כמו תיירים רבים המבקרים באיסטנבול, גם נטלי ומורדי אוקנין ערכו תצפית על העיר ממגדל התקשורת (Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi), והשקיפו לכיוון רובע אוסקודר (Uskudar). מדריך מקומי שהכירו בישראל וליווה אותם, חלק איתם סוד גלוי – מיקום ביתו של נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן. בני הזוג מיקדו את המצלמה בבית ושלחו בווטסאפ המשפחתי תמונה שבה הוא מסומן בעיגול. אשת ביטחון ששמעה את שמו של ארדואן הזעיקה את המשטרה והשניים נעצרו.
הקומה האחרונה במגדל התקשורת מוקפת קירות זכוכית והיא מיועדת לתצפית וצילום, אומרת דליה שוורץ, מדריכת טיולים לטורקיה. היא מספרת כי גם לה יש תמונות וסרטונים מהמקום, ומעולם לא ניגשו אליה כשצילמה אותם.
>> לכל הכתבות בערוץ living
"ערך הנדל"ן בשכונה הזו כל הזמן עולה"
הבית שצילמו בני הזוג נמצא בשכונת ק'יסק'לה (וKısıkl) באזור אוסקדור, אחד המקומות היוקרתיים בטורקיה אם לא היוקרתי שבהם. כ-200 בתים, חלקם אחוזות, נבנו ברחבי השכונה, מרביתם בבעלות אנשי עסקים עשירים מאוד בתחום הטקסטיל, התעשייה והמזון, חלקם מקורבים לנשיא ארדואן. שווי הבתים בשכונה נע בין 30-10 מיליון דולר, תלוי בגודלו של הבית ומיקומו.
בשכונה נמצאות כמה מהמסעדות היוקרתיות ביותר בטורקיה, שאליהן נוהגים להגיע עשירי טורקיה והאלפיון העליון. "רכישת בית בשכונה מצביעה על סטטוס של עושר, וגם הרקע של הרוכשים נבדק על ידי השלטונות כדי לוודא שלא מדובר באויבים של הנשיא", מציין רפאל סעדי, עיתונאי ישראלי המסקר את טורקיה. על פי פרסומים בעיתונות הטורקית, לא רחוק מהבית מתגורר, למשל, מסוט אוזיל, כדורגלן גרמני ממוצא טורקי המשחק בפנרבחצ'ה ובנבחרת גרמניה.
לארדואן 15 ארמונות נשיאותיים ובתים פרטיים ברחבי טורקיה, והוא רכש באוסקדור כמה בתים והפך אותם לאחוזה אחת גדולה. "מדובר באחוזה של ממש במיקום הכי טוב והיוקרתי בשכונה. יש גישה למנחת מסוקים, ליאכטה. האחוזה משקיפה על מיצר הבוספורוס. נוף מדהים. זו אחת השכונות הכי יוקרתיות ומבוקשות בכל טורקיה", אומר סעדי. "ערך הנדל"ן בשכונה הזו כל הזמן עולה". לפני כעשר שנים שווי האחוזה עמד על כ-15 מיליון דולר.
"לאורך השנים הבית עלה לכותרות, למשל כשעיתון שוודי פרסם ששני אורחים ששהו באירוע פרטי בווילה של ארדואן, נלקחו בטעות למרתף על ידי אחת העובדות בדרכם לחדר התפילה, וראו את חדר הכספות הענקי ממתכת שעוצב במיוחד עבורו על ידי מומחה כספות מאזור קורדיסטן הטורקית", ספרת אפרת קופל, בעלת Happy Days מסלולי טיול לאירופה. "היו פרסומים גם על הודעה מוקלטת של ארדואן כשהוא נחקר ב-2013 על שחיתות ופורסמה באותה תקופה, שהוא צועק לבנו 'תחביא את כל הכסף'. היה גם עיתונאי בשם Umut Tütüncü שניסה לצלם את ארדואן יוצא מביתו בדרך לבית הקברות כדי לעלות לקברי משפחתו והוכה על ידי המאבטחים שביקשו לקחת אותו למעצר".
על פי החוק בטורקיה, אסור לצלם בית ללא אישור בעליו, והעונש על הפרת החוק נעה בין שנה לחמש שנות מאסר בפועל. "בלי שום קשר לנשיא ארדואן, בצילום בית של כל אזרח יש פגיעה בפרטיות, קל וחומר שמדובר בנשיא בכבודו ובעצמו. אם בעל הבית מתלונן ומוכיח שנגרם לו נזק, האיש שצילם את הבית צפוי לשבת בכלא ולשלם פיצוי", טוען סעדי. "אני יודע על מקרים של תיירים שצילמו בתים של אזרחים שחלקם אנשי עסקים. הם תועדו, נעצרו ונשפטו. בטורקיה לא יוצאים מגדרם לסקר את הפרשה כי לא רואים בזה סיפור גדול. מצד שני, סיקור הפרשה בישראל גורם לטורקים להבין שאולי אפשר להשתמש בבני הזוג כקלף מיקוח כי הם חשובים למדינת ישראל".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
"לתייר הישראלי זיכרון קצר"
קופל מעריכה כי המקרה לא ישפיע לאורך זמן על נסיעות של ישראלים לטורקיה. "למרות כל מקרי העבר התייר הישראלי לא הצליח למצוא תחליף ל'הכל כלול' הטורקי. הזיכרון שלו קצר, אבל תמיד הייתה סוג של אזהרת מסע בין השורות. מניסיוני האישי בביקוריי באיסטנבול, יש אזורים שכישראלית, לא ארגיש בטוחה להסתובב שם. חבל מאוד ששני ישראלים שנסעו ליהנות ולבלות עוברים כרגע את מה שהם עוברים על לא עוול בכפם", היא אומרת.
מה צפוי לקרות עכשיו עם הטיסות?
קופל: "ידוע לי שנרשמו ביטולים רבים לתקופה הקרובה לטורקיה. כצפוי במקרים כאלה, בתקופה הקרובה יהיה פחות ביקוש לחופשות, אבל כשהכל יסתדר והדיווח יירגע, היא תחזור להיות יעד תיירותי מבוקש בקרב המטייל הישראלי".