אכילת אבטיח במרפסת הפכה כבר מזמן לחלק מהאתוס הישראלי, אבל בכל הקשור לאבזור המרפסת או הגינה, התרחקנו מאוד משולחן הפורמייקה. ההיצע לריהוט ואבזור סביבת החוץ כולל כיום שפע עצום של פריטי ריהוט מגוונים, אשר נועדו להפוך את השהות בחוץ למפנקת ונעימה ככל האפשר ולחבר אותה לשפת העיצוב של חלל הפנים. בבואכם לבחור את ריהוט החוץ, חשוב שתיקחו כמה דברים בחשבון.
מגמות בעיצוב סביבת החוץ: שפות עיצוביות
שפע. אחד המאפיינים של ריהוט החוץ העכשווי הוא המגוון העצום של סוגי הפריטים האפשריים לשילוב בסביבת החוץ. הן ברשתות עשה זאת בעצמך והן בחנויות מתמחות, שפע פריטי ריהוט החוץ הוא עצום וכולל, מלבד שולחנות וכסאות, מגוון רחב של פינות קפה, פינות ישיבה סלוניות, מערכות שנועדו להסבה, שזלונגים, כסאות נוח מסורתיים, מיטות שיזוף, נדנדות, פופים, מרבצים, ערסלים, כיסאות מתקפלים, שרפרפים, עמדות בר ועוד.
מגוון שפות עיצוביות. אחת התהפוכות הדרמטיות היא המגוון הרחב של השפות העיצובית של ריהוט החוץ – מריהוט כפרי, עבור במערכות ישיבה קלאסיות, רהיטים אולטרה מודרניים, רהיטים אתניים מסוגים שונים (אפריקאי, יפני וכד') ועד לפריטים בסגנון שאנטי.
מעצבי על. את חשיבות זירת רהיטי החוץ ניתן לראות גם באמצעות העובדה שמעצבי העל (פאולה נבונה, פיליפ סטארק, פטרישיה אורקיולה, אריק לוי ופאולה נבונה, אם למנות רק חלק קטן מהם) לוקחים חלק נכבד בעיצוב רהיטים למרחב זה.
פריטים משלימים. אם בעבר פריטים משלימים היו חלק אינטגרלי מעיצוב סביבת הפנים בלבד, כיום אל מערכות הישיבה והאכילה, נלווה גם מגוון מרשים של פריטים משלימים המיועדים למרחב זה: כריות נוי, קערות, מערכות אוכל, פריטי נוי, שטיחים ועוד.
צבעוניות. הצבעוניות הגיעה לסביבת החוץ. גם אם עדיין בוחרים גוונים מונו כרומטיים לרהיטים (וגם זה ממש לא הכרחי), ניתן לשלב את הצבעוניות בכריות נוי, שטיחי חוץ, הצללות וכד'.
חומריות: בדיקת עמידות
חומרים טבעיים. במידה ובוחרים לשלב ריהוט עשוי מחומרים טבעיים, כדאי להביא בחשבון אחסון נאות בתקופת החורף (או במחסן, או באמצעות כיסויים) וטיפול (שימון, שיוף וכד') לפני השימוש הראשון עם בוא האביב.
עמידות. כאשר בוחרים פריטים לסביבת החוץ, האקלים הישראלי מחייב התייחסות לנושא קרינת השמש, הגורמת לדהייה ולבליה. לכן, במיוחד כאשר מדובר על רהיטי חוץ כדאי להקדיש תשומת לב לעניין החומריות ולבדוק את רמה העמידות באקלים הישראלי. כאשר רוכשים רהיטים שמשולבת בהם מתכת, חשוב לוודא שלא מדובר על מתכת שמחלידה. במידה וכן, גם ריהוט זה ידרוש טיפול לאורך זמן.
בדים. תחום הבדים הוא נושא בעל חשיבות עליונה, בכל הקשור לסביבת החוץ. בדי ריפוד רגילים אינם מתאימים לסביבת החוץ, בה הם חשופים לקרינת ה-UV המזיקה של קרני השמש. הטקסטיל לסביבת החוץ צריך לעבור תהליכי ייצור מיוחדים על מנת שיהיו עמידים בפגעי מזג האוויר. כאשר רוכשים ריהוט חוץ מרופד, או כאשר רוכשים בדי ריפוד לסביבת החוץ, חשוב לוודא שהבדים שנבחרו מתאימים למטרה זו.
טיפים לתכנון ריהוט החוץ
1. בין אם מדובר על מרפסת ובין אם מדובר על גינה נדיבת ממדים, את התהליך חשוב להתחיל בלקיחת מידות מדויקות של המשטח. רצוי לשרטט את המשטח ולסמן מקומות כמו דלתות, חיבורי חשמל וכד', פינת בישול, עציצים וכד'.
2. עומס יתר הוא אחד הדברים שרצוי מאוד להימנע ממנו.
3. ריהוט החוץ משמש אותנו לאורך מספר חודשים בשנה ולאחר מכן דורש אחסון נאות ושמירה מפני הגשם. גם כאשר מדובר על ריהוט חוץ עמיד, רצוי להביא בחשבון רכישה של כיסויים שיגנו עליו כשמגיעה עונת הגשמים.
4. איזה סוג ריהוט לרכוש? אם מדובר על מרחב חוץ רחב ידיים אפשר ואך רצוי לשלב שתי מערכות ישיבה, האחת לאכילה והשנייה להסבה. במידה ומדובר על שטח קטן יותר כדאי לעשות שיקול של מהות השימוש העיקרית בשטח החוץ.
5. פריטים משלימים: בדיוק כמו בתכנון חלל הפנים, כדאי לרכוש ולהציב את מערכת הריהוט המרכזית ולאחר מכן להחליט על צירוף פריטים משלימים שונים, החל מאביזרי פינוק (מיטות שיזוף, ערסל וכד') וכלה בפריטי נוי שונים.
6. מיקום פינת הישיבה צריך להיעשות בהתאמה לכיוון אליו פונה מרחב החוץ ו/או בשילוב מערכות הצללה מתאימות.
7. רצוי לרכוש מערכות ריהוט המשלבות כריות עם כיסויים הניתנים להסרה וכיבוס. כיום ניתן לרפד מחדש גם רהיטי חוץ במגוון בדים המתאימים לסביבת החוץ.
גרים בעיר? כך תעצבו לכם גינה אורבנית נפלאה
סיימתם לרהט? שתלו גם סוקולנטים בגינה
אהבתם את הרהיטים? ספרו בפייסבוק