מצטערת, אני הולכת לשבור לכם כמה מיתוסים, פרדיגמות שגדלתם עליהן וגם קצת לשעמם אתכם עם תאוריות לא מעניינות. אני מרב, מעצבת פנים, ואני אוהבת לבן - מודה. פעם לפני הרבה שנים אנשים טענו שלבן הוא בכלל לא צבע ואז הגיע ניוטון (כן, ההוא עם התפוח שנפל לו על הראש) וגילה לכולם כי לבן הוא בעצם צבע ולא סתם צבע, הוא צבע שמורכב מצבעים אחרים. אז בואו נשים את הסוגיה הראשונה בצד. כולם להירגע, לבן הוא צבע.
וכעת בואו ניגש לעיצוב, יותר נכון עיצוב פנים, למרות שגם בעיצוב המוצר ללבן יש מקום של כבוד מבחינתי. אז למה אני מעצבת שמשתמשת בצבעים ולא חוששת מהם, מרגישה צורך להגן על הלבן הלבן הזה? כי אני נתקלת על בסיס יומי בתגובות כאלו: משעמם, בלי טיפת מעוף, סטרילי מדי, בית רוחות, יותר מדי לבן, זה הופך למוזיאון, לא נעים לזוז, מפחדים ללכלך. הבנתם אותי, נכון?
דווקא בישראל חוששים מלבן ואני לא יודעת למה. אני חוששת שהאמת טמונה בעובדה שאנחנו באמת מפחדים להיות משעממים, ואנו חושבים שאי אפשר לעצב בית שיעשה וואואו כשהוא לבן, דבר שני אני חושבת שאנשים אולי לא הבינו שלבן יכול להיות חם. מה חם? רותח כמו חלב שגלש על הכיריים.
הכל טמון באור ולא בצבע
אז לפני הכל אני רוצה להציג לכם את התאוריה שאולי תשנה אצלכם כמה דברים במחשבה. איש אחד שהוא אדריכל וגם מתמטיקאי כריסטופר אלכסנזר ומעבר לתאוריות המאוד מעניינות שלו על בנייה יש לו תאוריה מאוד מצוקה על צבעים ואני מביאה אותה ממש על קצה המזלג (מתוך הספר Pattern Language):
"צבעי הירוק והאפור של בתי החולים ובתי המשרדים הם מדכאים וקרים. עץ טבעי, אור, שמש וצבעים בהירים הם חמים. החום של הצבעים בחדר משפיע על ההרגשה אם נעים להיות בו או לא. אבל מהם הצבעים החמים והקרים? באופן פשטני, אדום וצהוב וכתום וחום הם חמים, כחול וירוק ואפור הם קרים. אבל ברור שלא תמיד חדרים עם אדום וצהוב יוצרים תחושה טובה, ולא תמיד חדרים עם כחול ואפור יוצרים תחושת קרירות. אמנם יש אמת שטחית באמירה הזאת, גוני אדום וחום וצהוב עוזרים ליצור אווירה נעימה אבל גם לבן וכחול וירוק יכולים ליצור אווירה נעימה. אחרי הכל, השמיים כחולים והדשא ירוק. ברור שאנחנו מרגישים טוב בחוץ על הדשא הירוק תחת שמיים כחולים.
"ההסבר לכך פשוט ומרתק כאחד. מה שהופך את האווירה במקום כלשהו לחמימה או קרירה אינו צבע הרהיטים או הקירות, אלא צבע האור. נוכל לבדוק את צבע האור במקום מסוים אם נשים שם משטח לבן לחלוטין. אם האור חם, המשטח יקבל גוון מעט צהבהב-אדמדם. אם האור קר, המשטח יקבל גוון מעט כחלחל-ירקרק. אבל כשמבינים שכל מה שנמצא במקום הזה מקבל את הגוון של האור שבו – קל לקלוט איזו השפעה גדולה יש לגוון האור במקום על איכות התחושות והרגשות שאנשים חווים במקום.
"קרני השמש המוחזרות מכר דשא ירוק ביום אביב הן עדיין אור חם כלומר, בטווח הצהבהב-אדמדם. האור במסדרון בית חולים המואר בנורות פלורוסנט ומוחזר מקירות ירקרקים הוא אור קר, בטווח הכחלחל-ירקרק. בחדר עם הרבה אור טבעי, האור הוא כללית חם. בחדר שחלונותיו פונים אל בניין אפור מעבר לרחוב, האור עלול להיות קר, אלא אם יש בו הרבה בדים צהובים ואדומים. כך שכדי שהחדר יהיה נעים יש להשתמש במגוון צבעים שישתלבו יחד עם מקורות האור שמחוץ לחדר כדי ליצור במרכז החדר אור מוחזר חם, כלומר בגוון צהבהב-אדמדם.
"גוונים אדומים וצהובים תמיד עושים זאת. גוונים כחולים וירוקים ולבנים יעשו זאת רק במקומות מתאימים, באיזון עם צבעים אחרים, ועם עזרה ממקורות האור.לכן: צבעו את המשטחים בצבעים אשר ישתלבו בגוני האור הטבעי, האור המוחזר והתאורה המלאכותית, כך שייווצר בחדר אור חם".
שורה תחתונה? הכל טמון באור ולא בצבע - יש לנו את הפריבילגיה לחיות במדינה עם אור חם, ובלילה? לכו על תאורה צהובה ולא לבנה וכך תשמרו על המראה החמים. ארץ ישראל היא מדינה של אור הרבה אור, לא האור הלבן הבוהק של אירופה, אלא האור הצהוב החם של המזרח התיכון.
אם נעבור היסטורית קצת על העיצוב הנורדי למשל, נגלה שהחללים הלבנים שלהם נובעים בגלל מיעוט אור יום בגלל החורפים הארוכים והימים החשוכים, אצלנו העיצוב הבהיר מתאים בדיוק בגלל הסיבה ההפוכה, יש לנו המון אור אור של שמש לא האור הלבן שהשלג מחזיר ולכן, בישראל של המזרח התיכון, העיצוב הלבן לא משרה קור וחוסר נעימות, אלא קרירות נעימה ויקבל את קרני השמש ויהפך לחמים ונעים. אז בפעם הבאה כשאתם רואים בית לבן אל תמהרו לשפוט. זכרו כי הלבן מושפע קודם כל מהאור שהוא מקבל והוא לא עומד לבדו הוא מושפע מכל הצבעים שמסביבו.
הנה כמה טיפים לעיצוב בית לבן:
1. לבן הוא אף פעם לא משעמם. בז' לעומת זאת יכול להיות משעמם. לבן הוא צבע דרמתי - חשבו על כלה בשמלה לבנה, כמה דרמתית ומרשימה היא נראית.
2. לבן יכול להיות צבע חמים ונעים. אנשים חושבים על חלל לבן כעל חלל קר כי הם מקשרים אותו עם סדר, הימנעו מאביזרים נוקשים ומודרניים בחללים לבנים, השתמשו בכריות וטקסטילים נעימים ובחוסר רשמיות בעיצוב וכך תשיגו חלל לבן בהיר וחמים.
3. לבן נותן לנו את הגמישות לעצב את החלל, צבעו חלל בלבן וקבלתם קנבס חלק עבור שאר העיצוב, לעומת זאת, אם הקירות שלכם בצבע אחר ואתם כבר מוגבלים ומחויבים לעיצוב מסוים.
4. יש לכם חלל לבן? אל תפחדו ממנו. תנו לו לחיות, אני גידלתי שני ילדים, חתולה וכלב בבתים הלבנים שלי. דאגו לריפודים כביסים, ואל תפחדו מהמראה הלא מושלם, אנחנו בני אדם והבתים שלנו מגיבים בהתאם.
5. שלבו לבן עם צבעי פסטל עדינים ביותר, גוונים מעושנים של כחול, ירוק או ורוד.
6. לבן הוא צבע! עם קשת גדולה של גוונים בתוכו. אם תסתכלו היטב בגוונים הרבים של הלבן תזהו לבנים על בסיס כחול ורוד ירוק - תצטרכו לצבוע קיר שלם בגוון שבחרתם ולהתבונן בו כמה פעמים בשעות שונות של היום וגם בתאורה מלאכותית, על מנת להבין כיצד האור משפיע על כל גוון וגוון של לבן (ולא, בז' הוא לא לבן).
7. עץ מחמם אפילו את החלל הלבן ביותר, יש הרבה תנועה בעץ עד שלעתים אנו מרגישים כאילו אנו מביטים בציור. גם טקסטילים בעלי טקסטורה כמו פישבון או שטיחים בעלי טקסטורה הם דרכים להוסיף עניין ועומק.
8. לצבע הלבן יש את היכולת לחבר בין מרכיבים לא תואמים: אם החלל שלכם לבן תוכלו להוסיף כמה חומרים שונים כמו עץ, שיש, אבן, פלסטיק והלבן יחבר ביניהם.
9. לא כל הלבנים מתאימים! אל תערבבו כמה גוונים של לבן, אלא אם בדקתם ראשית את ההתאמה שלהם אחד לשני
10. חלל לבן מרשה לנו בהנף יד לשנות את עיצובו של החדר - כריות כחולות מתחלפות בכתומות ויש לנו חלל חדש. כנ"ל לגבי שטיח או וילון.
11. לבן דורש אבזור. לכו על לבן וכך גם עם אבזירים רבים, החלל לא יהפוך לעמוס.
בהרצליה מול הפארק: דירה משגעת על כל הקומה
מתחם נגה: סיור אדריכלי קסום בחנויות העיצוב