גינון הוא עיסוק תרפויטי, אין ספק בכך. לזרוע זרע באדמה, לעקוב אחר גדילתו, לספק לו את כל צרכיו, להגן עליו מעשבים שוטים, לגעת באדמה הלחה והפורייה – אלו משימות מתגמלות מאין כמותן ואם בסופו של התהליך אנו זוכים גם לקטוף וליהנות מפרי עמלנו, הרי שזהו הדובדבן שבקצפת. גידול צמחי מאכל הוא מהמספקים והמשמחים ביותר בעבודת הגינון. מי שלא חווה חוויות שליפת גזר טרי מהאדמה וצירופו לסלט ארוחת הערב, מומלץ לו בחום לעקוב אחר ההוראות (הפשוטות) ולהתנסות, על אחת כמה וכמה אם יש ילדים בסביבה.
איפה לשתול?
מי מכם שזכה בגינה, לא משנה אם קטנה או גדולה, יכול לגדל תבלינים בערוגות הקיימות בה. לא צריך להקצות לכך אזור מיוחד, אך כדאי לשתול את התבלינים במקום שמאפשר גישה נוחה אליהם, למשל בשולי הדשא או לצד שביל. הם יפים לצד צמחי הנוי ובוודאי שזה לצד זה.
מה לשתול?
גידול תבלינים רב שנתיים לא ידרוש מכם כל התעסקות. לבשלנים כדאי לשתול מרווה רפואית, עלי דפנה, רוזמרין, זעתר, אורגנו, טימין, עירית, מיורן וטרגון. לאוהבי התה: עשב לימון, לואיזה, זוטה, גרניום לימוני, נענע ומליסה. אלה יכולים לשמש גם לחליטת משקה קר מרענן ומקסים לימי הקיץ.
אבל הכי כיף זה לגדל ירקות: כדאי להקצות שטח קטן לצורך גידולם, ערוגונת או חלקה בהתאם למידותיכם. גידול ירקות כרוך בהתעסקות, שכן הם לא רב שנתיים ודרושה תחלופה בין העונות. ערוגת חסה או גזר מטופחת היא מראה מלבב מאין כמוהו ואין סיבה לחפש מקום להסתיר בו את הערוגה, היא יכולה לפאר גם את הכניסה לבית. חשוב לבחור במקום שטוף שמש, ובמקרה שיצרתם כמה ערוגות, להשאיר שבילי גישה ביניהן לצורך טיפול וקטיף, וכמובן לעשות הכנת קרקע נכונה הכוללת הצנעת שפע של קומפוסט. כדאי לקרוא מעט לפני כן על הכנת הגינה וללמוד את הנושא, אבל באמת שמדובר בעסק די פשוט וחוויית הניסיון הנצבר, כולל הטעויות שתעשו, יקרה מפז.
מתי לגדל?
החורף הוא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות ותוכלו לגדל בו קולרבי, ברוקולי, צנונית, גזר, סלק, קייל (ירק עלים מאוד בריא), כרוב, כרובית, חסה, מנגולד, שעועית, אפונה, בצל ירוק, רוקט, ארוגולה, תותים, כל עשבי התיבול – פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי ועוד.
בקיץ ניתן לגדל עגבניות, פלפלים מתוקים או חריפים, חצילים ובזיליקום על כל סוגיו.
מתי תראו תוצאות?
את הצמחים ניתן לזרוע או לקנות, הם נובטים וגדלים במהירות. גזר שזרעתם בעונה הנכונה יוכל לנחות בצלחתכם אחרי חודש או חודש וחצי. במשתלות רבות מוכרים שתילוני ירקות זעירים וזולים, מתן הגנן מוכר שתילוני ירקות בגידול אורגני. יש לו מבחר רב ובכלל - כדאי להכיר את האיש והאגדה.
אין גינה? יש כיסים
ואם במקרה לא התברכתם בחלקה או גינה, לא נורא - לא חייבים. כל אחד יכול לגדל צמחי מאכל, כל מה שצריך זה קרני שמש. ואיפה תגדלו? על השאלה הזו בדיוק ניסתה לענות יעל סתיו, מעצבת מוצר שעברה לחיים ירוקים, שעסוקה בשנים האחרונות בעיצוב וייצור מוצרים לגידול צמחים. היא יוצרת כיסים מכרזות רחוב משומשות המאפשרות גידול ורטיקלי של צמחי מאכל במרפסת או בגינה קטנטנה. ניתן לתלות את הכיסים על גבי מעקה או על קיר. הכיסים מטפטפים זה לתוך זה והאחרון יטפטף לאדנית שתונח על הרצפה מתחתיהם.
מישהו לשתול איתו
נוסף על הכיסים הנהדרים הללו, יעל פעילה בגינה הקהילתית בהדר יוסף, שאותה יזמה והקימה יחד עם עוד שלושה חברים. היא ממליצה בחום להצטרף לגינה כזו, יש עשרות כאלה בכל הארץ. בגינה בהדר יוסף משתתפות כ-20 משפחות, הם נפגשים פעם בשבוע אחר הצהריים ועובדים יחדיו כשעתיים-שלוש. יש כמה ערוגות משותפות בעיקר לתבלינים, ובנוסף כל אחת מהמשפחות קיבלה ערוגה משלה ועזרה וייעוץ מהרכזים. בגינה יש גם קומפוסטר ומשתמשים בו אנשים רבים, כולל כאלה שגרים קרוב ואינם חלק מהגינה. מעבר לחוויית הגינון וגידול הירקות, ישנה כמובן חוויית המפגש, השיתוף וקיום קהילה. הם נפגשים בגינה לארוחות ערב משותפות מהתוצרת העצמית ועורכים בה אירועים וחגים. באירועים מוכרים כיבוד ושתייה, גובים כמה שקלים על הפעילויות ואוספים מעט כסף לטובת אחזקת הגינה.
גינת תבלינים באדנית
אין לכם מרפסת? לא נורא. אדן חלון יספיק. בעזרת מתלה ברזל סטנדרטי שניתן להשיג בכל משתלה ניתן לתלות אדנית מחוץ לחלון ולגדל בה תבלינים. אפשר לשתול תבלינים רבים באותה אדנית, תצטרכו בהמשך לשמור על האיטיים מפני הזריזים על ידי גיזום. אם אתם חובבי בזיליקום ניתן למצוא היום כשלושה או ארבעה סוגים שונים שלו ולעשות אדנית על טוהרת הבזיליקום (סגול, מגוון וירוק). כדאי להפריד בין תבליני התה לתבליני הבישול כדי לא לשתות תה בטעם עירית.
גג ירוק
אם אתם בחברות עם השכנים שלכם תוכלו להקים גינת ירק על גג הבניין. הגגות שטופי השמש הם מקום מצוין לגידול תבלינים וירקות. כדאי כמובן לחבר למערכת השקיה.
עיצוב גינות - עתר ארזי