במשך השנה אנחנו עסוקים בארבעת קירות הבית, המהווים מקום מרגוע ומנוחה. בזמן הזה של השנה, מיד עם מוצאי יום הכיפורים, מוחלפים הקירות בבדים וקרשי עץ שבגגותיהם סכך. הסוכה היא מצווה מהתורה וזכר ליציאת מצרים, אז ישבו בני ישראל בסוכות במדבר או בין "ענני כבוד" שהקיפו אותם והגנו עליהם בדרכם לארץ המובטחת. וכשנשב השנה בסוכה המקושטת וננסה לשמוח בחגנו, נזכור גם את הסוכות של יישובי עוטף עזה 2023, שחלק מהן עדיין לא פורקו ונותרו עדות עצובה לאותו יום נורא ב-7 באוקטובר.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> גאוני: גם אנחנו רוצים ארון תבלינים כזה במטבח

>> המיקום של המיטה בחדר שזכה לכינוי "תנוחת המוות"

הסוכה היא אומנם "דירה" זמנית ביותר, למשך שבוע בלבד, מעין Airbnb גרסת התנ"ך, אבל כמו כל דבר ביהדות, חלים עליה כללים ברורים. החל ממספר הדפנות (מינימום שלוש), גובה (80 ס"מ עד 10 מטרים) וכמובן סכך שיש להניח על הגג שלה ולוודא שהוא מכסה את רוב שטחה ועשוי מהצומח בלבד, ובתנאי שאינו משמש לשימושים אחרים. 

מה שעלול להדאיג יותר ממלאכת הבנייה הוא לקושש את הסכך המתאים בזמן קצוב שבו העשייה מרובה. "לסוכה אין גג, אך מסככים אותה בענפי צמחייה טבעיים ובלתי מעובדים", מציינים באתר צעירי אגודת חב"ד. "הסכך יכול להיות ענפי דקל, במבוק, קני סוף, גבעולי תירס, גזרי עץ מנוסר לא מעובד או שטיחוני סכך מוכנים (סכך לנצח)". בכל מקרה, מחצלות שנועדו לישיבה, שינה וכדומה הינן פסולות, ואם חשבתם על ענפים שמחוברים לעצים, תשכחו מזה. לא כשר.

סוכה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
סוכה|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock
 

כמה סכך צריך? באתר בית חב"ד מבהירים כי יש לשים כמות מספקת כך שכאשר יושבים בסוכה בשעות הצהריים, הצל יגבר על אור השמש. הסכך צריך להיות מפוזר במידה שווה, כדי שלא ייווצרו "חורים" ללא סכך ובכל מקרה, כיסוי הסוכה בסכך הוא הפעולה האחרונה שיש לעשות בבניית הסוכה, כלומר, תחילה יש לבנות את הדפנות ורק לאחר מכן להניח את הסכך. אם תהיתם על סוג הגג, מבהירים באתר, כי מניחים את הסכך רק על קרשי עץ לא מעובדים או קני סוף, וחלילה לא באמצעות חוט או חבל שאינם כשרים לסיכוך - חבלי פשתן או כותנה שעובדו ושונתה צורתם וחבלים מחומר פלסטי. אבל כן חבלי רפיה או סיזל ("אגווה") הנראים כמו קש. 

איפה אפשר לרכוש סכך?

מאחר שרובנו כבר לא עולים על סולם וגוזמים סכך בעצמנו, יש היום פתרונות מקלים לסכך או לחלוקתו על ידי הרשויות. ברשת מצאנו סוגים שונים של "סכך לנצח", כזה שאפשר להשתמש בו בחג ואז לאחסן אותו במחסן עד השנה הבאה. 

סכך מהדרין רפיה בגודל 8X11 מטר באתר סוכות הדר: 5,040 שקלים

סכך לסוכה קני סוף נחלים (צילום: מתוך האתר עמוס חומרי בניין)
סכך קני סוף נחלים, סוכות הדר|צילום: מתוך האתר עמוס חומרי בניין

סכך רפיה באתר שלהבת לייט: 325-145 שקלים, תלוי בגודל

סכך לסוכה (צילום: מתוך אתר שלהבת)
סכך רפיה, שלהבת לייט|צילום: מתוך אתר שלהבת

סכך קני סוף נחלים באתר עמוס חומרי בניין: 249-119 שקלים, תלוי בגודל

סכך לסוכה קני סוף נחלים  (צילום: מתוך האתר עמוס חומרי בניין)
סכך קני סוף נחלים|צילום: מתוך האתר עמוס חומרי בניין

סכך במבוק מושחל מידה 1.2X2  באתר טויס אנד מור: 107 שקלים

סכך במבוק (צילום: מתוך אתר טויז אנד מור)
סכך במבוק, טויס אנד מור|צילום: מתוך אתר טויז אנד מור

איפה יש חלוקת סכך בחינם?

לאוהבי האותנטיות נזכיר שבקק"ל גוזמים כבר שנים סכך לסוכה ומחלקים אותו לציבור חינם. "מדובר במסורת ארוכת שנים, שמטרתה להקל על התושבים בבניית הסוכה וכן למנוע גיזום סכך באופן פירטי שיפגע בסביבה", אומרת ירדנה טובול, מנהלת אגף פניות הציבור בקק"ל. "כמדי שנה, קרן קימת לישראל לוקחת חלק בשמחת חג הסוכות ומחלקת לציבור סכך לסוכה לרגל החג. בדרך זו נחגוג את החג בצורה כשרה וגם נשמור על איכות הסביבה ונמנע גיזום פירטי של העצים ביערות".   

חלוקת סכך של קק"ל תתבצע השנה ביער בן שמן בימים 15-14.10 בין השעות 09:00-13:00 או עד גמר המלאי. השטח לחלוקה סמוך לחניון הנוער, שילוט והכוונה יהיו ממצפה מודיעין, כביש 443. בווייז: מצפה מודיעין, משם יהיה שילוט אל תוך היער.

סכך קקל (צילום: נטע לסקה קקל)
סכך קקל|צילום: נטע לסקה קקל
סכך קקל (צילום: נטע לסקה קקל)
סכך קקל|צילום: נטע לסקה קקל

כדי להקל על התושבים, יוצאות גם חלק מהרשויות המקומיות עם מבצעי חלוקה, לאחר שהן מבצעות את הגיזום. בעיריית רעננה מוסרים כי "חלוקת הסכך לתושבי העיר רעננה, מתקיימת מדי שנה בעיר לקראת חג הסוכות כחלק מהשירות של העירייה לתושביה, מתוך רצון להקל עליהם את מלאכת איסוף וגיזום הסכך באופן עצמאי. מדובר בחוויה קהילתית עירונית, הזוכה לביקורות חיוביות מקרב התושבים. הסכך מסופק לתושבי העיר באמצעות חוזה גיזום עם ספק חיצוני, המספק את כפות התמרים לפי הזמנת העירייה, כשהן ארוזות ומסודרות לרווחת התושבים". 

בעיריית אשקלון, למשל, קראו לתושבים שלא לפגוע בעצי הדקל בעיר ולא לכרות את ענפיהם באופן עצמאי, שכן כריתת ענפים גורמת לחבלה בעץ (חוץ מהקנס הצפוי). "את 2,430 עצי הדקל הפזורים ברחבי העיר גוזמים אנשי מקצוע מומחים, שאיתם עובדת העירייה, ולצורך כך הם משתמשים במנוף", אומר דובי לוי, מנהל מחלקת גינון בעירייה. "אנחנו מבקשים מהציבור לא לגזום באופן עצמאי כדי לא לבצע כריתה באופן שיפגע בגזע או בענפים, ובכל מקרה לאחר סוכות מרססים את העצים לאחר מכן נגד פגיעה של חיפושית חדקונית הדקל". הענפים נגזמים בימים אלה כדי שבצאת יום כיפורים תהיה כמות מספקת לחלוקה, וגדי לעמוד בדרישה הגיזום נמשך גם בימים שלאחר מכן. בשנה שעבר נגזמו 12 אלף כפות תמרים, והשנה מעריכים כי הכמות תהיה דומה. הסכך מובא למקום מרכזי בעיר והתושבים מוזמנים להגיע ולקחת את הסכך ללא תשלום. לאחר סוכות אוספת העירייה את הסכך מפינות הגזם.

סכך אשקלון (צילום: אלדד עובדיה דוברות עיריית אשקלון)
סכך ענפי תמר, עיריית אשקלון|צילום: אלדד עובדיה דוברות עיריית אשקלון
סכך ג אשקלון (צילום: אלדד עובדיה דוברות עיריית אשקלון)
סכך ענפי תמר, עיריית אשקלון|צילום: אלדד עובדיה דוברות עיריית אשקלון

חלוקת סכך על ידי הרשויות המקומיות: 

אשקלון: החלוקה תתקיים באצטדיון העירוני, החל מערב יום כיפור ובמשך חמישה ימים. שישי בין 07:00-13:00, ראשון עד שלישי בין 07:00-17:00, רביעי (ערב חג סוכות) בין 07:00-13:00.

חיפה: חלוקה בימים ראשון-שלישי (15-13.10) במספר נקודות בעיר, כולל בקריית חיים. פירוט הנקודות והמועדים באתר העירייה. 

עכו: חלוקה לתושבים בימים ראשון-שלישי (15-13.10) בין השעות 15:00-10:00 במעלה הכרמים, רמח"ל (מאחורי החנויות), בן עמי 65, שכונה דתית (סמוך למרכז הסיף), כרם האומנים (שטח פתוח ברחוב אריק אינשטיין), מנרב (שטח פתוח). 

טירת הכרמל: עובדי אגף שפ"ע יבצעו גיזום עצי דקל ברחבי העיר בבוקר יום ראשון 13.10 ומאוחר יותר באותו יום, מהשעה 16:00, הציבור מוזמן להגיע ולאסוף סכך לחג מנקודת החלוקה שברח' השריון (מאחורי אצטדיון הכדורגל). 

רעננה: חלוקת סכך ברחוב השיזף 10, מתחם אגף חזות העיר, ביום שני 14.10, בין השעות 19:00-13:00. 

כפר סבא: חלוקת כפות תמרים לסכך ביום שלישי 15.10, עם הגבלה ל-10 כפות תמרים לתושב, במספר מוקדים. פירוט נקודות החלוקה ומועדי האיסוף באתר העירייה. 

הרצליה: ביום שני 14.10, החל מ-8:00 בבוקר יחולק הסכך בחבילות של 10 ענפים לתושב, במגרש החנייה ליד הספורטק ברחוב יוסף נבו. 

תל אביב-יפו: החלוקה תתקיים במספר מוקדים בימים שני ושלישי ,14-15.10, בשני סבבים ליום. פירוט נקודות החלוקה ומועדי האיסוף באתר העירייה. 

גבעתיים: החלוקה תתבצע בכיכר ווהלין בימים שני ושלישי, 15-14.10, בשעות 16:00-09:00. 

גבעת שמואל: בין התאריכים 13-15.10.24, בין השעות 9:00- 15:00, יתבצע גיזום ענפי דקל באמצעות אגף שפ”ע במספר נקודות, ושם גם תתקיים החלוקה שלהם. פירוט הנקודות והמועדים באתר העירייה.   

אור יהודה: תתבצע חלוקת סכך בימים ראשון-שני, 14-13.10 בנקודות הבאות: חניון רחבת האירועים (מול הבריכה) - 13.10, החל מ-11:00;  חניון הכורכר ליד בי"ס אהוד מנור - 14.10, החל מ-10:00;  מתחם הסינמה פארק רח' כרמל - 13.10, החל מ-10:00. 

ראשל"צ: חלוקת ענפי דקל, בהגבלה של עד 10 ענפים לתושב, תתקיים ביום שני, 14.10, בין השעות 18:00-16:00 בחניון בית העלמין - רחוב יוסף בורג; מגרש החנייה של קאנטרי ההסתדרות בסוף רחוב בן גוריון; חניון הלייב פארק. 

יבנה: חלוקת הסכך (מוגבל עד 10 כפות תמרים) תתקיים ברחבת השוק העירוני ובסמוך לאצטדיון העירוני במשך שלושה ימים: חמישי 10.10 בין השעות 11:00-14:00; ראשון-שני 13-14.10 בין השעות 11:00-14:00.

לקבלת מידע לגבי שאר היישובים מומלץ לפנות לעירייה או למועצה. נאחל לכולם בנייה, סיכוך וקישוט של הסוכה בנעימים וחג שמח וכשר.