את חברתי גלי הכרתי לפני שש שנים. היא גרה בחדר קטן על גג ענק. כשבאתי לבקר אותה לראשונה מצאתי גג רחב ידיים ושומם, למעט עציץ בודד. כשהחברות התהדקה, שאלתי אותה אם היא רוצה גינה על הגג. כזו שלא תעלה כסף ותדרוש השקיה שבועית בלבד. התשובה הייתה חיובית.
שני חוקים עמדו לפנינו בבניית הגינה: השקעה מינימלית (בעיקר על תערובת השתילה) ובחירת צמחים שלא זקוקים לטיפול שוטף על הגג (בעיקר סוקולנטים).
הודות לחברה שנסעה בזמנו לקוסטה ריקה, גלי קיבלה בירושה שלל עציצים מוכנים עם צמחים. השאר נאסף עם הזמן. למשל, כשרצינו לשתול עץ ונזקקנו למכל גדול, מצאנו חביות פלסטיק תכלכלות וחינניות. נבט של זית ששתלנו בו, גדל להיות עץ קטן ומרשים. כיום יש שם גינה צנועה ופורחת, תראו בתמונה.
מכלי שתילה: סירים, חביות ומגירות
גינון הוא עסק לא זול, בעיקר אם אין לכם אדמה ואתם מחויבים לגינון במצע מנותק – כלומר, במכלים. צריך לקנות מכל, אדמה, צמחים ואם אתם רוצים כמה כאלה, מהר מאוד תגלו שאתם עומדים בפני הוצאה לא קטנה. אבל זה לא מחויב המציאות - אפשר לעשות גינה בשקל. כמעט.
איך עושים את זה? פתחו את הראש והחליפו את מכלי השתילה שאתם רגילים לקנות במכלים אלטרנטיביים. צריך לפקוח עיניים, לשוטט ולפשפש קצת במחסן שלכם או של השכנים - ואתם כבר תגלו אותם. אלה יכולים להיות ארגזי עץ, מגירות, סירים, חביות וכמובן עציצים ישנים שאנשים הוציאו לרחוב. הנה כמה הצעות שאני אמצתי בעצמי.
חביות כחולות המשמשות לאחסון והובלת חומרי ניקיון, ניתן למצוא באזורי תעשייה ובמכונים לשטיפת מכוניות - חותכים אותן לשתיים מקבלים שני עציצים גדולים שיכולים להכיל עץ. שימו לב: חשוב לשטוף אותן היטב לפני השתילה כדי לנקות אותן מהחומרים שהכילו.
ארגזי עץ ישנים או חדשים ששימשו להובלה ניתן להשמיש לטובת מיכל שתילה, אך כדאי להגן על העץ מפני ריקבון. ניתן לעשות זאת באמצעות ציפוי הדפנות הפנימיות בניילון עבה או מריחה של זפת קרה, שניתן לרכוש בכל חנות לחומרי בניין - מורחים אותה לפי ההוראות שעל האריזה וממתינים עד שתתייבש. גם מגירות ישנות יכולות לעבור את אותו הטיפול ולאכלס צמחים.
סירים שמאסנו בהם או שנתקלנו בהם ברחוב מומלצים לשימוש - אבל בצל בלבד, שכן הברזל מתלהט בשמש ומחמם את האדמה ואת בית השורשים של הצמח. לבנת בניין יכולה להכיל תערובת שתילה וצמחים, ואפילו שקי פלריג המשמשים למכירת צמחים גדולים יכולים לתפקד כעציצים.
יש אנשים שהופכים גם נעליים ישנות למכל שתילה, אפילו נעלי עקב שאפשר לרכוש מוכנות לשתילה באינטרנט. כדי לעשות זאת בעצמכם, רצוי לבחור נעל שצורתה החיצונית יפה, כדי שהעציץ יהיה גם אסתטי, ולא נעל ישנה מאוד ומתפוררת. אפשר לחורר בסוליה חור ניקוז כדי שיהיה למים לאן לצאת, ומכאן זה כבר פשוט – ממלאים אדמה, שותלים את הצמח ומשקים. אם מדובר בנעל נקייה, נניח נעל שבקושי ננעלה, אפשר גם להשתמש בה כמשטח הנבטה ולהנביט בה. יש לזכור שנעליים הן מכל קטן ולכן אי אפשר לגדל בהן צמחים גדולים.
צמחים: ייחורים, נבטים או זרעים
מאיפה תשיגו צמחים? הרבה אפשרויות עומדות בפניכם – הראשונה היא כמובן ייחורים. יש גינות שנבנו כולן מייחורים. סוקולנטים מתייחרים בקלי קלות, חתיכת עלה או ענף שנקטף מצמח, הוכנס לאדמה לחה וחיש קל פיתח שורשים וגדל להיות צמח עצמאי. עץ הפיטנה היפיפה מתייחר גם הוא בקלות רבה. אם לא בא לכם על סוקולנטים ואתם לא יודעים מי מתייחר בקלות – לא צריך לעשות מזה אוניברסיטה - פשוט נסו.
קחו ענף מצמח שמצא חן בעיניכם, שימו אותו בכוס מים או בעציץ עם אדמה (רצוי בתנאי חצי צל ולא בשמש קופחת), השקו היטב בשבועות הראשונים והמתינו לתוצאה. אל תתייאשו אם בשבועות הראשונים הוא ייראה מסכן, הוא עשוי להיראות כך עד שיכה שורשים. הורמון השרשה יכול לעזור לצמחים סרבנים, ואפשר גם לקנות כמה צמחים, אם תקנו אותם קטנים – הם יהיו זולים.
אפשרות נוספת – נבטים, אספו אותם מגינות חברים או מגינות ציבוריות. והשלישית – זרעים. פרחי העונה מייצרים זרעים לרוב, פשוט אספו אותם כשאתם נתקלים בהם וזרעו באדמה לחה.
סביר שתיאלצו לקנות תערובת שתילה, זה הדבר היחיד שאין ברירה אלא לרכוש, אבל אם מצאתם עציץ ובו אדמה ישנה - אל תזרקו אותה, אין סיבה. תוכלו להשמיש אותה בקלות: אם היא גושית פתחו ופוררו אותה, הוסיפו דשן בשחרור איטי בנדיבות וקיבלתם אדמה במצב כמעט חדש. דשן בשחרור איטי הוא דשן שמשתחרר לאט לאט באדמה לשימוש הצמחים. ניתן לרכוש דשן שמשתחרר בטווחי זמן שונים: חצי שנה, שנה ועוד – כדאי להשתמש בדשן שטווח השחרור שלו הוא 12 חודשים, שמשתחרר לאט לאט בתוך האדמה וחוסך את פעולת הדישון השבועית.
עיצוב גינות - עתר ארזי
תכירו את הצמחים שלא כועסים כשלא משקים אותם
יש לכם חברים שאוהבים גינון? תעבירו להם
יש לכם טיפים שווים לטיפוח עציצים ושתילים? אתם גאים בגינה שלכם? שלחו לנו סיפורים ותמונות לכתובת living@mako.co.il