מי זוכר שפעם גלישה הייתה תחביב אקזוטי של כמה משוגעים לדבר? היום מדובר בספורט אהוב במיוחד בארץ ובעולם אבל למרבה הצער מעטים חיים בקרבת חופי קוסטה ריקה, סרי לנקה או יעדי גלישה אטרקטיביים אחרים. לטובת הגולשים המתגוררים הרחק מחוף הים או ליד חופים שאין בהם גלים איכותיים, מוקומות בריכות הגלים. זהו טרנד עולמי שהולך ומתחזק ובמסגרתו חברות שונות מתחרות על יצירת הגלים האותנטיים ביותר במחיר הכלכלי ביותר.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> הפריט החדש של איקאה הוא מה שאתם צריכים לקיץ
>> איתי שיפץ דירה מוזנחת ב-13 אלף שקל
זוכרים את הלונה גל? אם הייתם בסביבה בשנות ה-90 אתם בטח זוכרים את בריכת הגלים שם, הראשונה מסוגה שנפתחה בארץ. ישראלים רבים הגיעו לחזות בפלא ולהשתכשך בגלים שיצאו מתוך קיר חרסינה תכלכל. הגלים בבריכה נוצרו על ידי טורבינות רוח והן סיפקו חוויה "דמויית ים" לקהל הרחב, אבל כמובן שלא אפשרו גלישה. מאז נמשך החיפוש אחר הגל המלאכותי המושלם, זה שכל גולש יחלום לרכוב עליו.
הגל המלאכותי הראשון לטובת גלישה הופק בטכנולוגיה שנקראת FlowRider והוא בעצם גל סטטי, כלומר גל שנוצר בבריכה באמצעות סילוני מים ואינו מתפתח. טכנולוגיה זו מאפשרת גלישה על לוחות מיוחדים מעל מתקן של מים גועשים. מתקנים מהסוג הזה הופיעו לפני 50 שנה והם קיימים עד היום. בארץ יש בריכה כזו בקניון "מול החוף" בחדרה.
המירוץ ליצירת גל מלאכותי בתנועה נמשך, ובעשור האחרון הופיעו חידושים אמיתיים בתחום. מספר חברות מסחריות הצליחו לפתח בריכות גלישה עם "גלי אוקיינוס" – גלים הנוצרים ממכת אנרגיה במים ונעים לאורך הבריכה, כך שאפשר לגלוש עליהם בדיוק כמו בים. שטחה המינימלי של בריכה כזו הוא 23 דונם ועלות ההקמה שלה היא כ-25 מיליון דולר. אם אתם חובבי גלים מושבעים, אלו הבריכות שאתם צריכים להגיע אליהן.
Surf Ranch, קליפורניה, ארצות הברית
קלי סלייטר, גולש אמריקאי שזכה ב-11 אליפויות עולם בגלישה, היה בין הראשונים שהציג גל תנועה. באמצעות מדע, הנדסה ועיצוב חדשניים סלייטר הצליח לייצר את הגל המושלם - גל צינורי ארוך שרכיבה עליו נחשבת לחוויית גלישה קרובה ככל האפשר לגלישה כל גלי האוקיינוס. הטכנולוגיה של סלייטר מבוססת על כנף הידרודינמית שנעה במים באמצעות מנועי חשמל. את הטכנולוגיה הוא מכר ל-WSL, איגוד הגלישה העולמי, והיא משמשת כיום לתחרויות בינלאומיות.
הבריכה של סלייטר באורך 700 מטרים ושטח כולל של 60 דונם (כשבעה מגרשי כדורגל) והיא יוצרת גל באורך של דקה וחצי כל חמש דקות. הגל, שיכול להגיע לגובה של 3 מטרים וצפוי להיות אף גבוה יותר בעתיד, נחשב לגל הצינורי הארוך ביותר מעשה ידי אדם. החברה של סלייטר מתמקדת בהקמת מרכזי אימונים לספורטאים ברחבי העולם, ואין לו כל כוונה לפתוח בריכות נוספות לשימוש מסחרי. מי שיש לו כיסים עמוקים יכול להזמין חברים ליום כיף של גלישה איכותית במחיר של כ-25 אלף דולר.
לבריכה של סלייטר יש חיסרון נוסף: בטבע יש אינסוף סוגי גלים, המאפשרים גלישה למתחילים ולמתקדמים. קהל הגולשים מחפש חוויה כזאת, וכמובן במחיר נגיש יותר. את החוויה הזו הצליחו לייצר המתחרות של סלייטר.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
URBNSURF, מלבורן | The Wave, בריסטול
חברת Wavegarden פיתחה טכנולוגיה שמבוססת על טכנולוגיה קיימת של חברת בוש העולמית. "לפני כמה עשרות שנים חברת פורש ייצרה בריכה לצורך בדיקת הספינות שלה. Wavegarden עשתה אדפטציה לטכנולוגיה הזו ויצרה בריכה שבה הגלים מופקים באמצעות מנועים, שדוחפים מדפים בתוך המים בסינרגיה שיוצרת גל של נחש. בצורה הזו יש עשרות קונפיגורציות לסוגי הגל", מסביר אדריכל תומר קנין. בטכנולוגיה זו פועלים פארק Urbnsurf במלבורן שבאוסטרליה ו-The Wave בבריסטול שבאנגליה
קנין ושותפיו היזם סיימון טל דוייב ואיש העסקים אלעד אלוני מחזיקים בבלעדיות על הטכנולוגיה בארץ. "הבריכה בנויה בצורת מעוין ובאמצעו יש ציר מרכזי שעליו מונחים המנועים והמדפים. הציר מחלק את הבריכה לימין ושמאל, כמו בטבע, והמערכת מייצרת גל כל ארבע שניות, פעם לימין ופעם לשמאל. הקונפיגורציה הזו מחלקת את הבריכה לארבעה אזורים ומאפשרת גלישה של כ-100 גולשים ברמות שונות בו זמנית", אומר קנין.
שלושת השותפים נמצאים במגעים מתקדמים לבנייה של בריכה כזו בתל אביב, ומאמינים שתיפתח ב-2023. דוייב היה אלוף הארץ בגלישה בשנות ה-80 ואף ייסד את ארגון הגלישה הישראלי, והמעבר מהדבר האמיתי לגלים מלאכותיים לא היה טבעי עבורו. "לפני 10 שנים היינו די סקפטיים לגבי גלים מלאכותיים", הוא מספר. "היום חוויית הגלישה היא מטורפת. כל גל נמשך 12-14 שניות. לצורך ההשוואה, בארץ גל ממוצע נמשך 5 שניות. הגובה של הגלים המלאכותיים מוגבל אבל התצורה שלהם מושלמת. אין הפרעה של מדוזות, רוחות, שפל וגאות, זה עובד ברמה של תפריט".
"בטכנולוגיה של היום אפשר לייצר פלייליסט של גלים", מוסיף קנין. "הגולש יוכל לדעת בדיוק אילו סוגי גל מחכים לו ובאיזה סדר. זה ממש לרמות את הטבע".
URBNSURF, מלבורן, אוסטרליה
View this post on Instagram
View this post on Instagram
הפרויקט הבא של Wavegarden בברזיל
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
Surf Lakes, סמוך לבריזביין, אוסטרליה
חברת Surf Lakes האוסטרלית מפיקה את הגלים באמצעות הנפה והטחה חוזרת של מצוף ענק במשקל 1,400 טונה במרכזה של בריכה עגולה. ההדף המעגלי יוצר חמישה סוגים שונים של גלים באמצעות הצורה של הקרקעית. "גל בטבע נוצר לאורך 6,000 מטר ומגיע עם אנרגיה גדולה מהקרקעית. הטכנולוגיה של סרף לייקס מייצרת גלים קצרים מאוד מכיוון שאין להם את הזמן או המרחק לאגור אנרגיה משמעותית", מציין קנין.
BSR Surf Park, טקסס, ארצות הברית
החברה השלישית היא אמריקן וייב מאשין (AWM) שפיתחה טכנולוגיה שנקראת Perfect Swell, המבוססת על מערכת לחץ אויר. זו המערכת היחידה שאין בה חלקים נעים בתוך המים והיא נשלטת דיגיטלית. הבריכה שלהם בטקסס מבטיחה גל כל שש שניות.
View this post on Instagram
חוויה לכל המשפחה
ברחבי העולם יש פארקי מים שבהם בריכות גלישה נחשבות. הן לא ברמה של הבריכות המקצועיות, אבל הן מציעות חוויה לכל המשפחה עם אטרקציות מים מגוונות. הנה כמה מומלצים במיוחד:
סיאם פארק, טנריף
נחשב לפארק המים המוביל בעולם בעולם.
View this post on Instagram
טייפון לגון, פלורידה
בבריכה בפארק המים של דיסני וורלד בפלורידה יש גלים המגיעים ל-6 מטרים.
View this post on Instagram
ואדי ההרפתקאות, איחוד האמירויות
פרט לבריכת גלישה בפארק האטרקציות הפופולרי יש גם מתקני ראפטינג וקיאקים.