אנחנו רוצים בית שייתן לנו תחושה טובה, שיהיה יפה ופרקטי, אך לא תמיד ברור לנו איך עושים זאת. איך נרגיש טוב בבית? כדי לענות לשאלה האמורפית הזאת רצוי למקד יותר את החיפוש. למסקנה הזאת הגעתי לאחר כ-20 שנה של תכנון אדריכלי ומחקר בתחום. האם אנחנו רוצים בית שיקרין ביטחון או מרחב נשימה? שמחה, רכות או אולי עוצמה? התשובה, כפי שמתברר מהמחקר שערכתי, היא שאנחנו מחפשים בית שישקף את האישיות שלנו או את מה שאנחנו זקוקים לו מבחינה רגשית. גישת "ארכיטקטורה בביטוי אישי" שפיתחתי, נותנת מענה לצורך הבסיסי הזה באמצעות אבחון אישיותי פשוט ועיצוב הבית בהתאם.

כמעט עשרים שנה של דמיון מודרך למאות אנשים, הובילו אותי להתמקד ב-24 תמונות שמקפלות בתוכן קודים אשר מעוררים את האישיות. שש מתוכן מובאות כאן לפניכם. אילו תמונות מושכות את לבכם? בחרו מתוכן אחת עד שלוש תמונות.

רחל סלע, אילו תמונות מושכות אותך במיוחד
בחרו עד שלוש תמונות. מה זה אומר עליכם?

התמונות הנבחרות משקפות היבט משמעותי באישיות שלכם, או כזה שחסר לכם מאוד ויש בכם כמיהה למלא. לדוגמה: אם בחרתם את תמונה מספר 3 - יש לכם עניין מהותי עם תכונות אופי שיש בהן זרימה. קלילות, תקשורתיות, זרימה עם שינויים בקלות, וקלות ביצירת תקשורת עם בני אדם באשר הם. אתם כאלה, או שתכונות אלה חסרות לכם במידה רבה ואתם זקוקים להן בסביבתכם.

כל אחת מן התמונות מייצגת היבט אישיותי מסוים: 1 ביטחון; 2 מרחב; 3 זרימה; 4 צפייה ושליטה; 5 צמיחה; 6 שמחה. רשמו בפניכם את התכונות הדומיננטיות (או החסרות) שלכם לפי התמונות שבחרתם, וניגש להסבר מפורט יותר על התרגום האדריכלי שלהן.

ארכיטקטורה של ביטחון

זהו בית המעוצב עבור אישיות שמקרינה ביטחון או שזקוקה לו. צרו בית עם חללים ריבועיים ככל הניתן, מכיוון שריבוע הוא צורה שמשרה ביטחון. סדרו פינת ישיבה בצורה ריבועית, אפשר סביב שולחן מרובע. חלקו את הבית לחדרים ולחללים מופרדים ומוגדרים. קירות עבים תורמים לתחושה של ביטחון, ותוספת נישות בקירות תתקבלנה בברכה. "הלבישו" את הקירות: קיר מחופה אבן, עץ, טפט או טיח דקורטיבי יעזור להעצמת תחושת הביטחון בבית. שימו לב במיוחד לבחירת חומר הריצוף: אבן או עץ כהה יתאימו ליצירת ארכיטקטורה של ביטחון.

רחל סלע, ארכיטקטורה של ביטחון_ תכנון רחל סלע ,תל אביב  (צילום: שי אדם)
ארכיטקטורה של ביטחון. תכנון רחל סלע, תל אביב|צילום: שי אדם

ארכיטקטורה של מרחב

בית שמעוצב לנפש חופשית, או למי שזקוק להרבה מאוד מרחב נשימה. הדגישו קווים אופקיים בבית, במיוחד את משטחי הרצפה והתקרה. עליהם להיות ללא הפרדות ככל האפשר, open space. עדיף לראות כמה שיותר משטחים. מומלץ להימנע מגופי תאורה תלויים, תעלות מיזוג והנמכות תקרה, ולקבל משטח תקרה נקי וחלק ככל האפשר. בחרו חומרי גלם וחיפויים חלקים ואחידים ככל האפשר. לדוגמה: ריצוף שיש או בטון מוחלק, זכוכית ומתכת מלוטשת. הדקורציה תהיה מינימליסטית, הרהיטים בקו מודרני ככל הניתן. הצבעים המומלצים הם בסקאלת האפורים והלבנים. יש לעשות הכל על מנת שהבית יקרין שקט שאינו מפריע למרחב להתקיים.

רחל סלע, ארכיטקטורה של מרחב וחופש, (צילום: שי אדם, תכנון רחל סלע)
ארכיטקטורה של מרחב וחופש|צילום: שי אדם, תכנון רחל סלע

ארכיטקטורה של זרימה

בית שמעוצב למי שחשובה להם תקשורת טובה מאוד עם הסובבים, והם ניחנים בהסתגלות מהירה לשינויים ולמגוון דעות ותרבויות. נסו ליצור בית שיש בו יש אפשרויות רבות: מגוון כניסות ויציאות (אם ניתן), אפשרויות מעבר בין החדרים ובין הרהיטים. מומלץ שהרהיטים ימוקמו בחלל החדר ולא בצמוד לקירות. כמו כן, רצוי למקם אלמנטים עגולים/מעוגלים שאפשר לנוע סביבם - התוצאה המתקבלת יוצרת תחושה נפלאה של זרימה. השתמשו בקווים מעוגלים וגליים, שיכולים לבוא לידי ביטוי בצורות הרהיטים, בגרם מדרגות, אך גם בבדים ובטפטים. וילונות מבד דק ובהיר אשר מוסטים הצידה משרתים היטב את הארכיטקטורה של הזרימה. צבעים בסקאלה של תכלת, כחול, טורקיז ושחור מבריק ישלימו את התחושה המתבקשת.

רחל סלע, ארכיטקטורה של זרימה, לופט במלבורן. אדריכל אדריאן אמור.  (צילום: Fraser Marsden)
ארכיטקטורה של זרימה. לופט במלבורן, אדריכל אדריאן אמור|צילום: Fraser Marsden

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

ארכיטקטורה של צפייה ושליטה

בית המעוצב לאנשים שחשוב להם לשלוט ולפקח על הפרטים בחיים. אתם שונאים הפתעות, לכן ברור שתרצו לראות מה קורה בבית ומי מגיע אליו. דאגו שתהיה לכם אפשרות צפייה על המקום שממנו מגיעים אנשים אל הבית כך שתוכלו לדעת בדיוק מתי הם מגיעים. רצוי לבחור בבית או בדירה אשר ממוקמים גבוה, או לפחות למקם את עצמכם במפלס גבוה בבית שלכם. שמרו על קווי מבט ושמע עם חללי הבית השונים. אל תיצרו עומס של פרטים ושמרו על צבעוניות בהירה.

רחל סלע, ארכיטקטורה של צפייה ושליטה_אדריכלים AABE בלגיה. (צילום: JEAN LUC)
ארכיטקטורה של צפייה ושליטה. AABE אדריכלים, בלגיה|צילום: JEAN LUC

ארכיטקטורה של צמיחה

בית המעוצב לאנשים שלא מפסיקים לשאוף להתקדם ולהתפתח, ומעוניינים גם להיות ראשונים בתחומם. אתם, מן הסתם, נמשכים לגובה. ליצירת ארכיטקטורה של צמיחה דרושים קווים אנכיים. קווים אלה יכולים לבוא לידי ביטוי בחלונות ובדלתות ארוכים וצרים, בגב כיסאות גבוה, בנוכחות של פסל ארוך וצר. נסו ליצור לכם בית שבו תקרות גבוהות ככל הניתן. חלל כפול יהיה מצוין! אם אין אפשרות והחלל נתון, תוכלו ליצור ארכיטקטורה של צמיחה באמצעות דקורציה: העץ כחומר מעניק את התחושה הרצויה. השתמשו בעץ ברצפות פרקט או דק, בדלתות, ברהיטים, בעמודים ובחיפוי קירות. שלבו דוגמאות של עלים, פרחים וענפים בבדים, בטפטים ובשטיחים, והעניקו לבית נגיעות של ירוק.

רחל סלע, ג ארכיטקטורה של צמיחה, בית בתכנון רחל סלע בבינימינה, (צילום: שי אדם)
ארכיטקטורה של צמיחה. תכנון רחל סלע, בנימינה|צילום: שי אדם

ארכיטקטורה של שמחה

בית המעוצב לאנשים שרואים תמיד את חצי הכוס המלא ולא מאבדים את השמחה. אור, שמש ושילובי צבעים וצורות - זהו המפתח לבית שמח ומשמח. קודם כל הקפידו על אור. בחרו בכיוון דרום אם אפשר, או גבו את החוסר באור בתאורה רבה. קשה לשמוח בחושך! קשה גם לשמוח בבית סטרילי מעוצב בסטים של ריהוט ובגוונים אפורים. שלבו דוגמאות וצבעים, שלבו צורות וחומרים. שלבו פסים ופרחים, עץ, אבן, אדום, כתום וצהוב וירוק. שלבו הכל - אך היזהרו מהגזמה. המפתח הוא שילובים אשר נעשים במינון נכון ובטעם טוב.

רחל סלע, ארכיטקטורה של שמחה- לראות את חצי הכוס המלאה_ ISABELA CAPE (צילום: MCA studio)
ארכיטקטורה של שמחה. Isabela Capeto|צילום: MCA studio

אנחנו לא מסתכמים בזה

אנחנו לא כל כך פשוטים וסכמתיים, אלא מורכבים הרבה יותר. יש עוד תכונות ותחושות נוספות: עוצמה, רוחניות, רכות, מגע החומר, אלגנטיות, תנועה, קצב ועוד. גם הזוגיות שלנו צריכה לבוא לידי ביטוי בבית שאנחנו גרים בו, שהרי בית לא נועד לאדם אחד בדרך כלל. כפי שבחרת את בן הזוג שלך, בעל תכונות דומות או הפוכות לך, כך ייבנה הקן המשותף. אפשר ורצוי ליצור שילוב אשר מכיל את תמהיל התכונות שלכם, ומדגיש את מה שחשוב בזוגיות שלכם. למשל תקשורת, שמחה ואופטימיות, תחושת ביטחון או מתן מרחב נשימה לכל אחד בזוגיות. גם את הנושא המהותי הזה אפשר לבטא בחומר, בצורה, בצבע ובאור, ממש כפי שהודגם כאן לגבי התכונות האישיות.

רחל סלע, ארכיטקטורה של תנועה וקצב   Mostra Black- Guilherme Torres (צילום: Denilson Machado)
.ארכיטקטורה של תנועה וקצב Mostra Black- Guilherme Torres|צילום: Denilson Machado
רחל סלע, ארכיטקטורה של רוחניות_אדריכלים AABE בלגיה. (צילום:  JEAN LUC)
ארכיטקטורה של רוחניות. AABE אדריכלים, בלגיה|צילום: JEAN LUC
_OBJ
אדריכלית רחל סלע, מחברת הספר "בית בדמותך"