יום כיפור הוא הזדמנות מצוינת גם לטובים שבאדריכלינו לעשות חשבון נפש. ניסויים עיצוביים, זיהום אוויר, נזק לחי, נזק חברתי ופגיעה בנוף הם רק חלק מהקריטריונים שבחנו בגיבוש רשימה מפוקפקת זו, שבה מנינו את הטעויות האדריכליות הגדולות בישראל, מצפון לדרום. מובן שעוד רבים ורעים ראויים למקום ברשימה, אך ליקטנו עבורכם את המיטב.
עוד באתר לעיצוב הבית:
שיכון רבע הקילומטר, באר שבע
באר שבע ושיכוניה היו לשפן ניסיונות אדריכליים בראשיתה של המדינה, ושיכון רבע הקילומטר בתכנונם של האדריכלים אברהם יסקי ואמנון אלכסנדרוני, שהוסב למרכז לקליטת עולים, הוא ככל הנראה הניסוי הנורא מכולם. 135 דירות מגורים על פני ארבע קומות ורבע קילומטר הפכו מחשיבה אדריכלית מהפכנית למרכז של פשע ועוני. אברהם יסקי, מאדריכלי הבניין, שהושפע מהאדריכל השוויצרי לה קורבוזיה, הודה בעצמו כי היה זה ניסוי שכשל.
הולילנד, ירושלים
הרובוטריק בתכנונם של האדריכלים: רוזיו-תשבי, שהוקם על חורבותיו של מלון הולילנד והביא להרשעתו של ראש הממשלה לשעבר החריב את קו הרקיע של הבירה. הפרויקט הבולט בחריגותו בנוף הירושלמי אף הושמץ על ידי אחד ממתכנניו, האדריכל רם כרמי, שאמר בעבר בריאיון כי רצחו את הרעיון שלו ואת תכנונו המקורי וכי הוא מכוער מאוד. בניית הפרויקט על אחד הרכסים הגבוהים בעיר מול שכונת מלחה הפכה לסמל של שחיתות ולמפגע סביבתי.
מגדלי חוף הכרמל, חיפה
חטאו הגדול של מגדל המשולשים בתכנונם של האדריכלים יוסף גולדנברג ומאיר בוכמן הוא יותר מכל הפגיעה בטבע ובנוף של חוף הים בחיפה. בניין החומה שנבנה בין התושבים לים נתפס בעבר כיוקרתי, והיום הוא בעיקר זירת התכתשויות בין הדיירים הממורמרים, חברות התחזוקה שלא עומדות בנטל הטיפול ב-290 דירות על פני כ-20 אלף מ"ר, המשקיעים והארגונים הירוקים, שקבלו על הפגיעה העצומה בחוף ובבעלי החיים.
התחנה המרכזית החדשה, תל אביב
ב-23 השנים מאז נחנך, ספג מבנה הבטון העצום של האדריכל המנוח רם כרמי קיתונות של רותחין. הפיל הלבן הממוקם בשכונת נווה שאנן שבדרום העיר הפך לביתם של עובדים זרים, מחוסרי בית ונרקומנים, שמצאו מחסה בחנויות הנטושות, שכן מרבית משטח התחנה, מהגדולות בעולם, כלל אינו מנוצל בפועל. המבנה המסיבי, הרציפים המרוחקים והמבלבלים, זיהום האוויר והמסדרונות שמובילים לשום מקום הם רק חלק מהסיבות שהתחנה המרכזית של תל אביב התברגה לרשימה שלנו.
מגדל האופרה, תל אביב
עוד זכר לשנות ה-80 הפוסט-מודרניסטיות בבניין בצורת הרי"ש הצופה על חופי תל אביב. המתחם עבר גלגולים רבים מראשית המדינה, אז שימש את הכנסת הראשונה ועד למגדל המגורים שעומד בו היום. בגילגולו הנוכחי ניסו האדריכלים אברהם יסקי ויוסי סיון לשמר את זכר קולנוע "קסם" שעמד בו בעבר בעזרת הארקדה שנבנתה בצדו של הבניין, אך כל מה שכל עובר ושב רואה כשהוא מביט לעבר מגדל האופרה הוא את קצותיו הוורודים המזעזעים ולוק חדר האמבטיה.
כיכר אתרים, תל אביב
מה לא נאמר עדיין על מפלצת הבטון על חופי תל אביב? כיכר רפאים, מהכישלונות האדריכליים של העיר, בית מוזנח לעולם התחתון ולהומלסים ונזק סביבתי מובהק. כבר עשרות שנים שהעירייה חולמת על הריסתה של הכיכר שתוכננה על ידי האדריכלים המוערכים יעקב רכטר וורנר יוסף ויטקובר, ולאורך אותן השנים הוצגו תוכניות רבות להחליפה, אך רובן עלו בתוהו. נותר לקוות רק שהים ימשיך לפורר את המפלצת הזו לאטו.
בית הספירלה, רמת גן
למרות שבית הדירות הרמת גני זיכה את האדריכל צבי הקר בפרס רכטר היוקרתי, קשה שלא להיות אמביוולנטי לנגד המבנה המשוגע שתכנן. שנות ה-80 העליזות היו קרקע פורה לבנייתו של גרם המדרגות הספירלי הוורדרד שתובל גם בשברי זכוכית, פח ומרפסות חשופות על צלע גבעה בעיר.
בניין עיריית בת ים
עוד בניין בתכנונו של האדריכל צבי הקר בשיתוף האדריכלים אלדר שרון ואלפרד נוימן שנכנס לרשימה המפוקפקת שלנו, אך לאו דווקא בגלל חיצוניותו: הפירמידה ההפוכה והמשונה שנבנתה בשנות ה-60 על מה שהיו בעבר הדיונות של בת ים, ירדה מגדולתה החדשנית ופורצת הדרך, הודות להזנחה ולתכנון פנים כושל. המסדרונות הצרים והחלונות הצרים עוד יותר אינם סביבת עבודה מזמינה במיוחד. בקרוב תעבור עיריית בת ים לבניין אחר, וייתכן שבית העירייה הישן יהפוך למוזיאון - ואולי כך ישוב לימיו היפים.