לא חשבו על הקבוצות הבינוניות (האתר הרשמי של אצטדיון סמי עופר) (צילום: ספורט 5)
גג מזהב? צ'ק. דשא יוקרתי? צ'ק. דרכי גישה? אופסי|צילום: ספורט 5
השאלה הבאה תהיה במבחן: בחיפה נבנה אצטדיון כדורגל חדיש ומודרני בעלות של חצי מיליארד שקלים, שבו 30 אלף מקומות ישיבה, קירוי גג מוזהב בשטח של 27 אלף מ"ר, 18 מזנונים, 415 תאי שירותים ו-1,550 מקומות חנייה. כמה זמן לפני המשחק יצטרך הצופה להתייצב במקום? ושאלת בונוס: כמה זמן ייקח לצופה הממוצע שהגיע ברכב לצאת מהמקום? התשובה לשתי השאלות - עם סטיית תקן של רבע שעה לכאן או לכאן – היא: נצח.

כי באצטדיון סמי עופר חשבו על הכל, חוץ מעל דרכי גישה, או אם תרצו – נתיבי מילוט. לכן, לפני משחק הפתיחה הרשמי של האצטדיון הערב בין מכבי חיפה לבני סכנין, התריעו בחיפה את האוהדים כי "בתום המשחק צפויים פקקים של בין 30-60 דקות ועל האוהדים להתאזר בסבלנות", ואילו במשטרה ביקשו כי הקהל יקדים את הגעתו לכשלוש שעות לפני שריקת הפתיחה והוסיפו כי "סבלנות ואורך רוח הן בהגעה למגרש והן בעזיבת המתחם בשריקת הסיום יאפשרו את קיום האירוע ללא אירועים חריגים". ברור, כי אין דבר יותר רגוע בעולם מאשר ישראלי שעומד בפקק.

במילים אחרות, אירוע של פחות משעתיים יהפוך לחצי יום עבודה. איך אומרת הקלישאה? כדורגל משחקים 90 דקות ואז עומדים עוד 4 שעות בחנייה.

ויש למשטרה ולמארגנים ממה לחשוש: לפני שבועיים במשחק זניח בגביע הטוטו אליו הגיעו כ-3,500 צופים, פחות מרבע מרוכשי המנויים של מכבי חיפה, דיווחו אוהדים רבים שלקח להם למעלה מחצי שעה להשתחל החוצה ממגרש החנייה. יתרה מזאת, המשחק הערב הוא נגד בני סכנין, קבוצה שמגיעה מאותו אזור בארץ ולא סוחבת איתה גרעין גדול מדי של אוהדים למשחקי חוץ. מה יקרה כשחיפה תשחק נגד מכבי ת"א? בית"ר ירושלים? הפועל באר שבע? אלו משחקים שכמעט תמיד יוגדרו כמרכזיים וישוחקו ביום חול, ואלו קבוצות עם כמות אוהדים גדולה. מה אז יבקשו בחיפה ובמשטרה? שהאוהדים יקחו יום חופש (תכל'ס מקדש הבהאים באמת יפה, ויש ים, ושווארמה)? ומי ייתן אישור למעביד

צרת רבים ללא נחמה

הדבר העצוב הוא שסמי עופר הוא לא האצטדיון הבעייתי היחיד. בחיפה היו יכולים לקחת דוגמה מהאצטדיון החדש בנתניה, גם הוא פאר היצירה, וגם שם עקב מיעוט דרכי גישה הקהל עומד בפקקי אין קץ בכניסה וביציאה. אבל זה לא הדליק אצל אף אחד נורה אדומה.

גם הכדורסל לא חסין מהתכנון הלקוי. הארנה החדשה של הפועל ירושלים, שמתיימרת להיות ההיכל המפואר בישראל ומכיל 11,600 מקומות ישיבה, נחנך מבלי שתהיה לו חנייה ייעודית. הירושלמים חושבים להסתמך על החניונים הגדולים של אצטדיון טדי הסמוך, אבל מה יקרה אם במקביל למשחק בארנה יתקיים משחק ביתי של בית"ר (תתפלאו, לוחות המשחקים בענפים השונים אינם מתואמים. כך למשל יצא שבשנה שעברה התקיימו באותו יום הדרבים התל אביבים בכדורסל ובכדורגל. סנכרון היא כנראה דרישה גבוהה מדי מעסקני הספורט שלנו)? ובכלל, כל מי שהגיע אי פעם למשחק מרכזי באצטדיון טדי יודע שהחניון לא מספק את הסחורה גם למשחק אחד – אז לשניים במקביל?

באמת אין לתאר את החלמאות הזאת, שיותר מהכל מזכירה פיליטון של אפרים קישון. האנשים שנמצאים בצמרת הספורט משתדלים כמה שפחות להתחשב באנשים שלמענם קיים הספורט.

בחו"ל אצטדיונים שמכילים עשרות אלפי צופים מתמלאים ומתרוקנים תוך דקות, בלי דחיפות, בלי לחץ ובלי עצבים. אצלנו לא ייקח הרבה זמן עד שהצפיפות ביציאה ועל הכביש תוביל לאלימות. וזה בדיוק מסוג הדברים שגורמים לך לרצות להישאר בבית ולא להגיע למגרש. מצד שני, ככה יהיו פחות פקקים, אז הנה – השגתם את המטרה.