בתים מבפנים ירושלים 2021, בית הקונסול הפרסי - 1 (צילום: דניאל חנוך)
הרהיטים העתיקים עדיין שמורים במבנה. בית הקונסול הפרסי|צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים ירושלים 2021, הדירה הצבעונית - 4 (צילום: יואב אלון)
הדירה הצבעונית של גיה קיפניס סמית|צילום: יואב אלון

אחרי הפסקה במהלך הקורונה חוזר הפסטיבל האורבני "בתים מפנים" לירושלים, והוא יתקיים בפעם ה-15 עם הצצה ל-120 בתים, מבנים ואתרים אקולוגיים וירוקים מסקרנים בעיר. הסיורים בבתים המיוחדים מאפשרים להציץ למגוון אורחות חיים וסגנונות עיצוב וללמוד על ההיסטוריה, התרבות, הטכנולוגיה והאקולוגיה בעיר.

האירוע יתקיים בסוף השבוא הבא, 20-18 בנובמבר, והשנה מציעים חלק מבתי המלון מחירים מיוחדים באותו סוף השבוע ואף רישום VIP מוקדם לשני סיורים המוגבלים במשתתפים לפי בחירה (הרשמה מוקדמת עד ה-11.11). הכניסה חופשית, אך חלק מהסיורים דורשים הרשמה מראש (פרטים באתר). הנה טעימה מהאירועים: הצצה לשלושה מבנים ולמפגש אחד עם מבט מסקרן לעתיד.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 

בית הקונסול הפרסי

 

הבית בשכונת אבו תור "נבנה בסביבות השנים 1910-1900 בבנייה חדשנית לתקופתו, עם ריילסים ותקרות שטוחות. שיטת הבנייה הזו התאפשרה בזכות הרכבת והאפשרות לשנע מוטות ברזל מיפו לירושלים", מסבירה שירה ברויאר, מורת דרך מוסמכת וחוקרת תולדות שכונת אבו תור. ניתן לראות בו את משקופי הדלתות החרוטים בצורות של צמחייה ואת שיניות החומה, מעין קרנות שהעניקו תחושה שהבית מוקף בחומה.

בזמן המנדט הבריטי הושכר הבית לקונסול הפרסי. הבית, הניצב על גבעה ומשקיף לנוף מרהיב, היה אז מבודד, ניצב בחצר ענקית שלצידה רק תחנת הרכבת. "בחצר היפה והמטופחת ערך הקונסול חגיגה גדולה לכבוד נישואי יורש העצר מוחמד רזא שאה פהלווי, שהודח במהפכה, והיום כבר בנו על חצי מהגינה כך שהיא נותרה צרה", מספרת ברויאר.

אחרי שהקונסול הוחזר לארצו שימש הבית כמועדון קצינים של חיל ההנדסה המלכותי הבריטי, ועד היום נותרו בו קמין ורהיטים עתיקים.  לאחר הקמת המדינה נקבע הגבול בין ישראל לירדן סמוך מאוד לבית. בקומת הקרקע של בית הקונסול הפרסי נפתח גן ילדים, ושאר חלקי הבית התגוררה משפחת ברוכי-תמרי ותשעת ילדיה. "המדינה הצעירה בת השנה החלה לשפץ את הבתים שנותרו ריקים ושיכנה בהם עולים חדשים, חיילים משוחררים ופליטים יהודים שחלקו חדרים. בתים גדולים ניתנו לפקידי ממשלה, וכך קיבלה משפחת ברוכי-תמרי, משפחתו של יהושע ברוכי עובד הקרן הקיימת, את הבית הזה", מסבירה ברויאר.

רחוב עין רוגל 4, אבו תור. 3 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל־30 משתתפים בסיור: חמישי, 18.11, 9:00; חמישי, 18.11, 15:00; שישי, 19.11, 9:00. בבית מוצגת התערוכה "הקונסוליה הבדיונית", כניסה ללא צורך ברישום: חמישי, 18.11, 9:30־14:30; שישי, 19.11, 9:30־16:00; שבת, 20.11, 10:00־23:00

 

בתים מבפנים ירושלים 2021, בית הקונסול הפרסי - 2 (צילום: דניאל חנוך)
בית הקונסול הפרסי|צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים ירושלים 2021, בית הקונסול הפרסי - 3 (צילום: דניאל חנוך)
בית הקונסול הפרסי|צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים ירושלים 2021, בית הקונסול הפרסי - 4 (צילום: דניאל חנוך)
בית הקונסול הפרסי|צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים ירושלים 2021, בית הקונסול הפרסי - 5 (צילום: דניאל חנוך)
בית הקונסול הפרסי|צילום: דניאל חנוך
בתים מבפנים ירושלים 2021, בית הקונסול הפרסי - 6 (צילום: דניאל חנוך)
בית הקונסול הפרסי|צילום: דניאל חנוך

הדירה הצבעונית

 

דירתה של אמנית הקרמיקה גיה קיפניס סמית, שבה היא מתגוררת עם משפחתה כבר 40 שנה, שופצה השנה כדי להתאים לצרכיה בעיצוב צבעוני ושולבו בה עבודותיה של קיפניס סמית. הדירה, ששטחה 86 מ"ר, הרמונית וביתית. "תמיד חלמתי על מראה אחר לבית, אבל רק כשבעלי דן יצא לפנסיה, יכולנו להשתמש בכספים שהשתחררו מהקרנות ואמרתי לעצמי שזה עכשיו או אף פעם לא", היא אומרת. במהלך השיפוץ, שנעשה בעזרת אדריכלית עדנה עוזיאלי, נוצר חלל משותף של המטבח והסלון, וחדר השינה הקטנטן חובר לסלון הישן והוגדל משמעותית. הרצפה חופתה באריחים בשחור לבן ובמראה ישן, צינור המיזוג נותר חשוף, וקיפניס סמית הציבה בחלל כלים ועבודות שעד אז שמרה בארגזים. "אני מאוהבת בבית ומרגישה שאני מתעוררת בבית מלון", אומרת האמנית. "כמו שאני, עם שיער ורוד וחצאית כתומה, גם הבית הוא בית של שילובים".

רחוב בית חוגלה 4, דירה 1, תלפיות. אין צורך ברישום מוקדם. הכניסה לדירה בקבוצות של 10 מבקרים בכל סבב. שישי, 19.11, 10:00־15:00; שבת, 20.11, 11:00־16:00

 

בתים מבפנים ירושלים 2021, הדירה הצבעונית - 5 (צילום: יואב אלון)
הדירה הצבעונית|צילום: יואב אלון
בתים מבפנים ירושלים 2021, הדירה הצבעונית - 2 (צילום: יואב אלון)
הדירה הצבעונית|צילום: יואב אלון
בתים מבפנים ירושלים 2021, ג, הדירה הצבעונית - 1 (צילום: יואב אלון)
הדירה הצבעונית|צילום: יואב אלון
בתים מבפנים ירושלים 2021, הדירה הצבעונית - 1 (צילום: יואב אלון)
הדירה הצבעונית|צילום: יואב אלון
בתים מבפנים ירושלים 2021, הדירה הצבעונית - 2 (צילום: יואב אלון)
הדירה הצבעונית|צילום: יואב אלון
 

מלון וילה בראון

 

המתכנן של בית האבן מהמאה ה-19 אינו ידוע, אבל הדייר הראשון בבית היה הרופא היהודי יצחק (גרגורי) אמציסלבסקי ("ד"ר ד'ארבלה"). כיום שוכן בו מלון הבוטיק וילה בראון, ועיצובו מבקש לשחזר את אווירת הנהנתנות של הקולוניאליזם האירופי בארץ הקודש. שימור המבנה נעשה על ידי בר, שיפמן-נתן אדריכלים, לתכנון הפנים אחראי מוריס אלגזי ולעיצוב הפנים אחראים אריאלה גלוק וליאון אביגד.

"ההיסטוריה והסביבה יחד עם סיפור הבית הציתו בנו משהו וגרמו לנו להיות מעורבים בעיצוב שיצא מהלב", אומר אביגד, בעל המלון. "רתמנו את האור החזק והבהיר של ירושלים לטובתנו, הפכנו באר תת קרקעית לבר קוקטיילים. מצאנו הרבה פריטים והשראות בשוקי העיר העתיקה, למשל דלפקי הקבלה הם דלפקי תפילה מהרובע היהודי. אנשי מקצוע ירושלמים ביצעו את עבודות הנגרות בפרויקט והשתמשו בטכניקות מקומיות כמו כוחלה, שמחליפה את הרובה, ואנשי מקצוע מחברון טיפלו בעדינות בקירות כדי לא למוטט שום דבר".

שחף סגל, מנהלת הדוברות של מלונות בראון, תוביל סיור של 40 דקות ובו יתוארו גלגוליו של הבניין במשך 150 שנותיו והאתגרים האדריכליים שבשימורו והפיכתו למלון.

רחוב הנביאים 54. 3 סיורים לנרשמים מראש: שישי, 19.11, 12:00, 14:00, 16:00

 

בתים מבפנים ירושלים 2021, וילה בראון - 4 (צילום: אסף פינצוק)
וילה בראון|צילום: אסף פינצוק
בתים מבפנים ירושלים 2021, וילה בראון - 5 (צילום: אסף פינצוק)
וילה בראון|צילום: אסף פינצוק
בתים מבפנים ירושלים 2021, ג, וילה בראון - 1 (צילום: אסף פינצוק)
וילה בראון|צילום: אסף פינצוק
בתים מבפנים ירושלים 2021, וילה בראון (צילום: אסף פינצוק)
וילה בראון|צילום: אסף פינצוק
בתים מבפנים ירושלים 2021, וילה בראון - 3 (צילום: אסף פינצוק)
וילה בראון|צילום: אסף פינצוק
בתים מבפנים ירושלים 2021, וילה בראון - 2 (צילום: אסף פינצוק)
וילה בראון|צילום: אסף פינצוק
 

על שולחן התכנון העירוני

 

קפיצה קטנה לעתיד ולאתגרים של עיר הקודש. איך היא תיראה בעוד עשור? מה התוכניות המרכזיות המקודמות בה כיום ומה מעסיק את אגף התכנון של עיריית ירושלים? בשיחה פתוחה עם יואל אבן, מהנדס העיר ירושלים, יידונו האתגרים, הצרכים וההזדמנויות של ירושלים כיום, ויוצגו התוכניות המרכזיות ופרויקטים נבחרים על גבי מודל של העיר.

המפגש מתקיים במרכז לעיצוב אורבני באולם בו מצוי המודל, "שכיית חמדה בתוך העירייה שייחודית אפילו ברמה בינלאומית", כפי שמגדיר אדריכל העיר עופר מנור. המודל מציג בנייה קיימת אך גם הצעות בינוי עתידיות. "עיני העולם נשואות לירושלים מבחינת המשמעות ההיסטורית, הדתית והתרבותית שלה, וגם מבחינה דמוגרפית ונופית האתגר שלנו הוא להתמודד עם חזון העיר, עקרונות התכנון ופרויקטים עתידיים לצד כל הרגישויות של העיר המורכבת ביותר בעולם. ב-2040 צפויה העיר להכיל קרוב למיליון וחצי תושבים לעומת 950 אלף כיום, כך שהאתגר התכנוני הוא למעשה לבנות עוד חצי עיר ב-20 שנה. בשיחה ידונו בפיתוח שבילי אופניים ואזורי הליכה, בציפוף שכונות קיימות וביצירה של  שטחי קרקע חדשים יש מאין באמצעות קירוי כבישים", אומר מנור

את האירוע ינחה אדריכל דינאי אורנשטיין, יו"ר ועד סניף ירושלים של התאחדות האדריכלים, והמשתתפים יוכלו לשאול שאלות. האירוע מתקיים מטעם המרכז לעיצוב אורבני שבבית המודל, עיריית ירושלים והתאחדות האדריכלים ובני ערים.

המרכז לעיצוב אורבני שבבית המודל, ספרא 1, קומה 0, חמישי, 18.11, 18:00. משך הדיון כשעה. הרשמה באתר

בתים מבפנים ירושלים 2021 - 2 (הדמיה: אדיבות מהנדס העיר ירושלים)
הצצה לעתיד של העיר|הדמיה: אדיבות מהנדס העיר ירושלים
בתים מבפנים ירושלים 2021 (הדמיה: אדיבות מהנדס העיר ירושלים)
הצצה לעתיד של העיר|הדמיה: אדיבות מהנדס העיר ירושלים

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

  

המרכז לעיצוב אורבני עורך גם שני סיורים במסגרת "בתים מבפנים":

 

מרבד בן סירא - האמנית סמדר כרמלי תוביל סיור ברחוב בן סירא בעקבות שטיח ענקי מאריחי בטון צבעוניים. שישי, 19.11, 9:30. הסיור למרבד ייצא ב- 10:15. אין צורך ברישום מוקדם.

  

בתים מבפנים ירושלים 2021, מרבד בן סירא - 1 (עיבוד: סמדר כרמלי)
מרבד בן סירא |עיבוד: סמדר כרמלי
בתים מבפנים ירושלים 2021, מרבד בן סירא - 2 (עיבוד: סמדר כרמלי)
מרבד בן סירא |עיבוד: סמדר כרמלי

"ממערב למזרח" - סיור לאורך רחוב הנביאים, רחוב המחבר בין מזרח העיר למערבה ובקרוב יעבור שדרוג. חמישי, 18.11, 16:00־18:00 אין צורך ברישום מוקדם

 

בתים מבפנים ירושלים 2021, ממזרח למערב (צילום: יעל הרמן)
רחוב הנביאים, מחבר בין מזרח העיר למערבה|צילום: יעל הרמן
בתים מבפנים ירושלים 2021, ממערב למזרח (עיבוד: מפה משרד רחל וינר אדריכלות נוף)
סיור ברחוב הנביאים|עיבוד: מפה משרד רחל וינר אדריכלות נוף