יין שנשפך על המפה, בוץ על המכנסיים של הילדים, קפה על חולצת העבודה שאנחנו הכי אוהבים או גלידה על כל הבגדים בערך – לצד ערמת הכביסה הרגילה יש לנו תמיד ערימה של פריטים מוכתמים שדורשים טיפול מיוחד. אז איך מטפלים ביעילות בכתמים ומה עלול לגרום לנזקים נוספים? באתר the kitchn אספו טיפים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> מכונת הכביסה רועדת? יכול להיות שזו הסיבה

>> בשיא הסטייל: הדירה של המאורסת הטרייה אלכסה דול

אל תשכחו לבדוק את תווית הכביסה: כמו תמיד, חשוב לקרוא את ההוראות שעל תווית הכביסה של הבגד – אם כתוב שהבגד זקוק לניקוי יבש, אל תנסו לטפל בכתמים (או בכלל לכבס אותו) בעצמכם. בנוסף, תמיד כדאי לבדוק חומרי ניקוי חדשים בפינה נסתרת של הבגד כדי שלא לגרום לכתמים נוספים.

תווית כביסה (צילום:  Eviart, Shutterstock)
בדקו את התווית|צילום: Eviart, Shutterstock

אל תמתינו: ככל שתפעלו יותר מהר, כך יעלה הסיכוי שתצליחו להסיר את הכתם לחלוטין, גם אם הטיפול הראשוני הוא רק שטיפה במים קרים.

אל תשפשפו: שפשוף הכתם בשלב זה עלול לגרום להתפשטותו ולהזיק לבד. ספגו את הכתם בעדינות, וחזרו על הפעולה אם יש צורך.

אל תשתמשו במים חמים: החום עלול לקבע את הכתם, בעיקר אם הוא נגרם מחומר שמבוסס על חלבון, כמו דם, מזון תינוקות, דשא או חמאה. כבסו את בפריט במים קרים.

אל תייבשו לפני שהכתם נעלם: ריססתם מסיר כתמים וכיבסתם – בדקו אם הכתם ירד לפני שתעבירו למייבש. חום המייבש עלול לקבע את הכתם.

אל תערבבו מסירי כתמים: אסור לערבב חומרי ניקוי, מכיוון שערבוב חומרים מסוימים עלול ליצור תגובה מסוכנת. אם הכתם לא ירד ואתם רוצים לחזור על הפעולה – השתמשו באותו חומר או ודאו ששטפתם היטב את מסיר הכתמים הראשון.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

באתר food52 מסבירה לאורה פנטון כי אנזימים וחומרים פעילים אחרים במסירי כתמים זקוקים לזמן כדי לפעול, ויצרנים רבים ממליצים לרסס את החומר על הכתם ולהמתין לפחות 15 דקות לפני הכביסה.

בשלב הראשון ממליצה פנטון להשרות את הבגד המוכתם במים קרירים במשך חצי שעה. אחר כך הספיגו את הכתם במסיר כתמים (או בסבון כביסה נוזלי), והמתינו 60-30 דקות.

כשמדובר בבדים מסיבים טבעיים ועמידים כמו כותנה או פשתן, אפשר להשרות אותם אפילו במשך לילה שלם. פנטון ממליצה להמס כף גדושה של אבקת כביסה עם חמצן פעיל במים חמים בגיגית, להכניס לגיגית את הבגד המוכתם ולהוסיף נוזל כביסה ומים קרים

בשלב הבא שפשפו בעדינות את הכתם עם מברשת שיניים ישנה ורכה ושטפו. בדקו את הכתם: אם המצב לא השתפר – חזרו על התהליך, ועשו זאת שוב עד לשיפור (הקפידו לא לתת לבד המוכתם להתייבש). לדבריה, אחרי 3-2 חזרות גם הכתמים העקשניים ביותר ייעלמו.

כשאתם מבחינים שהכתם ירד ברובו – כבסו את הבגד במים קרים. הכביסה חיונית כדי להסיר שאריות של הכתם וחומר הניקוי. תנו לבגד להתייבש באוויר - כאמור, אם הבד עדיין מוכתם, חום המייבש עלול לקבע אותו.

כביסה  (צילום:  ConstantinosZ, Shutterstock)
צילום: ConstantinosZ, Shutterstock
 

איך להוריד כתמי קטשופ ועגבנית?

זוזי, בעל עסק לניקוי יבש בניו יורק, מתחיל בהנמכת ציפיות: מדובר בכתמים שלא קל להסיר באמצעים ביתיים, אבל זה אפשרי אם מגייסים מספיק סבלנות. זוזי ממליץ לטפל בכתם כמה שיותר מהר – וזה רצוי תמיד. בסרטון הוא משתמש בחולצה מוכתמת במיץ עגבניות שהושארה עם הכתם במשך יומיים.

בשלב הראשון זוזי מתיז על הכתם תרסיס המורכב מכוס מים, רבע כוס חומץ לבן וכף סבון כלים, ומכבס על פי ההוראות הכתובות על הבגד. בשלב הבא הוא משרה את הבגד במים חמים עם אבקת כביסה מלבינה על בסיס חמצן, ומשאיר למשך הלילה. על השלב הזה צריך לחזור עד לתוצאה משביעת רצון. לדבריו, הוא חזר על התהליך ארבע פעמים עד שהכתם ירד לחלוטין.

@jeeves_ny

How to remove a tomato sauce or ketchup stain ##tomato ##ketchup ##stain ##laundry ##clothes ##fashion ##howto ##explained

♬ original sound - clean freakz

בסיום הסרטון, זוזי מזהיר מטעות שהוא עשה: הוא כיבס את טי שירט הלבנה עם חולצה ורודה, וכמובן שגם הטי שירט נצבעה בוורוד. כן, גם מקצוענים נופלים בטעות הזאת.

איך להוריד כתמי שמן?

שאנטל מילה, אם לשניים שמפרסמת טיפים רבים לניקיון בחשבון הטיקטוק שלה, ממליצה להפריד בין שני צדי הבגד בחתיכת קרטון (כדי לא להכתים גם את הצד האחורי בתהליך הניקוי), ואז שמה על החומר מעט סבון כלים נוזלי. לדבריה, סבון הכלים "שובר" את השמן. בהמשך היא מפזרת על הסבון אבקת סודה לשתייה ומשפשפת את הכתם במברשת. היא משאירה את הבגד עם העיסה כ-10-5 דקות, מכבסת כרגיל – והכתם יורד.

@mama_mila_

Eco-friendlier stain removal made easy thanks to the Macro Whole Living range Exclusively ##woolworths_au ##sponsored

♬ Red Balloon - Charli XCX