אחד הנושאים שבהם התלבטנו במיוחד לאחרונה הוא איפה להציב את המיטה בחדר השינה. להצמיד את ראש המיטה לקיר שליד הדלת? לקיר שמולו? ואולי בכלל בפינה? מתברר שאנחנו לא היחידים שהשאלה העסיקה אותם, ובאתר today.com התייעצו עם מומחים והציגו את הפתרונות השונים.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

ראש המיטה צמוד לקיר הראשי

על פי סקר שנערך בין גולשי האתר Houzz מרחבי העולם, זה המיקום הפופולרי ביותר, וכך גם ממליצים המומחים לפנג שואי. על פי תורה זו, רצוי שלמיטה יהיה ראש, ושיהיה צמוד לקיר. עדיף לא להציב את המיטה בדיוק מול הכניסה לחדר, ולהציב בצדיה שידות כדי לספק תמיכה. בנוסף, מומחי פנג שואי ממליצים לא להצמיד את המיטה לקיר אם עוברת בו צנרת. גם בלי להאמין בשיטה הסינית העתיקה בטח תסכימו שקולות המים הזורמים בצינורות עלולים להפריע לכם לישון.

דירה בבארי, עיצוב רביב בר-נוי וענת בלושטיין, חדר שינה - 4 (צילום: שי אפשטיין)
עיצוב: רביב בר-נוי וענת בלושטיין|צילום: שי אפשטיין

האם להציב את המיטה מול הכניסה?

בני אדם, כמו בעלי חיים אחרים, מעדיפים לישון במיקום בטוח ולכן אנחנו מעדיפים למקם את המיטה במרחק מאובייקטים "לא בטוחים" כמו דלתות וחלונות, ולוודא שנוכל לראות בקלות את מי שנכנס לחדר לפני שהוא רואה אותנו, כך עולה ממחקר שנערך ב-2010 על ידי חוקרים מאוניברסיטת מינכן. "מנקודת מבט פסיכולוגית חשוב להציב את המיטה רחוק ככל האפשר מהדלת ולוודא שעדיין אפשר לראות אותה כששוכבים במיטה", אומרת הפסיכולוגית נטליה מיקאיילובה. "אם יש גם חלון בחדר, חשוב שתוכלו לראות מהמיטה הן את הדלת והן את החלון. מעניין שרוב הנשאלים במחקר העדיפו להצמיד את ראש המיטה לקיר שבו נמצאת הדלת, כך שהישן פחות חשוף במקרה שמישהו נכנס".

"על המיטה להיות ממוקמת באופן כזה שניתן לראות את הכניסה לחדר מהמיטה: הדבר מאפשר תחושת ביטחון ושליטה במרחב", מסבירה גם מירב אייכלר, מעצבת ויועצת פנג שואי. "עם זאת, אני ממליצה להימנע ממיקום המיטה מול הדלת: יש להעביר קו דמיוני מדלת הכניסה לחדר ועד לקיר ממול – זהו האזור שבו לא ניתן למקם את המיטה. אם אין ברירה, יש לסגור את דלת החדר בזמן השינה".

בית בעמק חפר, עיצוב קרן גנס, חדר שינה - 12 (צילום: אסף פינצ'וק)
עיצוב: קרן גנס|צילום: אסף פינצ'וק

אגב, בדתות ובתרבויות שונות ממליצים לא לישון כשהרגליים פונות כלפי הדלת. "זה עניין של נימוס", מסבירה אמיליה גאני, מעצבת פנים מסינגפור למה לא לישון כשהרגליים פונות לדלת הכניסה לחדר. "הפניית כפות הרגליים כלפי מישהו, ובעיקר כלפי אדם מבוגר, נחשבת לחוצפה". גם ברוסיה לא נהוג להציב כך את המיטה, בעקבות האופן שבו נהוג להוציא את המת מהבית.

עיצוב ניר אלעד, חדר שינה (צילום: יואב פלד צילום אדריכלות peledstudios)
עיצוב: ניר אלעד|צילום: יואב פלד צילום אדריכלות peledstudios

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

האם יש כיוון שאליו כדאי להפנות את המיטה?

גם כאן ההמלצות שונות. כל פי המסורת היפנית, למשל, אסור לישון כשהראש פונה צפונה. "זה נחשב לסימן רע", אומרת יוקי שימדה, יועצת פנג שואי ומעצבת פנים. "באופן מסורתי מניחים את המת כשראשו פונה צפונה כך שזה מזכיר מוות. מדובר במסורת הרווחת ביפן בלבד. על פי תורת הפנג שואי הכיוון שאליו צריך הראש לפנות בזמן השינה הוא אינדווידואלי וקשור במספר הקואה של האדם.


במחקר שנערך ברוסיה בדקו החוקרים באיזה כיוון בחרו הנחקרים להניח את הראש כשהלכו לישון. מהמחקר עלה שכשהנבדקים היו עייפים מאוד, רובם הפנו את הראש לכיוון מזרח, אבל אם הלכו לישון כשהם נרגשים הם העדיפו את להפנות את הראש צפונה.