הדיירים: עדי שטרן סרגוסי, אדריכלית ושותפה בסטודיו ALTO Architects, בן זוגה, מעצב ומתכנת ובתם בת השנה.
הדירה: דירת שלושה חדרים, 73 מ"ר, בשכונת יד אליהו בתל אביב. דירה טיפוסית בשיכון רכבת ישן, בעלת שני כיווני אוויר מנוגדים.
החזון: תמיד רציתי לתכנן בעצמי את בית חלומותיי שיאפשר לי, בין היתר, לשתות כוס קפה מול נוף ירוק בעיר. רצינו דירה מוארת שתהיה מותאמת לצרכים שלנו. הדרישות היו חלל מרכזי ללא הפרדה למטבח ולסלון בו נוכל לשהות כולנו יחד, חדר הורים עם ארון גדול או חדר ארונות, חדר ילדים, חדר רחצה וחדר שירותים נפרד ומקום לפינת עבודה שקטה. היה לנו חושב שיהיו הרבה מקומות אחסון, כך שלכל דבר יהיה את המקום שלו.
משך השיפוץ: שלושה וחצי חודשים.
עלות השיפוץ: כ-280 אלף שקל הכוללים את כל עבודות הקבלן, הריסת הקירות הקיימים ובניית קירות חדשים, החלפת תשתיות אינסטלציה וחשמל, פרקט, חלונות, דלתות, ארונות קיר ונגרות קבועה, מטבח, כלים סניטריים, חומרי חיפוי וגמר וגופי תאורה.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
לא מוותרים על הנוף
"הדירה בעלת מבנה מלבני עם שני כיווני אוויר מנוגדים, הנמצאים בצלעות הקצרות שלה. החזית הקדמית פונה אל הרחוב, והאחורית אל חורשה ירוקה.
התכנון המקורי של הדירה כלל חלוקה לאורך וחללים צרים וארוכים. מבואת הכניסה הצרה והחשוכה היתה תחומה בקיר. המטבח היה מופרד וסגור וממנו היתה יציאה למרפסת השירות הפונה אל החורשה. זהו החלל עם הנוף היפה ביותר בדירה, אך הוא נוצל לטובת מכונת הכביסה.
פינת האוכל מוקמה מן העבר השני של מרפסת השירות, ולא היה ניתן לראות ממנה את הנוף. בנוסף, היתה יציאה מהסלון למרפסת סגורה הפונה לרחוב. בין שני חדרי השינה הפריד מסדרון ארוך וצר.
"בתכנון החדש סובבנו את סכמת החללים לרוחב, ומיקמנו את החלל הציבורי דווקא בחזית שפונה אחורה לחורשה ולא לחזית הקדמית שפונה לרחוב. ההחלטה נבעה משתי סיבות: לא רצינו לבזבז את הנוף על חדרי השינה, שכן אנו מבלים בהם פחות זמן בניגוד לחללים המשותפים. סיבה שנייה היא מיקום דלת הכניסה שקרוב יותר לחזית האחורית, וכך פחות שטח מתבזבז על מעברים ומסדרונות.
הסלון, המטבח וחדרי השינה נהנים מהאור והאוויר בשתי החזיתות המנוגדות, ואילו השטח שבמרכז הדירה, זה שרחוק יותר מהחזיתות ומהאור, מנוצל לאזור שירות.
עיצוב ייחודי בתקציב לא גבוה
הכניסה לבית נעשית דרך מבואה קטנה. לאורכה ארון מעילים עם דלתות מראה ודרכן משתקף הנוף הירוק. בחלל המרכזי ממוקמים הסלון והמטבח. חלונות ברזל מפרופיל בלגי שחור ממסגרים את העצים והחורשה אליה פונה החלל הציבורי.
המטבח: תוכנן בצורת ר'. צלע אחת של ארונות גבוהים בה ממוקמים המקרר, התנור והמיקרוגל, ובניצב לה צלע של משטח עבודה עם ארונות נמוכים שמגיע עד החלון. בחרנו בצבע שחור עם פרט מסגרות קלאסי שמרכך ומעדן את הצבע הדרמטי. משטח העבודה עשוי שיש קיסר דמוי אבן בהירה עם גידים עדינים, והוא משמש גם לחיפוי הקיר. תכנון קירות הדירה נעשה כך שארונות המטבח הגבוהים ישבו בתוך נישה שתוכננה מראש. כך הצלחנו ליצור מראה של נגרות Custom Made, בתקציב לא גבוה. נוסחה שחזרנו עליה בחללים נוספים בדירה. משמאל לארונות המטבח הגבוהים בנינו נישת מדפים עבור בר המים ומכונת הקפה. היה חשוב לנו שהם לא ישבו על השיש ויתפסו שטח עבודה משמעותי. פינת האוכל ממוקמת בלב המטבח, בצמוד לקיר. על אף המראה המרשים שלה, הכיסאות ורגלי השולחן נמצאו ברחוב. הוספנו לרגלי הניקל פלטת עץ אלון ששייפנו וצבענו בלכה שקופה.
הסלון: את רוב הרהיטים בבית העברנו מהדירה הקודמת ותכננו מראש איפה כל דבר ימוקם. הספה בסלון היא בין הרהיטים החדשים הבודדים שקנינו. זו ספה במראה עדין וקליל בצבע אפור כהה עם קפיטונאז'. הצבנו אותה במרכז החלל והיא מגדירה היכן נגמרת פינת הישיבה בסלון ומתחילה פינת האוכל. הספה משתלבת עם כורסה נוספת בצבע אפור, כסא ומזנון מעץ, ושולחן זכוכית עגול. שטיח הפסים נותן נגיעה של צבעוניות עדינה. רצינו לתת את הבמה לנוף צמרות העצים ולא להעמיס על החלל עם ריהוט גדול ולא פרופורציונאלי.
ההפרדה בין הסלון לדלת הכניסה והמבואה הקטנה, נעשתה על ידי שימוש בצמחיה נשפכת ממדף שנתלה בין העמוד לקיר וכוננית קטנה עם עציץ מטפס שעומדת על הרצפה. העמוד הכתיב לנו מבואה די צרה ולא רצינו שהיא תהיה סגורה וחשוכה כמו במקור. הריהוט והצמחייה יצרו עבורנו את החציצה הרצויה.
שירותי האורחים: בין החלל הציבורי לפרטי, ממוקמים שירותי האורחים. השירותים מרוצפים בפסיפס שחור ושיש קררה. הריצוף יקר יחסית , אך שטחו קטן מאד. קירות חדר השירותים אינם מחופים בקרמיקה אלא צבועים בצבע כחול כהה. האפקט שנוצר בחלל קטן, עם קירות כהים ובלי הרבה תאורה, הוא מאוד דרמטי. לובן הריצוף והכלים הסניטריים בולט על הרקע הכהה, כמוהם גם המראה והדיספנסר המוזהבים. השירותים תמיד מקבלים קריאות התפעלות כשהאורחים נכנסים אליהם. זה מדהים איזה אפקט מתקבל ממשהו כל כך פשוט כמו צבע נכון.
חדר ההורים: הסלון של הדירה המקורית הוסב לחדר הורים ונהנה מחלון גדול ועליו וילון מפשתן לבן. הקיר שבגב המיטה נצבע בתכלת מרגיע ואנחנו עדיים מתלבטים מה לתלות עליו. את הנישה בחדר ניצלנו לטובת פינת עבודה אינטימית. תקרת גבס מונמכת וקיר כהה ברקע שלה עוזרים להגדיר ולהפריד אותה משאר החלל. דלת הזזה מובילה אל חדר הארונות.
חדר הילדים: זהו הוא החדר היחידי שנותר כמעט ללא שינוי מהתכנון המקורי. ארון הקיר הגדול שהיה בו נשאר, ורק החלפנו לו את החזיתות. זה לא חדר בנים ולא חדר בנות ואין בו סט קומפלט של ריהוט תינוקות. הקיר בו צבוע בגוון תכלת-שמים עם מנורת ענן וציפורים מנייר בעיצובה של Shelika.
חדר האמבטיה: החדר נותר במקומו המקורי אך אוחד עם חדר שירותים נוסף שהיה נפרד. גם הוא רוצף בפסיפס שחור ושיש קררה. בחדר האמבטיה שילבנו את הריצוף עם אריחי קרמיקה לבנים וגדולים ופרטי ריהוט מאיקאה בשחור לבן.
דבר האדריכלית: בפרויקט הזה שימשתי כלקוחה, אדריכלית, מנהלת הפרויקט והאחראית על התקציב. וזה עבד לי טוב. בן הזוג שלי, שהוא מעצב ויש לו טעם משובח, דייק אותי, סמך עליי ואפשר לי לשעוט קדימה בלי להתבלבל בדרך. סדר העדיפויות, התקציב והרצונות שלנו היו לי מאוד ברורים, כמו גם ההבנה שיש חלומות שצריך לוותר עליהם וכאלה שחייבים להגשים. העיצוב בדירה מורכב מגבוה ונמוך: מוצרים נגישים יחד עם רהיטים שמצאתי ברחוב ופריטי יד שנייה ומנגד, חלונות ברזל שחורים ופרקט אלון טבעי.
טיפ: השקיעו בתכנון עצמו, זה החלק הכי חשוב. לכו עם החלומות שלכם ונסו להשתיק את הפחדים והקולות בראש שאומרים 'זה ימאס' 'זה לא יעבוד' וכדומה. הימנעו מכל מיני אקסיומות עיצוביות שמייצרות סט חוקים דמיוני לתכנון ועיצוב. המציאות תמיד מורכבת יותר והניסיון לרדד אותה לא תורם ולא מפרה. כהה לא בהכרח מקטין, צבעוני לא תמיד יימאס וגדול יותר הוא לאו דווקא טוב יותר.
פריט אהוב: שולחן הסלון העגול. קניתי אותו באתר יד שנייה ב-300 שקל ומיד התאהבתי בעיצוב שלו. בדיעבד, הסתבר שזה שולחן של המעצב הסקנדינבי Sven Ellekaer משנות ה-60 ומחירו ברשת הוא 2,000 דולר. זו היתה כמו זכייה קטנה בלוטו עבורנו.
אדריכלית עדי שטרן סרגוסי, שותפה בסטודיו ALTO, altoarchitects@gmail.com
במדור הקודם: מטבח אחד לילדות, מטבח אחד להורים - וילה בקריית אונו
לכל הכתבות במדור בשיפוץ