זיו שפירא (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

למרות העצב על הדחתו מ"מאסטר שף", אם היינו צריכים לשער כיצד יסיים את דרכו בתחרות כנראה שלא היינו מצליחים לחשוב על תרחיש טוב יותר מהמציאות: הבשלן הלך עם אומץ הלב והכין מה שבעיניו יהיה טעים ביותר, למרות חשש מצד השופטים. וכשלומדים על פועלו של שפירא מחוץ למטבח של תחרות הבישול הכל מסתדר. שפירא, 58, עובד שנים רבות ביחידה המוסקת במד"א וב-7 באוקטובר חילץ רבים בקור רוח ותושייה. "הטסתי 10 פצועים בשבת הנוראה, חמש גיחות", תיאר באירוע התנדבות של נבחרת "מאסטר שף" ליחידתו לפני מספר שבועות. לצד אומץ הלב, הפשטות והצניעות יוצאים ממנו ללא כל מאמץ. הוא לא נרשם לעונה בעצמו ובא בסך הכל לעשות כבוד לטעמים ההונגריים שעליהם גדל. כשנשאל מה הכי היה רוצה להשיג, ענה בפשטות: "שארבעת השופטים יגידו 'ואו'".

זיו שפירא (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן
זיו שפירא (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן
זיו שפירא (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

>> לכל הכתבות בערוץ living 

גם בעיצוב נקי וקלאסי גם שימושי ונוח

בדמותו גם מעוצב המקום בו מבלה הכי הרבה זמן בבית: המטבח. ככה נראה אזור בישול משפחתי מצד אחד וקלאסי מצד שני, כזה שאפשר להכין בו נשנוש קליל בזריזות וגם לבשל סעודה מלאה. זו הזדמנות טובה למזוג כוס יין אדום טוב ולצלול למקום הבטוח של זיו שפירא שחולם על מטבח מקצועי עם נגיעה של בית בכפר.

מה הדבר האהוב עלייך במטבח שלך? "השיש השחור המראה האלגנטי, והעובדה שאפשר להניח עליו סירים ישר מהאש כי הוא גרניט פורצלן חסין".

מה היית בוחר לשנות בו? "לא הרבה זה מטבח בן שנתיים מודרני עם פירזול איכותי ומלא איחסון נסתר, אולי הייתי מוסיף עוד תנור אפיה, מיקרו או תנור".

מה המכשיר הכי שימושי במטבח ולמה? "כמובן שהתנור והכיריים. אני אוהב בישול על אש ישירה ויש לי תנור שיודע להיות גם קומבי סטימר קטן אבל יעיל".

איך נראה מבחינתך מטבח החלומות שלך? "מלא משטחי עבודה לכל סוגי המנות, תנור אבן בפינה למאפים, כיריים גדולים מלא מקום למחבתות וסירים. קולט אדים גדול מעל שטח הבישול כדי שאפשר יהיה לעבוד גם עם אש גלויה (פחמים), בקיצור מטבח מקצועי אבל עם נגיעה של בית בכפר".

מי שוטף כלים בבית אחרי שאתה מבשל? "אני והמדיח". 

מה המטלה שאתה הכי שונא לעשות במטבח? "לשטוף סירים".

איזה ספרי בישול או אפייה נמצא אצלך על המדף? "'ילדים מבשלים' של רות סירקיס שעד היו אני לוקח ממנו את המתכון לפנקייק, אהרוני 'המטבח הסיני', עוגות לכל חג הבישול הכורדי, ספר הבשר הגדול, והכי חשוב 'ספר המתכונים של סבתא אהובה' שהוצאנו לכבודה ושם אפשר ללמוד להכין קובה, יפרח, סופריטו, אורז, חמין, קובה ועוד מאכלים כורדים".

כמה שעות אתה מבלה במטבח בממוצע לאורך השבוע? "20 - 25 שעות".

מה הארוחה הכי מושקעת שהכנת? "ארוחה לחברים, 5 מנות במרכז השולחן: קרפצ'יו סלק, טרטר אבוקדו ארטישוק אל-רומנה חסות בהדרים, שומרים באוזו עם משמש מיובש. היו גם מנות טעימה: קוביות סלק, סביצ'ה מוסר ים, מרק אסייתי עם וונטון, מנת בשר, ולקינוח אגס חם ביין אדום על קראמבל שקדים וגלידת וניל".

זיו שפירא (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן
זיו שפירא (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

אם היו מרוקנים לך את המטבח ונותנים לך להשאיר דבר אחד - על מה לא היית מוכן לוותר? "על הסכין שף היפנית שלי".

מה חומר הגלם הכי יוצא דופן שנמצא אצלך או הפריט הכי מיוחד שאתה מחזיק במטבח? "יש לי מחית פטריית כמהין שחורה שעושה נפלאות לתבשילי פסטה, ריזוטו ועוד. חוץ מזה, יש לי גם תערובות מלחים בטעמים שונים ובצבעים עזים שנותנים לכל מנה הפתעה בטעם ובנראות".

מה אנשים עושים במטבח שיכול להוציא אותך מדעתך? "משתמשים לא נכון בסכין וחותכים חומרי גלם בצורה רשלנית". 

מה תעדיף, מטבח בלי כיריים או בלי תנור? "בלי תנור".

איך זה מרגיש להיות מודח בשלב מוקדם יחסית של התחרות? "לא נעים בכלל וחבל כי יש לי עוד מלא מה לבשל ולהציג. אבל במבט לאחור, כשבכלל לא אני נרשמתי לתחרות, ולהסתכל על נקודת היציאה שלי מהתחרות נראה שההישג מכובד והבאתי לתחרות סטנדרטים אחרים, חשיבה מחוץ למסגרת ואוכל טעים ויפה".

מה אתה חושב שהפיל אותך במשימה שהודחת? "תפיסה מוטעית וקיבעון לגבי העובדה שכבד בקר הוא חומר גלם קשה, לא טעים ולא סלחני. המנה הייתה טובה בסה"כ הכללי, חומר הגלם והטיפול בו היו יכולים להיות אולי טובים יותר". 

איך תסכם את החוויה ב"מאסטר שף"? "מסע מופלא של מפגש עם אנשים טובים, מפגש עם מטבחים שונים ובעיקר חוויה מעצימה ברמה האישית. זו הייתה חוויה נדירה וחד פעמית".

זיו שפירא (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן
זיו שפירא (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן