הגשם הכבד שהגיע בימים האחרונים אחרי ינואר שחון במיוחד הצליח להפתיע בעוצמה שלו, ובקרוב נראה סימנים לכמויות הגשם ולרוח גם בבתים שלנו - בעיקר אצל אלה מאתנו שלא הספיקו להיערך מראש. אם גשמי הברכה כבר חדרו את מעטפת הבית שלכם, שלוליות נקוו על המרצפות והרטיבות מתפשטת על התקרה והקירות, הנה כמה טיפים יעילים לעזרה ראשונה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> תבדקו את עצמכם: העיצוב בבית שלכם הוא הכי נכון או לגמרי כישלון?

>> רמת חן: וילה מרחפת שהיא גם שקופה וגם אינטימית

טיפול ראשוני בנזקים

1. ייבוש שטיח רטוב

רטיבות של שטיחים כתוצאה מהצפה יכולה לגרום להצטברות של טחב ופטריות על גבי השטיח, וזה לא נעים ובעיקר מפגע בריאותי לתושבי הבית. לכן, ככל שתמהרו לייבש כך תמנעו את התפתחות הטחב בשטיח. אם השטיח רטוב חלקית, פזרו עליו מגבות וספגו באמצעותן היטב את המים. מאוחר מדי והשטיח כבר ספוג כולו? גלגלו אותו והעמידו אותו במרפסת מקורה או באחד החדרים בהם יש פתח ניקוז, כדי שהמים יוכלו לנזול  ממנו היישר לפתח.

כשמזג האוויר נרגע, אפשר לפרוס מחדש את השטיח ולייבש אותו בעזרת מאוורר תקרה. בכל מקרה, הזיזו את השטיחים מהאזור המוצף והרחיקו ממכשירים חשמליים למניעת התחשמלות.

שטיח מגולגל ספוג מים (צילום: mariakray, SHUTTERSTOCK)
צילום: mariakray, SHUTTERSTOCK

שיטה נוספת לייבוש שטיח היא באמצעות סודה לשתייה ושואב מים. ראשית, שאבו את השטיח (רק אם שואב האבק שלכם גם שואב מים). לאחר מכן פזרו בנדיבות אבקת סודה לשתייה על גבי השטיח הלח והמתינו במשך מספר שעות, עד יממה, לספיגה מלאה של הלחות שנותרה בשטיח לאחר השאיבה. לאחר מכן שאבו את השטיח שוב.

2. הגנה על הרצפה

הנזילות מגיעות מכמה מוקדים והשתמשתם כבר בכל הדליים והגיגיות? פרשו יריעה אטומה של פלסטיק או ניילון, אפילו שקיות זבל גדולות, שתכסה שטח רחב ככל האפשר ותמנע מהמים לפגוע בריהוט, בפרקט ובחלקי הבית השונים.

3. אוורור למניעת עובש

פתחו את דלתות הארונות, את המגירות ואת תאי האחסון בבית שנרטבו לאוורור וייבוש על מנת למנוע עובש, ריחות לא נעימים ונזקים נוספים. 

4. ייבוש רהיטי עץ

ריהוט עץ ספוג מים מומלץ לשטוף במים נקיים באזור יבש עם תחלופת אוויר גבוהה ולאחר מכן לייבש בעזרת מכשיר קולט לחות שימנע מהלחות והרטיבות לפגוע בריהוט. יש חברות שמשכירות מכשיר מקצועי לייבוש לחות על בסיס יומי, לטיפול מידי בנזקי לחות רטיבות ועובש. קחו בחשבון שמדובר בעבודה מאומצת; אולי כדאי לשאיר אותה לבעל מקצוע.

רצפה מוצפת (צילום: Christin Lola, SHUTTERSTOCK)
צילום: Christin Lola, SHUTTERSTOCK

מאיפה מגיעות הנזילות?

רטיבות בתקרה

גגות הבתים סופגים לאורך הזמן הרבה לכלוך מהסביבה כמו ענפים ועלים, לשלשת ציפורים, וגם חפצים שונים שנשכחו בגג או התעופפו ברוח. כל אלה סותמים את המרזבים ומונעים מהם לנקז את מי הגשמים. למים אין לאן לברוח ובמקום לצאת החוצה, הם חודרים לתוך מבנה הבית. מעבר לזה, צריך לזכור שיש בלאי טבעי לחומרי איטום. זפת למשל, יאבד מיעילותו בדרך כלל לאחר חמש שנים.

דליפה בבית (צילום: Dragana Gordic, SHUTTERSTOCK)
צילום: Dragana Gordic, SHUTTERSTOCK

רטיבות בקיר 

הגורם העיקרי לרטיבות בקירות הוא תשתית לא טובה. בנייה לקויה של קירות חיצוניים ושימוש בחומרים שאינם עמידים לחדירת מים יגרמו בסופו של דבר לכך שהקיר יספוג מים. לא תמיד הבעיה נובעת מהקיר עצמו - בזמן התקנת מזגן למשל, עוטפים פעמים רבות את צינורות המזגן הצמודים לקיר בחומר מבודד בצורת ספוג. בחלוף הזמן הספוג נאכל, ובקיר נוצרים חורים קטנים, שדרכם חודרים המים. גם בעלי מקצוע שקודחים לנו בקירות כדי להעביר את צינורות המזגן או הדוד ואחר כך אוטמים את נקודות החיבור עם הצינורות בצורה לקויה, משאירים חורים בקיר שדרכם נכנסים מי הגשמים.

רטיבות בקיר (צילום: Anuta23, SHUTTERSTOCK)
צילום: Anuta23, SHUTTERSTOCK

רטיבות בחלונות 

הרבה לכלוך מצטבר במסילות החלון בתקופת הקיץ וסותם את פתחי הניקוז במסילות. בחורף, למי הגשמים אין דרך לצאת החוצה מהמסילות והם נשפכים פנימה אל תוך הבית. פעמים רבות אוטמים את מסילות החלון ומסגרת החלון בסיליקון, אך עם הזמן הסיליקון נחלש ונוצר מרווח בין הקיר לחלון, שדרכו נכנסים מים.

רטיבות בחלון (צילום: Intachan Studio, SHUTTERSTOCK)
צילום: Intachan Studio, SHUTTERSTOCK
 

כתמי רטיבות ועובש על התקרות והקירות נגרמים בדרך כלל מבעיה באיטום. אפשר להזמין איש מקצוע שיתקן את הבעיה או לפתור אותה לבד: למצוא את מקור הרטיבות ולטפל בו, לאחר פתרון מלא של בעיית הנזילה יש להמתין עד שהקיר יבש, לנקות את כתם העובש בעזרת מטלית עם אקונומיקה, ולאחר מכן לנקות את הקיר במים נקיים ולהמתין עד לייבוש מלא של הקיר. לאחר ייבוש מלא צובעים את הקיר בשתי שכבות צבע. 

התקופה הטובה ביותר לביצוע של תיקוני איטום היא התקופה היבשה - בין החודשים אפריל עד יוני. בדרך כלל בסוף חודש יולי היצרנים של חומרי האיטום מעלים את המחירים בצורה ניכרת, ועבודת איטום בתקופת החורף תעלה 10-15 אחוז יותר. עלויות של איטום גג, קיר או חלון משתנות בהתאם לגודל השטח וחומרת הרטיבות, ותמיד מומלץ לקבל כמה הצעות מחיר והמלצות כדי למצוא את הפתרון שיבטיח - לחורף הבא כבר תהיו ערוכים כמו שצריך.