החיים בבתי הכלא בישראל אינם פשוטים. הכללים והחוקים מתנהלים על פי חיי האסירים, החיים באגפים ובתוך התאים הם עולם בפני עצמו, ואם אסיר לא ממהר להתרגל לשגרה הוא עלול למצוא את עצמו במצב קשה, עד כדי דיכאון ואפילו התאבדות.
במקרה של אהוד אולמרט תוקם ועדה מיוחדת לשב"ס ולשב"כ כדי להתאים את תנאי הכליאה עבורו, ובה יעמדו בכירי שני הארגונים שיצטרכו לפתור את כאב הראש הלא קטן. יש כאלה שממליצים על כך שהוא וקצב ישהו בתא אחד או שאולמרט ירצה את מאסרו עם חבריו לתיק הולילנד, בגלל ההיכרות ביניהם שתיהיה נוחה עבורו.
"בכל זאת מדובר בראש ממשלה שיודע סודות מדינה, חשוף להמון מידע רגיש ואסור שאפילו מתוך שינה יפלוט דברים – סודות מדינה שעלולים לפגוע בביטחון המדינה", מסביר קצין בכיר לשעבר בשב"ס. "להערכתי הוא יוחזק במעין מיני אגף שיהיה מבודד משאר האסירים ובתוכו יהיו אסירים שמקורבים אליו, יתכן אפילו כמה מנאשמי פרשת 'הולילנד' שהורשעו ומכירים אותו היטב. התא שלו יהיה מעין כספת, מאובטח במצלמות אבטחה והסגל הקצינים בכלא יצטרכו להיות בקשר יומיומי עם אנשי השב"כ לעדכן אותו מה קורה איתו, שבטעות לא ידליף סודות מדינה או יפטפט עם אסירים אחרים או עם גורמים בטלפון הציבורי".
"זו המשימה הכי חשובה בתולדות השב"ס"
להבדיל מיגאל עמיר (רוצח ראש הממשלה), שבודד בתא שעלה לקופת המדינה בזמנו מאות אלפי שקלים, המקרה של אולמרט מסובך ומורכב בגלל העובדה שהיה חשוף למידע הכי מסווג של מדינת ישראל.
לפי ההערכות, הוא יבלה את מאסרו או בכלא 'צלמון' הנוח שבו מרצים את עונשם לרוב אנשי צווארון לבן, ב'מעשיהו' בתא מיוחד עם אסירים (כנראה לא יותר משניים), או בכלא 'חרמון' בו שהה השר הירשזון.
במידה ואולמרט יישב עם אסירים אחרים בתא הם יהיו יהודים ולא בני מיעוטים, ייבחרו במיוחד ויעברו בדיקות של השב"כ והשב"ס כדי לראות שהם מתאימים. התא שלו, האגף וחצר הטיולים יהיו מרושתים במצלמות. יתכן מאוד ודלת התא שלו תחצה את האגף ולמעשה תפריד בינו לבין שאר האסירים כל שלא יהיה ביניהם מגע.
"אולמרט לא ישהה בבידוד מוחלט אלא אם כן הוא ירצה בכך", טוען קצין בכיר בשב"ס. "לדעתי, אולמרט יקבל מה שהוא רוצה מבחינה תנאי הכליאה שלו (הכלא שבו ירצה להיות), לא יכריחו אותו ללבוש מדי אסיר ויבואו לקראתו בשיחות טלפון או פריבילגיות אחרות לעומת אסירים אחרים – משך הביקורים, אופיים ורכישת מזון בקנטינה. הכי חשוב לשמור על חייו ולמנוע ממנו להתאבד כמו שקרה בפרשת בן זגייר, ולמנוע מאסירים אחרים לפגוע בו". לדברי אותו קצין, אולמרט לא יתערבב עם שאר האסירים באגף אלא רק עם כאלה שייבחרו בפינצטה על ידי אותם הגורמים.
"לאסיר רגיל בכלא קשה לשרוד קל וחומר שמדובר בראש ממשלה. זו המשימה הכי חשובה בתולדות השב"ס, איך לשמור על ראש ממשלה בתוך בית כלא", הוסיף הקצין הבכיר.
10 הדברות לאסיר המפורסם בישראל
אז איך אמור ראש הממשלה הראשון בתולדות מדינת ישראל לשרוד את המאסר בכלא? הנה כמה טיפים שאולי יעזרו:
1. חיי שגרה: אולמרט יצטרך להתרגל מהר מאוד לחיי הכלא ששונים במהותם מהחיים להם התרגל בחוץ. כלומר לעמוד חמש פעמים לספירות. מבחינת שב"ס זו חובה כיוון שהספירות נועדו לבדוק את מצבו הבריאותי של כל אסיר ואסיר ואת תנאיו בתא. להתרגל לאוכל שיוגש לו.
2. להתערות בחיי הכלא: כלומר לא לנתק את עצמך לגמרי מחיי הכלא. להשתתף בסדנאות, להרצות לאסירים באגף החינוך ומצד שני לא להתחבר לכל האסירים (סביר שרבים יבקשו ממנו בקשות לעזרה בגלל קשריו הרבים עם גורמי שלטון) או אפילו ינסו לסחוט אותו.
3. למלא אחר פקודות השב"ס ולבצע את המטלות: כלומר לא להתראיין בטלפון לעיתונאים וכלי תקשורת – הדבר אסור על פי הפקודות שכן הוא עלול להיענש בביטול ביקורים או קיצור זמן שיחות הטלפון היומי שלו.
4. קריאת ספרים, עיתונים, כתיבת ספר זיכרונות: כדי לא להיכנס לדיכאון ולהיקלע למחשבות אובדניות, בשב"ס יאפשרו לאולמרט לקבל ספרים רבים לקריאה, עיתונים ויש כאלה שאפילו בשב"ס שמעדיפים שיעסוק בכתיבת ספר זיכרונות במטרה להעביר את הזמן ולא להיקלע למרה שחורה ולא לאבד את השפיות.
5. לא להתנשא, להשתדל להיות נחמד: אסירים לא אוהבים שאישי ציבור שהגיעו למעמדם בכלא יתנשאו עליהם או ידברו אליהם שלא בגובה העיניים. עדיף לשדר חום, נחמדות, לדבר בגובה העיניים זה גורם לסימפטיה ואהדה בקרב האסירים.
6. לא לעורר פרובוקציות: לנסות להתחבר לאנשי הסגל של הכלא, דבר שיעזור לו בבקשות שונות (באופן טבעי יש קצינים בשב"ס שאוהבים להתחבר לאנשים במעמדו של אולמרט מתוך הנחה שהוא מחובר בקרב גורמי שלטון), כמו יציאה לחופשות או קבלת הטבות שונות כמו הארכת זמני הביקורים, שיחות הטלפון וביקורים פתוחים (הערכה שהוא יקבל ביקורים רבים של בני משפחה חברים ואישי ציבור).
7. שיחות טלפון: להשתדל ששיחות הטלפון עם חברים ובני משפחה לא יעסקו בדברים הנוגעים לביטחון המדינה או במידע הקשור לעניינים רגישים אליהם היה חשוף. לדבר איתם על עניינים שוטפים. סביר להניח שהטלפון של אולמרט יהיה נתון תחת האזנות סתר למנוע דליפת מידע גם אם בטעות לגורמים שונים.
8. לשמור על קור רוח ולא להתפרץ: הכי חשוב לאסיר במעמדו של אולמרט לשמור על קור רוח ולא להגיב או להתפרץ כלפי אנשי סגל או אסירים אחרים, דבר שיכול לפגוע בהטבות ובזכויות שהוא אמור לקבל. יהיו הרבה גורמים – בעיקר אסירים שינסו לעורר פרובוקציות כלפיו שעלולים לגרום לה להתפרץ ולהגיב בחומרה. קור רוח חשוב בעיקר בימים הראשונים הקשים.
9. ללמוד את חוקי השב"ס טרם הכניסה לכלא ולעשות הכנה: אסירים רבים בעיקר בכירים בצווארון הלבן בישראל בהם שרים, חברי כנסת ובעלי חברו שנכנסו לכלא עברו קורס מיוחד אצל יצחק ניר, בכיר לשעבר בשב"ס שהקים את חברת ש.י.א. (שירות ייעוץ לאסירים) שנותן קורסים שמסייעים לאותם אסירים לעבור את המאסר בכלא בשלום- בריאים ושלמים בלי צלקות נפשיות ובלי להסתבך.
10. הימים ראשונים הכי קשים: הימים הראשונים בכלא הם הכי קשים עבור כל אסיר ואסיר, ועוד יותר עבור ראש ממשלה לשעבר שנהנה מהחיים הטובים והנוחים. לנסות להעביר את השבוע הראשון בשיחות טלפון עם עורכי דין, חברים קרובים, בני משפחה, לקבל מהם עידוד וחיזוקים ואפילו להתייעץ עם פסיכולוג או עובדת סוציאלית של שב"ס.