שיטוט אקראי באתר המכירות הסיני "עלי אקספרס" בחיפוש אחרי מוצרים זולים לבית גילה את הסיוט הבא: תחת הכותרת "כריות מעוצבות" ובצירוף המילים "כיף" ו"מתנה", הוצעו למכירה כריות עם איורים היתוליים של היטלר. באחת נראה הפיהרר מתופף על מערכת תופים, בשנייה מתכרבל בחיקה של הבתולה מריה ובשלישית יושב על כורסה ורודה בפוזה מגרה, עם אוזני שפנפנת פלייבוי. "כריות היטלר", נכתב בשדה שם הדגם, והמחיר – 11.69 דולר בלבד.
בדיקה קצרה גילתה את המקור האיורים: אמן איטלקי מוערך בשם ג'וזספה ונציאנו, שרגיל כי ציוריו הפרובוקטיביים מעוררים סערות. ספק אם ונציאנו מודע לעובדה כי עבודותיו הודפסו על כריות נוי וכי הן מוצעות למכירה בענק הקניות הסיני.
כריות אנה פרנק, כיסוי אנדרטה לסמרטפון
בחלק ממדינות העולם, כמו צרפת, למשל, אסורה הבעת אהדה למשטר הנאצי – כמו כן, אסורה מכירת מוצרים המזדהים איתו. כנראה שבסין אין שום איסור בנושא, ויש כאלו שאף לא מבינים על מה המהומה. הנה שיחה שקיימנו עם נציגת שירות הלקוחות של עלי אקספרס (בתרגום לעברית, כמובן):
כתבת מאקו ליבינג: שלום!
קייסי, נציגת השירות: היי.
כתבת: נתקלתי בלינק לעמוד בו מופיעות כריות-היטלר למכירה.
קייסי: תוכלי לספר לי יותר על העניין? תודה!
כתבת: זה אייקון נאצי.
קייסי: כן.
כתבת: זה מאוד פוגע.
קייסי: במה?
כתבת: ואולי גם לא חוקי.
קייסי: אוקיי.
כתבת: המפלגה הנאצית הייתה אחראית למוות של מיליונים במהלך מלחמת העולם השנייה.
קייסי: מה העניין שלך עם המוכר?
כתבת: את וירטואלית או אדם אמיתי?
קייסי: אני אדם אמיתי.
כתבת: לינק לוויקיפדיה לעמוד מכירת מזכרות נאציות.
קייסי: תוכלי לספר לי יותר על העניין? תודה!
כתבת: זה חמור מאוד שאתר גדול כמו עלי אקספרס מוכר איורים של נאצים. זה לא מכבד ולא הולם.
קייסי: אוקיי.
כתבת: הנאצים הורשעו בבתי משפט בינלאומיים בפשעים כנגד האנושות.
קייסי: אני אעביר את דברייך לצוות ואנחנו נעזור לך ליצור קשר עם המוכר.
כתבת: אני אעריך את זה.
קייסי: הצוות שלנו יעזור לך לפתור את העניין. אני מרגישה את חוסר הנחת שלך בעניין, ואני אעזור לך לפתור את זה. בבקשה אל תדאגי, אני אעביר את זה לצוות שלנו והם יקדישו לעניין תשומת לב רבה.
כתבת: תודה רבה.
עברו כמה שעות, ומאז לא שמענו מקייסי או מנציג אחר של עלי אקספרס. בינתיים, החלטנו לחפש עוד אקססוריז לבית בהשראת השואה, והקלדת צמד המילים בגוגל "כריות היטלר" העלתה ממצאים מטרידים.
גוגל הציע לנו לבקר באתר אחד – Redbubble, אתר אמנותי גדול ומצליח באוסטרליה, שמוכר בעיקר יצירות אמנות מודפסות על פריטי לבוש או על חפצים כמו כריות, ספלים או כיסויים לסמארטפונים. זה אתר אינדי והיפסטרי למדי, ככה שלא הופתענו למצוא בו כריות עם הדפסים של איורים פופ-ארטים של היטלר, שהם על גבול הקריקטורה. להבדיל מבעלי אקספרס, היה ברור שכאן נמכרים הפריטים האלה באופן מודע להקשר שלהם, כחלק משיח אמנותי כזה או אחר. אבל במהרה הבחנו במקומות בהם הלכו האמנים האוסטרליים קצת רחוק מדי, או לכל הפחות באופן הזוי ומתמיה, למשל כיסוי לסמארטפון עם תמונת אנדרטת השואה בברלין, כריות עם הדפס של קברה של אנה פרנק או עם השלט "ארבייט מאכט פריי" בכניסה למחנה ההשמדה אושוויץ, איזה ערך אמנותי יש ליצירות האלה, מי האמן שיצר אותן, ומי הקונה שירכוש אותן?
אופיו הבועט והחתרני של האתר Redbubble כבר סיבך אותו בעבר, כאשר לפני כמה שנים מכר קריקטורות של "היפסטר היטלר" והושמץ ברחבי העולם. כתבתי לאתר, מחיתי על השימוש הפוגעני בצילום קברה של אנה פרנק וביקשתי לשמוע מהם על המדיניות שלהם בנוגע למכירת מוצרי מרצ'נדייז שואה. טרם התקבלה תגובת Redbubble עד למועד פרסום הכתבה.