בשנה האחרונה רבים גילו את ההנאה שבשדרוג רהיטים ישנים – שידת החתלה שנקנתה ביד שנייה, עגלת מטבח שנמצאה ליד הפח ואפילו מקרר ישן. גם כיסאות פגומים, שרוטים ועזובים יכולים להפוך לפיסים ייחודיים במאמץ לא גדול, בעזרת חומרים זמינים ובכמה עשרות שקלים. הנה כמה דוגמאות.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> היסטרי: המגירה הסודית של הכרתם במדיח הכלים
>> לא רק הוספת בריכה: השיפוץ המטריף בהרי ירושלים
כיסאות וינטג': לא פחות מ-6 שכבות
יפעת אלקלעי, בעלת סטודיו להפעלות ימי הולדת ומעצבת רב תחומית, שמעה ערב אחד מחבר שמצא שני כיסאות עתיקים ובלויים ליד מוסך, ונסעה באמצע הלילה כדי לאסוף אותם לפני שמישהו אחר יחטוף את האוצר. בבית היא צירפה לשיפוץ שני כיסאות נוספים שמצאה באתר של מכולות, והחלה להסיר בעדינות את הניטים והריפוד בתהליך שדרש שעה וחצי לכל כיסא. לאחר מכן שייפה עם משייפת חשמלית והסירה ביסודיות את הלכה שכיסתה את רגלי העץ, וניגבה היטב עם מגבת להסרת אבק. "אפשר לעשות את כל הפעולה עם נייר לטש, רק שיידרש זמן טיפול ארוך יותר ולפחות שני סבבים של ליטוש", היא מבהירה.
לאחר הליטוש והניקיון צבעה בעזרת רולר שתי שכבות של פריימר (צבע יסוד שמקשר עם הצבע הצבעוני. 85 שקל לפחית). היא המתינה כשעה לייבוש וצבעה בצבע צהוב (כ-90 שקל לפחית). לצביעה מלאה נדרשו לא פחות משש שכבות. "קשה מאוד לכסות עץ כהה עם צבע צהוב", מסבירה אלקלעי. היא השתמשה ברולר (כ-20 שקל), במברשת דקה לאזורים העדינים, ובטפיפות של מכחול לתבליטים בראש המשענת. לאחר ייבוש סופי היא מרחה לכה באמצעות ספוגית.
אלקלעי מציעה להשתמש בבקבוק פלסטיק ריק ונקי (למשל בקבוק גדול של מרכך), לחתוך אותו באמצע ולהשתמש בו כמתקן לצבע, וממליצה לקנות את הרולרים הכי פשוטים. היא מסבירה שקשה מאוד לנקות צבע צהוב, ולכן סביר להניח שאי אפשר יהיה לעשות בהם שימוש חוזר.
"אם מתמקדים בפרויקט, הוא לוקח לפחות יומיים. היה חשוב לי גם לשפשף קצת את הכיסאות כדי לשמור על המראה המיושן", היא מסבירה. את עבודת הריפוד מסרה לרפד (בד, ניטים ועבודה - 350 שקל לכיסא, סך הכל כ-1,400 שקל). אלקלעי מציעה לשמור קצת צבע בקופסה קטנה ולמסור לרפד למקרה שיש צורך בתיקונים. עלות הפרויקט כולו הייתה 1,595 שקל.
כורסת ברזל: הזמנה לניסוי וטעייה
שלומית אשרי-שחף מצאה כורסת ברזל זרוקה והחליטה לשדרג אותה. אשרי-שחף, שעוסקת בסטייג'ינג (הכנת בתים למכירה), התחברה מיד לחומר. "הברזל הוא במרכז הכורסה הזאת, וכבר בהתחלה חשבתי איך לרכך אותו עם הבד הנכון מבחינת המרקם והצבע. זה שהיא כולה מעוגלת ומעוטרת הוסיף לה הוד והדר", היא אומרת.
אשרי-שחף פירקה את הריפוד הבלוי ושטפה היטב את הרהיט כדי לבדוק את מצב הברזל. את החלודה היא הורידה עם מברשות פלדה בגדלים שונים שחיברה למקדחה עם מנוע חזק (סט מברשות פלדה למקדחה – 80 שקל). לאחר מכן המשיכה עם מברשת ברזל ידנית – השלב שדרש הכי הרבה מאמץ ונמשך הכי הרבה זמן. היא החליטה לצבוע את הברזל בצבע קרוב לצבע המקורי, והשתמשה בתרסיס צבע חום כהה עם תת גוון אדמדם (15 שקל למכל צבע, 3 מכלים, סך הכל 45 שקל).
בשביל ליצור את הריפוד היא ניסרה ארבע חתיכות עץ (למושב, למשענת הגב ולשתי משענות הצד) וחתכה בהתאם ספוג בעובי 8 ס"מ (150 שקל), אקרילן (20 שקל למטר) ובד ריפוד דוחה כתמים (50 שקל למטר). בשלב הבא היא חיברה את כולם ביחד עם אקדח סיכות: "כאן עובדים הפוך", היא מסבירה, "מניחים את הבד ראשון, עליו את האקרילן ועליו את הקרש. מהדקים את הבד חזק אל הקרש עם אקדח סיכות. זו הייתה התנסות חדשה שלי עם ריפוד אבל אני ממליצה לקחת את הזמן, לטעות ולנסות שוב עד שזה מצליח". סך הכל עלות הפרויקט הייתה 345 שקל.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
חידוש רהיטים כתרפיה
אמנון ארד, צלם ואמן רב תחומי, עבר תאונה והיה מושבת בבית במשך שנה, וכך החל לעסוק בחידוש רהיטים. זה החל בכיסא שמצא ליד הפח והמשיך בעוד עשרות פרויקטים שסיפקו לו, לדבריו, תרפיה נפלאה. שיפוץ כיסא, הוא מסביר, מתחיל בפירוק המושב, שיוף קל כדי להוריד לכה מתקלפת וניגוב בסמרטוט לח. לאחר מכן צובעים בשתי שכבות של צבע, ואם משתמשים בשאבי שיק הוא מציע למרוח גם שתי שכבות נוספות של לכה. אחר כך מרפדים באקדח סיכות בעזרת סרטונים ביוטיוב.
פרויקט שדרוג כיסא יעלה כ-150 שקל, הוא מעריך. אם מעוניינים להשתמש במשייפת חשמלית עגולה היא עולה כ-300 שקל, אבל אפשר גם להשתמש בנייר לטש (נייר זכוכית) שעלותו כמה שקלים. מעבר לכך, הוא מפרט, "כל מה שצריך זה פח צבע על בסיס מים או שאבי שיק שעולה כ-80 שקל, מברשת בעלות של 25 שקל וחתיכת בד שעולה כ-30 שקל למטר רץ".