לפני כמה שנים נסעה בלה פוטשבוצקי (30), מאיירת בוגרת שנקר, לטיול במדריד עם בן זוגה. "כשטיילנו בעיר שמנו לב שכמעט שאין מרפסת או חלון בלי אדנית פרחים אחת לפחות. לאן שלא הלכנו, כמעט כל הבניינים, יפים ומכוערים כאחד, היו מקושטים בירוק", היא מספרת. "כשניסיתי לנקות בדמיון את הבניינים מהצמחייה הבנתי שהעיר הייתה נראית אחרת לגמרי. הירק והפריחה מרככים את הבטון והאבן ויוצרים סביבה נעימה יותר. המחשבה שלי נדדה למבנים העירומים ברמת גן, שבה גרנו אז, ומצאתי את עצמי מייחלת לראות את מבני הבטון ותריסי הפלסטיק מקושטים בירוק ופריחה".

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> אחרי הפרידה: היורשת של טופשופ מוכרת את הבית המטורף

>> קיסריה: ראינו הרבה וילות יפות, לא ראינו כזו

גינה להשכיר (צילום: בלה פוטשבוצקי)
" לצאת למרפסת ולגזום גבעולים ועלים יבשים יכול להיות ממש מדיטטיבי". בלה פוטשבוצקי |צילום: בלה פוטשבוצקי

השאיפה להפוך את בנייני הבטון והדירות העירוניות בישראל לגנים פורחים, או לפחות לקשט אותם בכמה עציצים, עולה מכל עמוד בספרה החדש שכתבה ואיירה פוטשבוצקי, "גינה להשכיר – המדריך לגידול עציצים בבית ובמרפסת" (הוצאת מודן). הספר הוא מדריך ידידותי למשתמש המשלב את איורי הצמחים היפים של פוטשבוצקי עם הסברים וטיפים מועילים עם ייעוץ מדעי של יאיר גולדברג. הכל מוגש בקו נקי וקלאסי ובניחוח וינטג'י. 

"צמחים היו מאז ומעולם מקור לרגיעה בשבילי", מספרת פוטשבוצקי. "מרגיע אותי להביט בהם וליהנות מהם. אני אוהבת לראות איך משבוע לשבוע הם מתפתחים, מוציאים עלה חדש או מסובבים את כיוון הצמיחה אל השמש. גם ברמה הפרקטית, אם אני לא מרוכזת, עצבנית או מתוסכלת ממשהו, לצאת למרפסת ולגזום גבעולים ועלים יבשים יכול להיות ממש מדיטטיבי ומרגיע".

גינה להשכיר (צילום: בלה פוטשבוצקי)
צילום: בלה פוטשבוצקי
גינה להשכיר, (3) (צילום: בלה פוטשבוצקי)
צילום: בלה פוטשבוצקי
גינה להשכיר (צילום: בלה פוטשבוצקי)
צילום: בלה פוטשבוצקי

גינה להשכיר, ג (איור: בלה פוטשבוצקי)
פרויקט הגמר הפך לספר. "גינה להשכיר"|איור: בלה פוטשבוצקי

מאז ילדותה, מספרת פוטשבוצקי, שנולדה וגדלה ברמת השרון, אהבה צמחים ואיור. "לאמא יש גינה יפהפייה ובית מלא עציצים, כך שהיה תמיד אפשר לקבל מהם השראה, לרשום ולצייר. כשהתחלתי ללמוד בשנקר זה מאוד התפתח. כל הסקצ'בוקים והמחברות שלי מהלימודים מלאים בכל מיני שרבוטי שרכים ועציצים". מהשרבוטים האלה נולד פרויקט הגמר שלה - מדריך מאויר לגינון עירוני, וממנו צמח הספר שיוצא עכשיו לאור.

לפני שאתם מכריזים שבשבילכם זה לא רלוונטי כי אצלכם אפילו קקטוסים עמידים במיוחד מתים, פוטשבוצקי מגלה שגם לה זה קרה ומדובר בחלק מתהליך הלמידה. "לפעמים זה היה בגלל בעיית השקיה, לפעמים בגלל כנימות שלא תפסתי בזמן. זה קורה, זה בסדר וצריך לא להיבהל ולמהר להכריז על עצמנו 'הורגי עציצים'", היא אומרת. "כדאי לנסות ולהבין למה העציץ לא שרד וללמוד מזה לעציץ הבא. צריך גם לזכור שחלק מהצמחים עונתיים, וקמילתם בלתי נמנעת ולא קשורה לטיפול לקוי".  

גינה להשכיר, (4) (צילום: בלה פוטשבוצקי)
צילום: בלה פוטשבוצקי
גינה להשכיר, ג, (2) (איור: בלה פוטשבוצקי)
איור: בלה פוטשבוצקי

גינה להשכיר, (5) (צילום: בלה פוטשבוצקי)
צילום: בלה פוטשבוצקי

את כותבת שאם כולנו נגדל צמחים נוכל לשנות את פני העיר, כי בעקבותיהם יגיעו ציפורים וחרקים למרחב האורבני. מה עוד עשוי לקרות כשכל המרפסות יהפכו לירוקות?
"גידול צמחייה במרחב העירוני יכול לעזור לנקות את האוויר ולהכניס לעיר קצת מהטבע שהיא איבדה. בהיקף גדול יש לצמחייה עירונית משמעות אקולוגית מדהימה. גגות ירוקים למשל יכולים לשמש כבידוד ולעזור לחסוך בכמות האנרגיה הדרושה כדי לחמם או לקרר את הבניין. ערוגות ירק במרפסת או בגג יכולות לספק עלים וירקות לסלט ולחסוך כסף, שקיות ניילון ומארזי פלסטיק".

איזה צמח אהוב עלייך במיוחד לאחרונה?
"זה אולי לא הכי מקורי, אבל אני ממש אוהבת פוטוס. עברנו עכשיו מרמת גן לחיפה והשינוי בתנאים לא היה קל לעציצים. חלק מהם ממש התקשו להתרגל לתנאי התאורה החדשים, אבל הפוטוסים כאלה חזקים ועמידים שלא מעניין אותם כלום. הם פשוט יפהפיים ומופלאים".

גינה להשכיר, (6) (צילום: בלה פוטשבוצקי)
צילום: בלה פוטשבוצקי

גינה להשכיר, ג (איור: בלה פוטשבוצקי)
איור: בלה פוטשבוצקי

גינה להשכיר, ג, (3) (איור: בלה פוטשבוצקי)
איור: בלה פוטשבוצקי

הטיפים של בלה: אילו צמחים לבחור, איך לדשן ואין לטפל במזיקים

מה חשוב לדעת לפני שבוחרים צמחים?
"חשוב להבין מה תנאי התאורה בבית ולקנות צמחייה מתאימה. במרפסת מאוד שמשית, לדוגמה, לא כדאי לשים שרך שמגיע במקור מהג'ונגלים ומעדיף צל. אם יש חלון מוצל, אי אפשר לגדל בו צמחי תבלין שזקוקים לכמה שעות שמש ישירה".

גינה להשכיר, ג, (2) (איור: בלה פוטשבוצקי)
איור: בלה פוטשבוצקי

גינה להשכיר, ג, רוזמרין (איור: בלה פוטשבוצקי)
רוזמרין|איור: בלה פוטשבוצקי

אילו צמחים מתאימים למגדלים מתחילים?
"גרניום הוא צמח רב-שנתי עמיד ונהדר. הוא פורח כמעט כל השנה במגוון צמחים. יש לי גרניום שעובר איתי דירות כבר קרוב לעשור והוא אחד הצמחים האהובים עליי. אפשר לקנות זן זקוף, או זן משתפל שנשפך מטה.
"פוטוס, פוטוס, פוטוס. צמח סלחן ונהדר שיודע להתמודד גם עם תאורה נמוכה. הוא יפהפה ונשפך, אוהב לחות ואפשר לייחר אותו נורא בקלות ולתת לחברים.
"זמיה קוקוס הוא צמח מקסים בעיניי. סופר עמיד, לא צריך כמעט תשומת לב ולא מושך מזיקים. יש לו קנה שורש סוקולנטי, מה שאומר שהוא אוגר מים לאורך זמן ובדומה לפוטוס הוא גם יכול להסתדר בתאורה נמוכה יחסית".

גינה להשכיר, ג, טימין (איור: בלה פוטשבוצקי)
טימין|איור: בלה פוטשבוצקי

ואילו צמחים עלולים לגרום לאכזבה למתחילים?
"הייתי נמנעת מסחלבים, שנחשבים צמח מאד מפונק, וממיני שרכים עדינים שעלול להיות קשה לקלוע לכמות ההשקיה שהם זקוקים לה".

איך את נוהגת לדשן את צמחי הבית שלך?
"כשאני שותלת שתיל חדש בעציץ אני בדרך כלל מוסיפה לאדמה תערובת הומוס שמכילה כל מיני מינרלים ובקטריות שעוזרים לצמחים לשגשג ושומרים על אדמה פוריה. לשימוש שוטף אני משתמשת בדשן נוזלי לפי הצורך. אחרי כמה זמן בעציץ, מפלס האדמה יורד מעט מפני שהאדמה נשטפת בהשקיות, לכן אני מוסיפה פעם בחצי שנה בערך קצת תערובת שתילה טריה עם הומוס ומערבבת בעדינות עם האדמה בעציץ".

גינה להשכיר, ג, גרניום (איור: בלה פוטשבוצקי)
גרניום|איור: בלה פוטשבוצקי

גינה להשכיר, ג, קקטוס ממילריה (איור: בלה פוטשבוצקי)
קקטוס ממילריה|איור: בלה פוטשבוצקי

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

את משתמשת בחומרים טבעיים או כימיים לדישון ולטיפול במזיקים?
"אני לא אוהבת להשתמש בחומרים כימיים. מדובר ברעל לכל דבר ויש לשימוש בחומרים האלו השלכות אקולוגיות. לפי הראייה שלי, מחלות ומזיקים הם חלק מגידול צמחים ולא תמיד אפשר להימנע מהם. חשוב לתפוס את הבעיה בזמן וכך יש יותר סיכוי לטפל בצמח ולהציל אותו. כשלאחד העציצים שלי איזושהי בעיה, בדרך כלל מזיקים בקיץ, אני דואגת לבודד אותו ומשתדלת לטפל בו בצורה טבעית".

גינה להשכיר, ג, פטוניה (איור: בלה פוטשבוצקי)
פטוניה|איור: בלה פוטשבוצקי
גינה להשכיר, ג, פוקסיה (איור: בלה פוטשבוצקי)
פוקסיה|איור: בלה פוטשבוצקי

גינה להשכיר, ג, זוטה (איור: בלה פוטשבוצקי)
זוטה|איור: בלה פוטשבוצקי

מה הדרך הטובה ביותר להיפטר מכנימה קמחית, השכיחה בצמחי בית?
"גילוי מוקדם של הימצאות כנימות בצמח יגדיל את הסיכוי להציל אותו. לכן חשוב לשים לב לעציצים שלנו ומדי פעם להביט בהם מקרוב. אם תפסתם את הכנימות בזמן, דבר ראשון צריך לבודד ולהרחיק את העציץ הנגוע משארהעציצים כדי שלא ידבקו. כדי להיפטר מהכנימות, אני שמה בקערה בערך ליטר מים עם חופן נדיב של טבק ושלוש-ארבע שיני שום כתושות. אחרי שעתיים לפחות אני מסננת את הנוזל לתוך כלי ריסוס ושומרת במקרר. במשך 4-3 ימים אני מרססת את הצמח בבוקר ובערב ביסודיות, גם מתחת לעלים. מניסיוני, הטבק והשום עושים את העבודה נהדר, אבל אני שוב מדגישה – הכנימות מתרבות מהר וחשוב לגלות אותן בהקדם".

לירון גונן היא מעצבת פנים, בעלת הבלוג סטודיו מיס גרות והמדור האוספים שלי במאקו ליבינג, מתמחה בעיצוב פנים והום סטיילינג אקולוגי