הרבה פעמים יוצא לנו לתהות על כניסתם של הטרנדים לחיינו. האם ייתכן שראינו אותם אינספור פעמים בחנויות הראווה, על מסלולי תצוגות האופנה ובדפי הכרומו של המגזינים המובילים, עד כי אנחנו מאמינים שהתאהבנו בהם בעצמנו? אולי זוהי גחמה של חנות עיצוב (או שתיים, או שלוש, נו, אתם מכירים את אפקט הדומינו) שרוצה למכור את מרכולתה החדשה, ובדרך גם להוביל איזשהו שינוי חזותי בשם הקידמה? שמא נמאס לנו מהשגרה, ואנחנו מחפשים לצאת מהקיבעון, לפחות דרך שינוי חזות חללי הבית שלנו?
מכל מקום, שנת 2012 מסתמנת כשנה נועזת, ססגונית ושוברת שגרה, יותר מהתחזיות של קודמותיה. ייתכן כי בשל נבואת בני המאיה, שסופה של התרבות האנושית המוכרת לנו יגיע בסוף השנה הבאה עלינו (לטובה?) – אנחנו סופסוף מחבקים את הטרנדים הנועזים והאמיצים, ומעזים, בעזרתם, לפרוץ דרך. ובכל מקרה, סקירה מדוקדקת של הטרנדים החדשים תגרום לכולנו להמר על שינוי מבורך בבחינת "הגיע הזמן".
אזור הצבע: גוונים נועזים וילדותיים
למרות שעל פני השטח נראה שהגוונים הרכים והעדינים שולטים בכל בית שני, אנחנו גם עדים יותר ויותר בשנים האחרונות לכניסתם של הגוונים העזים. זה לא חייב להיות בכל החלל, אבל מספיק קיר אחד עם טפט ססגוני, שטיח שזורק צבע ואפילו כיסוי לכרית עם הדפס משוגע, כדי להכניס חיים למראה הכללי. בשנה הקרובה, נראה תעוזה אף גדולה יותר.
גל יערי מבית "קארה דיזיין", שהמוטו שמאחוריו הוא "בית משוגעים לעיצוב", מחזקת את דבר המוטו דרך טרנד "הקו הצבעוני" - החל בבדי ריפוד ססגוניים לכריות הנוי, הכורסאות ושאר פריטי הטקסטיל, וכלה בצבעי קיר עזים שיוצרים טוויסט ראוותני עם קריצה בצדו.
לדברי יערי, הרעיון המנחה הוא להגזים, להעז ולהתחבר לצד הילדותי חסר העכבות - בדרך ליצירת אווירה קלילה, כיפית ומשוחררת בתוך הבית, שכן תוספות צבעוניות משנות לבלי היכר את העיצוב כמו גם את מצב הרוח.
המומחים של "פיק אפ" מצביעים על צבעוניות עזה שמושפעת מהטרנד האוריינטלי, וממליצים על שימוש מתון יחסית בצבעים העזים, דרך כיסאות ססגוניים בפינת האוכל, או בדלפק האכילה שבמטבח. שילוב של צבע אחד דרך כמה גוונים, או הבלטת רקע מרכזי נייטרלי כמו לבן או עץ על ידי כמה פריטים צבעוניים – יבטיחו שרוחות חדשות ינשבו בחלל.
גם החדר שדואג שתשארו נקיים אינו צריך להסתתר עוד מאחורי חזות נקייה ולבנה. אוה סמואלוב, אדריכלית הבית של רשת "אלוני", אומרת שצבעים חזקים ודומיננטיים כמו כתום-עז, אדום וורוד ישתלטו על חדר הרחצה, לצד השחור והאפור הקלאסיים. בשונה מהנטייה לעצב חדר רחצה רגוע בקווים בהירים ומינימליסטים, הצבעוניות תתבטא באסלות אדומות ושחורות, ברזים בצבעים עזים, אריחים כתומים וכדומה.
כמו כן, כמדי שנה, חברת פנטון העולמית שמובילה את תחום הצבעים חושפת את הצבע המוביל לשנה הקרובה, בכל הקשור לפריטי ריהוט, אביזרים משלימים ולעיצוב פנים בכלל. הפעם נבחר גוון "מנדרינה טנגו" כצבע "שירקיד" אותנו לעבר שנה מסעירה וחיונית.
בניגוד לצבעי הקיץ הצבעוניים והססגוניים מדובר בגוון מעודן ורך, על אף בולטותו, עם סקאלת גוונים משלימה בניחוח של שיק אירופאי בסגנון של פעם. יחד איתו תוכלו להתהדר בגווני אדמה וחמרה, כמו חום-קינמון וגווני פודרה רכים ומאופקים, לצד גוונים עזים יותר של בורדו, וכתום-דלעת, ונגיעות מטאליות של זהב, נחושת ופליז.
ואילו לירן מעודד, מבעלי מעודד צבעים, טוען כי הטרנד הצבעוני לא מצביע בהכרח על קץ גווני הלבן לסוגיו, בייחוד לא בבתים הישראליים. גוונים מעושנים ימצאו דרכם אל החללים המרכזיים בבית וישתלבו עם הצבע הלבן, בין אם בסגנון החם או הקר. צבעים אלגנטיים ומתוחכמים כמו האפור והסגול ישתלבו יחד עם גוון המוקה החמים והביתי, וילוו בטקסטורות בולטות ליצירת עומק. הבשורה החדשה בתחום הטקסטורות לפי מעודד היא הפלאש פיינט (paint flash), טיח עם טקסטורה עדינה של גרגירי חול ונצנוץ עדין, שמגיע גם בצבעים בהירים מאוד.
טבעי זה הכי: תאורת לד וחומרים ממוחזרים
מה שימשיך להתחזק בשנה הקרובה, וטוב שכך, הוא הטרנד שמתחשב בסביבה ועושה שימוש מחודש בחומרי גלם, במקום לשאוב עוד מהמלאי המוגבל. המודעות לסביבה, בחסות השמירה על הטבע, באה לידי ביטוי גם ברמות הפיתוח השונות שמציעות מוצרים מחומרים טבעיים וידידותיים הן לסביבה והן לקונים.
תאורת הלד מסתברת כטרנד החזק ביותר בעולם התאורה. לאחר שהחלה דרכה בחללים מסחריים כמו בתי קפה, אולמות ומשרדים, נכנסה זו אל תוך הבית – בהציעה חלופה חסכונית וחזקה לא פחות מכל נורה אחרת. יעקב קמחי, מנכ"ל ומבעלי "קמחי תאורה" סבור כי התרומה הסביבתית של מנורות הלד הובילה חברות ומותגים בינלאומיים רבים להגדיל באופן משמעותי את נפח עיצוב גופי תאורה שמתאימים לנורות לד, ואלה מוצעים כיום בשלל דוגמאות ועיצובים נחשקים.
האדריכלית ומעצבת הפנים ענבל ברקוביץ' ממליצה לעשות שימוש בתכונות המצוינות של הלד (כמו גודלו הזעיר) ולהשתמש בו כתאורה נסתרת ולהדגשת נישות מסוימות כתאורת אווירה.
הטרנד הטבעי אינו מסתכם בהגנה ובהצעת חברות לסביבה, אלא גם בהכנסת מוטיבים מן הטבע, שמוסיפים חמימות ותחושת ביטחון בחלל. אלה באים לידי ביטוי דרך טקסטורות מחוספסות וגסות שמעידות על עיבוד מינימלי, וכן בשימוש בחומרים טבעיים כמו עץ גולמי, פרוות (סינטטיות, כן?), צמר, עור מיושן ועוד.
אורה הר-לב, הקניינית הראשית ברשת IDdesign, מצביעה גם על ההדפסים השונים, דוגמת אותיות, מספרים ותבליטים בהדפסי בעלי חיים בוורסיות שונות. החל מבדים וטפטים, וכלה באריחים ייחודיים (החל מ- 495 ₪ למ"ר אריחים בהטבעת חיות מיוחדת, ברשת חנויות "נגב" ברחבי הארץ).
חוזרים אחורה: בדי הגי'נס עושים קאמבק
אם בשל מגמת צמצום כלכלי או בשל היצע עשיר ששואב אותנו לגלי נוסטלגיה ממכרים, אין ספק שמציאות (בין אם ברחוב או בשווקים השונים) ממשיכות לעשות לנו את זה. פריטי ריהוט ישנים, משומשים או שחוקים, כאלו שסימני הזמן ניכרים עליהם, נכנסים בגאווה לפאר את חללי הבית, תוך שהם מספקים עושר תרבותי ואלגנטי לבית.
תמיר כהן, מנכ"ל ומבעלי רשת "צמר שטיחים יפים", מצביע על טרנד הטלאים שראינו בשנה החולפת, כאחד הטרנדים המרכזיים שימשיכו לבלוט בשנה הקרובה. כהן סבור שטרנד זה הוא הערכי מכולם, כי הוא בעל ערך צרכני, שאינו דוגל בפריטים יקרים, חדשים ונוצצים ולמרות זאת מכניס הרבה סטייל לחללי הבית. כדוגמה הוא מציין את שטיחי הצ'לטיקה, שטיחים עתיקים שיצאו משימוש וחוברו כטלאים, ליצירת שטיח חדש במראה מרהיב ואותנטי 2,000 שקלים למטר מרובע).
בדי הג'ינס, בגדר רטרו חדש יחסית, הפכו לטרנד ריפוד צעיר ומרענן, ומפארים גם כורסאות בסגנון עתיק, בבחינת טוויסט עם קריצה.
הממלכה המאוחדת שוב כובשת
מאז החתונה המלכותית שנערכה באפריל האחרון לא נרשמה כזו אהדה לדגל בריטניה במחוזות זרים, עד כי הוא מצליח לפאר שלל פריטי עיצוב בבית, מקטן עד גדול. קרן נוימן, מעצבת בחברת הצבעים "נירלט", מבטיחה שנמשיך לבהות בדגל הממלכה המאוחדת, וכן בגווני הכחול, אדום ולבן, במשך כל השנה הקרובה. ולא רק הדגל, אלא גם שלל סמלים אנגליים מובהקים, כמו פריטי ריהוט בריפוד קפיטונאז', בסגנון הצ'סטרפילד, וכן מגבעות שחורות של אדונים אנגליים משנות השלושים, שייכנסו גם כתבנית (pattern) על בדי ריפוד או על טפטים. אלה, בשילוב כחול עמוק ועז או אדום רווי ומלא, על קיר בודד, או בסטיילינג משלים עם אביזרים בלבן ושחור – יוסיפו אפקט דרמטי ונועז לחלל המעוצב.
הגודל כן קובע: האריחים נמתחים
המגמה של אריחים גדולים מתחזקת ועוברת לממוצע של 80X80 ס"מ לאריח, שמחליף את הגודל הסטנדרטי של 60X60 ס"מ. קירות חדר הרחצה יוכלו להתהדר בחיפויים גדולים מאלה, של מטר על 30 ס"מ, ואפילו חיפויי פסיפס היוצרים פאזל של תמונת ענק מרהיבה גדלים ומשתלטים לנו על החלל (החל מ-800 שקלים למ"ר ב-HeziBank).