מחירי השכירות בתל אביב והסביבה לא מקלים על חיי הסטודנטים כלל וכלל. אך יש גם מי שמוצאים פתרונות מגורים יצירתיים ומעוצבים בלי להיכנס למינוס כל חודש: שחר, בן 26, סטודנט להנדסת תעשייה וניהול במכללת שנקר, תכנן ועיצב לעצמו דירת 48 מ"ר שנבנתה כתוספת מעל בית הקרקע שבנו הוריו, והיא כוללת 36 מ"ר בקומה התחתונה + מרפסת של 12מ"ר. קבלו סיור מודרך פלוס שיעור בנחישות, מסטודנט בתחילת הדרך.
המקור להשראה: לופט ניו יורקי
"המטרה הייתה ליצור דירת לופט עם תקרה גבוהה, ללא הפרדה בין החללים, בסטייל הלופטים של ניו יורק", מספר שחר, "הקומה הראשונה מסתכמת בגודל של 36 מ"ר ותכנון חדר השינה בקומה זו - פגע בשאר החללים (סלון, מטבח). אז העלתי רעיון ליצור קומת גלריה בחלק הגבוה של גג הרעפים ולמקם שם את אזור השינה". תהליך הבנייה של יחידת הדיור, היה חלק מהבנייה של בית הוריו, וארך כשנה וחצי. לאחר שהדירה היתה מוכנה (טיח, חלונות, מטבח ושירותים), נבנתה הגלריה לחדר השינה, מעץ אורן ונבצעה בלבן (במחיר כולל של 17 אלף שקלים).
בכניסה לדירה, ממוקם המטבח וממול ממוקמים הסלון, פינת העבודה ויציאה למרפסת. המטבח בהיר, בצבע לבן-קרם עם משטח בוצ'ר בצבע טבעי, והכל במראה מודרני. בסלון ספת "ריש" גדולה, שתי כורסאות וינטג' מיוחדות ושולחן ומזנון מקוריים ששחר תכנן ובנה בעצמו.
חדר השינה נמצא במעלה המדרגות – בגלריה מעץ אורן צבוע לבן. הרצפה נצבעה בלבן, ומעניקה תחושה מרווחת למרות שהתקרה בו לא גבוהה במיוחד (1.75מטר בנקודה הנמוכה ועד 3.5 מטר בנקודה הגבוהה). חלון גדול בחדר השינה משקיף לחצרות הבתים השכנים ולשדה גדול מאחורי הבית. "חשוב לקחת בחשבון את כל הפונקציות כשמעצבים דירה קטנה", מסביר שחר, "כדי שהשטח יהיה מנוצל בצורה יעילה, וכל פעולה יומיומית שמבצעים בה תהיה נוחה ונגישה (בישול, אירוח, ניקיון, מיזוג, תאורה). הקדשתי המון זמן לתכנון הדירה באמצעות תכניות שהכנתי במחשב - הרבה אופציות תכנוניות למיקום המטבח, הסלון והמדרגות, עד שהגעתי לתוצאה הכי מוצלחת.
"כשהתחלתי לתכנן את הדירה, המטרות המרכזיות היו מטבח מרווח שיהיה נוח לבשל וגם לאכול בו כי אין פינת אוכל", מסביר שחר. "הסלון אמנם קטן אבל מאפשר לשמונה אנשים לשבת בו מבלי להוציא כיסאות מתקפלים, ופינת עבודה מאווררת ומוארת לישיבה ממושכת, כי אני סטודנט ורוב היום שוהה בה. את הכורסאות והמנורות קיבלתי בירושה מבני משפחה. לגבי הכורסאות, מיד החלטתי לרפדן מחדש, ובסוף קפץ לי הרעיון לתלות את המנורות מעל לבוצ'ר במטבח. אלו מנורות משנות ה-50, מקוריות, שקשה מאוד להשיג היום, והן מוצלחות מאוד בעיניי".
לדברי שחר, המקלחת אמנם קצת קטנה, אבל הקירות הבהירים והתאורה משווים לה תחושה של מרחב. גודל המקלחון הוא קצת מעל הסטנדרט 0.85X0.85 מטר, מזכוכית ויש גם ארון שירות שבו נמצא סל הכביסה, מגבות, ושאר אביזרים לשימוש שוטף".
פינת העבודה נמצאת בפינה משלה בדירה: שולחן עבודה גדול של מטר וחצי על 80 ס"מ עם יחידת מדפים גבוהה. "בפינת העבודה יכולים ללמוד בכיף שני אנשים", אומר שחר. המרפסת, משקיפה לחצר הבית ולרחוב מרחוק ומוקפת בעצים ירוקים מכל הכיוונים. רוב היום היא מוצלת (היא מצפון לבית) ככה שאפשר לשבת בה גם בקיץ ללא שמשייה.
"המטרה הייתה לצמצם עלויות, מבלי להתפשר על התוצאה. רציתי תמונה גדולה לקיר מעל הספה בסלון אבל כרגע זה מחוץ לתקציב. חשבתי גם לצפות את הקיר בסלון בלבנים, אך גם זה יקר מדי. את הספות בסלון קניתי בדרום תל אביב והן נוחות ויפות בעיניי. גם גופי התאורה בסלון הם פשוטים אבל מייצרים אווירה נעימה. הריהוט שבניתי בעצמי תורם לייחודיות מבחינתי ועלה לי פחות מכל דבר דומה שהייתי קונה באיקאה".
רשימת קניות: מהקרמיקה במקלחת ועד לארונית בפינת העבודה
מטבח מנגר עם מגירות סגירה שקטה ומשטח הבוצ'ר: 15 אלף שקלים. שיש אבן קיסר במטבח, כ-3,000 שקלים; ציפוי אבן בקיר המטבח: 300-400 שקל חומרים + עבודה של רצף; ציפויים בחדר רחצה: קרמיקה סטנדרטית סביבות ה-90 שקלים למ"ר, הריצוף סביב 140 שקלים למ"ר; פרקט למינציה דמוי עץ ברמה גבוהה, 170ש"ח למ"ר כולל התקנה; ארון אחסון בכניסה לדירה כ-1,500 שקלים; ארונית לכיור בחדר רחצה וארון שירות בחדר רחצה גם כן מאותו הנגר, המחיר לשניהם: כ-3,000 שקלים; שיש לארונית בחדר הרחצה גם כן אבן קיסר, כ-800 שקלים; ברז לכיור בחדר רחצה של GROHE ב-900 שקלים; וילונות מרחוב הרצל בתל אביב, "הווילון של עמית", 2,000 שקלים (וילון כפול, פנימי לבד וחיצוני אפור אטום); תאורת סלון, מחנות תאורה בכפר קאסם: תאורת סלון - נורות הלוגן ב-1,000 שקלים; תאורת מטבח-פס צבירה לבן עם ספוטים ונורות לד 1,200 שקלים.
"לגבי הרהיטים, היו מגבלות תקציב בנושא, לכן ניסיתי למצוא כמה שיותר פתרונות זולים ויצירתיים", אומר שחר, והוא גם מפרט: ספת ריש לפי מידה, מ"רהיטי געש" ברחוב לווינסקי בת"א, 3,900 שקלים כולל הובלה; שולחן סלון + מזנון: נרכשו פלטות עץ אורן לפי מידה ממחסן עצים ברמת גן ומוטות הברגה מברזל בחנות לחומרי בניין בחולון. שחר צבע בעצמו וחיבר את הכל ביחד. עלויות: עץ אורן- 600 שקלים, צבע+לכה 180שקלים, מוטות הברגה כ-200 שקלים; ארונית מדפים שחורה לפינת עבודה: נקנו מדפים לפי מידה מעץ אורן ושני עמודים לתמיכה, הכל נצבע בשחור ובלכה וחובר. עלות: כ-800 שקלים; שולחן עבודה: נקנתה פלטת בוצר מעץ בוק ממחסן עצים ביפו וארבע רגליים פשוטות מברזל. הפלטה כוסתה רק בלכה מבריקה. עלות: עץ, 350 שקלים, רגליים 90 שקלים; כורסאות: הכורסאות התקבלו בירושה מאחות של סבתא שנפטרה לפני כשנתיים. אלו כורסאות מקוריות משנות ה-50 שהיו בדירתה כל השנים, הן נלקחו לריפוד מחדש במחיר של 1,000 שקלים, ושחר שייף וצבע מחדש את הרגליים. שתי המנורות מעל הבוצ'ר במטבח עברו בירושה והוא תלה אותן מהגלריה בעזרת מתלה למדף מאיקאה. כיסאות בר נקנו מ"מיליון כיסאות" בחולון, בכ-1,000 שקלים לשלישייה; ארון בחדר שינה - מחנות מפעל ברחוב הרצל בתל אביב, כ-2,000 שקלים.
הדירה בניו יורק של הסטודנטית לעיצוב
וגם: מהפך לדירה קטנה עם תקציב קטן