יצא לי לעשות כמה פגישות ייעוץ לאחרונה בדירות שכורות עם זוגות ומשפחות שרוצים להפוך את החלל שסביבם לאישי ומותאם לאורח החיים שלהם, גם אם הוא לא רשמית "שלהם". אני בעצמי גרה עם בן זוגי והכלבלב שלנו בדירה שכורה בגבעתיים, כך שמאוד קל לי להתחבר לנושא. גם בעתיד הנראה לעין מסתמן כי סטטוס המגורים שלנו לא עומד להשתנות, ולכן מדי פעם אנחנו מפנים סכום כסף קטן כדי להשקיע ברמה מסוימת בחלל הביתי שלנו.
כשהיינו סטודנטים השקענו סכום לא מבוטל בריהוט חדש, שכלל ספה, פינת אוכל, שולחן סלון, שידת טלוויזיה ושולחן עבודה, כולם נרכשו באיקאה, כמובן. אליהם מצטרפים רהיטים שקיבלנו מההורים, מהאחים, מהסבים ומהסבתות, שמוסיפים ניחוח וינטג'י לפריטים החדשים. כיום אנחנו די מסודרים מבחינת ריהוט, לא שהייתי מתנגדת להחליף חלק ממנו, אבל אני מעדיפה להשקיע בדקורציה, בפוסטרים, בעציצים, בנרות, בכלים ובחפצי נוי שמשדרגים באופן משמעותי את הריהוט שלנו, שברובו מעט גנרי, בתקציב סביר. נוסף לכך אנחנו יכולים מדי פעם לרענן את החדרים, לעשות מיקס אנד מאץ' בין הפריטים ולקבל מראה שונה בכל פעם.
השאלות שעלו במהלך פגישות הייעוץ, שיחות עם חברים שחיים בסטטוס דומה וחיי היומיום האישיים שלנו הובילו אותי לנסח כמה טיפים לכל מי שגר בשכירות ולא רוצה להתפשר על מרחב ביתי נעים ופונקציונלי בעל אמירה אישית. תאמינו לי, זה אפשרי.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
תשחררו
הבית הזה לא שלכם באופן רשמי, יש כאן עוד גורם משמעותי שצריך להתחשב בו בקבלת החלטות גדולות. לכן תצטרכו להשלים עם העובדה שאתם לא יכולים לשלוט בהכל ויש דברים שתצטרכו לחיות איתם. אצלנו למשל הדלתות מיושנות ומעט מתקלפות, המטבח ברובו מיושן וחדרי הרחצה לא מתוכננים בצורה יעילה במיוחד (בלשון המעטה...). עם זאת יש הרבה דברים קטנים שאולי נראים לכם שוליים, אבל במכלול יכולים לעשות שינוי גדול לטובה, כמו צבע, עציצים, ריהוט ודקורציה.
תלו וילונות
וילונות מעולים בטשטוש פגמים קלים בדירה, כמו חלונות שאינם ממוקמים נכון ביחס לחלל הפנים, פרופילים מיושנים, תריסי פלסטיק שבורים, ארגזי תריס כעורים ועוד. כמו כן הם יכולים לעזור ביצירת תחושת גובה בחלל, אם הם מתוכננים מהתקרה ועד לרצפה, להוסיף לו אווירה רכה ולשדרג אותו בעזרת מרקמים וגוונים יפים. אצלנו יש חלונות גבוהים וגדולים במיוחד בסלון, מה שהיה מוביל להוצאה גדולה יחסית על מסילה, בדים ותפירה, לכן בשלב זה הוספנו וילונות רק בחדר השינה, שמאפשרים לנו לישון בשקט ולשמור על תחושת פרטיות ועל אווירה רומנטית.
בתמונה – הדירה של המעצבת Jeni Wu בסן פרנסיסקו, תמונות נוספות תוכלו לראות כאן.
תדביקו
לא יודעת מה קורה בדירה שלכם, אבל אצלנו מדובר בבניין ישן עם קירות שבונים כנראה מקרטון. ניסיון קטן לתלות מדף ספרים פשוט הסתיים בכישלון ובהחלטה שלא תולים יותר שום דבר על הקיר שדורש מסמר או קידוח. לשמחתי, קסם הוואשי טייפ מאפשר לנו לתלות פוסטרים שונים על הקירות בלי לתקוע אפילו מסמר אחד, מה גם שהם בעצמם מוסיפים נגיעת צבע או גרפיקה נוספת לאיור עצמו. מדבקות קיר, טפטים דביקים וואשי טייפ יכולים לעשות פלאים על הקירות הלבנים, הרהיטים הסטנדרטיים ואפילו מכשירי החשמל שלכם, תראו למשל את הסלון הקטנטן ואת המקרר ההורס של הצלמת Ruth Eileen שעיצבה דינה מהבלוג Honey and Fitz.
תצבעו
אל תתפשרו על זה ורצוי לבצע את זה ממש כשאתם נכנסים לדירה, אחרת כנראה כבר לא יהיה לכם כוח להתעסק עם זה (כותבת מניסיון אישי). צבעו בגוון ניטראלי את כל הקירות והתקרות בבית ובחרו כמה מקומות ספציפיים שתוכלו להדגיש באמצעות צבע מפתיע ויצירתי. למשל קיר כהה שיעמיק את החלל כמו בדירה הזו שעיצבו MARK + VIVI. אם אתם לא יכולים לצבוע את הקירות או שלא בא לכם להשקיע, תוסיפו את הצבע בעזרת הרהיטים. את ריהוט העץ הבסיסי שרכשתם תוכלו לשדרג בעצמכם בעזרת צבע או מדבקות וכך להפוך אותו ליצירה אישית, כזו שאין לאף אחד אחר.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
תחשבו קדימה
כלל האצבע הוא: את מה שמחובר לקירות או לרצפה - תעזבו, בכל מה שלא מקובע - תשקיעו. כלומר את הזמן, הכסף והמחשבה תשקיעו בדברים שיכולים לעבור איתכם הלאה, כמו רהיטים, גופי תאורה ואביזרים שבקלות תוכלו להעביר ממקום למקום ולמצוא להם בית חדש. פעמים רבות חוסר הוודאות הנדל"נית שאנו חיים בה גורמת לנו להתקמצן על הדברים האלו, אבל ההבנה שהם יכולים להמשיך ללוות אתכם גם בדירה הבאה תאפשר לכם להשתחרר ולהשקיע מעט יותר מבחינת התקציב וההוצאות, משום שמדובר בהשקעה לטווח ארוך. אם אתם יכולים, רצוי לבחור ברהיטים איכותיים יחסית שיוכלו לשרוד מעבר דירה או שניים ובגוונים בהירים וניטראליים כמו לבן או עץ שיוכלו לקבל חיים חדשים בחלל אחר, גם אם הוא יהיה מעוצב באופן שונה.
תשקיעו
אם מדובר בשכירות לטווח ארוך, ואם בכל זאת יש לכם תקציב שמאפשר לכם להשקיע את חלקו באלמנטים בנויים בדירה (באישור בעל/ת הבית כמובן), אז תחשבו מהם המקומות בדירה שהכי מפריעים לכם, ששיפורם ישפיע במידה הרבה ביותר על חיי היום יום שלכם. אם אתם מארחים ומבשלים הרבה, אולי כדאי לשקול לשדרג את המטבח הקיים. אם חדר הרחצה מיושן, שקלו לערוך בו שיפוץ קטן. אולי תבחרו לחפות את הריצוף בחלק מהחדרים בפרקט ליצירת תחושה ביתית יותר ואולי תחליטו להשקיע בנגרות מותאמת אישית בסלון או בחדר העבודה. הכל תלוי בתקציב שלכם, בכמה זמן אתם חושבים שעוד תוכלו להשאר בדירה הזו ועד כמה המצב הקיים מפריע לכם.
חכו בסבלנות
לא חייבים לעשות את הכל בבת אחת. גם כאן זה תלוי במידה רבה בתקציב שלכם, אבל הביאו בחשבון שבמקרים רבים התקציב לא יאפשר לכם פרויקט של זבנג וגמרנו. במקרה כזה תצטרכו להחליט מהם הדברים שהכי חשוב לכם לבצע באופן מיידי, רצוי לפני הכניסה לדירה, ועם מה אתם יכולים לחיות גם במצבו הקיים. חלקו את הדברים שדורשים שינוי או שדרוג לקטגוריות על פי סדר חשיבות וחשבו מה יכול לחכות עוד חודשיים-שלושה.
במדור הקודם: 37 אקססוריז למרפסת בחמישה סגנונות
את הכתבה הכינה עופרי פז, מעצבת ובעלת הבלוג Oh so Free