לא בכל יום זוכה בניין בישראל להכרה עולמית באיכות העיצוב שלו, לא כל שכן כשמדובר בבניין שנוי במחלוקת, שהתגובות אליו נעות בין תשבחות נלהבות לבין ביקורות נחרצות לא פחות. מגדל ToHa התל אביבי, שתכננו ועיצבו אדריכלים רון ארד ואבנר ישר, זכה בסוף השבוע בשני תארים בתחרות היוקרתית של המועצה הבינלאומית לגורדי שחקים (CTBUH) בשיקגו: "מגדל המשרדים הטוב ביותר" ו"המגדל הטוב ביותר במזרח התיכון ואפריקה" (קטגוריה הכוללת הן מגדלי מגורים והן מגדלי משרדים).

באתר התחרות, שבה השתתפו פרויקטים מסין, צרפת, אנגליה וארצות הברית, נכתב כי ToHa זכה בזכות "חוויית קבלת הפנים העוצמתית, אטריום רב-קומתי המתנשא לאורך כל קומות המגדל, שפע צמחייה, וקומת גג עם מרפסת פתוחה לשמים שמציעה מרחב נוחות מאובזר ונוף עוצר נשימה".

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> ת"א: כך מעצבים דירת 30 מ"ר נוחה ל-4 נפשות

>> בלי לקרצף: השיטה של הגולש לניקוי המחבת השרופה

"אני מאוד שמח על הזכייה", אומר אדריכל אבנר ישר. "מדובר בהישג יוצא דופן לאדריכלות בישראל. זו הפעם הראשונה שיש הכרה בינלאומית כזו בבניין חדש, עדכני ועכשווי בישראל בתחרות מול מיטב המגדלים, גם כאלה שהם בני 100 קומות".

מגדל ToHa עומד במפגש הרחובות דרך השלום, יגאל אלון ותוצרת הארץ ומכאן השם ToHa – קיצור של "תוצרת הארץ" באותיות לטיניות. המגדל מתנשא לגובה של 28 קומות וארבע קומות חניה, ובמתחם מתוכנן מגדל נוסף, ובו כ-80 קומות.

מגדל ToHA, ג - 2 (צילום: Sharon Tzarfati)
תוכנן בהשראת גושים שנחצבים בקרח|צילום: Sharon Tzarfati
מגדל ToHA, אדריכל אבנר ישר (צילום: סיון פרג)
אדריכל אבנר ישר|צילום: סיון פרג
מגדל ToHA, ג - 3 (צילום: Asa Bruno)
צילום: Asa Bruno

הבניין תוכנן בהשראת גושים שנחצבים בקרח ושבירתם במישורים משופעים, כך שכל קומה שונה וייחודית בשטחה. אור טבעי נכנס לכל קומות המגדל בזכות קירות מסך זכוכית א-סימטריים, ורוב החזיתות עשויות מזכוכית כפולה ובין זכוכית לזכוכית יש וילון שיורד ועולה בהתאם למזג האוויר באמצעות מערכת חכמה מרכזית. הוא עומד על שלוש "רגליים" צרות יחסית לגודלו, שהולכות ומתרחבות כלפי מעלה, כך שבמפלס הקרקע נשאר מרחב ציבורי פתוח. ברגליים מרוכזות כלל מערכות הבניין שנמצאות בדרך כלל על הגג. למטה מגדירות רגלי הבניין את תחומי הלובי שגובהו 25 מטר.

"הצורה המיוחדת של הבניין היא פרי רוחו של רון ארד - אדריכל, אמן ומעצב מיוחד במינו, שלא תכנן הרבה בניינים, אבל כשהוא עושה זאת, הם זוכים בפרסים ובתהילה", אומר ישר על האסתטיקה "מלכתחילה הוא לא נועד להיות כמו שאר הבניינים. הקומות בו גדולות, כ-3,500 מ"ר כל אחת, אבל על הקרקע הוא תופס פחות מ-1,000 מ"ר. יש שאוהבים ויש שלא אוהבים אבל אף אחד לא מתעלם ממנו וכולם זוכרים אותו. הוא שונה בנוף, וחלק מהשונות שלו היא במקוריות שלו ובחשיבה האחרת שהוא מייצג, גם אם היה ממוקם במקום אחר בעולם. ולראיה, עוד אנשים מצאו שהמקוריות הזו מוצלחת".

בתגובה לביקורת – הן על הפרופורציות חריגות והן על תחושת החומה שמתארים יושבי הבניינים הסמוכים – אומר ישר: "בכל בניין חדש השכנים לא אוהבים שבונים לידם. היזמים אמות השקעות וגב ים היו שותפים למהלך הנועז הזה והשקיעו בו יותר תשומת לב ומשאבים מבניין רגיל כדי להגיע לבניין מדויק ומפורט כזה. משמח אותי שיש יזמים שמעזים ונהנים מבניין טוב מסחרית שגם זוכה להכרה אדריכלית".

3- מגדל ToHA (צילום: Asa Bruno)
צילום: Asa Bruno
1 - מגדל ToHA (צילום: Sharon Tzarfati)
צילום: Sharon Tzarfati

5 - מגדל ToHA (צילום: Asa Bruno)
לובי בגובה 25 מטר|צילום: Asa Bruno

ToHa עומד בסמוך למחלף השלום – אחד העמוסים במדינה – ולתחנת רכבת השלום. בעתיד יעברו באזור גם הרכבת הקלה והמטרו העתידי, והוועדה המחוזית עסוקה בימים אלה בתכנונו של האזור. "מבחינת נגישות לתחבורה ציבורית הוא אידיאלי", אומר ישר. "המיקום מאפשר לאנשים מגוש דן להגיע לעבודה באופניים ובקורקינטים והכל בטווח הליכה ונסיעה באופניים. אם רוצים שתל אביב הקלאסית תישאר יותר נמוכה ומתנגדים לבנייה המסיבית בעיר הישנה, זה המקום, על הציר הזה, לתת לעיר להתפתח ולספק את התעסוקה ואת התוכן הכלכלי שהיא צריכה. הפרופורציה כלפי נתיבי איילון נעימה, ואני רואה בחיוב בנייה לגובה משום שריכוז מייצר דינמיקה עירונית טובה. מבחינת כלי רכב, לרחוב נוסף נתיב וחצי, וממילא רוב האנשים שעובדים בו לא יגיעו ברכב פרטי, מה גם שתקני החנייה בתל אביב ירדו מאוד".

בנייתו של מגדל המשרדים הסתיימה בשנת 2019 וכיום נמצאים בו משרדיהן של חברות שונות, בהן מוטורולה, Tufin, Trax ו-Akamai. המעבר של חברות רבות לעבודה מהבית – לפחות חלקית – בעקבות שנת הקורונה מעלה את השאלה על הצורך במגדלי משרדים עצומים. בנוסף, שש קומות בבניין מושכרת לחברת חללי העבודה השיתופיים We Work, שדיווחה בשבוע שעבר על הפסד של 2.06 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2021.

4 - מגדל ToHA (צילום: Asa Bruno)
צילום: Asa Bruno
מגדל ToHA, ג - 2 (צילום: Asa Bruno)
צילום: Asa Bruno

_OBJ

"למעט שינוי בעלות, לא ידוע לי על סגירה של משרדים אצל We Work או אצל כל חברה אחרת", אומר ישר. "בכל הנוגע להייטק, אין פחות עבודה או פחות עובדים, נהפוך הוא. גוגל, מיקרוסופט ואחרות מחפשות איך להתרחב ולבנות בארץ עוד אתרים בני עשרות אלפי מטרים. אף בניין שבנייתו מסתיימת לא עומד ריק. שוק ההשכרות אולי איטי יותר, אבל הוא לא עומד בפני משבר. מדי שנה נוספים למשק 200 אלף עובדים חדשים, וכמדינה שהולכת וגדלה, ודאי לעומת מקומות אחרים באירופה ובעולם, צריך יותר מקום ליותר אנשים". 

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של  living

ישר סבור שעובדים מעוניינים לצאת לעבודה ולא לעבוד בבית באופן קבוע, והוא מאמין דווקא במרכזי עסקים קטנים בגוש דן שיאפשרו לאנשים לעבוד בחללי עבודה קטנים וכביכול ביתיים. הוא גם אינו סבור שגישתן של החברות להשכרת משרדים תשתנה באופן דרמטי. "אנחנו עדיין מתכננים פרויקטים לחברות גדולות, גם אמריקאיות, ובאף אחד מהם לא נקראנו להקטין או לשנות פרוגרמות של בניינים. יחד עם זאת, אנחנו נערכים לבניינים גמישים שמאפשרים עבודה באופן ספייס או בחדרים שיהיו מאווררים ומטופלים היטב מבחינת הסביבה, כמו ToHa שזכה להכרה כ-LEED Platinum בזכות עמידתו בתקן האמריקאי המוכר והגבוה לבנייה".