במחקר שפורסם ב-2017 גילו חוקרים גרמנים 362 מיני חיידקים בספוגי הכלים המשומשים שאספו, בכמות של 45 מיליארד בסנטימטר רבוע. הממצאים הפתיעו אפילו את החוקרים, סיפר לאתר המגזין "טיים" פרופ' מרקוס אגרט, מיקרוביולוג והמדען שהוביל את המחקר. כולנו הזדעזענו (וגם נגעלנו) מהתוצאות, אבל מה עושים עכשיו? באתר המגזין "טיים" חיפש תשובה.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- המטבח הפיל לנו את הלסת: וילה יוקרתית בזכרון יעקב
- הכוס שקיבלה 88 אלף לייקים בפייסבוק
השיטה ההיגיינית ביותר, נכתב באתר, היא להשתמש במדיח כלים, מכיוון שבמדיח הכלים נעשה שימוש הן במים חמים והן באוויר חם. הפעילו את המדיח בתוכנית מלאה ולא בתוכנית חסכנית באנרגיה, שבה הטמפרטורות נמוכות יותר – החום חיוני כדי לחסל את החיידקים.
אין לכם מדיח? אל תשתמשו בספוג. "הספוג כמעט אף פעם לא מתייבש", אמרה לאתר לסלי ריישרט, מומחית לניקוי ירוק. "זאת סביבה אידיאלית לחיידקים... אי אפשר להוציא לחלוטין שאריות מזון מהספוג". בדרך כלל לא מדובר בחיידקים שגורמים למחלות. אגרט ועמיתיו לא מצאו בספוגים חיידקים המזיקים לבריאות כמו סלמונלה ואי-קולי. עם זאת, אגרט מעריך כי אם החוקרים היו ממשיכים בבדיקות חיידקים כאלה היו מתגלים בחלק מהספוגים.
באתר ממליצים להשתמש במברשות סיליקון או פלסטיק. מברשות מתייבשות טוב יותר, ואין בהן נקבוביות שבהן מצטברים נוזלים ושאריות מזון. קל יותר להבחין בלכלוך שנשאר על המברשות וקל יותר לנקות אותן – הכניסו אותן למדיח פעם בשבוע (כמובן, אם יש לכם מדיח).
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
אם אתם משתמשים בספוג, הקפידו לנקות אותו ולהחליף בספוג חדש לעתים תכופות. ניקוי הספוג במים וסבון לא מספיק – על פי המחקר של אגרט, ספוגים שנוקו כך הכילו יותר חיידקים. סביר להניח שאלה חיידקים שעמידים לחומרי ניקוי, לכן הם עלולים להיות מסוכנים יותר.
על פי בדיקות מעבדה שנערכו וב-Good Housekeeping, השיטה הטובה ביותר לניקוי הספוג היא באמצעות תמיסה של 3/4 כוס אקונומיקה ו-16 כוסות מים (3.75 ליטר). השרו את ספוג הכלים חמש דקות ושטפו. בכל מקרה כדאי להחליף לספוג חדש לעתים תכופות - אגרט ממליץ על ספוג חדש מדי שבוע.