שטיפת ידיים היא פעולה מובנת מאליה אם מעוניינים להימנע מזיהומים (שלום, מגפה עולמית), והיא חיונית להיגיינה טובה ולמניעת התפשטות חיידקים – כן, גם כשאנחנו נמצאים בבית, מוקפים בחיידקים ה"מוכרים". עם זאת, זה בלתי אפשרי לשמור על מאה אחוז ניקיון במאה אחוז מהזמן, אבל מי ידע כמה סכנות פוטנציאליות טומנים בחובם המקומות שבהם אנחנו מבלים הכי הרבה זמן?

המטבח, למשל, הוא אחד האזורים המרכזיים בכל בית בישראל שמהווה סביבה חיידקית לכל הנוגעים בדבר. לא רק בגלל אוכל לא מבושל שמאוחסן בו אלא גם בגלל העברת חיידקים ממזון, כלים וטקסטיל כמו מגבות מטבח וספוגיות. לפי נתונים שפורסמו, לא פחות מ-326 מינים שונים של חיידקים חיים על ספוגיות מטבח משומשות, כך שחשוב מאוד לזרוק את הישנות ולשטוף ידיים, ביתר שאת אחרי טיפול בבשר נא.

אלא שגם חלל הרחצה עלול להעביר לא מעט חיידקים, במיוחד בכל מה שקשור למתקני מילוי סבון במקלחת וליד הכיור. צ'ארלס גרבה, פרופסור למיקרוביולוגיה ומדעי הסביבה ובריאות הציבור באוניברסיטת אריזונה, טוען כי נגיעה במכל סבון יכולה להעביר יותר חיידקים לידיים, מאשר אם נדחוף את היד לניאגרה. כך שמומלץ לשטוף ידיים לאחר מגע. בהזדמנות זו יש לציין שעטים זרוקים בבית, או בחדרי המתנה, למשל, מכילים יותר חיידקים מאשר על מושב אסלה ממוצע - למעלה מ-46 אלף חיידקים; עט משרדי מכיל פי עשרה יותר חיידקים ממושב האסלה הממוצע שלכם, כך לפי ה"וול סטריט ג'ורנל". אם זה לא מספיק מטריד, יש לקחת בחשבון גם אנשים שפשוט נהנים מכרסום עטים.

ספוג כלים (צילום: Only_NewPhoto / Shutterstock, שאטרסטוק)
רצוי להחליף כמה שיותר, ולשטוף ידיים אחרי|צילום: Only_NewPhoto / Shutterstock, שאטרסטוק

אלא שלא רק עטים יכולים להיות זרוקים לכם בבית, גם כסף. מחקר שבדק שטרות של דולר בבנק ניו יורקי מצא מאות מיקרואורגניזמים, כולל חיידקי פה ונרתיק, DNA מחיות מחמד ווירוסים. מחקר דומה הציג מזומנים ומטבעות שמכילים פתוגניות שמסייעות לאי-קולי וסלמונלה. מה שפחות מסייע לסיפור זה העובדה שכסף יכול להסתובב שנים רבות בעולם – לפי "הפדרל ריזרב", שטרות של מאה דולר עשויים לרוץ בעולם עד 15 שנה.

באשר לכלב שלכם, בעלי חיים עלולים לשאת מחלות שונות, ובגלל שחיות מחמד נחשבות ידידותיות לרוב, לפעמים יש נטייה להתעלם מהצורך בשטיפת ידיים, בטח כשאתם איתם במיטה או בסלון, לא עוד.

דברים נוספים שמחייבים שטיפת ידיים לאחר מגע הם משענות של כיסאות בחדרי ההמתנה, ידיות ומעקות, ביתר שאת אחרי שנסעתם בתחבורה ציבורית, המקום הקסום שבו מספר אנשים נוגעים ברציפות באותם משטחים. בנוסף מסעדה עשויה להיות מקום בעל סיכוי גבוה מאוד לחטוף וירוס – ומגע בתפריטים עשוי להחמיר את הסיכוי אף יותר. חוקרים מאוניברסיטת אריזונה סרקו תפריטי מסעדות וגילו כי הם נושאים 185 אלף אורגניזמים חיידקיים יוצאי דופן – נתון הגיוני בהתחשב בידיים הרבות שהם עוברים, מצוות המסעדה (שמטפל בין היתר בכלים המלוכלכים במקום), וכמובן הלקוחות.

זאת לצד מסכי מגע למיניהם ובערך כל דבר בנתב"ג - כ-2.6 מיליון נוסעי חברות תעופה טסים מדי יום, כך לפי רשות התעופה הפדרלית. יותר אנשים זה אומר יותר חיידקים ויותר משטחים ציבוריים כאמור שבהם תיתקלו. לפי מחקר שפורסם בכתב העת BMC Infectious Diseases, מגע בקופסאות הבידוק, שם מניחים נעליים ותיקים מלוכלכים, בלי לשטוף ידיים אחר כך, עלול להוביל לזיהום.