פעם הם היו בדמות דליי פלסטיק פשוטים הצפונים בתוך ארון השירות בבית. פריט החובה החשוב נותר לרוב בפינה חשוכה ואפלה והתבייש לו בצד בשל ריחות לוואי לא נעימים, אך כיום השתדרג מעמדו פלאים. אם בשל המודעות לעיצוב ההולכת וגוברת, אם בשל הקדמה והפיתוח שמניבים המצאות חדשות ונוצצות ואם בשל תפקידו המשמעותי בעידן שמנסה להתחשב בסביבה – כיום אפשר למצוא פחי אשפה שכל קשר בינם לבין פח הזבל המוכר של מוישה אופניק הוא מקרי בהחלט. החל מפח בפתיחת פרפר שמתאים להשלכת מגשי הפיצה הגדולים, דרך פחי אשפה ששומרים על הקור ומדירים את הריחות הרעים, פחים מעוצבים בידי מעצבי-על מובילים ועד פח אשפה שיריע לכם כשתקלעו לתוכו בהצלחה את הפסולת לסל וחסל.
מי רוצה פח מדבר?
פחי האשפה היו מאז ומתמיד חלק בלתי נפרד מחיי היומיום והרגלי הצריכה שלנו. ייעודם כקולטי פסולת הוא שהכתיב את גודלם וצורתם, מבלי להשקיע תשומת לב מיוחדת בחיצוניותם. מאז עברו המיכלים הסטנדרטיים גלגולים רבים, והרבה מפחי הזבל של היום מציעים גישה ידידותית שתסייע במיחזור ובשמירה על הסביבה. ממיקום מסורתי בפינת המטבח, הם הפכו לחלק אינטגרלי מעיצוב הפנים של המטבח המודרני, מותאמים לדלתות הארונות או למגירות ונוחים לשימוש.
"הפח של היום מעניק פתרונות מעשיים ומעודכנים לצרכים במטבח המודרני, הנשענים על טכנולוגיות מתקדמות, מלבד לבישת כסות אסתטית ואופנתית", מסביר אייל ויינינגר, סמנכ"ל יעד פרזול. ההיצע – בהתאם – רחב מאוד הן מבחינה עיצובית, פונקציונאלית והן מבחינת המחיר שיכול להסתכם בכמה עשרות שקלים, אך גם להאמיר למעלה מזה. כך למשל, פחי האשפה המעוצבים של החברה האמריקאית Simplehuman יבטיחו לכם מוצר פרקטי ונוח לשימוש. פחי הדגל שלהם הם בעלי מעטפת פח עשויה נירוסטה ואילו המעטפת הפנימית מצופה חומר אקרילי העמיד בפני נזקי החומציות שמייצרת האשפה (פח דגם בטרפליי, 1295 שקלים ב"יעד פרזול").
מעצבי על כגון פיליפ סטארק וקארים ראשיד נתנו פרשנות מודרנית משלהם לפח הזבל, ואילו המעצב הדני ג'ון ברואר הוסיף קריצה משלו ויצר את ה-BIN BIN, פח אשפה עשוי פוליתילן קשיח, אשר חיצוניותו מזכירה את תכולתו. פח האשפה במראה המקומט וודאי יספק השראה למי שיציב אותו בחדר העבודה הפרטי, באופן שיפחית באופן ניכר את הניירות המקומטים (50 יורו באתר העיצוב המקוון nomadedesign).
עיריית ברלין שבגרמניה דאגה לעודד את תושביה לזרוק את האשפה אל תוך מיכלי הזבל באמצעות פחי-אשפה שאומרים "תודה רבה" בכל פעם שמישהו משליך אשפה לתוכם. פטנט חביב לא פחות הוא כזה הסוחט שריקות התלהבות ואת תרועות הקהל בכל פעם שאתם קולעים את הנייר המקומט אל תוך סל הניירות (79 שקלים ב"גימיק").
1. פח אשפה רב שימושי בצורת מנג'ט.
2. פח אשפה משרדי שמתרחב בהתאם לתכולה.
3. פח לניירות. 160 שקל, הביטאט.
פח אחד, מספר פונקציות
רמת הטכנולוגיה המשתכללת מציעה לנו חיים נוחים וקלים, אך לא תמיד המטרה מצביעה בהכרח על ניוון עתידי. פחים אלקטרוניים בעלי חיישנים יפתחו עבורכם באדיבות את המכסה, בכל פעם שיאתרו תנועה בקרבתם. הדבר נועד לשמור על היגיינה מקסימלית ועל מינימום ריחות לוואי לא נעימים (399 שקלים ב"גימיק").
המגמה הירוקה הפנתה מעצבים רבים לחשוב על מוצרים ידידותיים, עשויים מחומרים שכולם שיר הלל לסביבה. ברשת "קנה'קש" תוכלו למצוא פחים עשויים 100 אחוז במבוק, עם תפר חיצוני שהופך אותו לפריט מעוצב ומרתק (290 שקלים). פח מעניין נוסף הוא מעמד מתכתי מינימליסטי בשם FLEXIBIN שעיצב Li Jianye. המעמד שנראה אניגמטי ממבט ראשון מתאים לשלל תפקידים: סל כביסה, מעמד למיחזור בקבוקי שתיה, או סל אשפה מודרני – כאשר מלבישים עליו שקית מתאימה.
בהיותו נתון להלצות רבות, אך טבעי שיהיו לפח-האשפה גרסאות הומוריסטיות עם קריצה: את פח האשפה שזכה לכינוי "ארמסטרונג", ניתן לכווץ בתום השימוש ולהוציא בעזרתו אגרסיות; פח אשפה בצורת כובע קסמים שמבטיח להעלים את הפסולת, Cartola trash can; פח נירוסטה בעיצוב Stephan Hauser שמתאים במיוחד לחדרי רחצה ושירותים, כיוון שהמכסה שלו מיועד להנחת מגזין; Ovetto Bin, פח ממוחזר בצורת ביצה בעיצוב Gianluca Soldi; פח אשפה שהוא גם יעה שימושי; פח אשפה שהוא הומאז' לרובוט R2D2 ממלחמת הכוכבים ופח אשפה רב-שימושי בצורת מנג'ט למאפינס. כל אלה עונים כמובן על מרבית הצרכים האפשריים, אך לא על הסוגיה הביתית עתיקת היומין: מי יוריד את הזבל?!
1. פח אשפה מדגם "קנוד". 79 שקל, איקאה.
2. פח אשפה צבעוני. 39.90 שקל, הרמוניה לבית.
3. פח אשפה בסגנון וינטאג'. 390 שקל, מרקו פולו.
4. פח מבמבוק. 290 שקל, קנה'קש.
שוש ערמון, המעצבת הראשית של "איקאה" ישראל, מספקת טיפים להתאמת פחי הזבל לחדרי הבית:
- מומלץ להצמיד תווית לפחי המיחזור שמורה על התכולה המיועדת למיחזור.
- השתמשו בפחים שניתן לנקותם בקלות ומותאמים למגירות האחסון במטבח, כך שיהיו נסתרים מן העין ונוחים לשימוש.
- כדי לחסוך מקום בחדר העבודה, כדאי לתלות את פחי הפלסטיק על הקיר בקרבת שולחן העבודה. את פח הניירות הקפידו להניח מתחת לשולחן על מנת שלא יתפוס מקום בחדר וכדי שלא יהווה מכשול.
- בחדר האמבטיה מומלץ לעשות שימוש בפחים שעשויים מחומרים עמידים לתנאי לחות, כמו פלדת אל-חלד ופלסטיק.
- הסתייעו במפיצי ריח בקרבת פחי האשפה, כדי למגר ריחות לוואי לא נעימים.