המבנה בו שוכנת דירת הלופט השייכת לעורך דין צעיר ברובע נבילי במילאנו, היה בעברו בית חרושת נחשב למוצרים ביתיים "GIO STYLE", שנבנה בשנות ה-70 ועבר הסבת ייעוד. המבנה, שתוכנן במקור כבלוק מבטון מזוין המתנשא לגובה 40 מטר, היה לא אופייני למבנים מסוגו וחרג מדפוסי תכנון-בנייה מסורתיים: חומרי הגלם אוחסנו בקומה הרביעית ותהליך הייצור שזרם מטה הסתיים בקומה הראשונה לשם הגיעו המוצרים המוכנים לשילוח. במסגרת הסבת ייעודו נועד המבנה להכיל שימושים מעורבים: חללי משרדים, אולמות תצוגה ודירות לופט, ואת תהליך חידושו ביצע משרד האדריכלים M&A, אשר בין היתר אף היה שותף לפיתוח הקונספט החדש של רובע ונטורה כאזור תצוגה אלטרנטיבי של שבוע העיצוב במילאנו.

לופט בית חרושת, סלון גובה (צילום: Sistersagency)
מנורת ה"צעטאלאך" המיתולוגית של אינגו מאורר|צילום: Sistersagency
לופט בית חרושת, סלון שולחן גובה (צילום: Sistersagency)
חומריות גולמית-תעשייתית המאזכרת את העבר|צילום: Sistersagency

לופט בית חרושת, סלון כורסה גובה (צילום: Sistersagency)
רצפה מחומר מבוסס שרפים|צילום: Sistersagency

חלל ביתי לכל דבר

על מנת להכשיר את המבנה לייעודו החדש, השטחים בהם ניצבו המכונות הוסרו, ובמקומם תוכנן מערך של "גשרים" ומעברים המייצרים גישה נדרשת לחללים שנועדו להיכלל בו, ולבנייתם נעשה שימוש בחומרים המהדהדים את המקור התעשייתי. היות ומדובר בסוגי חללים שונים - מסחריים ופרטיים, בחנו האדריכלים בקפידה את הצרכים המשתנים של כל אחד מהם בהתייחס לנתוני גובהם וגודלם, כמו גם לכיווני חשיפתם לשמש, וחלוקת נפח המבנה לטיפולוגיות המשתנות בוצעה באופן פרטני-ייעודי, כאשר רוכשי השטחים בבניין נהנו מחופש בחירה שאפשר להם להחליט על חלוקת החלל המתאימה להם ולשוות למרחב שבבעלותם את אופיו הרצוי.

לופט בית חרושת, פינת אוכל (צילום: Sistersagency)
בסיס שולחן אוכל עשוי עץ ממוחזר ששימש לבנייה|צילום: Sistersagency
לופט בית חרושת, פינת אוכל כוסות גובה (צילום: Sistersagency)
אסתטיקה המאופיינת בפשטות|צילום: Sistersagency

לופט בית חרושת, פינת אוכל חלון גובה (צילום: Sistersagency)
מנורה מחנות "ג'נק"|צילום: Sistersagency

כך היה גם עם דירת הלופט שרכש עורך הדין תושב פירנצה, אשר במסגרת עבודתו נדרש להגיע תכופות למילאנו, ולכן היא נועדה להוות עבורו חלל ביתי לכל דבר ולא רק "תחנה" למשך שהותו בעיר. חללה, המשתרע על שטח של 130 מ"ר, מתנשא לגובה כפול ומנצלו לטובת חלוקה לשתי קומות: קומת כניסה בשטח של 80 מ"ר בה מרוכזות הפונקציות הציבוריות וכן פינת עבודה, שני חדר רחצה וסאונה מפנקת, וקומת גלריה עליונה ואינטימית יותר, הכוללת בשטחה המשתרע על 50 מ"ר שני חדרי שינה ואזור עבודה נוסף.

לופט בית חרושת, מטבח מבט  (צילום: Sistersagency)
בטון ופח במטבח|צילום: Sistersagency
לופט בית חרושת, מטבח מכונה גובה (צילום: Sistersagency)
כולל פריטי וינטאג' שנרכשו בשווקים|צילום: Sistersagency

לופט בית חרושת, מטבח מבט גובה (צילום: Sistersagency)
גימור מתכתי עם נקודת צבע|צילום: Sistersagency

מרחב הפנים מואר ואוורירי, תוצר של תכנון מושכל אשר עם כל האילוצים שנגזרו ממבנה תעשייתי קיים שם לו למטרה להימנע מיצירת קופסאות סגורות שתיאלצנה להישען על חסדי מערכות מיזוג אוויר. בתוך כך נהנית הדירה מרצועת מרפסת חזיתית, מתעלות אוורור הניתנות לשליטה בהתאמה אישית, ובעיקר מפתחים גדולים המלווים את כל גובה חללה מרצפה עד תקרה, כשהם מאפשרים ליהנות מנוף הסביבה אשר גם בעיר כה אורבאנית כמילאנו היא משובצת בירוק ומעניקה תחושה של הימצאות באווירה כפרית.

לופט בית חרושת, מטבח מבט לכניסה (צילום: Sistersagency)
החלל מתנשא לגובה כפול|צילום: Sistersagency
לופט בית חרושת, מדרגות חדשה (צילום: Sistersagency)
מדרגות לקומה השנייה|צילום: Sistersagency

לופט בית חרושת, מדפים (צילום: Sistersagency)
ספרייה קטנה ויפה|צילום: Sistersagency

שולחן עבודה מצינורות אלומיניום

היבט נוסף של התכנון האדריכלי שם דגש על חומריות גולמית-תעשייתית המאזכרת את עברו התעשייתי של המבנה וכמו שומרת על כנות הסיטואציה, וכאן בדירה הוא בא לידי ביטוי ברצפה בה נעשה שימוש בחומר מבוסס שרפים שפותח ייעודית: בעל יתרונות של עמידות גבוהה במיוחד, עלות נמוכה וחזות של ריצוף בטון לכל דבר.

לופט בית חרושת, סאוונה כניסה (צילום: Sistersagency)
סאוונה מפעם לפעם|צילום: Sistersagency

לופט בית חרושת, מקלחת כניסה (צילום: Sistersagency)
מראה מודרני במקלחון|צילום: Sistersagency

שפת העיצוב ממשיכה ומתכתבת עם הממד הגולמי-תעשייתי של הארכיטקטורה בחומריות ממוחזרת, טבעית ו"פשוטה", דוגמת וילונות עשויים יוטה מהסוג המשמש בדרך כלל לצרכים חקלאיים, שולחן עבודה מעוצב מצינורות אלומיניום מכופפים, בסיס המיטה בחדר שינה שאינו אלא פלטת עץ משומשת שנצבעה, או בסיס שולחן אוכל העשוי עץ ממוחזר ששימש לבנייה. אלה משתלבים עם פריטי וינטאג' שנרכשו בשווקים, כמו גם עם פריטים מודרניים בעלי מעמד אייקוני נחשק, תוך יצירת אסתטיקה המאופיינת בפשטות אנינה בעלת אמירה אישית מובחנת. בעוד מרום תקרת החלל משתלשלת מנורת ה"צעטאלאך" המיתולוגית של אינגו מאורר, את המנורה העומדת שבפינת האוכל רכש בעל הבית בחנות "ג'נק" כשהיא מפורקת לחלקים, והביא אותם הביתה במזוודה.

לופט בית חרושת, מסדרון (צילום: Sistersagency)
אמבט עשוי עץ שחלקו הפנימי מחופה בשרף|צילום: Sistersagency
לופט בית חרושת, אמבטיה (צילום: Sistersagency)
חלקו החיצוני צבוע בסגול מבריק|צילום: Sistersagency
לופט בית חרושת, אמבטיה גובה (צילום: Sistersagency)
עץ עמיד למים|צילום: Sistersagency

לופט בית חרושת, אמבטיה כיור גובה (צילום: Sistersagency)
מנורה וגם מראה|צילום: Sistersagency

צבעוניות החלל נשענת בעיקרה על גוונים טבעיים, מאופקים ונעימים לעין, וחלק מהקירות נצבע בגוונים כהים יותר המגדירים אזורים, דוגמת קיר בגון קפוצ'ינו המגדיר את פינת העבודה שבחלל המגורים. המטבח, הגובל בגרם המדרגות המוביל לקומת הגלריה, מעוצב בגימור מתכתי עם נקודת צבע שיוצק לתוכו מקרר בירוק תפוח, והפתעת צבע נוספת מתגלה בחדר הרחצה: אמבט עשוי עץ שחלקו הפנימי מחופה בשרף המגן עליו וחלקו החיצוני צבוע בסגול מבריק. כך, כמי שעבודתו דורשת ממנו להימצא בעיר אחרת לעתים מזומנות, אין ספק שהדירה השיקית על הממד האישי שבה אכן מעניקה לבעליה את תחושת הביתיות אותה ביקש, ויותר מכך, גם בונוס של מיקום וערך מוסף הנובע מסיפורו המיוחד של המבנה בו ממוקמת.

לופט בית חרושת, רחבה (צילום: Sistersagency)
בטון מזוין המתנשא לגובה 40 מטר|צילום: Sistersagency

לופט בית חרושת, מבט למעלה (צילום: Sistersagency)
חללי משרדים, אולמות תצוגה ודירות לופט. הכל בבניין אחד|צילום: Sistersagency

תכנון: M&A - muttiearchitetti

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"

במדור הקודם: נוחות מזמינה: בית מרווח ואוורירי על מגרש צר וארוך 

מה שקורה בתעשייה: ממפעלים לבתי מגורים שוקקים