הדיירים: בני זוג בשנות ה-40 לחייהם + 2 בנותיהן בגיל הגן. האם היא יועצת בבית ספר תיכון, האב הנדימן, והם עברו מהמרכז לצפון ורכשו שטח בקיבוץ מתוך רצון לחיות באורח חיים אלטרנטיבי עם חיבור לטבע.
הבית: ממוקם בקיבוץ כפר סאלד בגליל העליון. שטח הבית כ-150 מ"ר כולל מרפסות, 5 חדרי שינה וחלל מרכזי.
החזון: בני הזוג מכירים באופן אישי את אדם גלעד, האדריכל של הבית, ולאחר חיפוש והתייעצות עמו, ומתוך רצון לבית נעים ומוגן שהסביבה הטבעית משתלבת בו בצורה הרמונית, הם החליטו להקשיב לו ולבנות בית בבניה אקולוגית קלה ואיכותית, על פי ארכיטקטורה של היורט המונגולי. מדובר בזוג שמבשל ומארח הרבה, והייתה בקשה לתת דגש על המטבח כאלמנט משמעותי בבית, פתוח לאירוח. החלל המרכזי הגבוה מאוד היה משמעותי בתכנונו ובעיצובו.
משך הבניה: 10 חודשים מסיום התכנון ועד לכניסה לבית.
איך בנוי בית מונגולי? בית מונגולי מתוכנן כמצולע משוכלל שמשלב בתוכו ארכיטקטורה מונגולית מסורתית ושיטות בניה מתקדמות. תהליך התכנון, הייצור וההקמה מתבצעים בצורה הוליסטית, בגישה ירוקה ואקולוגית. אלה החומרים מהם נבנה הבית:
* שלד עץ: ביחס למשקל החומר ניתן לבנות שלד חזק ועמיד.
* בידוד: קירות מלאים באדמה ובצמר מינרלי בעל תקן ירוק שעשוי מחומר ממוחזר.
* חיפוי חוץ: Weathertex. חומר טבעי לחלוטין המשמש לחיפוי חוץ.
* OSB: לוחות קלים וקונסטרוקטיביים המשמשים לחיזוק המבנה. חומר ממוחזר.
* המפקריט: בלוק המפ וסיד. בעל ערך בידודי גבוה, משמש לבידוד ומבקר את הלחות בבית.
* טיח: טיח סיד, אדמה. מחומרים טבעיים בלבד.
* רצפה: רצפות אבן ועץ טבעי. בחללי הבית הציבוריים רצפת אבן טרוונטין, במרכז הבית הטמענו פסיפס ובחדרים עץ דק בגוון טבעי.
עניין הזוויות של הבית היה בהחלט מאתגר והצריך לרוב ריהוט מותאם לזווית הספציפית או נגרות ייעודית. החלל המרכזי עגול וגבוה והוא כולל את המטבח, הסלון ופינת האוכל. כל החלונות בבית הם חלונות עץ איכותיים השומרים על בידוד.
גוונים בהירים וראטן
הסלון והחלל הציבורי באווירה, צבעוניות וחומריות שקטה ומרגיעה. לשם כך נעשה שימוש בטיח אדמה וחומרים כמו עץ ואבן שמעניקים תחושה של חום ורכות. החלל הציבורי מרווח ומאפשר אינטראקציות בין בני הבית. התכנון כלל גם מקום לתקליטים הישנים ופינת טלוויזיה שהיא גם פינת משחק לבנות. מאוורר תקרה ייחודי נתלה מהתקרה. במטבח ארונות בגוון מנטה ובשילוב ארון מראטן, מתלה מענף עץ משמש לתליית סירים ומחבתות. חלל המקלחת של הבנות עוצב בסגנון רומנטי עתיק עם פריטי נגרות בהתאמה אישית, כולל ארון כביסה, שהיה חשוב במיוחד לבעל הבית. חדר הרחצה נצבע בטיח בגוון ניטרלי. באזור הרטוב הודבקו אריחי תכלת לגובה, בגובה 220 ס"מ, שיוצרים מראה שובב וייחודי. חדר השינה של הבנות גם הוא רומנטי וחם, ואליו נוסף ארון קיר תלוי שעשוי מעץ בירץ' בנגרות פשוטה. חדר ההורים של בני הזוג הוא במראה נזירי לבקשתם, בצבעים רכים וטבעיים. אלה באים לידי ביטוי במיטה הקלילה וארון הראטן. במקלחת נעשה שימוש בחלוקי נחל, אבן טבעית הודית לרצפה וקירות בחיפוי טיח מרוקאי בירוק בהיר מאוד.
דבר המעצבת: התהליך הזה היה מאוד מיוחד, התמקצעתי בעיצוב פנים אקולוגי והכרתי חומרים ייחודיים ואנשי מקצוע איכותיים. הבית הזה הדגיש עבורי את האג'נדה שלי שכל בית הוא יחיד ושונה מקודמו. עיצוב אקולוגי הוא סופר עמיד ובעל יתרונות רבים.
תכנון עיצוב פנים וסטיילינג: רוית פרנק
אדריכלות: אדם גלעד, דרך חברת יורטיים
קל וחומר קרמיקה בגולן
מושקוביץ הנדסה – פיקוח וניהול פרויקטים