בית הנופש ברודוס, המשתרע על 3.5 דונם, הוא יותר מסתם בית שבו נחים בחופשה. הבית ממוקם על קו החוף הבתולי, שבצדו האחד טברנה קטנה ובצדו השני מטעים ושדות חקלאיים. הבית תוכנן לשמש משפחה מורחבת, שאותה ליוותה האדריכלית לילך ספרן-גורפונג לאורך כל התהליך, החל משלב בחירת השטח. "כשהגענו לשדה תפוחי אדמה לשעבר, שעמד למכירה, הקסימו אותי חוף הים והמרחבים הפתוחים, השדות והמטעים. איפה עוד בעולם יש טבע פראי נושק לחוף ים פרטי כמעט? עיירה ציורית, כפרית ושקטה שצופה לחוף ים - מיד הייתה השראה לתכנון בית חלומות", מספרת גורפונג.

עוד בערוץ עיצוב הבית:  

 תיבת זיכרונות משפחתית

מכיוון שבשטח אין זיכרונות עירוניים או מאפיינים יווניים, היה קל ליישם את כל מה שחלמו עליו הלקוחות, ללא השפעות או תכתיבים עיצוביים. בית קיט הוא מקום שאוצר זיכרונות וחוויות של כל בני המשפחה, שמורכבת מבנים ובנות בגילים שונים, נכדים ונינים, בית שבזכותו נוצר קשר נוסף בין כולם ובין הדורות.בהתאם למשאלות האלה, תוכננה "תיבה" גדולה, מעין קופסה מעוצבת ונוחה, שאליה יתנקזו כל הזיכרונות והחוויות המשפחתיים על פני שנים. הדגש הושם על שטחים ציבוריים ביחס גדול יותר לשטחים הפרטיים: בית ממוצע מתוכנן עבור חמישה אנשים, והבית הזה מתוכנן לארח 15 איש. "אם רוצים לחגוג, להתבודד, לארח או רק להסתכל על הים ולחשוב - הכל אפשרי", מסבירה גורפונג, "מקום שהזמן עוצר בו מלכת ומצד שני בית שיעבור מדור לדור במשפחה".

בבית מארחים הרבה, וכל אחד מבני המשפחה מביא חברים בתקופות שונות. האתגר הגדול שעמד בפני האדריכלית הוא לאפשר חיבור מידי לחופשה. התכנון האדריכלי מודרני ומינימליסטי, נטול הסחות דעת, בעל קווים נקיים מאוד, מבטי המשך רחבים מאוד וחללים פתוחים. הצבע מגיע מהנוף הפראי - מדובר באי פראי וחשוף לטבע במיטבו ובכל הרמות שלו. גם בצדו הקדמי של הבית וגם בחזית האחורית שלו הוא טובל בצמחייה או בים, על כל הצבעים והקולות המשתמעים מכך. "במקום כל כך פראי, שהטבע בו דומיננטי בחרתי לתכנן בית מינימליסטי, נטול הסחות דעת וכמעט נזירי. מאידך, בגלל האנשים הרבים שבאים אליו – הבית חי וחם. השתמשתי בהרבה זכוכית בשטחים פתוחים גם בתוך המבנה, שמתוכנן כקובייה שיש לה צלעות שממש מגנות ותוחמות, אך יש לה גם צלעות שקופות וחושפות", מסבירה גורפונג, "מרגע פתיחת הדלת נשמרו העקרונות האהובים עלי: מבטי המשך, הכל פתוח אבל מוגדר. מיד עם הכניסה מתגלה הנוף הבלתי נגמר במבט אל הים, ובתוך הבית מטבח פתוח לסלון, מפנק ומאובזר".

גורפונג יוון (צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים)
נכנסים אל החופשה במהירות|צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים
גורפונג יוון (צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים)
"מיד הייתה השראה לתכנון בית חלומות"|צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים
גורפונג יוון (צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים)
הבית נבנה על שדה תפוחי אדמה לשעבר|צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים
גורפונג יוון (צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים)
סוויטות השינה מקבילות זו לזו ומתחברות למרפסת משותפת|צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים

גורפונג יוון (צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים)
הבית מתוכנן לארח 15 אנשים|צילום: באדיבות משרד לילך גורפונג אדריכלים

הפרגולה כמרכז הבית 

בבית חמש יחידות עצמאיות עם שירותים צמודים והוא למעשה בנוי כמו מלון קטן. בקומת הכניסה ממוקמים גם שירותי אורחים, מדרגות וחדר משחקים לילדים הרבים של המשפחה. כל אלה מתחברים לפרגולה מקורה ורחבת ידיים (15 מטר רוחבה) שהיא למעשה המרכז של הבית, המקום שנמצאים בו הכי הרבה, ויש בה פינת אוכל ענקית ופינת ישיבה עם סלון חיצוני נוסף. הפרגולה הזאת פונה לים, לחצר הגדולה, לבריכת השחייה ולגזיבו החיצוני. בקומה שמעל יש סוויטות שינה. כולן מקבילות זו לזו והן מתחברות למרפסת משותפת מעל לפרגולה רחבת הידיים שפונה, אף היא, אל הנוף.

"במקרה של הבית הזה, לראשונה, בחרתי להתמקד בחומר אחד לחיפוי כל רצפת הבית, מרחבים ציבוריים ומרחביים פרטיים (אריח הבריכה, אריחי המקלחות, המרפסות ועוד)", מסבירה גורפונג, "בחרתי אריח באותו הגוון של חלוקי הנחל של החוף הצמוד, כדי להתחבר עם הסביבה. למעשה, צבע הים משתנה בהתאם לגון השמיים ולכן כל מה שנותר היה, כדי ליצור אחידות ורצף בין מישור הבריכה שמתחבר לים - הוא להשוות את הגוון בצבעי הקרקעית".

גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
תכנון אדריכלי מודרני, מינימליסטי ונטול הסחות דעת|צילום: לילך גורפונג
גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
חמש יחידות עצמאיות עם שירותים צמודים|צילום: לילך גורפונג
גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
מקום קבוע, שיאצור את הזיכרונות המשפחתיים|צילום: לילך גורפונג
גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
אי פראי וחשוף לטבע במיטבו|צילום: לילך גורפונג
גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
צילום: לילך גורפונג

גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
צילום: לילך גורפונג

חיבור מידי לחופשה 

הבית תוכנן למשפחה גדולה שנוסעת לשם לעתים קרובות. היעד הקרוב, שעת טיסה בלבד, מאפשר ביקורים תדירים ללא תכנון מוקדם. בית קיט מתוכנן כנכס שעובר מדור לדור ולכן ההסתכלות היא לטווח ארוך מאוד, והדבר ניכר בתכנון המבנה ובחומרים. "צריך להבין ולהכיר את המשפחה המורחבת וצורת החיים שלה, ולתכנן בהתאם את המקום כך שגם יתאים להרבה אנשים וגם יענה על הצרכים והציפיות והאהבות של כל אחד ואחת מהם. לבית קיט מטרה מרכזית והיא פנאי, לשרת את האנשים בעת הפנאי ובחופשות וזאת להבדיל מבית שנועד לשרת חיי יומיום על כל המשתמע מכך. המטרה היא איחוד המשפחה המורחבת למקום קבוע, שיאצור את הזיכרונות המשפחתיים. מקום שאליו ינוקזו רגעים של פנאי והנאה עם המשפחה והחברים שמתלווים מעת לעת.  

"יש משהו מאוד נעים שאפשר לחזור לאותו מקום לחופש. הוא תמיד מחכה לך. ביום יום שלנו הכל אינטנסיבי, וכאן יש מרכיב שלא משתנה, שמחכה לך, שבלי לשבור את הראש נוסעים אליו והאפיזודה ידועה מראש. כל הכיף מחכה שם. הרבה אנשים מספרים שאוהבים לגלות בכל פעם מקום חדש בחופשה - אבל שם, בבית המוכר והמתוכנן לפי מה שמתאים למשפחה, יש שקט מוחלט וגם פעילות אהובה: קייק, טרקטורון, מזרנים מתנפחים, סאפ, מגרש טניס, אופני שטח ועוד. כשחוזרים בכל פעם לאותם משחקים ולאותו סדר - החיבור לחופש מהיר ולא לוקח שלושה ימים להיכנס לחופש".

גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
מבטי המשך ומרחב פתוח אבל מוגדר|צילום: לילך גורפונג
גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
צילום: לילך גורפונג
גורפונג יוון (צילום: לילך גורפונג)
צילום: לילך גורפונג

_OBJ

מבט ישראלי, סביבה מקומית

כשאדריכל ישראלי בונה בית בחו"ל, התפיסה הישראלית של בית משתלבת בתוצאה הסופית. "אדריכל ישראלי יבין את הרצונות והצרכים של משפחה ישראלית, מהפן התרבותי והמנטלי", מסבירה גורפונג, "לדוגמה, מכיוון שביוון הכל סביב ים ואיים - בקושי נראה בתים שמתייחסים לים כי הוא טבעי להם. לכן הבתים עם חלונות קטנים - הים עבורם הוא פחות אטרקציה. ישראלי יתכנן למשפחה ישראלית את מה שמשפחות בישראל אוהבות ונוהגות לפיו: אורח חיים, סגנונות אירוח, העדפות קולינריות, חיבור לפתיחת השולחן הישראלית ועוד.

"השיח צריך להיות מתמיד, שוטף ורצוף וכבר משלב הפרוגרמה אני, כמי שמתכננת, חייבת להתחבר באופן מדויק ומעמיק לרצונות ולחלומות של הזוג שמקים את הבית הזה עבור המשפחה המורחבת. לכן, אחד הדברים הבולטים שהיו וליוו את התהליך של התכנון והבנייה הוא השיח המתמיד איתם. בתכנון בית משולבים רגשות רבים, פחדים ואמוציות. לכן, חשובה רמת ההקשבה וההבנה של הלקוח. אני מאמינה שמי שבנה לעצמו בית - קל לו יותר לצאת למסע הזה, לתהליך מלא עם לקוח שמבקש לממש חלומות, ואני בתור אדריכלית מתחברת בכל מאת האחוזים ומתחילה לתכנן. לתכנן בית זה כמו לידה. כל בית שונה לגמרי וזה מה שמאתגר בתהליך כל פעם מחדש"._OBJ_OBJ_OBJ

_OBJ

אדריכלות ועיצוב פנים: ספרן-גורפונג אדריכלים

>> הילדים יצאו מהבית? כך תעצבו אותו