האם אתם מקפידים לשטוף פירות וירקות לפני האכילה? שוטפים רק במים או גם בסבון או חומר חיטוי אחר? ומה עדיף? באתר HuffPost דיברו עם מומחים וחזרו עם תשובות.

הנקודה המרכזית היא שחשוב לשטוף פירות וירקות במים ולקרצף אותם היטב – הן כדי להסיר אדמה ולכלוך, והן כדי להסיר חומרי הדברה, שאינם בהכרח בטוחים לצריכה. בנוסף, אומרת התזונאית קארינה היינריך, חשוב לשטוף ולקרצף פירות וירקות כדי לצמצם את כמות החיידקים כמו אי קולי ולמנוע הרעלות מזון.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

חשוב לזכור שהרעלות מזון נפוצות הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. לפי רשות המרכזים לברקת מחלות ומניעתן (CDC), בכל שנה 48 מיליון אנשים חולים ממזון מזוהם בארצות הברית לבדה. "אנחנו שומעים רק על התפרצויות גדולות, אבל זיהום יכול להתרחש בכל קנה מידה", אמר מארק סנצ'ז ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA).

האם מספיק לשטוף פירות וירקות במים?

בנושא זה הדעות חלוקות – סאנצ'ז אומר שכן, היינריך אומרת שלא. "התחילו בשטיפת הידיים במים וסבון כדי שלא להעביר חיידקים מהידיים לתוצרת הטרייה", אמר סנצ'ז. "שטפו את הפירות והירקות במים זורמים וקרצפו אותם עם הידיים כדי להסיר לכלוך ומיקרואורגניזמים מפני השטח. פירות או ירקות עם קליפה קשה אפשר לקרצף במברשת ירקות. אל תשתמשו במים חמים, שעלולים לאפשר למיקרואורגניזמים להיכנס פנימה דרך קצה הגבעול או הפריחה".

היינריך ממליצה לנקות את הפירות והירקות גם עם אבקת סודה לשתייה. "שטיפת פירות וירקות במים זורמים עשויה להסיר לכלוך, אבל הרבה מחקרים הראו שהוספת סודה לשתייה למים היא השיטה הטובה ביותר להסיר שאריות חומרי הדברה".

היא ממליצה למלא קערה או את הכיור הנקי במים קרים, להוסיף 4 כפות סודה לשתייה, להשרות את הפירות והירקות כחמש דקות, לשטוף במים קרים ולייבש. פירות יער ופירות וירקות רכים אחרים יש להשרות רק מספר רגעים ולשטוף.

לירקות עם עלים ירוקים כמו חסה או כרוב יש להסיר את העלים החיצוניים לפני השטיפה, וגם היינריך ממליצה לקרצף פירות וירקות עם קליפה עבה במברשת ירקות.

במשרד הבריאות ממליצים לשטוף פירות וירקות במי ברז עד להורדת הלכלוך הגס ולייבשם במגבת נקייה. פירות וירקות הנאכלים מקולפים (כמו אבטיח, מלון ועוד) יש לשטוף לפני הקילוף כדי לצמצם חדירה של חיידקים לתוכם בזמן הקילוף והחיתוך. לדברי מהשרד, אין צורך להשתמש בסבון – ובמיוחד לא בסבון כלים - מכיוון שהוא אינו משפר משמעותית את תוצאות השטיפה ושאריות ממנו עלולות להישאר בפרי ובירק. 

מתי לשטוף את הפירות והירקות?

היינריך ממליצה לשטוף פירות וירקות מיד לפני האכילה או הבישול. "כדאי להימנע משטיפת הפירות והירקות לפני האחסון, כי זה יוצר בית גידול מושלם ורטוב להתרבות חיידקים. יותר מדי לחות עלולה לגרום לפירות וירקות להתקלקל מהר יותר".

קערת תותים  (צילום: Jukov studio, shutterstock)
קערת תותים |צילום: Jukov studio, shutterstock

אילו פירות וירקות מזוהמים במיוחד?

הארגון Environmental Working Group – ארגון ללא כוונת רווח המנגיש מידע הקשור לבריאות הציבור – בדק ב-2019 שאריות של חומרי הדברה בפירות וירקות שונים, וערך רשימה של 12 המזוהמים ביותר. הרשימה כוללת תותים, תרד, קייל, נקטרינות, תפוחים, ענבים, אפרסקים, דובדבנים, אגסים, עגבניות, סלרי ותפוחי אדמה. "ביותר מ-90 אחוז מהדגימות של תותים, תפוחים, דובדבנים, תרד, נקטרינות וקייל נמצאו שאריות של שני חומרי הדברה או יותר. בדגימות מרובות של קייל נמצאו 18 חומרי הדברה שונים", אומרת היינריך. אין הנחיות מיוחדות לניקוי פירות וירקות אלו, אבל מומלץ להקפיד במיוחד לנקות אותם לפי ההנחיות שפורטו.