מזג האוויר החורפי שהחל אתמול לא נפל עלינו לגמרי בפתאומיות. התחזית התריעה, מועצות מקומיות שלחו מסרוני הדרכה ובחצרות ובמרפסות נראו אנשים גורפים עלים ואוספים ציוד שעלול לעוף ברוח ולהוות סכנה. העונה רק מתחילה וכדאי להיות מוכנים על הצד הטוב ביותר, אז אספנו כמה טיפים כיצד אפשר להכין את הבית לקראת הגשם והרוח.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> שווה לנסות: הטיפ הפשוט להרחקת מרבה רגליים מהבית

>> נכנס לנו ללב: הבית החם של יגל אושרי במושב אליכין

 

1. קשירת רהיטים

נתחיל בפעולות הפשוטות ביותר - לקשור כיסאות ושולחנות במרפסת, בגינה ובבריכות השחייה כדי שלא יתעופפו במשב רוח חזק. יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, ממליץ להשתמש לשם כך גם באזיקונים ולבצע קשירה של כיסא לכיסא או לשולחן. 

2. ניקוי פתחי מרזבים

המרזבים בבתים פרטיים ובדירות גג נוטים להיסגר או להיסתם על ידי לכלוך מצטבר, וכדי להימנע מתופעה זאת על ידי ניקיון המרזבים בצורה תקופתית, ובפרט טרם הסערה, סיב מציע להרחיק מהמרזב חפצים שעשויים לסתום אותו כגון כוסות פלסטיק, עלים, צעצועים, כדורי משחק ועוד.

ניקוי מרזבים, מרזב סתום בעלים (צילום: Indy Edge, SHUTTERSTOCK)
צילום: Indy Edge, SHUTTERSTOCK

3. מניעת נזילה דרך חלונות

נזילת מים דרך חלונות האלומיניום עלולה להתרחש אם חורי יציאת המים במסילות סגורים או סתומים על ידי לכלוך. במקרה זה אין צורך באיש מקצוע, ואפשר פשוט לנקות את המסילות ולדאוג שפתחי יציאות המים בהן אינם סתומים. 

4. גיזום עצים ליד חוטי חשמל

כבר ראינו עצים מתנדנדים ברוח, ולא עלינו גם קורסים, ולכן חשוב לשים לב למה שנמצא קרוב אלינו. "אחד הדברים הנפוצים בסערות או במזג אוויר קשה הוא נפילת עצים", אומר סיב, "לכן יש לבדוק בבית או אצל השכנים אם יש עץ מתנדנד שעשוי ליפול ברוחות חזקות. עצים ליד חוטי חשמל או ארונות חשמל עשויים להוות סכנה ממשית למערכת החשמל, ולכן למען הבטיחות מומלץ לבקש  גיזום ולהימנע בכך מנזק גדול לתשתיות". 

5. טיפול בשברי רעפים

אל תהיו אדישים לסאונד של רעידות רעפים ברוח. רעידות כאלה, טוען סיב, עשויות לגרום לשבר של רעפים, ואפשר לדמיין כמה נזק עלול לגרום שבר ברעף בודד שמשאיר פתח לחדירה של מים. "שבר אחד עלול לגרום לנזילות לתוך הבית, אפשר למנוע את זה על ידי בדיקה חיצונית של מצב הרעפים על ידי איש מקצוע".

רעפים שבורים בגג (צילום: photosthai, SHUTTERSTOCK)
צילום: photosthai, SHUTTERSTOCK

6. שמירה על איטום גגות פתוחים

במסגרת טיפולים מונעים לבית חשוב לבדוק שאין התנתקות של יריעות ביטומניות בגגות הפתוחים עקב התיישנות. "במידה שיש התנתקות יש לקרוא לחברת איטום, ואיש האיטום יחבר את היריעות זו לזו בעזרת ברנר אש", מסביר סיב. 

7. ייצוב חפצים על הגג

אם כבר על הגג, גם בו כדאי לבצע טיפול מונע ולייצב חפצים שעלולים לסכן חיים בנפילתם. "אנטנות, דודי שמש או חפצים לא יציבים שנמצאים על הגגות או המרפסות עשויים לעוף מגגות עם הסערה, לפגוע ברכוש וחמור מכך להביא לפגיעה בגוף", מסביר סיב ומפציר לעלות לגג או למרפסת ולדאוג לחיזוק מתאים ולקשירות חזקות. במידה שיש התנתקות עקב הרוח, הקשירה תשמש מרווח ביטחון על ידי חוט שזור או חוט ברזל קשיח. 

8. טיפול בקירות רטובים

אם בחורף הקודם הייתה בבית חדירה של מים בקיר פנימי, חשוב לטפל בה במהירות, לפני שנכנסים לחורף נוסף כזה. סיב: "נזילה קטנה עשויה להפוך לגדולה ומשמעותית יותר. בעל מקצוע עשוי לתת פתרון בעזרת חומרים סיליקוניים מיוחדים שימנעו מראש את התפתחות הרטיבות".

רטיבות בקיר (צילום: צילום פרטי)
צילום: צילום פרטי
 

9. תחזוקה תכופה בדירות ליד הים

בדירות סמוכות לים השימור והתחזוקה עשויים להיות תכופים יותר מאשר בדירות שנמצאות בקו האחורי. המלח גורם לנזק בלתי הפיך לחזיתות הבניינים, לקירות ולמערכות החיצוניות ואף עשוי לגרום לנזילות. במיוחד בדירות כאלה סיב ממליץ לעבור על מערכת האיטום לפני כל חורף, ולוודא שאין כשלים והתרופפות של השכבות החיצוניות של הבניין. "יש לוודא שימוש בחומרי איטום בעלי עמידות מאוד גבוהה ומומלץ לחפות בשיש גרניט, שהינו חזק ולא סופג במיוחד". 

10. בדיקת מכשירים חשמליים

יש מכשירים ביתיים שכדאי לדאוג לתקינותם לקראת החורף, למשל המזגן שעובר ממצב קירור למצב חימום; דוד החימום כדי שנדע אם יש צורך בהחלפתו של גוף החימום, ורצוי לעשות זאת בערב כשהשמש לא מכה בו; או מייבש הכביסה שיעבוד עכשיו שעות נוספות. במקרה הזה רצוי לנתק אותו מהחשמל, לפרק את הפילטרים ולנקות אותם בעזרת שואב אבק. גם בפנים, גם מסביב ובכל מקום שבו נמצא אבק, שעלול להאט את פעולת המייבש.

טכנאי מנקה מזגן מרכזי (אילוסטרציה: Africa Studio, shutterstock)
אילוסטרציה: Africa Studio, shutterstock
 

11. חימום בתוך הבית

אם דאגנו לכל אלה, נוכל כנראה לשבת בנועם וחמימות בתוך הדירה. אל תותירו את הרצפה עירומה וגם לא את החלונות - חום יכול לחמוק מהבית בקלות, ולכן כדאי להניח על הרצפה שטיחים או אפילו משטח פלסטיק. את החלונות אפשר לכסות בעזרת וילונות תרמיים עבים וכך לכלוא את האוויר החם בבית. חוץ מזה, הוציאו את שמיכות החורף, רעננו את הבקבוק החם והשתמשו בחום תנור שסיים את פעולתו ובפתיחת דלת הרחצה של האמבטיה לאחר סיום המקלחת, כדי שגם הם יוסיפו נגיעות של חום ללא עלויות נוספות.