מדבקות קיר, צביעת קיר בסגנון ווש, שירותי אורחים מושקעים מדי, עציצי פלסטיק צבעוניים שנתלים על מעקות מרפסות – בטח ראיתם רבים מהם אצל המשפחה, החברים והשכנים. אלו הם רק כמה מהטרנדים שאימצנו בבתינו כמעט בלי לחשוב ובלי לשים לב שהם כבר מזמן נמאסו. דינם של טרנדים לחלוף, ולכן כשמדובר בבית הפרטי שלכם, קחו לכם את חופשת החג כדי לנסות לבחון אותו כראוי, לראות מה אתם אוהבים ומה לא, למיין ולהתחדש בפריטים ואביזרים נכונים. ביקשנו מעשרה מעצבים ומעצבות להצביע על טרנדים מאוסים ולעוסים ולהציע טרנדים חלופיים על פניהם. אל דאגה, לא צריך להחליף הכל אלא רק לדייק בבחירות ובמינון.

עוד באתר לעיצוב הבית:

הבנת הנקרא: די לטיפוגרפיה

מירי בלבול, מבית הספר סקולה להום סטיילינג, מצביעה על שימוש שחוק בטיפוגרפיה. "משפטים, אותיות ומספרים שרואים בלי סוף בהמון וריאציות ללא כל פרופורציה כמותית כשהם באים מן המוכן ונטולים כל נגיעה אישית", היא אומרת, "יש בתים שבהם נעשה שימוש בטיפוגרפיה בכל החדרים במינון מוגזם וחסר טעם, מה שהופך את הבית לבלתי מתוחכם בעליל. לטעמי, השימוש במילים נמשך זמן רב מדי, הפך לפופולרי וזול מדי, ואיבד את העוקץ העיצובי שהיה לו בצדק בתחילה".

טיפוגרפיה מוגזמת (צילום: wilnottel.blogspot.co.il)
מינון מוגזם וחסר טעם|צילום: wilnottel.blogspot.co.il

מה במקום? "ברמה העקרונית אני לא פוסלת את השימוש בטיפוגרפיה לחלוטין ואפילו ממשיכה איתו בעיצובי. עם זאת, אני ממליצה בחום לעשות בו שימוש במינון מדויק ונכון ולהקנות לו נימה אישית. את זה אפשר להשיג באמצעות שימוש מושכל בחומרים טבעיים ובעבודת יד תוך ניצול הפן הגרפי-אמנותי של האותיות ולאו דווקא בדגש על משמעות צירופן. הייתי מציעה להשתמש בטיפוגרפיה תוך מתן פרשנות אישית והקפדה על יחס הרמוני נכון תוך שילובן בצורה מנומקת ונקודתית בעיצוב. חשוב בכלל לשים לב ולעשות שימוש בטרנד אך ורק כתמיכה ובהתאמה לעיצוב הקיים".

עשר מכות, מנורה, מירי בלבול (צילום: בועז לביא, עיצוב: מירי בלבול)
אם כבר, כדאי לנצל את הפן הגרפי-אמנותי של האותיות|צילום: בועז לביא, עיצוב: מירי בלבול

צהוב בעיניים: די לנגיעות הצהוב

"מעטים האנשים שעבדתי איתם בשנתיים האחרונות שלא ביקשו לשים נגיעה, טיפה, כתם או משהו צהוב בביתם", אומרת המעצבת טלי פז, "גוף תאורה, פריטי טקסטיל, טפטים, כיסאות ואביזרי דקורציה – לא משנה מה מה, העיקר שיהיה משהו צהוב. ולא מדובר בסתם צהוב, אלא צהוב עז ונועז, כזה שאי אפשר לפספס. ומכאן התחושה שלפיה הצהוב הוא השחור החדש. אין ספק שהצהוב העז מוסיף אופי לחלל, יש בו ייחוד, שוני ותעוזה, וניתן לשלב אותו עם סגנונות וצבעים אחרים ושונים. אבל בשלב מסוים היתה תחושה של לראות רק צהוב בעיניים. הטרנד נקלט ואומץ בחום רב מדי".

עשר מכות, טרנד מאוס, טלי פז חלופה  (צילום: Trine Thorsen)
נגיעות צהוב - נמאסתן|צילום: Trine Thorsen

מה במקום? "לדעתי, בהתייחסות לטרנדים בכל הנוגע לצבע כדאי לקחת את העניין בערבון מוגבל. אם אהבתם את הצבע, השתמשו בו באופן שלא ישתלט על החלל. אם זו לא כוס התה שלכם, בחרו את הגוונים האהובים עליכם, כאלה שתמיד אהבתם ותמיד תאהבו, ואיתם שחקו כאוות נפשכם. אם אלה גוונים ניטרליים ועדינים, תוכלו לעשות בהם שימוש על גבי משטחים גדולים. בגוונים עזים רצוי לשלבם באמצעות אביזרי נוי, פריטי אמנות וכדומה. תמיד מומלץ לעשות שימוש מושכל בטרנדים ולשחק עם עוצמות ומינונים. כשמדובר בגוון אופנתי, רצוי כמובן לשלב אותו בפריטים שאפשר להחליף בקלות בלי להיכנס להוצאות מיותרות".

עשר מכות, תמונה, טלי פז (צילום: אורית אלפסי, עיצוב: טלי פז)
שחקו עם העוצמות והמינונים|צילום: אורית אלפסי, עיצוב: טלי פז

מטבח שיתופי: די לכיור מול החלון

"בבתים רבים נוהגים למקם את כיור המטבח מול חלון חיצוני כברירת מחדל", מגלה ליאת דביר-רותם מ-Dvirotem design, "הישראלי הממוצע מעדיף את המיקום הצדדי יחסית על פני מיקום מרכזי במטרה להסתיר את תכולת הכיור וכדי 'ליהנות' מהנוף בזמן שטיפת הכלים. בבתים רבים האורח נכנס ישירות אל הסלון ואילו המטבח והנעשה בו מוסתרים לחלוטין".

עשר מכות, ליאת דביר רותם (צילום: thisoldhpuse.com)
כיור מתחת לחלון. לא חייבים|צילום: thisoldhpuse.com

מה במקום? "לדעתי, נכון יותר להיכנס לבית ולראות מיד את מלוא החלל, שכולל גם סלון אבל גם אי מטבח דו צדדי שמאפשר מיקום אסטרטגי ונוח של הכיור הן עבור המשתמש והן עבור המארח. בצורה כזו, מי שמשתמש בכיור הופך אוטומטית לשותף לנעשה בחלל הכללי. שבירת המיתוס של מיקום הכיור מול החלון מאפשרת להגיע לפתרונות בלתי שגרתיים בעיצובי הפנים. חשוב שאנשים לא יתקבעו על דפוסים ישנים שכביכול נחשבים נורמטיביים".

עשר מכות, חלון, ליאת דביר רותם (צילום: הגר דופלט, עיצוב: ליאת דביר-רותם)
אפשר גם ככה|צילום: הגר דופלט, עיצוב: ליאת דביר-רותם

מתחילים להתחייב: די לאריחים המצוירים

הטרנד המאוס לטענת מעצבת הפנים והמוצר תמי פמפנל שנקר הוא טרנד האריחים המצוירים שנראה בדירות ובתים רבים. "המראה הבולט ביותר הוא שימוש באריחים כמו בפאזל שמשלב דוגמאות", היא אומרת, "אם רכשתם דירת קבלן חדשה וחיפיתם אותה באריחים בייצור מודרני שנראים כמו הדפסת מחשב זולה, חשבו על העניין שנית. מכיוון שחיפויים אנחנו לא נוטים להחליף לעתים קרובות, עלינו להקדיש לכך מחשבה ולהתחייב לדוגמה הנבחרת. הנחת דוגמאות הקולאז'ים למיניהן, שנראות כאילו נפלו באופן אקראי על הרצפה והושארו שם, מתאימה יותר לזריקה נונשלנטית של כריות על הספה מאשר לריצוף".

עשר מכות, טרנד מאוס תמי פמפנל (צילום: blog.youngnapark.com)
הגזמתם עם האריחים המצוירים|צילום: blog.youngnapark.com

מה במקום? "אני מציעה שימוש באריחים מודרניים בדוגמאות גיאומטריות. העיצובים הגיאומטריים החדשים מתרגמים את אותו טרנד ישן בצורה קלילה יותר וללא ריבוי צבעים וסלסולים, וכך יוצרים פחות עומס ויזואלי בעיצוב חללי הבית. הם מתאימים בסגנונם בקלות גם לדירות קבלן חדשות וגם לבתים בעיצוב מודרני ומוסיפים לחלל מידה רבה של תחכום. אני ממליצה על האריחים בצורת משושים, מצוירים או חלקים".

עשר מכות, תמי פמפנל, מתוך פרויקט של רומי סילבר בני (צילום: מיקיילה ברסטו)
מתוך פרויקט של רומי סילבר בנית|צילום: מיקיילה ברסטו

מחפים עליכם: די להמשיך את השיש על קיר המטבח

חיפוי קיר המטבח שמעל משטח השיש כהמשך ישיר של חיפוי השיש או הזכוכית הוא הטרנד המאוס שבחרו תמי לבנטל ולי-את פלד חיות מ-Design Getaways. "לרוב ההמשך בגובה 15-20 סנטימטר ומהווה תוספת הזהה בחומריות ובגוון שיוצרת מראה חדגוני ומשעמם ומעליו נותר קיר חשוף שנראה כאילו אינו מטופל", הן אומרות, "המגוון החומרי הקיים היום מאפשר הכנסת חומר נוסף המכניס עניין ויוצר קיר מאוזן חומרית שמשלב בין סגנונות ושובר את תחושת הסט".

תמי ולי-את (צילום: houzz.com)
לעולם אל תמשיכו את השיש על הקיר|צילום: houzz.com

מה במקום? "חיפוי של ליבות לבנים, שהן בעצם לבנים שנוסרו כך שהפנים שלהן נחשף באפן שהן יותר חלקות ופרקטיות לחיפוי. הלבנים, במרקם הטבעי שלהן ובגוון טבעי או צבוע, עשויות להכניס עניין לחלל וליצור בו איזון חומרי וצבעוני. השימוש בליבות לבנים מאופיין במראה קלאסי שמקורו בלבנה כמרכיב בנייה נצחי בכל העולם. הלבנים הטבעיות משוות לחלל מראה אותנטי ומכניסות לו אופי ונשמה".

עשר מכות, תמי לוונטל ולי-את פלד חיות (צילום: ועיצוב: תמי לבנטל ולי-את פלד חיות)
חיפוי של ליבות לבנים יכול לעבוד|צילום: ועיצוב: תמי לבנטל ולי-את פלד חיות

מכה אפורה: די ללבן-שמנת-אפור

החיים בלבן, שמנת ואפור מבאסים את המעצבת מרב זהר. "בחיי היום יום שלנו ובבחירות לבתים שלנו, אנחנו נוטים לבחור פריטים בגוונים ניטרליים תוך נטייה ברורה לא לקחת סיכונים", היא אומרת, "ללכת על הצד הבטוח ולבחור באותה סקלת צבעים: מטבח שמנת, קיר טיח אפרפר, בריקים המשלבים קצת אפור וקצת שמנת, שטיח אפור, מכונת קפה כסופה וכדומה. לצבעים הניטרליים יש בהחלט מקום במעטפת הבית, אך שימוש בלעדי בהם יוצר תוצאה משעממת, חד גונית ודומה לעוד בתים נוספים אחרים. עיצוב פנים של חלל בסופו של יום מדבר על יצירת תעודת זהות של הלקוח בביתו, ולרוב אנשים מרגישים שעצם בחירת צבע כמותה כחשיפה שנוגעת ברגש, ושבאופן חד משמעי מוציאה אותם מהסטטוס קוו".

עשר מכות, סלון מאוס, מרב זוהר (צילום: dailyarchdesign.com)
לבן על לבן|צילום: dailyarchdesign.com

מה במקום? "הצבע הוא האמצעי לייחד את בעלי הבית, לשקף את טעמם של הדיירים, את הבחירות שלהם ובעיקר את האמת שלהם השונה מזו של שכניהם. אני שמחה לראות ששימוש בצבע נכנס ליותר ויותר בתים, שובר את הכמיהה לגוונים אחידים ומאפשר את חשיפת מאפייני הדיירים ונשמתם. הכנסת הצבע יכולה להיות עדינה ומלטפת דרך טקסטיל, קירות נושא צבעוניים, ריהוט, תאורה וגם באריחים פה ושם".

עשר מכות, סלון בעיצוב מרב זוהר (צילום: שירן כרמל)
תכניסו קצת צבע. סלון בעיצוב מרב זוהר|צילום: שירן כרמל

בתפזורת: די למקבצי התמונות

מקבצי התמונות קצת נמאסו על מיה חסון, שעושה סטיילינג לצילומי עיצוב, "הם אמנם חביבים", היא אומרת, "אבל אפשר ורצוי להתייחס אליהם אחרת. כשאני חושבת על מקבץ תמונות, אני רואה לנגד עיני שני סוגי מקבצים. אלה שנתלו כלאחר יד ויצרו פסיפס משפחתי צבעוני שעיקרו לשמר רגעים וזיכרונות, ואלה שהורכבו במחשבה ושיש בהם חוט שמקשר בין כל התמונות המרכיבות. על אף חיבתי הרבה למקבצי תמונות ולמקבצים בכלל, יש תחושה שמיצינו את הרעיון ואפשר לרענן לא רק בהחלפת תמונות מפעם לפעם, אלא גם באופן תליית התמונות".

עשר מכות, מיה חסון (צילום: pixshark.com)
אולי תתקצבו במקום אחר?|צילום: pixshark.com

מה במקום? "מאחר שיהיה קשה להיפרד מטרנד שכזה שממלא קירות, מרענן פינות בבית ומקבץ זיכרונות, אני מציעה להיות אמיצים ולתלות אותו באופן מעניין, אחר וייחודי. למשל לתלות צילומים על מוטות וילון היוצאים מקיר רגיל וריק, או על מוט הברגה או מוט נחושת שעוקם במיוחד לכבוד המקבץ. אפשר גם לחשוב על ענף אסתטי שהובא מהחוץ. זהו פתרון לא סטנדרטי לתליית תמונות, והוא שימושי גם להנחת מגזינים".

עשר מכות, מעמד עיתונים, מיה חסון (צילום: צילום ועיצוב: מיה חסון)
נגיד על מעמד עיתונים|צילום: צילום ועיצוב: מיה חסון

3-2-1: די לסטים

מערכות ישיבה בסטים וסטים בכלל, ספות וכורסאות בגרסת שלוש-שתיים-אחד זה הדבר הנורא מכל לטענת האדריכל אושיר אסבן. "רכישה של שלושה רהיטים כל כך משמעותיים בעלי מראה זהה מעידה על חוסר בחירה, חוסר טעם וחוסר מקוריות. זה שייך לתקופה שעברה מזמן, שבה אנשים נעזרו פחות באדריכלים ומעצבי פנים לתכנון פנים הבית".

עשר מכות, אושיר אסבן  (צילום: thumbprinted.com)
אפשר להתחיל לגוון|צילום: thumbprinted.com

מה במקום? "אני מחליף את טרנד הסטים בצירופים אקלקטיים של פריטי ריהוט, אביזרי נוי ואמנות. אני מעדיף לבחור וללקט כמה פריטים שיחד מרכיבים תמונה הרמונית ומעניינת. כך אני משלב סוגי שטיחים מתקופות שונות, שולחנות צד וספות וכורסאות מסגנונות שונים. התוצאה היא בית על-זמני, נינוח וצבעוני".

עשר מכות, אושיר אסבן (צילום: יוסי גמזו לטובה, עיצוב: אושיר אסבן )
יותר מעניין לגוון|צילום: יוסי גמזו לטובה, עיצוב: אושיר אסבן

שקוף שנמאס: די לקלפות במטבח

טרנד הקלפות במטבח שהחליף את הארונות העליונים מפריע למעצבת הפנים והסטיילינג זהבית שיר גרטי. "אנחנו רוכשים כלים שמאוחסנים במדפים עליונים של קלפות ולרוב הם נשארים שם אם שכחנו מהם ואם הם לא נמצאים בשימוש יומיומי".

קלפות במטבח (צילום: thinkstock)
קלפות החוצה|צילום: thinkstock

מה במקום? "אני מאוד אוהבת מטבח שבו מדפים פתוחים שמוסיפים לו המון אופי ויופי. אם משקיעים וקונים כלים נאים כמו אגרטלים, צנצנות, קערות וסטים יפים, אין סיבה שלא לחשוף אותם וליהנות מהם כל הזמן. היום יש כלים כל כך מגוונים בסגנון, בחומריות, בגוון ובדוגמאות, שממש חבל לא להציג אותם ובכך לתרום למראה המטבח. אין מה לפחד מאבק, שכן אותם כלים נכנסים מיד לשימוש יומיומי כך שהם נשטפים וחוזרים מיד לתצוגה, מה שהופך את הכל למאוד פרקטי. כך, כשהמטבח הוא לב הבית ומייצג אותו, אפשר לראות בדיוק מה יש בו ולהימנע מרכישות מיותרות".

עשר מכות, מדפים, זהבית שיר גרטי (צילום: צילום ועיצוב: זהבית שיר גרטי)
מדפים פתוחים הרבה יותר נאים|צילום: צילום ועיצוב: זהבית שיר גרטי

אינתיפאדה: די לבריקים

"לפני כעשר שנים החלו לחפות את הקירות בישראל בבריקים", אומרת המעצבת דנה שבדרון. "אלו הן אבני חיפוי מאוד יפות, קטנות ומלבניות, הנפרשות על הקיר בפרישת בנייה. יש אבנים מפירוק, שממש פורקו מבתים באירופה ויובאו לארץ, ויש אבנים במראה מודרני, נקי, תעשייתי. ללא ספק חיפוי הבריקים עושה את העבודה והופך כל קיר למעניין. אבל כמו כל דבר, כשרואים אותו הרבה הוא נמאס".

עשר מכות, פינת עבודה מירי בלבול עיצוב אוסנת ברמן (צילום: נויה שילוני)
בריקים. כמו כל דבר, גם זה נמאס. עיצוב דנה שבדרון|צילום: נויה שילוני

מה במקום? "יש לא מעט אופציות יפות לחיפוי הקירות שלא רואים בכל מקום ועדיין יוצרות הלבשת קיר ואווירה. ניתן למשל לעשות שימוש באבן כורכר בגדלים שונים וברמות גסות שונות וכן באבני בזלת וגרניט. אלו אבנים ארצישראליות פחות יקרות ובעיני אותנטיות יותר. אופציה נוספת להלביש קיר היא בצורות שונות של חיפוי עץ. אם בחיפוי שלם של עץ, כמו פרקט על הקיר, או ביצירת ספריות א-סימטריות מעניינות".

עשר מכות, טרנד מאוס דנה שבדרון (צילום: interioroholic.com)
ספרייה א-סימטרית מעניינת|צילום: interioroholic.com