לפני כחודשיים פנתה אלי אישה בשם אמה, המתגוררת בדרום תל אביב, וסיפרה על המצב של דירת הוריה, פנסיונרים בגיל 80-75, ועל העומס והבלאגן שבו הם חיים. החלטנו להרים את הכפפה, ויחד עם חמש סטודנטיות התנדבנו לשפר את מראה דירת בני הזוג - דירת ארבעה חדרים מוזנחת בבניין בן 15 מעל רחוב ראשי עמוס. מאחר שלא היה לנו תקציב לפרויקט, איתרנו מתנדבים ותורמים, והתרגשנו להכיר לא מעט אנשים טובים באמצע הדרך, ששמחו להציע מזמנם ו/או מרכולתם ברוחב לב.
בדירה נאגרו חפצים רבים לאורך השנים – אוספים רבים משווקי פשפשים, בהם אגרטלים, מגזינים, מכשירי חשמל ובובות חרסינה מכל העולם. בני הזוג לא היו מעוניינים בשינוי קיצוני ורצו לשמור על הריהוט הקיים ועל אופי הבית. היה לנו חשוב להשאיר בבית נגיעות של שמחה וצבע ולהפכו לנעים למגורים.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- 13 דברים שלא חשבתם לעשות עם התקרה
- מאחורי היער: בית הרמוני שמזמין את הנוף
- מכחול שמצייר בעזרת השמש ועוד הפתעות. החמישייה
בנחישות וברגישות
במבואה קיבל את פנינו מקרר גדול, ששימש מקרר נוסף לזה שבמטבח. הקירות היו מקולפים, תאורת התקרה תלושה, ובכל המרחב הציבורי היו שידות רבות ומדפים עמוסים בחפצים שלא נמצאים במקומם. פינת האוכל הרחבה שימשה כמקום אחסון, השולחן והכיסאות היו עמוסים אף הם, ובין הספות בסלון עמדה מיטת יחיד ששימשה את הבעל לצפייה בטלוויזיה.
העבודה בדירה החלה במיון החפצים והאוספים ומסירתם של חפצים רבים, בגדים ונעליים לנזקקים. מלאכת המיון והסדר נעשתה בניצוחה של "ד"ר סדר" - רונית הנפלאה - שבנחישות וברגישות סייעה יחד עם יד ימינה, נועה, לדיירים הסנטימנטליים להבחין בין חפצים לשימור וחפצים למסירה. לאחר עבודת המיון והמסירה, ארגנו מחדש וייעלנו את מקומות האחסון בבית, ואז היה אפשר לגשת למלאכת ההלבשה.
הסלון ופינת האוכל ממוקמים באותו החלל ומשקיפים זה על זה. בבואנו לתכנן את השינוי, דאגנו לשמור על חלל נקי של צבעים ניטראליים ורכים ולשלב נגיעות צבע רכות באמצעות אקססוריז.
הפשטנו את הספות מהסדינים שהיו מונחים עליהם דרך קבע, הוצאנו את המקרר מהמבואה, והאתגר הגדול ביותר היה הוצאת המיטה מהסלון, שכן נוכחותה הצביעה על הרגל רב שנים של בעל הבית לצפייה בטלוויזיה, ולכן זהו אינו שינוי קוסמטי בלבד, אלא התנהגותי. מצאנו עבור המקרר והמיטה מקומות מתאימים יותר.
שני מדפי כוורת מלבניים נבנו במיוחד עבור אוסף הבובות המרשים של בעלת הבית, שכעת קיבל מקום של כבוד על הקיר הגדול בסלון.
על חלון רחב מידות וחשוף בקיר הסלון נתלה וילון לבן המעניק לחלל המגורים אווירה רכה ונעימה ומזמין פנימה את האור בליטוף. שטיחים קטנים מוסיפים לאווירה הביתית והנינוחה.
בחרנו להתאים כריות נוי צבעוניות שישברו מעט את המראה המונוכרומטי, יחד עם שני סוקולנטים ושני קרנפים צהובים משמחים. הצבעים מכניסים אווירה קלילה של התחדשות, בלי להיות מוגזמים ותוך מתן כבוד לגילם של הדיירים ורצונם לשמר את פלטת הצבעים הקיימת.
לפינת האוכל יש משמעות משפחתית גדולה בחייהם של בני הזוג וילדיהם. ככזו שמרכזת סביבה את בני המשפחה בסופי השבוע, קיבלה הפינה טיפול מסור. הקיר שמאחוריה נצבע באפור תכלכל, ועליו נתלו תמונות של בני המשפחה שנאספו מפינות שונות בבית וממעמקי המגירות. צבענו את המסגרות כך שיתאימו לריפוד הסגול הדומיננטי של הכיסאות. מעל השולחן נתלו שני אהילים תאומים בשחור ולבן, המתכתבים עם גוף התאורה שנתלה בסלון.
שידת עץ יפהפייה שכוסתה במפה כהה ועמדה ליד חדר הביטחון נחשפה ומצאה מקומה ליד דלת הכניסה. אל השידה הצטרפה מראה, המגדילה את החלל ומעניקה ייעוד לפינה החדשה. עשינו שימוש בפרטי האספנות של בעלת הבית כדי להשלים את המראה המיוחד של הפינה.
ובנימה אישית מהמשתתפות:
"מדובר בפרויקט מורכב ומאתגר, שהיתה דרושה בו רגישות גבוהה לאורך כל הדרך. בני הזוג המקסימים שמחו על השינוי ורצו בו, אולם במקביל עברו תהליכים מאתגרים של פרידה מחפצים ומהרגלים ישנים", מספרות הסטייליסטיות שירי וירצר ואורלי מור. "היה מרתק להיות חלק מהתהליך ולהיות עדים לשמחה שבשחרור הישן וקבלת החדש. האיזון העדין שנדרשנו לו לאורך הדרך לימד אותנו רבות על החשיבות הגבוהה שבהקשבה לרצונו של הלקוח ולצרכיו. המפגש עם התורמים הרבים היה מרגש ומעצים עבור כל הנוגעים בדבר.
תודה לכל התורמים ולאנשי המקצוע שנרתמו לפרויקט: הפקה ועיצוב: שירי וירצר קלר, שי מלול, שיר אברהמס, אורלי מור ושרית ליברמן; נשות היח"צ: עדי דגן ממרקט בלנד, סנדרה פולר קנר מלירון תקשורת. תודה לצלם בועז נובלמן, שתיעד את כל הפרויקט בהתנדבות.
קרדיטים: יאיר דורם; איי.די דיזיין, מתחם הום דיזיין פולג; כרמל פלור דייזין, מתחם הום דייזין פולג; נוסבאום; ד"ר סדר; שלומי הנדימן; שטיחי ויניל חן קרן; שי מלול; אחים בן חיים
הפרויקט בשיתוף בוגרי לימודי הום בסטייליינג שנקר – הסדנה של אורנה מזור.