חייל חמאס עם נשק (צילום: Abid Katib, GettyImages IL)
זרוע צבאית יעילה ומאומנת היטב|צילום: Abid Katib, GettyImages IL

דמיין לעצמך את גן העדן: שמש נצחית, ים צלול, פירות שלא טעמת כמותם מעולם, נהרות של יין, דבש וחלב, וכמובן 72 בתולות שממתינות רק לסימן ממך. את כל אלה תוכל להשיג בקלות, כך אומרים, אם תצטרף לשורות גדודי עז א-דין א-קסאם, הזרוע הצבאית של ארגון החמאס. אלא שמה זה בדיוק אומר, להיות חייל חמאס? באיזה גיל אפשר להתגייס, וכל כמה זמן יוצאים הביתה? החלטנו לבדוק איך נראות שורות החמאס מבפנים.

מטף ועד זקן: מי שבא ברוך הבא

הזרוע הצבאית של החמאס הולכת וצוברת תאוצה בשנים האחרונות, ולפי ההערכות של מרכז המידע למודיעין ולטרור היא מונה כיום כ-20,000 לוחמים. המאבק הפנימי מול הפת"ח והמאבק החיצוני מול ישראל הובילו לכך שבחמאס הבינו כי עליהם לחזק את הפן הצבאי בארגון. החמאס צפה בהערצה במהלכי החיזבאללה בצפון במהלך מלחמת לבנון השנייה, ונסראללה וחבריו הפכו למודל לחיקוי עבור פעילי ומפקדי גדודי עז א-דין א-קסאם. במהלך איטי ובטוח החלו בחמאס לגייס כספים מסוריה ומאיראן, להרחיב את טווח הידע והאימונים, והגדודים הפכו לזרוע צבאית יעילה ומאומנת היטב.

בניגוד למה שנהוג לחשוב, הזרוע הצבאית של החמאס היא צבא לכל דבר, והיא כוללת מפקדים, חיילים, אנשי לוגיסטיקה, שמירות ופעולות צבאיות. לצה"ל, כפי שיודע כל בן נוער ותיכוניסט, מתגייסים בגיל 18, אך לחמאס אין דרישות גיל מסוימות. לפעולות האיכות של הארגון לא יילקחו, מן הסתם, בני 8, אולם אין כל מניעה להשתמש גם בילדים ובישישים. הילדים הצעירים עוסקים, לרוב, בפעולות סיוע ולוגיסטיקה, כמו לדוגמה העברת כלי נשק ואמצעי חבלה במחסומים או חילופי דיווחים בין מפקדים. כיוון שרוב המפקדים הבכירים של החמאס נמצאים עמוק במסתור, מחליפים דירות מדי שני לילות ונמנעים משימוש בטלפון סלולרי, השימוש בילדים הוא מהותי. בני הנוער והחיילים הבוגרים יותר עוסקים בפן המבצעי, ואחראים לייצור נשק, פיקוד על הכוחות בשטח והוצאת פעולות מבצעיות.

חמאס (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
התגייס וקבל חינוך, עבודה ותנאים טובים לך ולבני משפחתך|צילום: Getty Images, GettyImages IL

יציאות טובות הביתה

לחמאס, כמו לכל זרוע צבאית אחרת, יש הליך גיוס מסודר וברור, ועל מנת להגיע לתפקידים "הקרביים" בתנועה עלייך לעבור שרשרת חיול ואימונים מסודרים. תקופת ההכשרה של לוחם חמאס אינה אחידה, ולעיתים מתגייסים לתנועה גם ללא הכשרה כלל. אין בחמאס תקופת שירות קבועה, ורבים מהמשרתים בגדודים עושים זאת מכיוון שהם ובני משפחתם מקבלים חינוך, עבודה ותנאים טובים במהלך תקופת השירות.

לרוב משרתים לוחמי החמאס בקרבת הבית, ואלא אם כן הם בתקופת אימונים או הכשרה מיוחדת, ה"יציאות" שלהם די נוחות. פעילות הגדודים היא למעשה חלק משגרת החיים ברחוב העזתי, ולמרות שיש בסיסים ומתחמים סגורים בהם קיימת התארגנות צבאית, הם משמשים בעיקר לאימונים. "המשפחה שלי יודעת על העבודה שלי בכוחות ההתנגדות", מספר אבו אל מוטעזים, מפקד בגדודים, בראיון לאתר האינטרנט של החמאס. "כולם גאים בי ומעודדים אותי להמשיך".

קייטנת חמאס לנוער

כמו כל תנועה שמכבדת את עצמה, גם לזרוע הצבאית של החמאס יש תנועת נוער. בכל קיץ מפעיל הארגון עשרות קייטנות לאורך הרצועה, ואלה מציעות מגוון פעילויות לילדים המקומיים. החמאס ידוע במחשבה לעתיד, ובני ה-6 ועד ה-17 הפוקדים את קייטנות התנועה זוכים ללימודי אסלאם אינטנסיביים, ביקורים בחוף הים, שיעורים על ישראל ופלשתין וכמובן לימודי נשק והפעלת רקטות. מדי שנה צוברות הקייטנות של החמאס תאוצה אדירה, ובתנועה בונים על כך שמספר שנים לאחר הקייטנה יהפכו החניכים הפעוטים ששהו בה לפעילים בזרוע הצבאית.

חמאס (צילום: Abid Katib, GettyImages IL)
מארבים, סיורים, הטמנת מוקשים, חימוש יחידות הקסאם ומתקפות יזומות|צילום: Abid Katib, GettyImages IL
פעילות מבצעית: שמירות, מארבים ומתקפות יזומות

כמו לצה"ל, גם לחמאס יש פעילות מבצעית שבשוטף. לארגון חוליות אבטחה שנמצאות בכוננות מתמדת, וממש בדומה לצה"ל גם נקודות תצפית הפרוסות לאורך כל הרצועה. חיילי התנועה עסוקים בפעילות ביטחון שוטף בעיקר, אולם לחמאס יש גם פעילויות התקפיות מטבען. לצד השמירות והתצפיות, הלוחמים מוציאים גם מארבים, סיורים, הטמנת מוקשים, חימוש יחידות הקסאם ומתקפות יזומות. לאחר ששיננו את שיטות הפעולה של לוחמי החזבאללה בדרום לבנון, מיישמים הלוחמים בהצלחה את אשר למדו. מדי לילה יוצאים צוותי פעולה מיוחדים של החמאס לתצפיות ומארבים על מוצבי צה"ל שנמצאים באזור, וכן לפעולות הטמנת מטעני חבלה בסמוך לגדר המערכת.

אימונים ויחידות מיוחדות

שימוש בטילי נ"ט, מיקוש, ייצור אמצעי חבלה, תפעול נשק ואימוני קרב מגע הם רק חלק מההכשרות שעוברים בזרוע הצבאית של החמאס. חלק משמעותי ונכבד מהיחידות המיוחדות של הארגון עוסקות בייצור ובירי מרגמות, טילי קסאם וגראד. יחידות הקסאם פועלות מכל שטח הרצועה, והן לרוב מונות מספר מצומצם של חברים, רכב, קצין מתפעל, משגר ומספר טילים. בנוסף ליחידות הקסאם, פועלות בעזה גם מספר יחידות שמתמקצעות בייצור והטמנת מטעני חבלה, והן פועלות בשטחים פתוחים ובנויים לאורך כל הרצועה.

כמו כן, בעזה פועל ארגון שקורא לעצמו "ועדות ההתנגדות העממית" שלרוב מאגד תחתיו פעילים מארגונים שונים ומוציא לפועל בעיקר פיגועים. אמנם הארגון מבדל את עצמו משאר הארגונים, אולם נהוג לחשוב שלחמאס יש יד בפעילותו.

חלק נפרד ומשמעותי של החמאס עוסק בפעילויות "איכותיות" ובפיגועי התאבדות בתוך שטח ישראל. על חטיפתו של גלעד שליט, לדוגמה, היו אמונים גדודי עז א-דין א-קסאם בסיוע "ועדות ההתנגדות" וארגון שמתקרא "צבא האסלאם". הפעולה הצבאית תוכננה במשך חודשים ארוכים, והחמאס מחשיב אותה כאחת ההצלחות הגדולות ביותר של היחידות המיוחדות שביצעה הזרוע הצבאית אי פעם.

חייל חמאס  (צילום: Abid Katib, GettyImages IL)
בשמירות אפשר להרהר בבתולות שממתינות לך|צילום: Abid Katib, GettyImages IL

עם הפנים לעתיד

בשנים האחרונות החמאס מגדיל את התקציבים, מרחיב את השורות ומשפר את הרמה. לאיטם הופכים גדודי עז א-דין אל-קסאם לצבא לכל דבר ועניין, עם דרג פיקודי, יחידות מיוחדות, מבצעים סודיים, מודיעין וחיילים מאומנים היטב. אם בעבר נהגנו להתייחס לחמאס בתור קוריוז מעניין, כיום אין דרך להתעלם ממנו. חיילי החמאס, ועל כך אין עוררין, הם לוחמים מקצועיים ומיומנים לכל דבר.

כל הזין בחמאס

אז נכון, על פניו זה התנאים של לוחמי החמאס נשמעים לא רעים יחסית לאזרחים רגילים ברצועת עזה, אולם לא הכול דבש וקינמון. כלוחם מן המניין בזרוע הצבאית גיל התמותה הממוצע שלך צפוי להיות נמוך למדי. הנתונים בנושא ספורים, אך בהחלט ניתן לומר כי אם אתה שומע זמזום באוויר, מזל טוב - הרגע הוחלפת בסגן שלך.
גדודי עז א-דין אל-קסאם, כדרכם של צבאות אחרים, עובדים בשיטה היררכית של מפקדים וחיילים. בדומה לצבאות שבהם נפוצות יריבויות חריפות בין גנרלים ואלופים (שאנחנו כמובן לא מכירים), גם בחמאס אתה עלול להיות בבעיה אם נקלעת לצד הלא נכון. טיהורים וחיסולים לאחר מבצעים כושלים הם עניין שבשגרה, ואם תשים לב שפתאום לא מתקשרים אלייך, תברח - כנראה שמישהו הדליף לחבר'ה שאתה משת"פ של השב"כ. בסופו של דבר, אמנם השכר לא רע והתנאים הסוציאליים טובים, אבל הסיכוי הגבוה למצוא את עצמך משופד תחת טיל של כלי טיס מסתורי הופך את השירות בזרוע הצבאית לבעייתי מאוד. מצד שני, 72 בתולות.

>> האנשים החזקים ביותר בעולם, ולא במובן הסטנדרטי של המילה