בין המטבח, המתפקד רוב הזמן כחלל עבודה, ובין הסלון, שבו אנו רובצים בזמן מנוחה ואירוח, ניצבת פינת האוכל, הנכללת בין החללים הציבוריים של הבית. בפינת האוכל אנו מבלים זמן איכות יומיומי עם המשפחה והחברים וגם מארחים ארוחות שבת וחג, ולכן היא צריכה להיות מזמינה, נעימה, ייצוגית ואפילו מהודרת. נוסף על כך היא צריכה להתאים לחלל הציבורי של הבית, שברוב המקרים מתפקד כחלל אחד פתוח והמשכי. בזמן אירוח אנו עוברים מהמטבח דרך פינת האוכל אל הסלון, ולכן שלושת החללים הללו צריכים להתאים זה לזה ולהשלים זה את זה. כל אלה הופכים את תכנון פינת האוכל לעניין לא פשוט, אבל כרגיל, אנחנו כאן כדי לעזור. מעצבי פנים שיתפו אותנו בכללי הברזל לעיצוב פינת האוכל, שבעזרתם תוכלו לערוך ארוחת חג לתפארת.

עוד באתר לעיצוב הבית:

הכל פתוח 

לפני שאתם מתחילים בהחלטות, בבחירות וברכישות, חשוב לזכור כי פינת האוכל היא חלק בלתי נפרד מהחלל הציבורי בבית. מעצבי איקאה מפרטים – "כאשר ניגשים לעצב את פינת האוכל, חשוב להתייחס לאופי ולסגנון העיצוב הכולל בבית, לגודל החלל המיועד ולמיקום פינת האירוח בתוכו. הבחירה בחומרים, בסגנון הרהיטים, באביזרים המשלימים ובצבעים תהפוך קלה יותר, וכמובן תתמוך בעיצוב הכולל ותשתלב עמו בהרמוניה".

פינות אוכל 01, חלק בלתי נפרד מהחלל הציבורי (צילום: יחצ איקאה)
חלק בלתי נפרד מהחלל הציבורי|צילום: יחצ איקאה

פינות אוכל 02, התאמת החומרים, הסגנון והצבעים (צילום: איתי בנית, תכנון ועיצוב-אביב חרמוני וענת סודרי)
התאמת החומרים, הסגנון והצבעים|צילום: איתי בנית, תכנון ועיצוב-אביב חרמוני וענת סודרי

יושבים יפה

מה שהופך את פינת האוכל למה שהיא זה שולחן האוכל והכיסאות. המעצבות טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב מסטודיו T+R מפרטות – "גובה השולחן צריך להיות כ-75 סנטימטר. במידה שפינת האוכל תחומה על ידי קירות, יש להשאיר מרווח של כ-90 סנטימטר בין השולחן לקיר כדי שיהיה מעבר נוח. לגבי הכיסאות, הכי חשוב לוודא שהם יהיו נוחים. תמיד נבדוק יציבות, נוחות ישיבה והזזה ושגובהם מתאים לגובה השולחן, כ-43 סנטימטר. כמו כן יש להביא בחשבון שזהו אלמנט שרואים מכל זווית בחלל, ולכן יש להתייחס לעיצובו מכל הכיוונים".

פינות אוכל 03, את הכיסאות רואים מכל הכיוונים (צילום: עמית גירון, עיצוב-טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב)
את הכיסאות רואים מכל הכיוונים|צילום: עמית גירון, עיצוב-טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב

פותחים שולחן

נקודה נוספת שיש להתייחס אליה היא אופציה להגדלת השולחן עבור אירוח. כדי שתהיו מוכנים לאירוח רב משתתפים כמו בסופי שבוע ובחגים, ממליצים מעצבי איקאה לבחור בשולחן אוכל עם אופציה להארכה. חשוב שאופן הגדלת השולחן יהיה פרקטי ונוח ושאחסון הפלטות יהיה בתוך השולחן ולא חיצוני לו.

פינות אוכל 04, אחסון הארכות השולחן בתוכו ולא מחוץ לו (צילום: יחצ איקאה)
אחסון הארכות השולחן בתוכו ולא מחוץ לו|צילום: יחצ איקאה

צאו מהקופסה

כיום המגמה בעיצוב פינות אוכל היא לשבור את תבנית הסטים וליצור שילוב יצירתי של חומרים, מרקמים וסגנונות. שילוב כזה מאפשר התאמה אישית מלאה של מאפייני הרהיטים לסגנון הקיים בבית, והתוצאה תהיה פינת אוכל מקורית, מעניינת וייחודית. כדי להשיג את המראה תוכלו לשלב בין כמה סוגים של כיסאות בעיצובים שונים ולהתאימם לשולחן במראה נקי. כמו כן באיקאה מציעים פלטות לשולחן במגוון עיצובים וגדלים, שלהן תוכלו להתאים רגליים בסגנונות שונים, ליצירת פינת אוכל בהתאמה אישית מלאה.

פינות אוכל 05, ותרו על סטים (צילום: יחצ איקאה)
ותרו על סטים|צילום: יחצ איקאה

פינות אוכל 06, התאמה אישית בין מגוון של פלטות ורגליים (צילום: יחצ איקאה)
התאמה אישית בין מגוון של פלטות ורגליים|צילום: יחצ איקאה

ספסלים ונהנים 

טרנד עיצובי נוסף שצובר תאוצה בעיצוב פינות האוכל הוא שילוב ספסל ישיבה, שעליו יוכלו לשבת הילדים והאורחים הצעירים יותר. הספסל יכול להחליף חלק מהכיסאות ליצירת מראה מרענן וקליל יותר, שאינו מפנה את הגב לחלל הציבורי. כמו כן בזכותו תוכלו לנצל באופן אפקטיבי יותר את מקומות הישיבה סביב השולחן, משום שהוא תופס פחות מקום ומאפשר ישיבה של יותר אנשים. גם כיסאות נערמים או מתקפלים יכולים לשמש בשעת אירוח, וכך לא לתפוס מקום ביומיום.

פינות אוכל 11, טקסטיל נעים שמרכך את החלל (צילום: יחצ איקאה)
ספסל ישיבה שמחליף חלק מהכיסאות|צילום: יחצ איקאה

פינות אוכל 08, אינו מפנה את הגב לחלל הציבורי (צילום: גדעון לוין, עיצוב-יעל פרי)
אינו מפנה את הגב לחלל הציבורי|צילום: גדעון לוין, עיצוב-יעל פרי

תוציאו את הסרוויס 

כלי האוכל, הבישול וההגשה הם חלק בלתי נפרד מעיצוב השולחן, ויש להתייחס לכך בבחירת הכלים. הקדישו מחשבה לסגנון, לצבעים, לחומרים ולמרקמים ובחרו כלים שיחמיאו לשולחן ולהפך. מעצב הפנים איתמר לוי מוסיף - "שלבו כלי אוכל ייחודיים, שעברו בירושה ובעלי ערך סנטימנטלי או כלי אוכל איכותיים ומעוצבים, המביאים לשולחן גם מסורת ותרבות של אירוח".

פינות אוכל 09, כלי האוכל הם חלק בלתי נפרד משולחן האירוח (צילום: יחצ איקאה)
כלי האוכל הם חלק בלתי נפרד משולחן האירוח|צילום: יחצ איקאה

פינות אוכל 10, שהכלים יחמיאו לשולחן ולהיפך (צילום: אסף הבר, עיצוב-גלית אבינועם)
שהכלים יחמיאו לשולחן ולהיפך|צילום: אסף הבר, עיצוב-גלית אבינועם

רכים ונעימים

פינת האוכל מאובזרת בדרך כלל בריהוט מסיבי ודי כבד, ואותו ניתן לרכך באמצעות שילוב טקסטיל. וילונות נשפכים ליצירת פרטיות ואינטימיות, שטיח רחב שיגדיר את החלל, מפה יפה שתתאים לאווירה שברצונכם ליצור וכיסאות מרופדים ונוחים. בבחירת בד הריפוד לכיסאות, ממליצה מעצבת הפנים הילה ברונשטיין לבחור בבד ריפוד צבעוני עם דוגמה מעניינת - "עלות החלפת ריפוד מושב אינה גבוהה, היא מחיה את מראה הכיסא ולא כואב בלב ובכיס לבצעה כל כמה שנים". באיקאה אפשר למצוא כיסאות עם ריפוד נשלף הניתן לכביסה במכונה, בייחוד אם מדובר בבית שיש בו ילדים. תוכלו לרענן את הכיסא בריפודים שונים לפני עונות שנה וסוגי האירועים

פינות אוכל 12, שטיח גדול המגדיר את החלל (צילום: איתי סיקולסקי, עיצוב-וויט אדריכלים)
שטיח גדול המגדיר את החלל|צילום: איתי סיקולסקי, עיצוב-וויט אדריכלים

ארון כלים

אירוח אינו דבר פשוט והוא כולל המון פרטים קטנים, החל מסכו"ם דרך כלי הגשה ועד למפות ולמפיות. כל אלה דורשים מקום אחסון, ורצוי מאוד שהוא יהיה בקרבת פינת האוכל, כך שלא תצטרכו להתרוצץ בין חללי הבית לצורך הארגונים. קונסולה רחבה לאחסון סגור, ספרייה רחבה לאחסון פתוח או ויטרינה עם חזיתות זכוכית יעשו את העבודה ויקלו עליכם את מלאכת האירוח.

פינות אוכל 13, אחסון נגיש ונוח בעת האירוח (צילום: יחצ איקאה)
אחסון נגיש ונוח בעת האירוח|צילום: יחצ איקאה
פינות אוכל 14, יחידת אחסון אלגנטית בפינת האוכל (צילום: עודד סמדר, עיצוב-אושרי אבירם ודנה קושמירסקי)
יחידת אחסון אלגנטית בפינת האוכל|צילום: עודד סמדר, עיצוב-אושרי אבירם ודנה קושמירסקי

פינות אוכל 15, שידה נמוכה לאורך החלון (צילום: עודד סמדר, עיצוב-טל תמיר אדריכלים)
שידה נמוכה לאורך החלון|צילום: עודד סמדר, עיצוב-טל תמיר אדריכלים

הארת שוליים 

תאורה נכונה חשובה מאוד ליצירת אווירה חמה ואינטימית המתאימה לאירוח וכן יש לה חשיבות פונקציונלית בזמן האוכל. וי סטודיו אדריכלים מדגישים כי בבחירת גוף התאורה יש לבחון עד כמה התאורה חזקה או עמומה, מהי כמות האור בחלל באופן כללי ומהו כיוון התאורה – האם מכוונת לשולחן או גם לצדדים או שמא צמודה לתקרה. מעצבי איקאה מוסיפים כי בדרך כלל נהוג לבחור בגוף תאורה דקורטיבי ובעל נוכחות, שתלוי נמוך וממוקם מעל לשולחן האוכל ובמרכזו. גוף תאורה כזה ידגיש את פינת האוכל, יגדיר אותה ויאפיין אותה מבחינה סגנונית.

פינות אוכל 16, גוף תאורה תלוי מהתקרה (צילום: עמית גירון, עיצוב-יולי וולמן)
גוף תאורה תלוי מהתקרה|צילום: עמית גירון, עיצוב-יולי וולמן
פינות אוכל 17, גוף תאורה המדגיש את פינת האוכל (צילום: יחצ איקאה)
גוף תאורה המדגיש את פינת האוכל|צילום: יחצ איקאה

פינות אוכל 18, ומאפיין אותה מבחינה סגנונית (צילום: אלעד גונן, עיצוב-וי סטודיו אדריכלים)
ומאפיין אותה מבחינה סגנונית|צילום: אלעד גונן, עיצוב-וי סטודיו אדריכלים

>> יש הרבה יותר דרכים לשלב כיסאות בפינת האוכל ממה שחשבתם