אם בעבר עיצוב חדר השינה של ההורים היה בתחתית סדר העדיפויות, והתקציב לרוב הוקדש לסלון, למטבח ולחדרי הילדים, בשנים האחרונות רבים מושפעים מחדרים במלונות מפנקים ושואפים להביא את החוויה האיכותית גם הביתה, הן מבחינת נוחות ותנאים והן מבחינת עיצוב. חדר השינה גדל, לעתים על חשבון חללים אחרים בבית, והפך ליחידת מגורים הכוללת גם חדר רחצה, חדר ארונות, מרפסת פרטית, פינת ישיבה ועוד. אין פלא שחדר השינה הצנוע מותג מחדש בשמות כמו "סוויטת הורים" או "מאסטר בד-רום".

אבל לפני שעוסקים בחללים הנוספים, צריך לזכור שמטרתו החשובה ביותר של חדר השינה היא לאפשר לנו לישון היטב. "כשאין שינה איכותית, אפילו למשך לילה אחד, רואים פגיעה במערכת הקשב, השפעה שלילית על היכולת לעצור תגובות כועסות, פחות ריכוז, יותר רוגז וקבלת החלטות פגומה. ובניגוד למה שחושבים – אי אפשר להשלים שעות שינה בקלות", מסבירה ד"ר קורל שחר, ימומחית שיפור תפקודי המוח מאתר KIDSBEST. לכן, היא אומרת, "חשוב להקפיד על סביבת שינה כמה שיותר נכונה ועוטפת שתעודד שינה איכותית".

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> מחזיקים לימונים על השיש או במקרר? חבל, יש דרך טובה יותר

>> תל אביב: השיפוץ של הדירה יפהפה אבל תראו את המרפסת

מחקרים אולי מראים שכדאי לישון על צד שמאל בתנוחת עובר ושלא מומלץ לישון על הגב, אבל, אומרת שחר, "קשה מאוד לשלוט על זה. לכן אני ממליצה להשקיע במעטפת – מזרן טוב, מצעים איכותיים ונעימים, כרית נוחה לצוואר ולגב וסביבה שקטה. לפעמים כשבאים אליי לטיפול אני מגלה שלא ישנים טוב, אז אני עוברת עם המטופלים על כל הפרמטרים בחדר – אור, שקט, סוג הסדינים, מיקום וכך הלאה".

עיצוב חדר שינה, עיצוב נטע לוינגר (צילום: איתי בנית באדיבות נירלט)
עיצוב נטע לוינגר|צילום: איתי בנית באדיבות נירלט

אין ברירה, תוותרו על מסכים

כדי ליצור סביבה שמתאימה לשינה איכותית שחר ממליצה על צעד שלרובנו הוא כמעט בלתי אפשרי: להוציא את המסכים מהחדר. "זיהום מסכים משפיע על תפקודי המוח, היחלשות הזיכרון, הפרעת קשב. כשיש מסך בחדר, אפילו כבוי, ויש הבהוב או עינית דלוקה זה עלול להשפיע לרעה על איכות השינה. אני ממליצה חדר שינה בלי מסכים בכלל", היא מדגישה.

אור אולי מפריע לשינה, אבל שחר לא ממליצה על חדר חשוך לגמרי. "חדר חשוך לגמרי עלול לגרום ליקיצה לא נינוחה. אני ממליצה להשאיר פתח קטן לאור טבעי לשטוף את החדר בבוקר אך לא בצורה ישירה ומסנוורת", היא מסבירה. "כדאי למקם את המיטה כך שאור טבעי קל ייכנס בבוקר לחדר, עדיף מכיוון מערב, וישפיע טוב על מנגנון ההתעוררות הטבעי שלנו".

עיצוב חדר שינה, עיצוב שני רינג (צילום: אדריאן דודא באדיבות נירלט)
עיצוב שני רינג|צילום: אדריאן דודא באדיבות נירלט

שחר ממליצה לעצב את חדר השינה "בצבעים מרגיעים ולא צבעים כבדים שגם יכבידו על התחושה שלנו בחלל", ולהוסיף תאורה רכה של אור חם וצהוב. "לא אור לבן שמכניס למתח. עדיף לבחור בתאורה מתחלפת שאפשר לשנות בהתאם לתרחיש – קריאת ספר או התארגנות לשינה. מומלץ שלכל מיטה תהיה מנורת לילה אישית עם אור ממוקד ופרטי", היא אומרת.

שתי שמיכות ומזרן איכותי

המזרן שעליו מונח הגוף שלנו במשך כמה שעות רצופות מדי לילה הוא כנראה אחד האמצעים החשובים לשינה ערבה ואיכותית. שחר ממליצה על מזרן גדול - לפחות 1.6 מטרים ועדיף 1.8 מטרים ומוסיפה: "זה אולי לא רומנטי, אבל אני ממליצה על שתי שמיכות במקום אחת זוגית, ועל מיטה עם מערכות נפרדות, כדי שתזוזה של בן הזוג לא תפריע לנו. יש מי שאפילו בוחרים לישון בשני חדרים אם אחד מבני הזוג חורק שיניים, נוחר או זז המון".

בניגוד למה שרבים חושבים, אין הגדרה רשמית למזרן "אורתופדי", וכל חברת מזרנים מדרגת אחרת את מידת הקושי של המזרן. "אין ממש משמעות לכינוי 'אורתופדי' ביחס למזרן, אלא אם האורתופד שלכם הורה לכם להשתמש במזרן כזה או אחר", אומר אננדה לב, מנכ"ל חברת סוהם.

לדברי לב, העדפה של מזרן רך או קשה היא עניין של הרגל וגם של העדפה תרבותית. "בארצות הברית, למשל, ההעדפה היא למזרנים רכים יותר שהם מכנים plush", הוא מספר, ומוסיף: "כמו הרבה דברים בחיים, גם במזרנים, התשובה לשאלת הקושי היא מקום טוב באמצע שמתאים לרוב האוכלוסייה. מזרן בקשיחות בינונית מתאים לרוב האנשים ומומלץ במיוחד כשישנים בזוג, ולישנים על הצד". כך או כך, הדרך הטובה ביותר לבחור מזרן היא לנסות אותו, ויש חברות המאפשרות תקופת התנסות ממושכת בבית. 

עיצוב חדר שינה,עיצוב מזי מיכאל, סטיילינג לינוי ודרור באדיבות נירלט (צילום: לינוי ודרור באדיבות נירלט)
עיצוב מזי מיכאל, סטיילינג לינוי ודרור באדיבות נירלט|צילום: לינוי ודרור באדיבות נירלט

לאחרונה גברה הפופולריות של מזרנים היברדיים, בעיקר בארצות הברית וגם בארץ. "מזרן הייבריד מכיל בתוכו את המיטב של שני סוגי המזרנים הנפוצים - הוא מורכב משכבות ספוג איכותיות ועבות בחלקו העליון, וקפיצים מבודדים משולבים בספוג קשיח בבסיסו", מסביר לב. "התוצאה היא מזרן גבוה (33 ס"מ) ונוח במיוחד. בעת השינה, הגוף נתמך על ידי שכבות הספוג, והתחושה היא של שינה על מזרן ויסקו איכותי. שכבות הספוג העבות שמעל הקפיצים מבודדות את התנועות הקטנות יותר והקפיצים מסייעים בתנועתיות כשמתהפכים בלילה, מה שמשאיר אותנו בשינה יותר עמוקה".

עיצוב חדר שינה, מזרני הייבריד של סוהם (צילום: יחסי ציבור דג הזהב)
מזרן הייברידי|צילום: יחסי ציבור דג הזהב

אנחנו כמובן לא ישנים על מזרן חשוף, ושחר מזכירה שגם גם בבחירת המצעים יש להתחשב בכך שהמיטה מיועדת לשני אנשים, ולמצוא חומרים ומרקמים שנעימים לשניהם. "לכל אחד ואחת תחושות שונות, וכשישנים ביחד חשוב למצוא את דרך האמצע", היא אומרת שחר. "כשמעצבים חדר שינה כדאי לבחור ביחד את הבדים דרך ניסוי וטעייה, ולמצוא מה נעים לשני השותפים למיטה".

עיצוב חדר שינה, FOX HOME מצעי פרקל (צילום: רונן מנגן)
מצעי פרקל של FOX HOME|צילום: רונן מנגן
עיצוב חדר שינה, מצעי סאטן FOX HOME (צילום: רונן מנגן)
מצעי סאטן FOX HOME|צילום: רונן מנגן

עיצוב חדר שינה, מצעי ג'רסי של סוהם (צילום: יחסי ציבור דג הזהב)
מצעי ג'רסי של סוהם|צילום: יחסי ציבור דג הזהב

לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן

שרונה הדר חורי, העוסקת באדריכלות לפי עקרונות הפנג שואי, מאמינה שהכל טמון בלוקיישן. "הרעיון הוא איך להתמקם בצורה מבורכת ונכונה במרחב, ואיך למקם את האדם באופן הכי תומך בזמן השינה. כל השיטות הסיניות נועדו להעניק כלים כדי לקבל יותר מהאנרגיה שסביבנו. בזמן השינה אנחנו אמורים לקבל הגנה וביטחון. המטרה היא לישון על תדר שימלא אותנו כדי שנוכל לממש את הפוטנציאל שלנו", אומרת הדר חורי. "מיקום המיטה הוא הכי חשוב בחדר, ואני מתחילה עיצוב מהצבת המיטה", היא מציינת.

לדבריה, המשפט המנחה בקביעת מיקום המיטה הוא "מאחורי יש הר ולפני יש נהר". בהתאם לכך יש למקם את ראש המיטה צמוד לקיר איתן וחזק. "אני גם תמיד משלבת בעיצובים שלי ראש מיטה מוצק. זה עוד רובד של מסה חומרית שמגינה עלינו. להרגיש מוגנים בזמן השינה זה מחזק אותנו ומחזק את הבריאות", היא אומרת. אפשרות נוספת ליצור את "תחושת ההר" היא לצבוע את הקיר שאליו צמוד ראש המיטה בצבע כהה יותר משאר הקירות בחדר.

הדר חורי ממליצה לא להציב את המיטה ישירות מתחת לחלון, מה שעלול לגרום לתחושת חוסר ביטחון. אם אין ברירה, היא ממליצה לסגור היטב את התריס בלילה ולכסות את החלון בווילון אטום וכבד.

עיצוב חדר שינה, ג, עיצוב שרונה הדר חורי (צילום: רונן קוק)
עיצוב שרונה הדר חורי|צילום: רונן קוק

לפי הפנג שואי גם לא רצוי להציב את המיטה מול פתח הדלת. "זה בסדר שבהמשך הקיר יש דלת אך לא ישירות מול הרגליים שלנו", אומרת הדר חורי, "האנרגיה שנכנסת בקו ישר היא אגרסיבית ואז ישנים תחת התקפה". אגב, אין מניעה להציב מראה בחדר השינה, אבל אסור למקם אותה ישירות מול המיטה. לפי הפנג שואי, האנרגיה מהמראה עוברת הלוך וחזור כמו פינג פונג ומפריעה לשינה.

הדר חורי ממליצה לשלב בחדר השינה "סמלים שמשדרים זוגיות. לא להציב מנורה אחת או שידה אחת או תמונה של אישה לבד אלא לשלב סמלים של צמד". לדבריה, הרחקת המיטה מהקיר ושילוב אלמנטים זוגיים בחדר, למשל תמונה של זוג, "מעניקים מקום לאנרגיה של בן זוג להיכנס לחלל".

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

"על מנת ליהנות משינה טובה וכזו שנותנת לנו אנרגיה לכל היום מתחילים עם תכנון נכון של החלל", מסכימה ורד בן-סימון, מעצבת ומלבישת בתים, עורכת סיור "בעקבות חדר השינה המושלם", הכולל הסברים וסיור מודרך בחנויות נבחרות. "הטיפ הכי טוב שאני נותנת למשתתפים הוא לגבי הפרופורציה של המיטה ביחס לגודל החדר: היא צריכה להיות כזו שתשאיר מקום מעבר ותהיה זרימה טובה בחדר. בהמשך עוברים לאלמנטים האחרים כמו ארון, שידות, מיקום השטיח, בחירת פריטי טקסטיל, בחירת צבע וכמובן תאורה. אחרי שתיכננו את החלל הטיפ החשוב הוא לדאוג למספר גופי תאורה לקריאה ולאווירה".

עיצוב חדר שינה, ג, הלבשה במוצרי המיזם Room Service styling - 2 (צילום: עידו אדן)
חדר שינה עם מוצרי Room Service styling |צילום: עידו אדן
עיצוב חדר שינה, חבילת מוצרי עיצוב לחדר השינה של המיזם Room Service (צילום: יפעת משה וקרן בוקאי)
חבילת מוצרי עיצוב לחדר השינה של המיזם Room Service|צילום: יפעת משה וקרן בוקאי

_OBJ