האמת חייבת להיאמר: מה שמסתדר לך בראש כשאתה חושב על בירות שמתאים לעבור בעזרתן את לילות הקיץ החמים, אלה בירות פשוטות יחסית עם אחוזי אלכוהול נמוכים. גולדסטאר, נניח. אבל גולדסטאר זאת לא הבירה שמזיזה את הקיץ הזה. מה שכן מזיז אותו הן בירות עם כמות אלכוהול כפולה שנותנות בראש כאילו אין מחר. למשל שלוש הבירות שאני מביא לפניך היום – בירות שלא רואות את גולדסטאר ממטר, לפחות כשמדובר ברמות האלכוהול.
שתיים מהן, אגב, בכלל מוגדרות בכלל כבירות של חורף, כאלה שמתאימות לצריכה בטמפרטורות של ארבע מעלות מתחת לאפס – אז אם אתה רוצה ליהנות מהן באמת, כדאי שתדאג שיהיה מזגן ממש טוב בסביבה.
הצדיקה: פאולנר סלבטור
הסיפור: הנזירים במנזר פאולה שבמינכן מצאו שיטה להתגבר על הרעב בימי התענית שלפני חג הפסחא ודחסו לבירה שלהם כמות עצומה של לתת משביעה . הם קראו לה "סלבטור", שזה בעברית "המושיע". האפיפיור ששמע על הנזירים התחמנים שמשתכרים במקום לצום, וביקש לטעום את הבירה כדי לראות שאין כאן עבירה על החוק. אבל אז היה קשה להעביר בירה בקירור על פני מרחקים, והבירה הגיעה ממינכן לרומא במצב בלתי ראוי לשתייה. האפיפיור המזועזע הודיע שאם זה מה שהנזירים שותים בזמן הצום, הרי שהם צדיקים גמורים. כך נולדו גם סגנון ה"דאבל-בוק" וגם פסטיבל "סטארקבירפסט", שנחגג בפברואר ונחשב לאב הרוחני של ה"אוקטוברפסט".
המתכון: הסגנון הזה קיבל את שמו מכמות הלתת הכפולה מהמקובל בבירות אחרות.
איך הבירה: ריח עדין של כשות, עם מעט ריחות קלייה, לא מרמז לבאות. הבירה מתוקה מאוד וקרמית, עם טעמי קפה ואגוזים ונגיעה מרירה בסיום. תתאים במיוחד לעופות מטוגנים, פרעצלס, נקניקיות נוטפות שומן ופורנו בגרמנית. בתנאי כמובן שלא שכחת את המזגן.
אלכוהול: 7.9%
מחיר: 13-14 שקל
ציון: 8.5 פקקים
הנזירה: מרדסו טריפל
הסיפור: מרדסו הוא מנזר בנדיקטיני בדרום בלגיה שבו עד שנת 1963 הנזירים עשו את הבירה בעצמם. כשנמאס להם לעבוד בבירה, הם העבירו את הייצור למבשלת מורטגט ונשארו באזור כדי לפקח. טריפל הוא סגנון של בירת מנזרים שמכיל כמות משולשת של לתת בהשוואה לבירה ה"רגילה" של המנזר. לבקבוקים של מרדסו טריפל מוסיפים שמרים אחרי שממלאים אותם, והבירה עוברת תסיסה שנייה. ממש כמו שמפניה, רק בזול.
המתכון: כדי לאזן את כמות הלתת המשולשת, משתמשים יצרני הטריפל גם בכמות
גדולה במיוחד של כשות.
איך הבירה: ריחות חזקים של לתת מתוקה, לימונים, קליפת תפוז, ציפורן ותבלינים. גוף נעים שמסתיר בקלות את הכמות הנכבדה של האלכוהול וסיום מריר מתובל. בירה מרגשת מורכבת ומעוררת מחשבה. זהירות: אחרי שתתאהב בה, כל האחרות יראו לך כמו מים.
אלכוהול: 10%
מחיר: 13- 15 שקל ל-330 מ"ל, 40 שקל ל- 750 מ"ל
ציון: 9.5 פקקים
הבהמה: סמיקלאוס קלאסיק
הסיפור: הכיתוב על התווית "ליקר מאלט" מרמז על כך שאולי בכלל לא מדובר בבירה. מצד שני, אומרים עליה שהיא הלאגר הכי חזקה בעולם, כך שכנראה בכל זאת מדובר בבירה. את הסמיקלאוס – בירה בסגנון "טריפל-בוק" שמקורה בשוויץ – מבשלים כיום במבשלות אגנברג שבאוסטריה, במהלך יום אחד בלבד בשנה: השישי בכל דצמבר. הבירה מתיישנת עשרה חודשים לפני שהיא נכנסת לבקבוקים, בהם היא יכולה להמשיך ולהתפתח, אם תיתן לה, במשך שנים ארוכות.
המתכון: כמקובל בסגנון "טריפל-בוק" הבירה מכילה כמות גדולה פי שלושה של לתת מאשר הלאגר הממוצעת.
איך הבירה: יש לה צבע חום עמוק, ריחות מורכבים של שמרים, לתת, עשן, קרמל, קפה ושוקולד. היא סמיכה מאוד, מרירה, מתקתקה ודביקה – תיאור שמתאים יותר לשוקולד איכותי מאשר לבירה, אבל עם כזו כמות של אלכוהול, למי בכלל אכפת?
אלכוהול: 14%
מחיר: 13-15 שקל
ציון: 8 פקקים