שמתם לב שלא מעט צילומי סלפי שמפורסמים ברשתות החברתיות מצולמים במסדרונות? המסדרון הוא כבר מזמן לא רק חלל פונקציונלי שמחבר בין חללים, אלא זוכה גם הוא ליד מלטפת ולעיצוב מוקפד. אז מה אפשר לעשות במסדרון? גלריה של עבודות אמנות, מקומות לאחסון, פינות עבודה או לימודים, קירות השראה ועוד. הנה כמה דוגמאות.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> טבריינית לעניין: מהפך לדירה משפחתית עם נוף לכנרת
>> רק ככה: שברה את הרשת עם טיפ לשימוש בנייר אפייה
מעצבת הפנים דניאלה דנור יצרה מסדרון בדירה שבה בכלל לא היה מסדרון. "למעשה הארון בדירת דופלקס פנטהאוז בכפר סבא הוא זה שיוצר את המסדרון, ללא קיר שהיה שם בעבר", אומרת דנור. "חיפשתי דרך להצניע את הדלתות לחדרים מהחלל הציבורי. מצד אחד נוצר מסדרון ומצד שני ארון מבואה".
"המסדרון המשולש הוא האלמנט הוויזואלי הראשי של הבית והוא נגלה לפני הכניסה מהדלת הראשית", מספרת מעצבת הפנים יוני פרידמן על בית שעיצבה בהוד השרון (אדריכלות: הלי רחמימוב). "אגפי הבית מוקמו בזווית חדה זה ביחס לזה ובתווך נוצר מסדרון ארוך בצורה משולשת וייחודית. אורכו 15 מטרים ובקצה נשתל עץ נשיר שהשינויים שהוא עובר לאורך השנה יוצרים את התמונה המרכזית של הבית. במרכז המסדרון מיקמתי ספרייה מתוך החלטה עקרונית שזהו לא רק מעבר פונקציונלי אלא שדרת הבית. אגב, בני הבית רוקדים במסדרון הארוך והמואר ועורכים בו טורניר באולינג משפחתי", היא מספרת.
"המסדרון היה אחד האתגרים בשיפוץ קומת הקרקע בדירה בראש העין", מספרת מעצבת הפנים כרמית גת בוצר. "אחת מדרישות הדיירים הייתה לא לשנות מהותית את החלוקה, מה שהשאיר את המסדרון ארוך. כדי לווסת את האורך עשיתי שימוש בצבע כהה ובעבודת נגרות שעטפה את פינת קיר המטבח לתוך המסדרון. הארון במסדרון משמש את הדייר לאחסון מעילים בחורף, חומרי ניקוי ועוד. בסוף המסדרון תלויה יצירת אמנות בשחור-לבן המוסיפה עניין.
בבית דו קומתי בקיבוץ החותרים - פרויקט נוסף של גת בוצר - יש מסדרון בקומת חדרי השינה, והמעצבת תכננה בו יחידת אחסון למשחקי הילדים, מגבות וספרים. "המטרה היא לווסת את האורך של המסדרון הבהיר. סמוך לחדר ההורים יש ארון נוסף בגוון דומה לזה של הפרקט ובו מצעים ומגבות", מספרת גת בוצר.
מעצבת הפנים עדי אדליס תכננה ועיצבה בבית ביישוב מיתר כמה פונקציות במסדרון ארוך. לאורך המסדרון יש ספרייה שנבנתה על חשבון 30 ס"מ מעומק החדרים. הספרייה כוללת גם ארונות סגורים ויוצרת עניין לאורך ההליכה, מסבירה המעצבת.
מעצבת הפנים אוה סמואלוב הפכה את המסדרון בדירה המודרנית ברעננה לגלריית אמנות קלאסית רוויית צבע. הקירות הלבנים ורצפת השיש מהווים בסיס בדומה לזה שיש במוזיאונים ובגלריות אמנות שבהן הסביבה ניטרלית כדי לתת ביטוי ליצירות. באחד הקצוות של המסדרון יש מראה לאורך כל הקיר והיא משקפת את היצירות הצבעוניות.
מעצבת הפנים אילונה עשור תכננה במסדרון צר יחידת אחסון מודולרית ומלאת אופי, פחות או יותר בעומק ספר. על המדפים הפתוחים אפשר להניח עציצים קטנים, ספרים וחפצי נוי ויש גם ארונות למטה.
מריאנה דובניקוב ומיטל שומר ממשרד אדריכלות ועיצוב פנים Elements חיפו במראה ארון במסדרון קטן וצפוף, כך שנוצרת תחושה מרווחת ומאווררת יותר. את הקיר השני בחרו המעצבות לחפות בטפט רגוע שמשתקף במראה ויוצר תחושה מאוזנת.
מעצבת הפנים מיכל האן תכננה במסדרון ארונות עץ ושילבה בהם את המערכות של הבית, בהן גם מערכות מיזוג אוויר. כדי ליצור מראה קליל היא השאירה מדפים פתוחים בחלק התחתון, החפצים במדפים מוסיפים נגיעות צבע למראה הלבן על לבן.
מעצבת הפנים טלי גולד הפכה את המסדרונות בשני בתים שתכננה, אחד מהם שלה, למקומות שבהם שוהים זמן ממושך ולא רק חולפים. בבית שלה הציבה גולד שולחן עבודה ולמידה במסדרון וכך ניצלה את השטח לעוד פונקציה הכרחית, בטח בתקופה שבה כולם עובדים ולומדים מהבית. בבית של לקוחותיה ניצלה גולד מסדרון רחב יחסית כדי למקם בו פינת ישיבה חביבה משולבת במגירות.
מעצבת הפנים מיכל וולפסון יצרה במסדרון פינת כניסה עם מראה. "לא היה לנו מקום ייעודי לפינה לכניסה לבית, אז ניצלנו את המסדרון", אומרת וולפסון. "יצרתי ריבוע צבע שתוחם את המראה עם המדף ומעניק לה פינה ייחודית, יפה ופרקטית. זה המקום להניח משקפיים, מפתחות, טלפון ולהציץ במראה לפני שיוצאים".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
יצירתיות במסדרונות בית הספר
גם שנים רבות אחרי שמסיימים ללמוד, רבים עוד זוכרים את המסדרונות הארוכים והמשמימים בבית הספר, אבל אין סיבה שזה יהיה המצב. "האתגר הגדול ביותר הוא הפיכת המסדרון מציר מעבר צר לסביבות למידה פעילות, שכן הצבת פריטים כבדים תחסום את התנועה ותהווה מכשול להולכים. מצד שני, יותר ויותר מתחזקת ההבנה כי אם ברצוננו לחנך את ילדינו כלומדים עצמאיים, היוזמים וחוקרים את פעולותיהם, עלינו להכשיר כמה שיותר אזורים שיתופיים המציעים הזדמנויות ללמידה שאינה בכיתה", מסבירה מעצבת הפנים עידית אבו, המתמחה בעיצוב סביבות עבודה ומרחבי לימוד.
"את קירות המסדרון המכוסים בחרסינה עד למחציתם חיפיתי בטפט מיוחד מרצפה עד תקרה או לחילופין השתמשתי בלינולאום לחיפוי החרסינה בפרויקט מרחב חלום, תוך התאמת צבע זהה להמשך הקיר. כך יצרתי קיר אחיד ללא חיתוכים שמעניק תחושה רחבה. את הרצפה חיפיתי בלינולאום איכותי התואם את השפה עיצובית", היא מסבירה על פרויקט שיצרה. "שימוש בקירות המסדרון והפיכתם לקירות פעילים גורמים לשהייה ויצירת אינטראקציה. לכן הוספתי לוחות שונים בגובה נוח לעבודת התלמידים. לבסוף שילבתי פינות ישיבה רכות עם פופים או הדומים".
ומה קורה במשרדים, שבהם יש מסדרונות רבים וארוכים? בחברות רבות כבר הבינו מזמן כי יש חשיבות גבוהה לשיחות המסדרון והברזייה, ולכן מוקדשת תשומת לב לעיצוב המסדרונות. "הגישה הרווחת בחברות הייטק היא ששיחות המסדרון הן השיחות הלא-פורמליות במסגרתן הוגים את הרעיונות המבריקים, ויש בהן יותר יצירתיות מאשר בשיחות שמתרחשות בחדרי הישיבות למשל", אומרת מעצבת הפנים דקלה טל-גורדון, בעלת סטודיו DOROTHEE המתמחה בעיצוב משרדים וחללי עבודה. במשרדי חברת chorus, העוסקת בניתוח שיחות בזמן אמת, עוצבה במסדרון נישה לפגישות אישיות. "בקצה המסדרון שילבנו משחק באולינג, כך שהמסדרון הפך למסלול באולינג כשרוצים לפרוק קצת לחץ", מסבירה טל-גורדון.