יש דברים שאנחנו יודעים שלא מומלץ לעשות בבית, ובכל זאת אנחנו עושים אותם פשוט כי אין לנו כוח לחפש פתרון אחר ואז מבטיחים לעצמנו שזו הפעם האחרונה. דוגמה בולטת למשל היא לזרוק מגבונים לשירותים, אלה של הילדים וגם כאלה שהיצרן מבטיח לנו שנשטפים בביוב בלי בעיה (הם לא!), שזה הכי נוח אבל גורם לסתימות ונזק אדיר בביוב. חומר נוסף שמסוכן למערכת הביוב הוא שומן, אבל רובנו שופכים אותו לכיור בכל זאת ומסבירים לעצמנו שזה רק השמן של השניצל שעושה את הנזק.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> בנה לעצמו בית קטנטן והורס ב-15 אלף שקלים

>> סוכר ברמה גבוהה: במפעל השוקולד הטוב בעולם

 

לא צריך לשפוך שמן ישירות לכיור כדי לייצר נזק, גם המיץ שנשאר מהסלט או שארות הרוטב של החריימה והפסטה יהיו מספיק שמנוניים בשביל זה. השומן שיורד בכיור מצטבר, מתמצק היטב וסותם את הניקוז. אינסטלטור פעיל בטיקטוק, שמפרסם שפע של טיפים יעילים לבעיות אינסטלציה נפוצות יותר ופחות תחת שם המשתמש thatplum6guy@, שיתף עם העוקבים שלו סרטון שמראה בדיוק איזה נזק אדיר יכול להיווצר לצנרת – הביתית והעירונית, מהצטברות חומרים שמנוניים שנשפכים מדי יום לכיור.

@thatplum6guy Another grease video ive found, this ond was eventually cleared. Luckily. Dont put grease down your sink #thatplumbguy #fypシ #grease #plumbers #blockage #howto #sink ♬ original sound - ThatPlumbGuy

"אל תשפכו חומרים שומניים בכיור שלכם!", הזהיר השרברב, "זהו חוסם הניקוז הגרוע ביותר לביוב מלבד מגבונים". הסרטון, שצבר עד כה כמעט 7 מיליון צפיות, מראה מה יקרה אם תעשו את זה – בעזרת את חפירה הוא התאמץ לדחוף החוצה גוש חום בהיר ענק שהיה תקוע בצינור ביוב. מחצית מהגוש התפורר לתוך האדמה והחצי השני התפורר לגושים קטנים שנשטפו החוצה עם המים מהצינור שהשתחרר. לאחר דחיפה נוספת, השומן הנותר ירד לקרקע ואחריו חתיכות קטנות יותר.

מים רותחים יפרקו את השומן?

למרות האזהרה, לא מעט גולשים הכריזו שהם לא מתכוונים להפסיק לשפוך חומרים שומניים לכיור. הטיעון של רובם היה דומה - "כל זמן ששכר הדירה שלי עולה ב-300 דולר ועדיין לא תיקנו את בקשת התחזוקה שהגשתי לפני 4 חודשים, השומן הולך רק לניקוז," כתב אחד. "אני משלם 1,300 עבור דירת חדר עלובה", כתב אחר ופסק: "אז אני אשים מה שאני רוצה בכיור". מגיבים אחרים התעקשו שאם שופכים בכיור מים רותחים אחרי שפיכת השמן זה מנטרל את הנזק, למרות שהמומחים טוענים אחרת - המומחה לאינסטלציה בן איינשפרוך הסביר לנו בעבר שאת הסירים והמחבתות השומניים עדיף לשטוף דווקא במים קרים ולא חמים: "המים הקרים גורמים לשאריות השמן להתמצק ולרדת בצורה חלקה בצינורות הביוב. לעומת זאת, שימוש במים חמים יגרום לריאקציה ולהידבקות של שאריות שמן בצינורות. דבר שעשוי להוביל לסתימה".

ברז, כיור (צילום:  nikkytok, shutterstock)
בניגוד למה שנהוג לחשוב, עדיף לפתוח את המים הקרים|צילום: nikkytok, shutterstock

כך תיפטרו מהשומן כראוי

כל פתרון שלא יפגיש את השומן עם הביוב באופן ישיר יתאים למשימה (כלומר – לא לשפוך לאסלה). אפשר לתת לשמן הבישול או לרוטב להתקרר ואז להעביר לקופסת טייקאווי מפלסטיק שבמילא התכוונתם לזרוק, או לשפוך לשקית, לקשור ולזרוק לפח, ואפשר לאמץ גם את הטיפ הפשוט של נייר האלומיניום ששיתפה משתמשת הטיקטוק Val DeFoe בחשבון שלה:

@icevee Life hack. #food #fyp #minnesotacheck #lifehack ♬ original sound - Val DeFoe

חומרים נוספים שאסור לזרוק לביוב

קליפות ביצים: הקצוות החדים והמשוננים של שברי קליפות הביצים, גם הקטנים ביותר, יכולים ללכוד בקלות שערות ושאריות אבק שונות, ובסופו של דבר ליצור סתימה בכיור.

קמח: מקמח ומים נוצרת תערובת סמיכה ודביקה שעלולה להיתקע בצינורות ולסתום אותם, בעיקר כשנדבקות אליה שאריות של דברים אחרים. תמיד השליכו קמח לפח, אם הוא מעורבב עם מים ואם לא.

קפה טחון (צילום: istockphoto)
את השאריות של הקפה תזרקו לפח|צילום: istockphoto

קפה טחון: קפה טחון מקפסולות ומכונות קפה וגם אבקת הקפה השחור יכולים להצטבר בצינורות ולגרום לסתימה – למעשה, שרברבים טוענים כי זה גורם מוביל לסתימות בביוב. כדאי לזרוק את אבקת הקפה לאשפה או להשתמש בה לקומפוסט.

צבע: צבע דליל הוא אמנם נוזל, אבל הוא עלול להתייבש ולעבות את דפנות הצינורות שלכם, ויש לו גם פוטנציאל לא קטן לזהם את הסביבה. כמו שמן, אספו אותו בשקית (וקשרו היטב) או בכלי סגור וזרקו לפח.