד, לא שוכח ולא סולח למי שפוגע בו".

כעשור לאחר הגעתו של חייא לניו יורק, עבר חתול שחור בינו לבין אטיאס והשניים הפכו לאויבים. ב-1993 אטיאס חוסל, חייא הורשע ברצח ונידון ל-15 שנות מאסר. חלק מהעדים שהעידו נגדו נעלמו או מצאו את מותם בנסיבות מסתוריות. עד נוסף שחזר לארץ שנים לאחר מכן נרצח על ידי שני רעולי פנים רכובים על אופנוע שארבו לו בחנותו בשוק העלייה בתל אביב. המשטרה בישראל והרשויות בארה"ב לא הצליחו להוכיח עד היום את מעורבותו של חייא במקרים האלו.

ב-2004, לאחר ששוחרר מהכלא בארה"ב שב חייא לארץ, והתמקם בדירה במגדלי יוקרה בתל אביב לצד בעלי עסקים וחברות גדולות במשק הישראלי. "הסנדק" חזר למציאות שונה מזו שעזב עם ארגוני פשע גדולים בתל אביב והסביבה שלא היו קודם לכן. אך בכל זאת, שמו הלך לפניו.

חייא ואנשיו הטילו את אימתם על חייבים שלקחו הלוואות, באמצעות איומים, מכות ואפילו ירי. "השם שלו גרם לבעלי עסקים להשתין במכנסיים", מסביר קצין משטרה. באחד המקרים אנשיו של חייא פרצו לבית קפה בשרון וגרמו למקום נזק כבד. כדי לפצח את החקירה אז בלשי המשטרה התחפשו לעבריינים כדי לקבל את סרטוני מצלמות האבטחה של המקום, כי ידעו שלא יקבלו זאת מהבעלים שחשש לחייו.

ערן חייא (צילום: איתי דגן )
הבן של, ערן חייא|צילום: איתי דגן

החקירה נגד חייא התנהלה ביחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב, בסיומה הוא נעצר. הפרקליטות הגישה נגדו כתב אישום חמור לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בגין שורה ארוכה ואכזרית של עבירות אלימות, סחיטה, איומים, הלבנת הון והעלמת מס. בנוסף, הפרקליטות ביקשה לחלט רכוש בשווי 15 מיליון שקל שחייא צבר מפשיעה חמורה לטענתה.

משפטו של חייא התנהל תחת אבטחה כבדה, גם על השופט צבי גורפינקל שגזר עליו 20 שנות מאסר בפועל בשנת 2016. "מצויד במוניטין שרכש על עבירות רצח ועבירות נוספות הקיף עצמו חייא באנשים וביצע עבירות של סחיטה והלבנת הון, כולל ירי לעבר אדם והשלכת רימון רסס", הדגיש השופט במעמד גזר הדין, "היה ידוע לו כי לעצם הזכרת שמו קיימת השפעה מטילת אימה והוא השתמש במוניטין האמור כדי להטיל מורא על קורבנותיו".

חייא ערער על עונשו לבית המשפט העליון, שהפחית שמונה שנים מעונשו. גם אם בקשתו לשחרור מוקדם תדחה, לחייא יש מה שלעבריינים בכירים רבים אין – אופק לשחרור. "קיימת אופציה שבמידה ובנו ערן יוסגר לישראל הוא יחזור לנהל את הארגון לאחר שישוחרר מהכלא", העריך גורם במשטרה.