נוהג לקנות את הוודקה שלך ב-9.90 במבצע בקיוסק הקרוב לביתך? הכתבה הבאה לא מיועדת עבורך. אנחנו מזמינים אותך לבקר בכתבת האלכוהול הזול שלנו, להתרשם מהמבחר ומהכדאיות ולחזור אחרי שהקיבה שלך תירגע. הכתבה הזאת עוסקת באלכוהול שעולה קצר יותר - כשהכוונה בקצת היא בעצם די הרבה. פה אנחנו בעניין של בקבוקים במאות ואלפי שקלים, שלחיך הבלתי מיומן עלולים להרגיש ממש כמו משקאות שעולים הרבה פחות. מהם המשקאות האלה, מה ההבדל בין הוודקה הזולה מהקיוסק לוודקה שבאמת ראוי לשתות, והאם שווה לשלם מאות ואף אלפי שקלים יותר עבור וויסקי טוב יותר? הצקנו לכמה מומחי אלכוהול כדי לקבל תשובות.
הבהרה למתחכמים: נכון, יש בקבוקי אלכוהול שעולים מאות אלפי שקלים. אבל כאן אנו לא עוסקים בפריטי אספנות נדירים שצריך להזמין במיוחד מאספנים מטורפים. התכנסו כדי לדבר על שתייה איכותית, יקרה, שהיא אמנם לא לכל כיס אך לא מיועדת למיליונרים בלבד. אחרי שסגרנו את הפינה הזאת, נמשיך.
למה זה יקר
מוטי קלמוביץ', מומחה ליין ולאלכוהול שמעביר סדנאות לחברות ומשפחות, מסביר: "מה שעושה את ההבדל בין משקה כזה או אחר מבחינת איכויות זה קודם כל חומר הגלם. יש וודקות שנעשות ממולסת סוכר לעומת וודקות איכותיות שחומר הגלם שלהן הוא מחיטה טהורה, שיפון. כך גם בערק. ערק איכותי נעשה מזיקוק של ענבים, וערק ירוד נעשה ממולסת סוכר. חומרי הגלם זה דבר משמעותי כבסיס".
חוץ מהחומרים, לדבריו, משתנה חשוב נוסף הוא סוג השמרים. "ביין או בוויסקי איכות או סוג השמרים קובעים את הטעם. יש תרביות שמרים וזה משתנה בין סוג אחד לשני", הוא אומר. מרכיב שלישי הוא הזיקוק – האם הוא רציף או דודי. בסוג השני, הטוב יותר, נעשית הפרדה של כהלים מסוימים באלכוהול עצמו. הכהלים הלא נחוצים מופרדים, אלה שגורמי לטעמי לוואי ולהשפעות לא בריאות על הגוף מוצאים החוצה ומזוקקים. מרכיב חשוב רביעי הוא המים. "בוודקות איכותיות מקור המים מגיע ממעיינות", אומר קלמוביץ'. וכך לדבריו גם בבירות. מי שישתה בירה קרלסברג שמיוצרת בארץ ירגיש בהבדל לעומת כזאת שמיוצרת בקופנהגן.
כמה זה עולה
אוקי, אז הבנו מה אנחנו מפסידים בגלל שאנו מתקמצנים על האלכוהול שלנו, או לחילופין סתם תפרנים. כמה בתכלס זה עולה, האיכות? לשם כך גייסנו את דוד זיו, הבעלים של וינו סיגר בקניון עזריאלי בתל אביב, חנות שמוכרת יינות, אלכוהול, סיגרים ושוקולדים. זיו פועל בתחום כבר שלושה עשורים. לפני שאנו נכנסים לסוגיית המחירים, הוא קודם כל מסביר לנו למה הם כל כך גבוהים. "על אלכוהול יש מס מאוד כבד. אחוזי המיסוי על אלכוהול מגיע ל120% לפני מע"מ", הוא אומר. לאחר מכן, הוא מוסיף, המחיר נקבע בעיקר על פי איכות, אך גם לפי מותג, שנים ועיצוב הבקבוק.
ולשורה התחתונה, שאלנו אותו, מה המחיר של השתייה הכי יקרה אצלך. מה שהכי יקר אצלו, לדבריו, יקר באותה מידה גם בחנויות אחרות. מדובר בסדרי גודל דומים, פחות או יותר.
וודקה ב-500 שקלים
אז מה המחירים, אם כך? מחירה של הוודקה היקרה ביותר יכול להגיע לסכום של כ-490 שקלים, אומר זיו (מחיר ממוצע של וודקה בארץ - בין 70 ל-150 שקלים). הוודקה המדוברת היא של מותג אמריקאי, טד הארדי, בגודל של 750cc. עשו בעצמכם את החישוב כמה כל כוס תעלה כאן. טל גל כהן, מומחה ליין ומשקאות חריפים, הבעלים של אתר israelwine ואתר בקבוק, מסביר לנו למה אנשים משלמים על זה. "כשאתה קונה טד הארדי אתה קונה לא רק את המשקה עצמו, אתה קונה את יצירת האמנות של טד הארדי, אומן שיצר לייבל משלו", הוא אומר. "כמו שאתה קונה כל מותג אחר אז זה לא רק הוודקה".
קוניאק ב-2,700 שקלים
הקוניאק היקר ביותר יעלה 2700 שקלים, מספר לנו זיו. הוא מסוג הנסי פרדייס, בקבוק בגודל של כ-700cc. גל כהן, שנמצא שנים רבות בתחום, מסביר: "מדובר בקוניאק שהתיישן למעלה ממאה שנה. חד וחלק. אלה חביות מלפני מאה שנה. מעבר לזה הוא מוגש בבקבוק מאוד מיוחד. הוא חלק כמו שמן. אתה שותה את זה וזה פשוט כמו שמן". אוקי, בשביל 100 שנות עבודה אפשר לשלם 2,700 שקלים. 27 שקלים לשנה.
וויסקי ב-3,000 שקלים
הוויסקי היקר ביותר הוא מסוג סנואו פניקס מבית גלן פידיך, אומר זיו. הוא יעלה 3,000 שקלים לבקבוק של 750cc (המחיר הממוצע של בקבוק וויסקי בארץ נע בין 350-450 שקלים). "זה וויסקי אספנים מהסיבה הפשוטה שהוא התיישן בטמפרטורות מאוד נמוכות של שלג", מסביר גל כהן. וויסקי אספנים אמנם, יקר אמנם, אך עדיין במחיר שאפשר לשרוד אותו אם מדובר בהוצאה מספיק חשובה. "הוא בא לציין אירוע", מוסיף גל כהן, שכבר נמצא שנים רבות בתחום. "זה וויסקי לאספנים בגלל שהוא יצא במהדורה מיוחדת. זה וויסקי שיצא פעם אחת".
שמפניה ב-2,200 שקלים
שמפניית דום פריניון ורודה מ-1996 תקבלו ב-2,200 שקלים, אומר זיו (לשם השוואה, שמפניה צרפתית מקובל למכור בין 250 ל-500 שקלים). דום פריניון 98 לבנה תקבלו במחיר מבצע של כ-1,100 שקל. בכל המקרים עבור 750cc. גל כהן: "ברגע שמדברים על שמפניות וינטג' בניגוד לשמפניות רגילות שמיוצרות מיין מכמה שנים, דום פריניון זה משנה אחת בלבד. לא כל שנה עושים דום פריניון. רק בשנות בציר מאוד מיוחדות. תחשוב על יין לבן שאורך חיי המדף שלו הוא שנה שנתיים. פה יש התיישנות גדולה יחסית. שמפניה זה סיפור אחר".
גראפה ב-1,000 שקלים
גראפה איכותית מסוג אמרונה תעלה 1,000 שקלים עבור גודל של 700cc אומר לנו נציגנו מהחנות. גל כהן: "אמרונה, כדי להבין את אמרונה צריך לדעת שזה סוג של יין איטלקי שמיוצר על בסיס של ענבים שהפכו לצימוקים. לכן זה משהו מאוד מיוחד. היין עצמו כיין בכלל הוא מאוד יקר. אתה לוקח יין יקר כחומר גלם, מזקק אותו לגראפה ומכל תשעה ליטר של מיץ ענבים אתה מקבל בקבוק אחד. תחשוב שגם כשלעצמו יין הוא יקר אז לא פלא שהגראפה הרבה יותר".
בירות: לא מגיעות לסכומי עתק
בנוגע לבירה, קלמוביץ' אומר, היא עדיין נשארת לעם מה שנקרא. "יש היום מבשלות בוטיק. מדובר על כל מיני מבשלות מיוחדות. בארץ כל מה שהוא בוטיק יקר יותר וזה לא בהכרח אומר שהבירה יותר טובה", הוא מוסיף. "אין בירות שהן יקרות בטירוף. בירות ממנזרים או מכנסיות הן יותר יקרות אבל עדיין לא מגיעות לסכומי עתק". גל כהן: "בירה עשויה מדגנים. בניגוד ליין שכל שנה יש לך בציר מאוד מיוחד, בירה מנסים לייצר באותו טעם. כמו סיגריות. הרעיון הוא כל פעם להגיע לאותו טעם ולכן זה מוצר זול. מן הסתם בארצות אחרות שמייצרים בירה כבר הרבה שנים אז יש בירות אספנים מיוחדות ושם תוקעים מחירים. אבל בגדול אני חושב שבירה היא מוצר זול".
אם אתה לא מומחה, לא בטוח שיש לך סיבה להשקיע
אז האם שווה להוציא את המשכורת החודשית על בקבוק אלכוהול? לא בטוח. "בן אדם שלא נהג פעם על רכב לא הייתי נותן לו למבורגיני כי אין לו השוואה", אומר קלמוביץ'. "החלקות של המשקה והעושר של הטעמים בולטים יותר במשקאות היקרים. אתה תרגיש שאם אתה שותה משהו פשוט וזול זה צורב לך בגרון. גם אם אתה לא מומחה ואתה שותה משקה יקר תרגיש מתיקות ועדינות. הוא מחליק בגרון. לא צורב, נעים. האדם מן היישוב יהיה לו קשה לעלות על הטעמים שמומחה מרגיש ושם לב אליהם".