כבר עשור שמעצבי הפנים אייל שלום ומירב שלום עובדים במשרד משותף. שנים ארוכות עבדו ביחד כזוג נשוי, ולפני שנה וחצי התגרשו והמשיכו בעבודה המשותפת. בשבוע שעבר נחשף אייל בכתבה של דנה ויס ב"חדשות סוף השבוע" כבן זוגו של השחקן והסטנדאפיסט ניקי גולדשטיין, שהוא חברו מילדות. אחרי השידור פרסמה מירב פוסט וסיפרה שהיא זו שהחליטה כבר לפני שנה וחצי להפריד כוחות, וכי שניהם ממשיכים לתחזק משפחה אוהבת עם שני ילדים ובייבי נוסף – הסטודיו המשותף. "חשוב להבין שמבחינתנו אין דרמה", מספרת לנו מירב. "הייתה לנו זוגיות של 25 שנה, עם עסק מצליח שקיים כבר 10 שנים, והוא מתנהל בטוב ובאופן פשוט מאוד כשכל אחד בנישה שלו. אייל בתכנון ואני על ההלבשה", היא מוסיפה
מירב ואייל בני 44. הוא אוטודידקט בעיצוב הפנים, החל את דרכו כמשווק פרויקטים בתחום הנדל"ן וכיום מפקח על הפרויקטים בסטודיו המשותף. היא, זמרת ומנהלת אישית בעברה, בוגרת לימודים במרכז הבנייה הישראלי, אחראית על הסטיילינג, בחירת החומרים והרכישות מול הלקוחות. "וגם על הצד הפסיכולוגי מול הלקוחות", הוא מבהיר. ומירב מוסיפה תמיד הקפדנו על הרבה כבוד והבנה. בין שותפים חשוב שלכל אחד יהיה מקום להתבטא, אפס אגו".
בעבודתם כמעצבי פנים מודעים שניהם לכך שתהליכי שיפוץ או בנייה של בית גולשים לא פעם למחלוקות בין בני זוג ואלו אף עלולות להוביל לגירושים. "קורה שהבעל חושב כך והאישה אחרת, ואין אמת אחת בכל הנוגע לתכנון ועיצוב, להעמדה של ריהוט או לבחירה של צבע", מסביר אייל. "כמעצבים אנחנו צריכים למנוע מהלקוח לעשות טעויות קולוסאליות שאחריהן אי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור. מירב ואני קשובים, משמשים כבורר שצריך לקבוע מה נכון יותר ושוקלים תמיד את טובת העניין מבחינה מקצועית. אם אין התעקשות גדולה מדי של צד דומיננטי, אפשר לגשר בקלות בין בני זוג כדי לא ללכת לאיבוד בתהליך".
"אנחנו ביחד אבל לחוד, ולכן אפשר לשמר את זה לנצח"
מאז הגירושים הם מתגוררים במרחק של שלושה בניינים זה מזה בשכונת אם המושבות בפתח תקווה, מגדלים את ילדיהם, אורי, 15, ואיתי, 12. הסטודיו נמצא לא רחוק, באזור התעשייה סגולה, ואליו עברו לפני כחצי שנה. לפני כחודש סיימו לשפץ אותו, כדי להתאים אותו "לאיכות ולסטייל של העבודות שלנו", מדגיש אייל, "קו עיצובי וחותמת אישית ברורה של סגנון מודרני עם שילוב של אלמנטים מחממים כמו עץ, פרקטים ועבודות נגרות בצבעים רכים".
הסטודיו של מירב ואייל נותן שירותים מלאים של עיצוב, תכנון, ניהול, הלבשה ופיקוח של פרויקטים יוקרתיים, מדירות יוקרה ועד דופלקסים, פנטהאוזים ובתים פרטיים. יחד איתם במשרד שמונה עובדים – מעצבי פנים ומנהלת משרד – וצמוד להם עובד מפקח בנייה קבוע. הלקוחות מגוונים, מבני 40-35 ועד 90 פלוס. זקן הלקוחות הוא בן 91 והם מתכננים לו בימים אלה פנטהאוז חלומות בגבעת שמואל. "אין לנו עיצוב צעיר או מבוגר, אלא עיצוב שמתאים לאנשים עצמם, שאוהבים טעם טוב", הוא אומר. למירב ולאייל עצמם טעם מאוד דומה. "אנחנו מתחברים תכנונית ועיצובית ומשלימים זה את זה".
כשאייל מתבקש לאפיין את עבודתם, הוא משיב: המשרד שלנו לא עובד לפי טרנדים, ומנסה להוביל את הלקוחות למקום יותר על זמני. אבל אם נתמקד בדברים שאנחנו אוהבים לשלב בעבודות שלנו, נציין קווים נקיים של תקרות מונמכות, פסי תאורה מגנטיים בתקרה, פרקט שיכול להיראות אחרת כל פעם, קירות שקופים בחדר השינה, קירות טלוויזיה יצירתיים שמשלבים מקומות אחסון, נגרות או קמין, שנועדו להעמיק את החלל המרכזי, לעטוף ולצבוע אותו בחומרים. אנחנו אוהבים גם לשלב בחלל הסלון קיר טלוויזיה שיוצא מתוך אי ויוצר הפרדה עם המטבח. פחות נשתמש בבריקים ונעדיף לשמור אריחים מצוירים לחללים קטנים".
ב-2012 סיימה מירב את לימודי העיצוב ובלי ניסיון אבל עם אנרגיות לכבוש את התחום אמרה לאייל, שעסק אז בנדל"ן: "אנחנו יכולים לעשות את זה יחד. אתה עם הכישורים שלך ואני עם הרצון והרעב שלי", הוא מספר. "נתתי לזה אור ירוק, השתלמתי בקורסים בתחום התוכנות ובאמצעות למידה בשטח, מהקבלנים, מהלקוחות ומהמעצבים סביבי הגענו לאט לאט לפוזיציה שבה אנו מכשירים בעצמנו מעצבים צעירים שסיימו לימודים והגיעו אלינו. תהליך שבעיניי מחמם את הלב". החיבור ביניהם עבד עוד מתחילת הדרך, כשהוא מחזק את הצד הפרסומי והנראות ברשתות החברתיות, מפיץ את הבשורה לעולם, כפי שהוא מכנה זאת, וכל אחד מהם מדייק את מה שמתאים לו במסגרת העסק המשותף. "כך זה מאז ועד היום, וכך אנחנו שורדים ומנצחים הכל. יש לנו ילדים שהם האוצרות והחיים שלנו, ועבורם ועבור היציבות שלנו כמשפחה אנחנו עושים זאת. אנחנו טובים ביחד".
הם מקבלים יחד החלטות מקצועיות כמו קבלת עובדים חדשים וענייני צוות, משתפים זה את זה בבעיות כדי להגיע לפתרונות הנכונים, וכמובן חולקים נקודת מפגש במודל הדמיה שהם מכינים, כשאייל מסיים את התכנון ומירב מתחילה את שלב ההלבשה. "אנחנו מייצרים סרטון הדמיה מונפש ריאליסטי בעזרת תוכנת רנדור בשם Lumion", מספר אייל. "בפרזנטציה הזו אנחנו למעשה מפצחים את התכנון והעיצוב, והבית כאילו קם לתחייה עוד לפני שמתחילים להרוס קירות. הלקוח נכנס לתהליך כשהוא יודע איך הבית שלו ייראה, בזכות שיתוף הפעולה בינינו שהוליד בייבי חדש. מכאן רק צריך להתחיל בביצוע".
לא חששתם לעבוד יחד?
"אנחנו בנויים כמו שני עסקים בעסק אחד. את מחלקת התכנון אני מוביל ואת מחלקת העיצוב וההלבשה מובילה מירב, ואנחנו ממעטים להתערב אחד לשני. אני עובד מול מנהלת המשרד, עובד על יעדים שיווקיים ופרויקטים חדשים, עוסק בעבודה שוטפת של תכנון וקבלת החלטות, הדמיות, פיקוח בשטח ובדיקה מול הספקים, ומירב מתחילה את היום שלה בחנויות, גלריות, בוטיקים, הולכת עם הלקוחות ליום מאורגן של קניות, בחירת מטבח, פרקטים. היא פחות במשרד. חילקנו יפה כך שאנחנו ביחד אבל לחוד, ולכן אפשר לשמר את זה לנצח, בלי לפתוח פה".
נהגתם לקחת את העבודה הביתה?
"מעולם לא. בהתחלה עבדנו בבית אבל אחרי חמש שנים יצאנו למשרד ואז החלטנו שהעבודה לא נכנסת הביתה כי יש ילדים, זוגיות, חברים, פאן. הקפדנו ליהנות מהחיים ולשלב לצידם עסקים. בעבודה כמו שלנו אפשר להישאב לעבודה 24/7 אבל זו לא המטרה. ידענו שבפרק ב' של הקריירות שלנו נרצה לעשות את זה נכון. הגדלנו את הצוות עם דור חדש של מעצבים מבית, שחיים את שפת המשרד ומעבירים את הוויז'ן והחלומות שלנו ללקוחות".
והיום, איך זה לעבוד עם גרושתך?
"אני פוגש אותה פעם בשבוע בישיבות ובצילומים. אנחנו נפגשים יותר מחוץ לשעות הפעילות במשרד, כשאנחנו עם הילדים".
אייל מספר כי תמיד ידעו לשתף פעולה. "בביזנס העיצוב היה מינימום של מריבות ותקלים. אנחנו מפרגנים אחד לשני כי בלי אחד מאיתנו אין כלום. הפרגון ההדדי יוצר עבודה נוחה ונעימה ושיתוף הפעולה נותן ביטחון. כשעובדים בשניים זה אחרת. יש איתך עוד מישהו בתקלה, מישהו לידך כשהתעצבנת, כשבא לך לצחוק או לבכות ואנחנו מכילים זה את זה. וזה לא נגמר, גם כשהתגרשנו זה נמשך, ולמרות הגירושים והדעיכה במקום הזוגי, יש לנו פריחה משוגעת בשנה וחצי האחרונות. מצד אחד יש צער גדול על זוגיות שהתפרקה, אבל מצד שני הפתעה גמורה שכל מה שהיה קשור לפן העסקי נסק. גם הקורונה, בלי קשר אלינו, הייתה ועדיין מפחידה כי העולם נעצר, אבל אנשים חזרו לבתים ולעצב אותם. זהו מקום המבטחים, שם החדר מסודר כמו בית המלון שאי אפשר לצאת אליו, ובריכת השחייה בגינה מחליפה את הקאנטרי קלאב".
מירב: "מהרגע הראשון ידענו שהעסק נשאר, כי סוס מנצח לא מחליפים ואנחנו הכי מסתדרים בעולם. בכנות, המשכנו הלאה והרעש התקשורתי הוא עבורנו חדשות ישנות ויעידו על כך כל מי שסביבנו ועובד איתנו. אנשים אוהבים לצייר דרמה במקום שהיא לא נמצאת".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
"מקצועית, אישית וחברית לא הייתי מחליף את השותפה הזו שלי"
הבית המשותף שבו גרו בזמן נישואיהם היה גם הפרויקט הראשון שעיצבו, מעין כרטיס ביקור שהציגו לעולם שבחוץ. "מירב הלבישה אותו, וגם הלבישה את הדירה שבה אני גר היום. אנחנו חברים טובים מאוד. גם כשמתגרשים לא הכל נגמר. אנחנו ביחד מגיל 19, חברים הכי טובים והורים. הקשר שלנו מלא רבדים. כזוג נשוי, בשנים מסוימות זה עובד פחות טוב, והיינו מספיק בוגרים להחליט שהדבר הנכון הוא להפריד כוחות במישור האישי. מאז דווקא כל יתר המקומות והממשקים שבהם אנחנו משתפים פעולה התחזקו – כל אחד במקום שלו כהורה, אם בעבודה המשותפת ואם במקום שלנו כמשפחה. אנחנו מייצרים סיטואציות להיות יחד בימי הולדת ובארוחות משפחתיות, נפגשים הרבה אצלי ואצלה ועם המשפחות. כשאתה נמצא עם מישהו בקשר שורשי מילדות, אתה גדל איתו. בשלב מסוים הדרכים שלנו נפרדו והחלטנו שזה הדבר הנכון לעשות, והנה עברה שנה וחצי".
מירב כתבה בפוסט שהיא יזמה את הפרידה.
"מירב ילדה גדולה, ומטבע הדברים יכולה להחליט מה שהיא רוצה. זה מאחורינו וזה פחות רלוונטי. אנחנו מאחלים זה לזה את כל הטוב שבעולם. היא במקום טוב בחיים וגם אני. הגענו למקום נוח שאפשר להסתכל עליו כזוג שותפים בלי מתחים ואגו. זה לא קל אבל אנחנו משתדלים".
הייתם צריכים לנסח ביניכם התנהלות חדשה או שהכל זרם כרגיל?
"הכל נשאר כשהיה ורק השתפר. בתוך הסערה שהתחוללה בנו, לא נתנו לכל האנשים מסביב – ספקים, לקוחות ועובדים - להרגיש אפילו לשנייה שהספינה טובעת או שיש קשיים. לשנינו יש יכולת להתעלות ולהסתכל על התמונה המלאה ועשינו זאת מצוין. היום אנחנו מאחורי זה, מסתכלים אל העתיד בצורה טובה וורודה. היינו זוג מאוד חזק בקרב חברים, קרובים ומשפחה, וחשבו שאצלנו זה בלתי שביר, אבל מה שנראה בחוץ זה לא מה שרואים, וטובת שנינו עמדה לנגד העיניים לשם חיים שלמים יותר. אנחנו אנשים שונים. מירב דיסקרטית וקנאית לפרטיותה, ואני פעיל באינסטגרם וברשתות עוד לפני שהתגרשנו. בן הזוג החדש שלי הוא אדם מפורסם ומוכר, ומכורח זה הסיפור היה צריך להיחשף ואני נורא שמח שזה מאחורינו.
"עברנו תהליך מורכב מאוד כמשפחה בשנה וחצי האחרונות ואנחנו עדיין עוברים אותו. לכל אחד מהצדדים יש קצב משלו וזמן משלו, ואנחנו לגמרי מכבדים את התהליך. קרה משהו לא פשוט, ומירב היא בעיניי אחת הנשים הכי אמיצות וחזקות שפגשתי, עם היכולת שלה על אף כל מה שקרה להתעלות למען הילדים ולמעננו. יש לנו שלושה ילדים, שניים ביולוגיים ועסק אחד שהוא מקור הפרנסה שלנו, וחשוב לנו לשמור על שלושתם. מקצועית, אישית וחברית לא הייתי מחליף את השותפה הזו שלי. כשידענו שמתגרשים, ידענו שצריך לשמור על זה כי אנחנו טובים ביחד".
איך היו התגובות לחשיפה?
"מהממות. עבור שנינו זו הייתה תחושה של שחרור. הסוד נשמר במשך יותר מדי זמן וכשהוא בחוץ, זה גורם לקשר וללבבות להיפתח יותר. האהבה מבחוץ נעימה ועוטפת עבור שנינו, ואנחנו מתמודדים עם הביקורות ומעריכים את מי שהיה חשוב לו להקדיש 3-2 דקות מזמנו ולכתוב לנו בפרטי שאנחנו מהווים השראה או כל הכבוד לנו".
זה השפיע על מספר הפניות למשרד?
"יש יותר פניות, אבל אנחנו די מלאים בעבודה", הוא צוחק. "זה היה ונשאר סטודיו בוטיק, ואנחנו בוחרים את הפרויקטים שמאתגרים אותנו מקצועית, מחדשים לנו וכמובן עובדים עם אנשים שנעים לנו לעבוד מולם".
יש לך טיפ לעבודה בעסק משותף?
"הכל מתחיל באופי של שני אנשים - האם הם יכולים להגיע למערכת הזוגית כשהם נטולי אגו. מדובר בעבודה מלאת אהבה, אבל סך הכל תפקידנו לשרת אנשים ולהשיג את התוצאה הכי טובה. שנית, צריך ליצור לכל אחד מבני הזוג בידול במערכת העסקית, כדי לגרום לפחות חיכוכים, ולבסוף, חברות טובה. בסופו של דבר אתה בוחר שותף שתוכל לסמוך עליו, להאמין בו ולחלוק איתו ערכים משותפים. לנו יש מהכל".