אין חיוני כבצל בבישול, שהרי הוא מוסיף טעם ועומק לאינספור מנות. אבל גם מחוץ למטבח, או לפחות מחוץ לסיר, יש לא מעט מה לעשות בו. מתברר שהוא הפתרון האידיאלי למגוון משימות ביתיות, ומשמש בהן גם חלופה טבעית וידידותית לסביבה. הרכבו הכימי הייחודי, המלא בגופרית וחומצות, אולי גורם לכם לדמוע כשאתם קוצצים אותו, אבל הוא גם תורם לטעמו העשיר ומקנה לו תכונות שעוזרות בניקיון. הנה כמה מהדברים הבלתי צפויים ויוצאי הדופן שהוא יכול לעזור בהם בבית ובסביבתו.
נלחם בריחות רעים
איך לעזאזל בצל יכול להעביר ריח גועלי כשלו בעצמו יש ריח גועלי, אתם בטח שואלים את עצמכם. ובכן, מתברר שהכימיקל האחראי לריח הבצל (Syn-propanediol-S-oxide) מגיב ביעילות לכימיקלים אחרים המייצרים ריח ומכניע אותם. אז גם אם החדר ידיף מעט ריח רע ברגע שתחתכו אותו, בסופו של דבר כל הריחות ינוטרלו ותישארו עם בית רענן. חתכו את הבצל לחצאים לפרוסות גדולות והשאירו אותם בפינות החדר שאתם רוצים לטפל בו (מרתף טחוב, מישהו?), בבוקר תמצאו את הפרוסות מצומקות ואת החדר הרבה פחות מסריח. הוא גם אמור לטפל היטב בריח אורז שרוף ובריח צבע טרי.
משייף סכינים חלודות
ראשית חשוב להבין שמחלודה על סכין צריך להיפטר – כי היא עלולה להיכנס למזון וגם הופכת את הקצוות לגסים ומעלה כך את הסבירות לתאונה מצערת. משסיכמנו את העניין נגלה כי החומצה הגופרתית המדוברת שבבצל יכולה לעזור להמס חלודה על משטחי מתכת, כולל סכינים. גם כאן – בלי כימיקלים. חצו את הבצל, פזרו עליו מעט מלח ותתחילו לעבוד. ממש כמו שאתם עושים כשאתם מנקים את הגריל. מה שמעביר אותנו לסעיף הבא.
מנקה את הגריל
הגריל המלוכלך יודה לכם אם תעבירו גם עליו חצי בצל כדי להיפטר מהשומן והצטברות הפחמן. החברים במכון דוידסון סיפרו לנו כי הניקיון מושג בעיקר בגלל הפעולה המכנית, וכן כי הבצל מכיל ריכוז גבוה של מים, וכשמנקים את רשת המנגל עם בצל מעל גחלים לוהטות מקבלים אפקט דומה לזה שמקבלים כששוטפים כלים במים רותחים או במדיח כלים: הכלים מתנקים הרבה יותר מהר. כמו כן, התרכובות הגופרתיות והפלבנואידים הן מולקולות שמנוניות, ולכן מריחת המנגל בבצל מסייעת במניעת הידבקות. אם אתם נוהגים לטבול את הבצל בשמן לפני מריחת המנגל, האפקט יגבר.
שומר על טריות האבוקדו
האם יש יצור שמתעסקים כה רבות בשמירתו כמו האבוקדו? לא נראה לנו. נראה שהאימה המזדחלת בעורף כשמדמיינים אבוקדו חום מוציאה אנשים מדעתם, ושולחת אותם לבדוק את אחרוני הטיפים המבטיחים להאט את החמצון – שבגללו מגיעה ההשחמה הגועלית. ובכן, בצל. אחסנו את שארית האבוקדו שלכם בכלי עם חצי בצל, זה ישמור עליו למשך יומיים-שלושה. אבל אל תבואו בטענות אם יהיה לו קצת טעם של בצל. הוא תמיד יכול לגמור בתור גוואקמולי.
מחזיר לחיים מחבת שרופה
שכבה שרופה בתחתית המחבת או הסיר שלא יורדת לא משנה כמה חזק אתם מקרצפים? גם כאן יושיט לכם הבצל טבעת לעזרה. מלאו את המחבת במים עם בצל קצוץ והביאו לרתיחה. הניחו למים לרתוח כ-15 עד 20 דקות ואז תנו להם להתקרר מעט. לאחר מכן, בעזרת כף עץ או מרית, גרדו בעדינות את התחתית. השאריות השרופות אמורות להתנתק בקלות רבה יותר כעת. לאחר מכן שטפו את המחבת בסבון כלים כרגיל. כמו חדשה.
מנקה את התנור
כדי להפוך תנור מלוכלך למצוחצח כל שצריך לעשות הוא לקרצף אותו בחצי בצל. הבצל עומד בחום, מנקה את הכתמים בלי לפגוע במשטחים, מונע ריחות רעים ונפטר מחלודה. כל מה שצריך לדעת כאן.
דוחה מזיקים בגינה
חרקים עוקצניים והרסניים הורסים גם את הצמחים בחצר וגם את מצב הרוח. ואם חומרי הדברה זה לא משהו שאתם רוצים להתקרב אליו, והנזקים לא מאסיביים, אתם ממש יכולים להכין דוחה חרקים מירקות המכילים גופרית, כמו שום, כרישה ו – בצל! לפי האתר החביב House Digest, החרקים מתעבים את ריח הגופרית, וזה נהדר, כי היא לא פוגעת בצמחים בשום צורה. רסקו בצל וערבבו את הרסק עם מים.
סננו את התערובת לקבלת נוזל חלק, ואז צקו אותה לבקבוק ספריי. אפשר גם להוסיף כמות קטנה של סבון כלים נוזלי כדי לעזור לתרסיס להיצמד טוב יותר לצמחים. את התוצר רססו בכל מקום שבו אתם רואים חרקים. שיטה דומה נוספת היא להכין תה בצל על ידי הרתחת בצל קצוץ במים לזמן קצר. תנו לתערובת להתקרר, ואז סננו והשתמשו בנוזל כתרסיס לצמחים.
מדשן צמחים
צמחים, כמו ילדים, חייבים לקבל את כל החומרים המזינים שהם זקוקים להם. ולקליפות הבצל יש הרבה מה להציע בתחום הזה, כולל חנקן, זרחן ואשלגן. בניגוד לדשנים סינתטיים, שיכולים לשחרר חומרים מזינים במהירות ובריכוזים גבוהים, חומרים אורגניים כמו קליפות בצל מתפרקים לאט ומשחררים חומרים מזינים בהדרגה לאורך זמן. וזה מצוין.
סדרו את קליפות הבצל על משטח ואפשרו להם להתייבש באזור מאוורר היטב כדי למנוע עובש וריקבון. לאחר שהקליפות מתייבשות, אפשר לכתוש או לגרוס אותן באמצעות בלנדר. את מה שקיבלתם פזרו באדמת הגינה שלכם. תוכלו גם להכין דשן נוזלי על ידי השריית קליפת הבצל במים למשך 24 שעות וסינונה.