נכון שרוב מעברי הדירות נערכים בקיץ – כשמשפחות עם ילדים וסטודנטים מתכוננים לשנת הלימודים החדשה – אבל מה קורה אם צריך לעבור דירה דווקא בחורף, ובעיקר אם המעבר נופל דווקא על ימים גשומים, כמו השבוע האחרון? פנינו למומחים כדי לברר איך עוברים דירה בחורף ושורדים את זה.
החדשות הטובות הן שלמעבר דירה בחורף יש גם יתרונות, בראשם המחיר. "הביקוש בחורף יורד וכך גם המחיר", אומרת דולי דורון, מבעלי "אולימפוס הובלות", ומעריכה כי עלות המעבר בחורף נמוכה בכ-30 אחוז מהמחיר בקיץ. "יש יותר זמינות של חברות ההובלה, העבודה נעשית בנחת כי אין עומס ולחץ ופחות חם, כך שהעובדים רעננים ויעילים יותר. הכל קל יותר בחורף לעומת הקיץ", היא מוסיפה.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> עפולה: השקיעו 116 אלף שקל בחדר השינה. שווה?
>> אלו הטעויות שאתם עושים כשאתם מנקים את חדר הרחצה
"עונת ההובלות הלחוצה היא בקיץ, כשהרבה משפחות עוברות דירה לפי שיבוץ גני הילדים ובתי הספר. בחורף העניינים נרגעים, המחירים יורדים כי הביקוש יורד, הספקים פנויים וזמינים יותר וזאת ההזדמנות שלכם להתמקח מעט על המחיר", מסכים איתי קיסר, המנהל עם אשתו מור את חברת "ניקו הובלות".
לצד החיסכון והזמינות הגבוהה יותר של חברות ההובלה, מעבר בחורף מעלה את החשש שהציוד יירטב במהלך ההובלה. כדי למנוע זאת עדיף כמובן שהעברה תתבצע במשאית סגורה. "דאגו מראש לוודא עם המוביל אם איזה רכב הוא מתכוון להגיע כדי למנוע אי הבנות ביום ההובלה", ממליץ קיסר ומוסיף: "מוביל מיומן ידאג לעטוף הכול בקפידה לפני הוצאת הציוד החוצה, אבל כבר בעת האריזה כדאי לשים בארגז שקית זבל חזקה ואטומה, להכניס לתוכה את החפצים ולסגור את השקית". כך, גם אם הארגזים יעמדו כמה דקות מחוץ למשאית, המים לא ירטיבו את החפצים.
בעיה נוספת שקיסר מציין היא מחסור בארזי קרטון. "בקיץ אנשים פורקים דירה ומוציאים את הקרטונים החוצה כדי שאחרים יוכלו לקחת, ולעומת זאת בחורף הקרטונים נרטבים ואי אפשר לעשות בהם שימוש חוזר", הוא מסביר. לדבריו, בעקבות עליית המחירים מחירו של ארגז קרטון יכול להגיע ל-7-6 שקלים. "דאגו להיערך מראש ולהתארגן על קרטונים, אחסנו אותם בבית והעבירו הלאה למי שצריך. אל תוציאו לרחוב את הקרטונים, חבל, הם מאוד יקרים והזבל שלכם הוא האוצר של האחר", הוא מציע.
מעברי דירה רבים כיום דורשים הזמנת מנוף, כי גם כשיש מעליות גדולות ועדי הבית לא תמיד מאפשר להשתמש בהן להובלה. לצורך כך חשוב לבחור בחברה אמינה ומקצועית, בעיקר בחורף. "ברגע שיש רוחות חזקות והקומה גבוהה, רמת הסיכון עולה והמנוף מאבד מיציבותו. כשהזרוע נפתחת לגובה ויש רוח חזקה היא יכולה להטות את הזרוע ולגרום להפלת הציוד שעליו או אפילו להפלת המנוף", מסביר קיסר. "דאגו מראש לשכור מנופאי מיומן ואחראי שידע להעריך את המצב בהתאם לסיטואציה ולא לקחת סיכונים מיותרים בשביל כמה מאות שקלים". מחיר של שעת מנוף מתחיל מ-400 שקל לשעת מנוף ומגיע ל-2,000 שקל לשעה, בהתאם לקומה ולמורכבות ההובלה.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
לא רק בחורף: טיפים למעבר דירה מוצלח
בקשו לפחות חמש הצעות מחיר בטלפון (או במייל). לדברי דורון, "לדירות קטנות יחסית, עד שלושה חדרים, אפשר לבקש הצעות מחיר בעזרת צילום סרטון עם כל התכולה על הדירה, לרוב זה מספק". אם הדירה גדולה יותר, מומלץ לקבוע ביקור של כשניים-שלושה מובילים, שייתנו הערכה אחרי ביקור בבית. במקרים כאלה, אומרת דורון, "רק הערכה פיזית בבית הלקוח תמנע עוגמת נפש וויכוחים מיותרים בהמשך".
כשאתם מבקשים הערכת מחיר, תנו מידע מדויק. אל תנסו להמעיט בהיקף הציוד שלכם. הכינו מראש כתב כמויות (רוב חברות ההובלה מספקות טבלה מפורטת שעליכם למלא), ומלאו אותו באופן מדויק.
חתמו על חוזה עם המובילים. "חובה לבצע חוזה משפטי מחייב בין הצדדים, המונע משני הצדדים עוגמת נפש כמו הברזות", ממליצה דורון. "חשוב לפרט בו הכל, למשל דמי ביטול במקרה של שינוי בתוכניות (למשל 50 אחוז דמי ביטול בשבוע שלפני ההובלה, 100 אחוז דמי ביטול ביום ההובלה), היקף ההובלה, גובה הטיפ ועוד - חשוב לקרוא את האותיות הקטנות".
ביטוח: בדקו את הביטוח של חברת ההובלה – מי המבטח ומה כולל הביטוח, ובקשו לראות את הביטוח. "אל תסמכו על מוביל שאומר 'תאמין לי שיש לי ביטוח'", אומרת דורון. שימו לב: ביטוח לא מכסה זכוכיות, טלוויזיות, מסכים ולרוב גם לא חפצי אמנות. "אני ממליצה בחום לשמור את הקרטונים והקלקרים של הטלוויזיה והמסכים או המחשבים, ולהעביר אותם עצמאית ברכב הפרטי שלכם", אומרת דורון.
חפצי ערך: העבירו בעצמכם גם חפצי אמנות יקרי ערך או חפצים עם ערך סנטימנטלי, כמו תכשיטים, סרוויס יקר, תמונות רגישות וכדומה.
שירותי אריזה וסידור: אם אתם מעוניינים בכך, בקשו הצעות מחיר גם לשירותים אלו, וגם במקרה זה הקפידו על דיווח מדויק של התכולה, חוזה וביטוח. כדאי לבקש המלצה גם מחברת ההובלות שבחרתם – בדרך כלל יהיו לה המלצות המבוססות על עבודה משותפת.
ציינו על הארגזים לאיזה חדר הם מיועדים: זה יקל עליכם בעת הפריקה בבית החדש. אפשר להשתמש במדבקות בצבעים שונים ולתת לילדים להדביק אותן. כך גם הם ייקחו חלק בהכנות למעבר.
השתמשו גם בשקיות ניילון: להגנה מרבית על החפצים, הכניסו אותם לשקיות ניילון חזקות וגדולות ואז לארגז.
טיפים: זה ללא ספק אחד הנושאים המטרידים בהעברת דירה. "אנחנו אומרים ללקוח שנהוג להשאיר טיפ והמובילים אכן מבקשים טיפ. כדי להימנע מאי נעימות אפשר להכניס את אחוז הטיפ להסכם. מקובל לתת לכל המובילים יחד 20 אחוז מגובה סכום ההובלה. אם רוצים לתת יותר – אין בעיה כמובן", אומרת דורון. לדבריה, חוזה מסודר מאפשר להימנע ממצבים לא נעימים של מובילים שמחזיקים ברכוש כבן ערובה עד לקבל הטיפ המבוקש. "בחברה מקצועית הכל כתוב ומוסכם מראש כך שזה לא יקרה, אבל כאמור מדובר בתחום פרוץ", היא מוסיפה.