שאיבת אבק היא אחת הדרכים הפשוטות והמהירות ביותר לניקוי רצפות, רהיטים ופינות שקשה להגיע אליהן. עם זאת, יש לכלוכים מסוימים שעדיף להימנע משאיבתם – כדי לא להזיק לשואב האבק או לגרום נזק לעצמכם.

מאחר ששואב האבק מכיל רכיבים חשמליים ומכניים, חשוב להקפיד על כללי בטיחות ותפעול כדי לשמור על תקינותו וגם על בטיחות הבית. אז לפני שאתם שולפים את השואב לניקיון הבא, הנה חמישה דברים שמומלץ לא לשאוב בבית, לפי המלצות של מומחי ניקיון:

 << לכל הכתבות בערוץ living  

  1. זכוכית שבורה
    אחד מהדברים שכדאי להימנע משאיבתם הוא זכוכית שבורה. רסיסים חדים עלולים לקרוע את שקית השואב או לפגוע במנגנונים הפנימיים. בנוסף, שברים קטנטנים עלולים להיתקע בפנים ולהיפלט החוצה בשימוש הבא. הדרך הבטוחה להתמודד עם זכוכית שבורה היא לטאטא בעדינות את החתיכות הגדולות עם מטאטא ויעה, לנגב עם מטלית מיקרופייבר, ואם נשארו שבבים קטנים – ללחוץ עליהם בעדינות עם נייר סופג לח או אפילו פרוסת לחם.
    זכוכית שבורה (צילום: שאטרסטוק)
    את הרסיסים שמרו לנייר סופג לח או אפילו פרוסת לחם|צילום: שאטרסטוק
  2. שיער
    גם שיער – של בני אדם או בעלי חיים – אינו מתאים לשאיבה. השיער נוטה להצטבר ולגרום לסתימות, מה שפוגע בעוצמת השאיבה, מעמיס על המנוע ועלול לגרום לו להתחמם יתר על המידה. התוצאה עלולה להיות קיצור חיי המכשיר. גם פתיתי נייר גורמים לאותה בעיה. במקום לשאוב, עדיף לטפל בהם עם מטאטא ויעה.
  3. נוזלים או כתמים רטובים
    שאיבת נוזלים או כתמים רטובים מהווה סיכון בטיחותי, בעיקר בגלל השילוב המסוכן בין מים לחשמל. מרבית השואבים הביתיים אינם מיועדים לשימוש בסביבה רטובה, ונוזלים עלולים לגרום לנזק ברכיבים הפנימיים או ליצור תנאים לעובש. כדי להתמודד עם נוזלים, עדיף לספוג אותם קודם עם נייר סופג או מגבת, ואז לנקות עם סמרטוט או להשתמש בשואב שתוכנן במיוחד לשימוש יבש ורטוב.
    אישה שוטפת רצפה של מרפסת, ספונג'ה (צילום: Gordine N, SHUTTERSTOCK)
    עדיף לספוג את המים עם נייר סופג או מגבת|צילום: Gordine N, SHUTTERSTOCK
  4. אפר מאח או תנור
    גם אפר מאח או מתנור אינו מתאים לשאיבה. למרות שלעיתים נראה שהוא קר, גחלים עלולות להישאר חמות במשך שעות – מה שעלול לגרום נזק למנוע, לסתימות במסננים, ואפילו לשריפה בתוך השואב. כדי לטפל באפר, יש להמתין לפחות 12 עד 24 שעות עד שיתקרר לחלוטין, ואז לאסוף אותו עם כף מתכת למכל מתכת עם מכסה. אפשר לנגב את השאריות במטלית לחה. את אותו עיקרון יש ליישם גם עם אפר סיגריות או גחלים חמות.
  5. אדמה
    כאשר נופלת אדמה מעציצים או לאחר חזרה מהגינה, עדיף להימנע מלשאוב אותה. האדמה עלולה להיספג בשטיחים, לשרוט רצפות עץ או למינציה ולסתום את מערכת השאיבה. לעיתים יש באדמה גם אבנים קטנות או חצץ, שיכולים להזיק למברשות, למנגנונים הפנימיים ואף לרכיבים החשמליים. במקרה כזה, גם כאן – מטאטא ומטלית הם הפתרון הבטוח והיעיל.