אנחנו רוצים להתחיל בהתנצלות. בכתבה הקרובה לא תקראו שום עובדות ידועות על כדורגל, אנחנו לא נדבר על העובדה שזה הספורט הפופולארי בעולם, לא על כמה כסף עולה השחקן היקר בתבל ובטח שלא על כמות השערים הכי גדולה שהבקיעו במשחק אחד. מצטערים, פשוט רובכם כבר יודעים את זה וזה לא באמת מעניין אותנו. אבל - אם בא לכם לשמוע על המדינה שלא נכנסת לפיפ"א כי אין בה מספיק דשא, לצפות באוהדים ואוהדות שפורצים בעירום למגרש ולגלות מאיפה באמת מגיעים האוהדים השרופים של צפון קוריאה (רמז, הם לא בדיוק מצפון קוריאה) אז הגעתם למקום הנכון. כי פה ניתן לכם את העובדות שכנראה מעולם לא שמעתם בקשר לכדורגל. אז כמו שהמורה שלי לספורט אמר לי פעם: "יאללה, קח כדור ותחזיר לי בסוף השיעור".

1. אוהדי חיזוק

שלא כמו שאר עולם התוכן רודף הרייטינג והפרסום, אנחנו לא מצליחים להתאפק וחושפים את כל הקלפים החזקים שלנו על ההתחלה: העובדה הראשונה שלנו קשורה לקומץ האוהדים של נבחרת צפון קוריאה. החבר'ה האלה עוקבים אחרי הנבחרת הלאומית לכל מקום, אפילו באליפויות העולם הם טסים אחריה לכל נקודה בגלובוס.

מסתבר שהאוהדים האלה נבחרים אחד-אחד בצ'ופ-סטיקס על ידי הממשלה ומוטסים במשלחת מיוחדת, עם הרבה אנשי משטר סמויים, כדי שחס ושלום לא יהיו פאשלות ומישהו מהם ידליף מידע למערב על הנעשה במדינה. אבל לא תמיד נבחרי הממשל מצליחים למלא את היציעים, ולכן ממשלת קוריאה מטיסה גם אזרחים סינים, אשר מתנדבים לעודד את הנבחרת הצפון קוריאנית בתמורה לכרטיסים ולחיזוק ערכי הקומוניזם של שכניהם בצפון כמובן.

2. למה לא כדאי להפסיד בצפון קוריאה

אם אנחנו כבר בקוריאה הצפונית, עוד עובדה קטנה ברשותכם: מסתבר שלהיות חלק מהנבחרת הלאומית זו משימה לא פשוטה ואף מסוכנת. קים צ'אנג הון, מאמן נבחרת צפון קוריאה לשעבר, נזרק לכלא הצפון קוריאני ונשפט לעבודות פרך באוגוסט 2011 לאחר שלקח אחריות על הפסד של הנבחרת.

השמועות מדברות על כך שכל השחקנים נחקרו והוא היה היחידי שאמר שכנראה ורק אולי הוא היה זה שבחר בטקטיקה לא נכונה למשחק. התשובה הלא משכילה הזו הספיקה לרשויות הצפון קוריאניות כדי לסגור עליו את השאלטר. תשובתו של המאמן' אגב' כנראה נבעה מתוך רצונו להשאיר את שאר השחקנים שלו בחיים. וזה לא שהוא פרנואיד לחינם – אחרי ההפסד של הנבחרת ברבע גמר מונדיאל 1966 כמעט כל הנבחרת נשלחה לכלא וחלק מהשחקנים לא נראו יותר מעולם.

נבחרת צפון קוריאה בכדורגל (צילום: Kiyoshi Ota, GettyImages IL)
נבחרת צפון קוריאה נלחמת על חייה נגד נבחרת יפן|צילום: Kiyoshi Ota, GettyImages IL

3. כמה דשא צריך כדי להצטרף לפיפ"א?

בואו נחזור מהמזרח לעובדות מערביות יותר: הנבחרת הלאומית של גרינלנד ('הארץ הירוקה' בתרגום חופשי, למרות שמדובר בגדול בקרחון עצום ממדים) לא יכולה להצטרף לפיפ"א ולשחק מול החבר'ה בשאר העולם – בגלל שאין לה מספיק דשא באי.

לפי התאחדות הכדורגל העולמית, תנאי מזג האוויר בגרינלנד אינם עומדים בתנאי הסף לכניסה להתאחדות. אבל אל תרגישו רע בשביל הגרינלנדים, הם משחקים בליגה הגבוהה של 'נבחרות שלא התקבלו לפיפ"א' (נשבעים שיש דבר כזה) ואפילו בליגת 'מדינות שהן בעצם אי'.

גרינלנד כדורגל (צילום: Joe Raedle, GettyImages IL)
מגרש כדורגל טיפוסי בגרינלנד|צילום: Joe Raedle, GettyImages IL

4. ההיסטוריה האמיתית של הכדורגל

ועכשיו מעט היסטוריה ברשותכם: ישנם הרבה ויכוחים על "מי המציא את הכדורגל". אומנם אנגליה מחזקת את מעמדה כהאימא והאבא של הכדורגל העולמי וזה נכון, לעידן המודרני. אבל כמו שקורה בלא מעט פעמים בהיסטוריה, דווקא הסינים הם אלו שמקדימים את המערביים וישנן עדויות על משחק סיני עתיק שמתוארך לבערך שנת 200 לפנה"ס אשר נקרע "קוג'ו", שפירושו באחד הניבים העתיקים הינו: "תבעט בכדור עם הרגל!". כפי שניתן לראות, ב-2,200 השנים האחרונות אומנם הרבה שחקנים עברו בכדורגל אבל אף לא קופירייטר טוב אחד, מה שהשאיר אותנו עד היום עם השם 'כדורגל'.

5. מכות לשחרור מתחים

את העובדה הבאה אנחנו נתחיל במסר חשוב: בשבועות האחרונים אנו עדים לגל אלימות נוראי שפוקד את הספורט בישראל בכלל ואת הכדורגל בפרט. זה לא במקום, זה הורס את הספורט וזה לא מתאים לאנשים מתורבתים. הנה תלמדו מרוסיה לדוגמא, בה האלימות בספורט הרבה יותר מתורבתת וקבוצות אוהדים מתארגנות לפני המשחק בשטחים שנקבעו מראש, בכדי להכיר טוב יותר האחד את השני בעזרת קרב אגרופים בלי אלוהים.

לעיתים ניתן לראות מתנדבים שמשמשים כ'שופטים' ניטראליים ודואגים להוציא אוהדים פצועים שנייה לפני שהם פוגשים את הבחור שם למעלה (או שם למטה, כל אחד והבחירה שלו). בכל מקרה, זו התרבות וזה מוריד הרבה מאוד לחץ ואמוציות מהמשחק עצמו. עדיין, אנחנו ממש לא ממליצים על כך ושוב מגנים כל אלימות בספורט. סבבה? יש לנו ערבות משפטית בכתבה? אמרנו שאנחנו נגד לפחות פעמיים. אז יאללה מכות:

6. עירום על המגרש

אם אנחנו כבר בחשיבה על איברי גוף האדם בצורה זו או אחרת, בסעיף הזה אנחנו מעוניינים ללמד אתכם על תופעה שצמחה בעקבות העובדה שכדורגל הוא משחק כה פופולארי. ה"סטריקינג" הוא המונח לאותה תופעה בה אוהדים פורצים בעירום לכר הדשא ומנסים לתפוס כמה שיותר תשומת לב ולאו דווקא בעזרת נפנוף בידיים.

מדובר על תופעה חובקת עולם וחוצה מגזרים אשר שורשיה המתועדים מגיעים אפילו למאה ה-18, ואשר צברה תאוצה בשנות ה-60-70 של המאה הקודמת, עם פיתוח השידורים הישירים בכל העולם. מה המניעים של אותם אנשים? זה יכול לנוע בין אלכוהול, הפסד בהתערבות, הרצון לתשומת לב או ייאוש מאתרי היכרויות והרצון לשים את כל הקלפים על השולחן. להלן מבחר קצר של איך לעשות את זה נכון:

7. שחקן חיזוק: ברק קטלני

העובדה הבאה די משוגעת, ופורסמה גם בחדשות BBC, מה שלא הופך אותה ליותר אובייקטיבית ממדור הרכילות בביטאון ערוץ הקניות (אחחח טעם הסאטירה!). להלן הנתונים: בשנת 1998 התארכה נבחרת קונגו במשחק חוץ כאשר ברק פגע במגרש באמצע המשחק והרג 11 מתוך שחקני הקבוצה המתארחת. הקבוצה הביתית, אגב, לא נפגעה כלל. הסיבות לאירוע הכה מוזר הזה נעות בין משוגעים אשר מאמינים בכשפים ובטוחים שקיללו את הקבוצה לפני המשחק, לבין משוגעים אף יותר שמאמינים בתנאי מזג האוויר וסוגדים לדני רופ שליט"א.

מוזר מדי? קשה להאמין שזה באמת קרה? מובן לנו, אז תנו לי לסבך לכם את האמת עם עוד עובדות: העובדה הראשונה לספקנים ביניכם - אין באמת שום תיעוד של המקרה פרט לעיתונים מקומיים שנכתבו בזמן שהייתה מלחמת אזרחים באזור, ואין כמו להשפיע על כותבים, כשאתם מכוונים להם קלצ'ניקוב לראש, כדי שיכתבו שכוחות וודו הכו את שחקני הכדורגל של יריבי השבט. אבל מנגד, עובדה שנייה היא שכמה ימים לאחר המקרה הזה, משחק כדורגל בליגת העל של דרום אפריקה באמת נעצר באמצע לאחר שברק פגע במגרש ופצע מספר שחקנים. מה שאומר שיש סיכוי לאמת בדיווח. מבולבלים? מעולה, אפשר להמשיך הלאה.

8. ניצחון בגול עצמי

ולעובדה האחרונה שלנו לשבוע זה, בה נספר על נבחרת ברבדוס, שניצחה משחק על ידי כך שהיא הבקיעה גול עצמי. איך זה אפשרי? נבקש הפעלה של השכל שלכם וחשבונייה: אנחנו ברבע הגמר של גביע הקריביים בשנת 1994. נבחרת ברבדוס נגד גרנדה. ברבדוס הייתה חייבת לנצח בהפרש של 2 שערים בשביל לעלות לשלב הבא, והנבחרת באמת הייתה ביתרון 2-0 רוב המשחק עד שנבחרת גרנדה הרסה להם והבקיעה שער, מה שהוריד את היתרון לשער אחד בלבד. הזמן הולך ואוזל, הברבדוסים מתקשים לעמוד בלחץ ולהבקיע עוד שער... ואז, בהוראת המאמן שהכי לועס-צמחים-מהקריביים-שאסורים-בחוק-ברוב-מדינות-העולם, השחקנים הבקיעו גול עצמי! מה שחייב את המשחק בתיקו והוביל מיד להארכה בה נכנס לתוקף חוק 'גול הזהב', ששווה שני שערים. ברבדוס מלאת המוטיבציה הצליחה להבקיע את השער הראשון בהארכה ועלתה לשלב הבא. ה-ל-ל-ו-י-ה!